Αρχική Απόψεις ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

1283
0

 

Dr. ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑ, Md

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ- ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

 

Η ανείπωτη καταστροφή που ζήσαμε στις 23 Ιουλίου με την απώλεια των ψυχών των συνανθρώπων  μας , με τις τραγικές απώλειες  σε υλικά αγαθά και τη  φυσική καταστροφή της περιοχής μας,  γέννησε  την ανάγκη ενημέρωσης για τις συνθήκες διαβίωσής  μας.

Πολύ σωστά δόθηκαν οδηγίες από πολλούς φορείς για τη υγεία μας και τις συνθήκες παραμονής  στα σπίτια μας, για το πρώτους μήνες  μετά την καταστροφή. Άμεσες και μακροπρόθεσμες  επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία είναι αναμενόμενες. Τις άμεσες τις έχουμε ήδη δει και αντιμετωπίζουμε. Τις μακροπρόθεσμες τις  αναμένουμε και θα τις αντιμετωπίσουμε με το ίδιο σθένος, δύναμη και συνεργασία που δείξαμε σαν κάτοικοι προσφέροντας και βοηθώντας ο ένας τον άλλον.

Πέρα από την καθολική  ψυχολογική καταρράκωση του πληθυσμού, ο μεγαλύτερος αριθμός των κατοίκων που ζήτησαν ιατρική βοήθεια αφορούσε εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Εύλογα και πολύ λογικό είναι οι κάτοικοι με «κόκκινα» και «κίτρινα »  σπίτια να βρίσκονται καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά στις  κατεστραμμένες οικίες τους  προσπαθώντας να διασώσουν, καθαρίσουν, ανασκευάσουν, κατασκευάσουν  τις  περιουσίες τους.

Μέσα στην  προσπάθεια   για το ξαναχτίσιμο της  ζωής μας , πόσο  προσέχουμε τον εαυτό μας  σωματικά και ψυχικά?

Άμεσα αλλά και τους επόμενους μήνες με την υπερβολική χρήση των καθαριστικών, παρουσιάζονται αναπνευστικά και δερματολογικά προβλήματα, αναγκάζοντας εκ νέου τους ίδιους ασθενείς (αυτούς που μπορεί πριν 2 μήνες να ζήτησαν βοήθεια για εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα), να ξαναζητήσουν ιατρική συμβουλή. Και στο συγκεκριμένο τομέα η πρόληψη έχει αποτέλεσμα. Έτσι…

 • Κατά πόσο διαθέτουμε χρόνο να διαβάσουμε προσεκτικά τις οδηγίες στα προϊόντα καθαρισμού?
 • Κατά πόσο φροντίζουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας με μάσκες, γάντια και προστατευτικά γυαλιά?
 • Κατά πόσο δεν επιτρέπουμε τα παιδιά να είναι παρόντα σε τέτοιου είδους εργασίες?
 • Κατά πόσο απομακρύνουμε τα κατοικίδια μας από το σημείο που κάνουμε εργασίες?

 

Η στάχτη θα αιωρείται για πολλούς μήνες ακόμα πάνω μας. Η οσμή δεν έχει φύγει και ψυχολογικά θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμα. Ουσιαστικά όμως μας αναγκάζει να καθαρίσουμε τα σπίτια μας πολλές φορές μέχρι να αισθανθούμε πως δεν υπάρχουν πια οσμές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσικά συστατικά, αποφεύγοντας τις πολλές χημικές ουσίες στον οργανισμό και το δέρμα μας. Έτσι…

 • Έχουμε δοκιμάσει να είναι πολύ καλά αερισμένος ο χώρος ώστε να μην υπάρχουν αναθυμιάσεις από τα καθαριστικά ή τη στάχτη τη ώρα που καθαρίζουμε?
 • Έχουμε δοκιμάσει να προσθέσουμε ξύδι μέσα στα καθαριστικά και να μειώσουμε την ποσότητα των χημικών?
 • Έχουμε δοκιμάσει να βρέξουμε τα χαλάκια της εξώπορτας με λίγο ξύδι?
 • Έχουμε δοκιμάσει να καθαρίσουμε τους τοίχους χρησιμοποιώντας λιγότερες χημικές ουσίες και αντικαθιστώντας ποσότητα ή το σύνολο αυτών με φυσικό σαπούνι και πολύ νερό?
 • Έχουμε δοκιμάσει να αντικαταστήσουμε από την πρώτη στιγμή τα στρώματα και τα μαξιλάρια και τους επομένους μήνες ξανά, αν παραμένει οσμή, τα μαξιλάρια, ενώ τα στρώματα να παραμένουν πολλές ώρες στον ήλιο?
 • Έχουμε δοκιμάσει να αλλάξουμε όλα τα φίλτρα των κλιματιστικών?
 • Έχουμε δοκιμάσει να πετάξουμε οτιδήποτε υπήρχε στις αποθήκες, φυτοφάρμακα ή άλλες χημικές ουσίες που μπορεί να αλλοιώθηκαν με την μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας  ή με την κατάσβεση?

 

Προσπαθώντας να σώσουν  τις ζωές και τις περιουσίες τους, φίλοι μας, γείτονες, γνωστοί και άγνωστοι,  τραυματίστηκαν και κάηκαν σε μικρό ή σε  μεγάλο βαθμό.

Οι περισσότεροι από αυτούς μέσα στο  σοκ και την ανακούφισης  της επιβίωσης τους, μπορεί να μη  φρόντισαν  τον εαυτό τους όπως θα έπρεπε.  Περά από τις άμεσες  συνέπειες  στον οργανισμό και στο δέρμα μας,  τα εγκαύματα έχουν και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.  Επιφανειακά, ελαφρά,  ξηρά  (από κάρβουνα ή πολύ θερμό αέρα) εγκαύματα του δέρματος (1ου η΄2ου βαθμού) που μπορεί να παραμελήθηκαν αρχικά , πρέπει  να αντιμετωπίζονται έστω και αρκετούς  μήνες μετά. Έτσι…

 • Γνωρίζετε πως αν υπάρχει αλλαγή στην αίσθηση – αφή στην καμένη περιοχή του δέρματος, πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό ?

 

 • Γνωρίζετε πως αν έχουν απομείνει ουλές ή σημάδια,  μπορείτε ακόμα και 2 μήνες μετά να χρησιμοποιήσετε αναπλαστικές κρέμες για να  διορθωθούν? Ακόμα και σε εκτεταμένα εγκαύματα  υπάρχουν ειδικά  πιεστικά επιθέματα σιλικόνης που τοποθετούνται στην καμένη περιοχή και διορθώνουν την όψη τους? Σε βαρύτερες περιπτώσεις όπως εγκαύματα 3ου ή βαθιά εγκαύματα 2ου βαθμού, υπάρχει η λύση της μεταμόσχευσης δέρματος?

 

 

 • Γνωρίζετε πως αν χρησιμοποιείτε πιο συχνά ενυδατικές κρέμες σε όλο σας το σώμα η κατάσταση του δέρματος σας διορθώνεται σε μεγάλο βαθμό?

 

 • Γνωρίζετε πως οι παραδοσιακές φυσικές θεραπείες (όπως κεραλοιφές, γέλη αλόης, βαλσαμόχορτο) στα επιφανειακά και ελαφρά  εγκαύματα, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα ισάξια σχεδόν με τα εξειδικευμένα προϊόντα ανάπλασης?

 

 

 

Οι καταστροφές μπορούν να προκάλεσαν  σωματικές και ψυχολογικές αντιδράσεις, να επηρέασαν  ή και να αλλοίωσαν προσωρινά  τη συμπεριφορά μας.  Αμέσως μετά από μία καταστροφή  μπορεί να νιώθουμε  σοκαρισμένοι και ανακουφισμένοι που καταφέραμε  να επιβιώσουμε.  Είναι λοιπόν σημαντικό να φροντίζουμε  τον εαυτό μας και τις οικογένειά μας.

Επιπλέον,  οι αντιδράσεις των παιδιών, δεν πρέπει να περνάνε απαρατήρητες καθώς  χρειάζονται την υποστήριξη μας.

Θα ξαναχτίσουμε τα σπίτια, θα ξαναφτιάξουμε τους δρόμους, θα ξαναφυτέψουμε τα δέντρα… και ας ονοματίσουμε σε αυτά τις ψυχές που χάθηκαν!