Αρχική Δελτία τύπου Περί αγνωμοσύνης

Περί αγνωμοσύνης

995
0

«-Δηλαδή, Γέροντα, η γκρίνια μπορεί να είναι συνήθεια;
Άγιος Παΐσιος:-Γίνεται συνήθεια, γιατί η γκρίνια φέρνει γκρίνια και η κακομοιριά φέρνει κακομοιριά. Όποιος σπέρνει κακομοιριά, θερίζει κακομοιριά και αποθηκεύει άγχος. Ενώ όποιος σπέρνει δοξολογία δέχεται την θεική χαρά και την αιώνια ευλογία. Ο γκρινιάρης, όσες ευλογίες κι αν του δώση ο Θεός, δεν τις αναγνωρίζει. Γι’ αυτό απομακρύνεται η Χάρις του Θεού και τον πλησιάζει ο πειρασμός, τον κυνηγάει συνέχεια ο πειρασμός και του φέρνει όλο αναποδιές, ενώ τον ευγνώμονα τον κυνηγάει ο Θεός με τις ευλογίες Του. Η αχαριστία είναι μεγάλη αμαρτία, την οποία ήλεγξε ο Χριστός. «Ουχ οι δέκα εκαθαρίσθησαν; οι δε εννέα που;» είπε στον λεπρό που επέστρεψε να Τον ευχαριστήση. Ο Χριστός ζήτησε την ευγνωμοσύνη από τους δέκα λεπρούς όχι για τον εαυτό Του, αλλά για τους ίδιους, γιατί η ευγνωμοσύνη εκείνους θα ωφελούσε.»
Με αφορμή μιας εμπαθούς, άδικης, παραπλανητικής και κακεντρεχούς αναρτήσεως θεωρούμε ότι για κάθε καλοπροαίρετο συμπολίτη μας, να υπενθυμίσουμε κάποιες στοιχειώδεις αλήθειες που είτε αγνοούνται είτε συνειδητά και ενίοτε ιδιοτελώς αποσιωπούνται για ευνόητους κακοήθεις λόγους.

1) Παράγραφος 6 του άρθρου 102 του Νόμου 4685/2020.
6. Στο άρθρο 2 του ν. 4626/2019 (Α’ 141) προστίθεται παράγραφος 15 ως εξής:
«15. Οι εκτάσεις που μεταβιβάσθηκαν δυνάμει των υπ’ αρ. 6165/6-3-1930 και 6166/6-3-1930 συμβολαίων του Συμβολαιογράφου Αθηνών Πέτρου Νικολάου Καββαδία θεωρείται ότι έχουν απωλέσει τον δασικό τους χαρακτήρα και έχουν καταστεί κλήροι εποικισμού από την έκδοση των αποφάσεων του Υπουργού Γεωργίας που συνοδεύουν τα παραπάνω συμβόλαια και διά των οποίων επετράπη η μεταβίβασή τους. Ως προς τον χαρακτήρα τους θεωρούνται αγροτικές εκτάσεις και δεν επανεξετάζονται, όποια μορφή και αν έχουν αποκτήσει σήμερα. Διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την προστασία των παραπάνω εκτάσεων σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ιδίως πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, αποφάσεις κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων, πρωτόκολλα επιβολής ειδικής αποζημίωσης ανακαλούνται αυτοδικαίως. Προκειμένου οι παραπάνω εκτάσεις να ταυτοποιηθούν, λαμβάνεται υπόψη τοπογραφικό διάγραμμα θεωρημένο από τη Διεύθυνση Τοπογραφικών Εφαρμογών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.»
Το κείμενο αυτό στάλθηκε από επιστημονική επιτροπή της «ΦΕΟ Κόκκινο Λιμανάκι» και της «Επιτροπής Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι» στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα: στον τότε Υπουργό ΥΠΕΝ κ.Κωστή Χατζηδάκη, στον τότε Υφυπουργό κ. Δημήτριο Οικονόμου, στους δύο Γενικούς Γραμματείς κ.Ευθύμιο Μπακογιάννη και κ.Κωνσταντίνο Αραβώση, στην Νομική Υπηρεσία του ΥΠΕΝ και στους συμβούλους του Υπουργού Περιβάλλοντος. Τα στοιχεία έτυχαν επεξεργασίας από την Νομική Ομάδα του ΥΠΕΝ και βρέθηκαν νομικά υποστατά προωθήθηκαν για τις περαιτέρω ενέργειες στον τότε Υπουργό κ.Κωστή Χατζηδάκη. Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Πληγέντων επιχείρησε να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει με έγκριτες και ασφαλείς ως προς το περιεχόμενό τους πληροφορίες, αρκετούς Υπουργούς ώστε να συνδράμουν στα δίκαια και αληθή αιτήματα των πληγέντων κατοίκων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε υπουργικό συμβούλιο – διϋπουργική για την επίλυση θεμάτων στην πληγείσα περιοχή. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Υπουργοί της Κυβερνήσεως αποφάσισαν να ενταχθεί η συγκεκριμένη δίκαιη τροπολογία στον υπό εισήγηση Νόμο του ΥΠΕΝ. Η τροπολογία αυτή ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων και έτσι προέκυψε η παράγρ. 6 του άρθρου 102 του Νόμου 4685/2020, που έχει ευεργετικές συνέπειες για τους πληγέντες κατοίκους. Με βάση αυτήν την λίαν καθοριστική διάταξη που εδώ και 40 και πλέον χρόνια καμία κυβέρνηση δεν είχε την τόλμη, το θάρρος αλλά και τον τρόπο να αντιμετωπίσει και να αναμετρηθεί με δυσεπίλυτες παθογένειες δεκαετιών που καταταλαιπωρούσαν αδίκως και βασανιστικά αμέτρητους συμπολίτες μας. Και αυτό γιατί προσέκρουαν σε ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες, πολυχρόνια εσωτερική διαφθορά, διατάξεις προβληματικής σύνθεσης που δεν ενσωματώνονται διοικητικές πράξεις και συμβόλαια και αυτό έχει ως συνέπειες την ταλαιπωρία και την δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών. Ο συγκεκριμένος αγαπητός κύριος που καταγγέλλει με την ανάρτησή του, με τόση μανία, εχθροπάθεια και μεροληψία, είχε δασική έκταση με την επιπλέον πληροφορία ως αναδασωτέα. Με την διάταξη του άρθρου 102 του Νόμου 4685/2020, τον απελευθερώνει από την ομηρία τόσων ετών ως προς τον δασικό χαρακτήρα. Και αντί να αναγνωρίσει και να εκτιμήσει νηφαλίως τις ανέλπιστες και ουσιώδεις ευεργετικές διατάξεις της Κυβέρνησης και της συμβολής της Επιτροπής Πληγέντων, προς όφελος του ιδίου και όλων των υπόλοιπων συμπολιτών μας, με ανεξήγητο και ακαταλόγιστο θυμό περιπίπτει σε ύβρεις και ασυναρτησίες, που δύσκολα κανείς μπορεί να ακολουθήσει και να κατανοήσει εφόσον είναι πλήρης ενημερωμένος, όλων των σχετικών ενεργειών της Επιτροπής Πληγέντων και της Κυβερνήσεως αντίστοιχα.

2) Στη συνέχεια ο μελετητής Σαντριβανόπουλος κατά εντολή του Υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας και του ΤΕΕ συνέταξε το διάγραμμα των δύο συμβολαίων, 6165/1930 (Μάτι) και 6166/1930 (Κόκκινο Λιμανάκι). Τα οποία διαγράμματα θεωρήθηκαν από τη ΔΤΕ-ΤΕΕ και είναι καθοριστικής σημασίας για την περιοχή μας.

3) Στάλθηκε το διάγραμμα του ΥΠΕΝ – ΤΕΕ στη Δ/νση Δασών και έπειτα με ενέργειες της Επιτροπής Πληγέντων διαβιβάστηκε στη ΔΑΕΦΚ – ΤΑΕΦΚ ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση στην πληγείσα περιοχή. Αυτή η ενέργεια επιβεβαιώνεται και από τον Τομέα Αποκατάστασης και από την Γενική Διεύθυνση Αποκατάσταση Φυσικών Καταστροφών.

4) Εξεδόθησαν δύο Εγκύκλιοι σχετικά με την Εφαρμογή του άρθρου 102, σχετικά με τον αναθεωρημένο Δασικό Χάρτη, μια από το ΥΠΕΝ και μια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κάθε ενδιαφερόμενος αντικειμενικά και αμερόληπτα έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει την ανάδειξη σημαντικών επικαιροποιημένων και αξιόπιστων πληροφοριών. Τα στοιχεία αυτά διαβιβάστηκαν από την Επιτροπή Πληγέντων, προς τους καθ΄ ύλην αρμόδιους φορείς της Πολιτείας για να μελετηθούν και να αξιοποιηθούν καταλλήλως. Αυτό προς ενημέρωση σχετικά με το ποιος κοπιάζει νυχθημερόν για τα προβλήματα των κατοίκων στην περιοχή.

Επισυνάπτονται σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ελήφθησαν υπόψη από την κυβέρνηση οι παρεμβάσεις της Επιτροπής Πληγέντων προς όφελος των πληγέντων κατοίκων.

8 Μαΐου, 2021

5)ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΡΑΦΗΝΑΣ
Τ.Κ.19009
e-mail: epitropi.pligenton@gmail.com
Ημ/νια: 03/04/2021
Προς:
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Κωνσταντίνο Σκρέκα
Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κύριο Νικόλαο Ταγαρά
Υφυπουργό Περιβάλλοντος κύριο Γεώργιο Αμυρά
Γ. Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κύριο Ευθύμιο Μπακογιάννη
Γ. Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κύριο Κωνσταντίνο Αραβώση

ΘΕΜΑ: Συμπλήρωση του Αρθρ. 5 του Νόμου 4576/2018 (ΦΕΚ196Α) σχετικά με τη εφαρμογή του αναθεωρημένου δασικού χάρτη των περιοχών Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι.

Αξιότιμοι κύριοι,
Μετά τις αναρτήσεις των αναμορφωμένων δασικών χαρτών σε εφαρμογή της παραγράφου 10 του Άρθρου 48 του Νόμου 4685/2020 (ΦΕΚ Α 92) στα πλαίσια της αναμόρφωσης και συμπλήρωσης των δασικών χαρτών διαπιστώθηκε ότι το άρθρο 5 του Νόμου 4576/2018-ΦΕΚ196Α (σχετικά με την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων από το Υπουργείο Υποδομών) είχε λάβει υπόψη του τον προηγούμενο δασικό χάρτη, που απαιτούσε την βεβαίωση του Δασαρχείου. Γεγονός μη εφικτό πλέον, καθώς το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι έχουν εξαιρεθεί της δασικής νομοθεσίας.
Επίσης, οι διοικητικές ενότητες, Κόκκινο Λιμανάκι του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου με αριθμό συμβολαίου 6166/1930 και το Μάτι του Δήμου Μαραθώνα- Νέας Μάκρης με αριθμό συμβολαίου 6165/1930, νομοθετήθηκαν με την παρ. 6 του άρθρου 102 του Νόμου 4685/2020 ως κλήροι της Αγροτικής Νομοθεσίας οριστικά και αμετάκλητα και εξαιρούνται της δασικής Νομοθεσίας. Επιπλέον, οι εκτάσεις των δυο συμβολαίων συμπεριλήφθηκαν το περίγραμμα (τοπογραφικό διάγραμμα) όπως αυτό θεωρήθηκε από την Διεύθυνση τοπογραφικών εφαρμογών του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Επιπρόσθετα, δεν δύναται να ακυρωθεί το άρθρο 5 του Νόμου 4576/2018-ΦΕΚ196Α διότι στις πληγείσες περιοχές Αμπελούπολη, Προβάλινθος και Ν.Πόντος εφαρμόζεται οι διατάξεις του άρθρου 5 και αυτό αφορά την αποκατάσταση.
Αιτούμαστε:
Να προστεθεί μια επιπλέον παράγραφος στο άρθρο 5 του Νόμου 4576/2018-ΦΕΚ196Α με την εφαρμογή της παραγράφου 6 του άρθρου 20 του Νόμου 3889/2010 στα πλαίσια της εφαρμογής των αναθεωρημένων δασικών χαρτών για το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι που αφορά την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων προς την ΔΑΕΦΚ-ΤΑΕΦΚ του Υπουργείο Υποδομών.( Με την δήλωση του μηχανικού του άρθρου 8 του Νόμου 1599 ΦΕΚ 75/Α/1986).
Επιπλέον, το ίδιο δύναται να συμβεί με μία εγκύκλιο ή οδηγία του ΥΠΕΝ.
Παρομοίως να ισχύει η ίδια διάταξη για τις συμβολαιογραφικές πράξεις, για παραστάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια και το Ελληνικό Δημόσιο κ.α.
Συμπληρωματικά
Η προτεινόμενη παράγραφος του άρθρου δύναται να προστεθεί στο άρθρο 2 του Νόμου 4626/2019 -Α΄141 (ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ)
Με εκτίμηση,
Για την Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι
Πέτρος Φράγκος.

Το τεκμήριο:

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ Κ.Λ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

6) Το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ ανάρτησαν το ΕΠΣ και έκαναν δημόσια διαβούλευση. Το κατωτέρω έγγραφο παρουσιάζει τις προτάσεις μας:
29 Ιουνίου, 2020

ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Η περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, ορίζεται δυτικά με τη Λ. Μαραθώνος, Βόρεια με το Λυκόρεμα, Ανατολικά με τη θάλασσα και Νότια με ρέμα κυκλικό κόμβο και οδό Αργιθέας, Ήλιδος.
• Αγροτική Αποκατάσταση – Ιδιοκτησιακό καθεστώς
Η περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι ή Λυκόρεμα περιήλθε σε ακτήμονες γεωργούς προερχόμενους από τα Σπάτα για την γεωργική τους αποκατάσταση.
Για τον σκοπό αυτό εκδόθηκαν, εκτός των άλλων σχετικών αδειών η 99/1929 γνωμοδότηση Συμβουλίου Εποικισμού, η υπ ́αριθ. 161761/3.12.1927 απόφαση του Υπ. Γεωργίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας) και η υπ ́αριθ. 66576/1929 απόφαση Υπουργού Γεωργίας (άρση περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού κώδικα).
Για την αγορά της έκτασης της Μονής Πεντέλης στο Κόκκινο Λιμανάκι από τους Σπαταναίους ακτήμονες (εκούσια μεταβίβαση του αριθ. 127 του Αγροτικού Κώδικα) μετά από τον καθορισμό του τιμήματος εξαγοράςμε τη Πράξη 5 της ΙΗ ́ Συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της 26.4.1929 υπό τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο συντάχθηκε το έτος 1930 συμβολαιογραφική πράξη νομίμως μεταγραμμένη στα οικεία βιβλία των μεταγραφών.
Η έκταση αυτή προέρχεται από τμήμα του μεγάλου αγροκτήματος της Ιεράς Μονής Πεντέλης υπό το όνομα Χεροτσακούλι. Το Κτήμα Χεροτσακούλι καταγράφεται στον Κώδικα των Κτημάτων της Ι. Μ. Πεντέλης με ημερομηνία 31.3.1837.
Τα εξωτερικά όρια των εκτάσεων αυτών περιέχονται και πιστοποιούνται στο πωλητήριο Συμβόλαιο Κτήματος 6166 /1930 του συμβολαιογράφου Αθηνών Πέτρου Νικ. Καββαδία, το οποίο συνοδεύεται με τη Πράξη Κατάθεσης Σχεδιαγράμματος 7068/1931 και το τοπογραφικό διάγραμμα του πολιτικού μηχανικού Κ. Χατζημιχάλη. Στην έκταση που περιγράφεται παραπάνω συμπεριλαμβάνεται και ο οικισμός της Αγ. Ειρήνης, ο οποίος εκτείνεται στο Βόρειο τμήμα της εκτάσεως και ανατολικά της Λ. Μαραθώνος, για τον οποίο ισχύουν οι ίδιες διοικητικές πράξεις (Δηλαδή, η 99/1929 γνωμοδότηση Συμβουλίου Εποικισμού, η υπ ́αριθ. 161761/3.12.1927 απόφαση του Υπ. Γεωργίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας) και η υπ ́αριθ. 66576/1929 απόφαση Υπουργού Γεωργίας (άρση περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού κώδικα) με τις υπόλοιπες εκτάσεις στο Κόκκινο Λιμανάκι.
Σε επιβεβαίωση των παραπάνω και μετά από τις προτάσεις του Συλλόγου ΦΕΟ και της Επιτροπής Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι ζητήθηκε από την Κυβέρνηση να νομοθετηθεί το δίκαιο αίτημα των κατοίκων, ότι δηλαδή η εν λόγω έκταση αποτελεί «κλήρους σύμφωνα με την αγροτική νομοθεσία». Η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος νομοθέτησε, και με τον ν. 4685/07.05.2020, άρθρο 102 όπως αυτό ενσωματώνεται στο άρθρο 2 του ν.4626/2019 (Α ́141) παράγραφος 15, αποκατέστησε την συνολική έκταση στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι με τη διάταξη: «Οι εκτάσεις που μεταβιβάσθηκαν δυνάμει των υπ’αρ.6165/6-3-1930 και 6166/6-3-1930 συμβολαίων του Συμβολαιογράφου Αθηνών Πέτρου Νικολάου Καββαδία θεωρείται ότι έχουν απωλέσει τον δασικό τους χαρακτήρα και έχουν καταστεί κλήροι εποικισμού από την έκδοση των αποφάσεων του Υπουργού Γεωργίας που συνοδεύουν τα παραπάνω συμβόλαια και δια των οποίων επετράπη η μεταβίβαση τους. Ως προς τον χαρακτήρα τους θεωρούνται αγροτικές εκτάσεις και δεν επανεξετάζονται, όποια μορφή και αν έχουν αποκτήσει σήμερα. Διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την προστασία των παραπάνω εκτάσεων σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ιδίως πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, αποφάσεις κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων, πρωτόκολλα επιβολής ειδικής αποζημίωσης ανακαλούνται αυτοδικαίως. Προκειμένου οι παραπάνω εκτάσεις να ταυτοποιηθούν, λαμβάνεται υπόψη τοπογραφικό διάγραμμα θεωρημένο από τη Διεύθυνση Τοπογραφικών Εφαρμογών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.»
Με την παραπάνω διάταξη και με αναφορά στα στοιχεία του Συμβολαίου 6166/1930 και των μεταγενέστερων αποκαταστάθηκε οριστικά η αυθαιρεσία του Δασαρχείου, που επί σχεδόν 40 συναπτά έτη επέβαλε τον προσωρινό (ανακριβή και αναληθή) -δήθεν-δασικό χάρτη για το Κόκκινο Λιμανάκι, χρησιμοποιώντας τον ως οριστικό.
Αποτέλεσμα της αστοχίας αυτής του Δασαρχείου ήταν το 2003 ο χαρακτηρισμός του οικισμού της Αγ. Ειρήνης (στο βορειοδυτικό τμήμα της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι) ως Ζώνη Α ́ με την αποδοχή στοιχείων του προσωρινού Δασικού Χάρτη ως οριστικά και μη λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει αναπτυχθεί οικισμός εκατέρωθεν της οδού της Αγίας Ειρήνης.
Ομοίως, συμβαίνει και με τη Ζώνη Θ1 στο Παράκτιο Μέτωπο. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται το εξής παράδοξο: το ότι αγνοείται η προηγούμενη θεσμοθετημένη χρήση στο Παράκτιο Μέτωπο (ΦΕΚ 456/Δ/1985) όπου οριζόταν η χρήση παραθεριστικής κατοικίας και τουριστικών εγκαταστάσεων.
• Οικισμός Αγίας Ειρήνης
Αναφορικά, με τον οικισμό της Αγίας Ειρήνης υπάρχουν διάφορες συμβολαιογραφικές πράξεις από την περίοδο αγοράς των ακινήτων στην περιοχή μέχρι και σήμερα. Δύο σημαντικές από αυτές είναι οι 5175/1933 και 5183/1933, που τεκμηριώνουν την ταυτοποίηση/εφαρμογή του νόμου 4685/2020 ΦΕΚ 92 Τ.Α., αφορούν την έκταση του παραπάνω οικισμού και αποτελούν τη συνέχεια της αρχικά καθορισμένης εκτάσεως η οποία περιέχεται και στο προγενέστερο συμβόλαιο 6166/1930. Αναλυτικότερα, από τα δύο ανωτέρω συμβόλαια προκύπτει ότι η έκταση του οικισμού της Αγ. Ειρήνης που παραπέμπει στο συμβόλαιο 6166/1930 αγοράστηκε από ομάδα αγροτών και στη συνέχεια πουλήθηκε νομίμως στους α) Ζαγανιάρη Παναγιώτη β) Γρύφιζα Κλέαρχο και γ) Κουράση Ιωάννη.
Ζητούμε:
Α. να επιβεβαιωθεί ότι η έκταση του οικισμού της Αγίας Ειρήνης συμπεριλαμβάνεται στην τοπογραφική αποτύπωση της ταυτοποίησης της εκτάσεως του υπ’ αριθμ. Συμβολαίου 6166/1930 όπως προβλέπει ο Νόμος υπ’ αριθμ. 4685/7.5.2020 στο άρθρο 102. Στο εν λόγω άρθρο, στην παράγραφο 6 (Ν.4685/7.5.2020) προστίθεται η παράγραφος 15 (Ν.4626/2019- Α ́141).
Β. να συμπεριληφθεί ο οικισμός της Αγίας Ειρήνης στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Ε.Π.Σ.)
Γ. την τροποποίηση του ΦΕΚ 199/2003 ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ για τον οικισμό της Αγ. Ειρήνης. Πιο συγκεκριμένα εισηγούμαστε να δοθεί σε αυτόν χρήση παραθεριστικής κατοικίας λαμβάνοντας υπόψιν την υφιστάμενη κατάσταση του ήδη προϋπάρχοντος οικισμού (60 και πλέον μόνιμες κατοικίες), όπως αυτό τεκμηριώνεται από τα παραπάνω στοιχεία των συμβολαίων, ως προς την έκταση του οικισμού.
• Στο πλαίσιο της τροποποίησης του ΦΕΚ 199/2003 ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ επιπλέον ζητούμε:
Α. την τροποποίηση του ΦΕΚ 199/Δ/2003, ως προς την προβλεπόμενη από την ΖΟΕ Μεσογείων, χρήσης Θ1 στο Παραλιακό Μέτωπο στο Κόκκινο Λιμανάκι. Οι εκτάσεις εντός της Ζώνης Θ1 ενέπιπταν στη Ζώνη Παραθεριστικής Κατοικίας (ΦΕΚ 456/Πολεοδ. Δ/1985). Το καίριο και καθοριστικής σημασίας Διάταγμα 456 του 1985 αγνοήθηκε αναιτιολόγητα από τη ΖΟΕ Μεσογείων. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ανάγλυφο της περιοχής στην παράκτια ζώνη δεν είναι ομαλό, δεν είναι επίπεδο, δεν είναι ισοϋψές με τη θάλασσα και διαθέτει ως χαρακτηριστικό ανέκαθεν διαμορφωμένο, φυσικό γνώρισμα, απότομες και απόκρημνες κλίσεις των πρανών.
Β. την τροποποίηση του ΦΕΚ 199/Δ/2003 ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ στο τμήμα της εκτάσεως με Γ2 (αγροτικό) εάν και εφόσον απαιτείται για λόγους δημοσίου συμφέροντος (οφέλη που προκύπτουν για όλη την κοινωνία). Προτείνεται η αλλαγή της χρήσης του Γ2 σε χρήση Παραθεριστικής Κατοικίας και μερικώς με χρήση Γενικής Κατοικίας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν Δημόσιες Υπηρεσίες, σχολείο, βρεφονηπιακός σταθμός, χώροι αθλητισμού, κοινόχρηστοι χώροι, νοσοκομείο κλπ. Συγχρόνως λόγω της πολεοδόμησης στην πληγείσα περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι, τμήμα της εκτάσεως του σημερινού Γ2 (αγροτικού) δύναται να χρησιμοποιηθεί ως ισοζύγιο με γειτνιάζοντα οικοδομικά τετράγωνα.
Από τα «νεότερα» στοιχεία που παρατέθηκαν παραπάνω, δηλαδή:(α)το Νόμο υπ’αριθμ. 4685/7.5.2020, άρθρο 102 (β) το Ε.Π.Σ. για την πληγείσα περιοχή Κ.Λ., (γ) το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο στο Κόκκινο Λιμανάκι (ΦΕΚ 43/ΑΑΠ/2012 και ΦΕΚ 63/ΑΑΠ/2017) και σε σχέση με (δ) τις προτεινόμενες αλλαγές στον υφιστάμενο οικισμό της Αγίας Ειρήνης και (ε) την επίσης προτεινόμενη αλλαγή της χρήσης του Γ2 σε Παραθεριστική και μερικώς σε Γενική Κατοικία.
Τεκμηριώνεται, η αναγκαιότητα της τροποποίησης του ΦΕΚ 199/Δ/2003 ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ και θεωρείται απολύτως επιβεβλημένη για την επίλυση και θεραπεία προβλημάτων που χρονίζουν στην περιοχή.
• Οριογραμμή επιτρεπόμενων αποστάσεων από τον αιγιαλό (προτεινομένη δεσμευμένη ζώνη)
Τα όρια αιγιαλού και παραλίας έχουν ήδη καθοριστεί με το ΦΕΚ 449/Δ/1982. Παρά το γεγονός αυτό στο Κόκκινο Λιμανάκι έχουν προταθεί ζώνες δέσμευσης 35 και 50 μέτρων σύμφωνα με το Νόμο 4607, ΦΕΚ 65/24.04.2019, Μέρος Τέταρτο, Άρθ. 23 παρ.2 ο οποίος τροποποίησε το άρθρο 1 του ν. 2791/2001.
Έχοντας γνώση των διοικητικών πράξεων (νόμιμων οικοδομικών αδειών) και των κτιρίων που είναι προγενέστερα των νόμων (προ του 1955) στο Παραλιακό Μέτωπο, θεωρείται ότι για να υπάρχει νομιμότητα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι Διοικητικές Πράξεις, που διασφαλίζουν την προστασία των κτισμάτων.
Προτείνεται να τοποθετηθεί ο πεζόδρομος πίσω από την γραμμή αιγιαλού και την γραμμή παραλίας και λίγο ψηλότερα από το επίπεδο της θάλασσας (π.χ., πασαλόμπιξη) και αυτό δύναται να συμβεί κατά τη θεμελίωση της στήριξης του πρανούς. Άλλωστε λόγω του ανάγλυφου του παράκτιου μετώπου, η γραμμή αιγιαλού και η γραμμή παραλίας ταυτίζονται και παραμένουν κάτω στη παραλία και δεν δύναται να ανεβούν σε πρανή 20-30 μέτρων ύψους (Περίπτωση Παναγοπούλου περί της αλλαγής της γραμμής αιγιαλού-παραλίας – ΦΕΚ 339Δ’/03-11-2017). Παράλληλα πρέπει να επανεξεταστούν οι προτεινόμενοι δίοδοι που καταλήγουν σε πρανή 20 έως 30 μέτρων ύψους.
• Διάνοιξη διόδου προς την παραλία.
Η νυν πολεοδομία Παλλήνης με το υπ. Αριθ. Πρωτοκ.7660/2815 σχετ. 1) 10413/3831/12-07-1996 αναγνωρίζει τη δίοδο προς την παραλία της «Ερμιόνης» όπως αυτή εμφανίζεται σε σχέδιο που προσαρτάται στο τοπογραφικό του διανεμητήριου συμβολαίου του 1943. Η παραλία αυτή εκτείνεται από την σημερινή οδό Ειρήνης μέχρι τη θάλασσα και παραμένει μέχρι και σήμερα κλειστή.
Σε συνέχεια των παραπάνω ζητούμε την άμεση διάνοιξή της.
• Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου (ΦΕΚ 43/ΑΑΠ/2012)
Προτείνεται τροποποίηση της εγκεκριμένης ρυμοτομικής μελέτης και πιο συγκεκριμένα προτείνεται η ευθυγράμμιση της οδού Αγ. Σοφίας και πριν την κατάληξή της στη οδό Ζεφύρου ώστε να διορθωθεί η παρουσία δυο ορθών γωνιών.
Επίσης, απαραίτητη είναι η τροποποίηση / κατάργηση των περιμετρικών πεζοδρόμων που εφάπτονταν σε φερόμενες δασικές εκτάσεις, οι οποίες με τον νόμου 4685/07.05.2020 έχουν αποχαρακτηριστεί. Οι πεζόδρομοι αυτοί (οδών Δρυάδων, Αγ.Θωμά, Άνδρου, Ζεφύρου και αλλού) παρεμποδίζουν την ανακατασκευή των πληγέντων κτιρίων αφού μειώνουν σημαντικά το εμβαδόν των οικοπέδων. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να συμπληρωθεί το προαπαιτούμενο 33% των κοινοχρήστων χώρων που απαιτεί η εγκεκριμένη ρυμοτομική μελέτη.
Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο
Ως προς την υπό κατάρτιση πολεοδομική μελέτη προτείνεται: επί της οδού Ποσειδώνος (και πλησίον του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κ.Λ.) η χρήση γενικής κατοικίας εκατέρωθεν της οδού για την ορθότερη πολεοδομική λειτουργία του οικισμού. Επισημαίνεται, ότι πριν την καταστροφική πυρκαγιά υπήρχε minimarket επί της οδού Καλαβρύτων για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, οπότε θεωρούμε αναγκαία τη θεσμοθέτηση της χρήσης γενικής κατοικίας και στο σημείο αυτό.
Μελέτες σχετικές με το Ε.Π.Σ
Ζητάμε να μας γνωστοποιηθούν το σύνολο των μελετών που αφορούν της περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι σχετικά με το Ε.Π.Σ. ώστε η Επιτροπή Πληγέντων γνωρίζοντας τον σχεδιασμό να έχει τη δυνατότητα να παρέμβει εποικοδομητικά στο διάλογο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το ΤΕΕ για την ανασυγκρότηση της πληγείσας περιοχής.
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Βασική προτεραιότητα για όλους μας αποτελεί να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια των επισκευών και των ανακατασκευών των πληγέντων κτιρίων και να ισχύσει σε κάθε περίπτωση ο νόμος των φυσικών καταστροφών (όπου και αν βρίσκεται το κάθε κτίριο). Η πληγείσα περιοχή της Ανατολικής Αττικής βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα η ανασυγκρότησή της. Ζητούμενο είναι η χωρίς εμπόδια ανάπλασή της.
Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ίσχυσαν για την πληγείσα περιοχή δεν εφαρμόστηκε η προβλεπόμενη νομοθεσία για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αναφορικά με τις ανακατασκευές και τις επισκευές των κτιρίων που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά της 23/07/18 άρθρο 10 του Ν. 2675/1998
(ΦΕΚ295/Α/1998) όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 84 του Ν.4313/2014 (ΦΕΚ261/Α/2014), που καθορίζουν αναλυτικά την αποκατάσταση των ζημιών από σεισμούς σε κτίρια εν γένει των Νόμων 8979/1979 (ΦΕΚ4/Α/1979), Ν.1048/1980 (ΦΕΚ 101 Α/1980), Ν.1133/1981 (ΦΕΚ 54/Α/1981), Ν.1190/1981 (ΦΕΚ
203/Α/1981) και εφαρμόζονται ανάλογα και για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που προκαλούνται από πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λ.π(φυσικές καταστροφές).Επιπλέον, με το άρθρο 1 του Ν.867/1979 καθορίζεται η αποκατάσταση των ζημιών των κτιρίων που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της εποχής εκείνης.
Οι διατάξεις αυτές έχουν επίσης εφαρμοσθεί από την πολιτεία σε όλες της φυσικές καταστροφές που έχουν λάβει χώρα έως σήμερα, πλην της τελευταίας πυρκαγιάς σε μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Αττικής. Η παραπάνω παρέμβαση κρίνεται άμεσης προτεραιότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες επεμβάσεις – ρυθμίσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα από την πολιτεία, δεδομένου ότι σημαντικός αριθμός οικιών πρώτης ή παραθεριστικής κατοικίας έχει ολοσχερώς καταστραφεί με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρότατο
κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα και άμεσα.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η πληγείσα περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, ουδέποτε έχει προστατευτεί από θεσμικούς παράγοντες της περιοχής αφού οι αναφορές και επισημάνσεις του Συλλόγου και της Επιτροπής Πληγέντων Κ.Λ. δεν λαμβάνονταν υπόψη των αρχών με αποτέλεσμα τη συσσώρευση προβλημάτων.Παρά τις αντιξοότητες η Επιτροπή Πληγέντων υποδεικνύει τα σημαντικότερα ζητήματα της περιοχής και ευελπιστεί στην αγαστή συνεργασία με τα στελέχη τόσο του ΥΠΕΝ όσο και του ΤΕΕ με στόχο να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, οι δυσλειτουργίες, αλλά και οι αστοχίες που ταλανίζουν την ευρύτερη περιοχή.

Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι

Το τεκμήριο:

Απόψεις – Διορθώσεις επί της διαβούλευσης της ΣΜΠΕ του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τις πληγείσες περιοχές Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας και Μάτι

7) Ενέργεια της Επιτροπής Πληγέντων για την αλλαγή των χρήσεων γης της ΖΟΕ Μεσογείων 2003.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 2003
8 Μαΐου, 2021

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΡΑΦΗΝΑΣ
Τ.Κ.19009
e-mail: epitropi.pligenton@gmail.com
Ημ/νια: 24/09/2020
ΠΡΟΣ: Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος
κ. Δημήτριο Οικονόμου
Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος
κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη
Αξιότιμοι κύριοι,
Σε συνέχεια, του από 2/9/2020 εγγράφου μας της ‘‘Επιτροπής
Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι’’ όπου απεστάλη προς εσάς, σχετικά με την εισήγησή μας, για τροποποίηση των χρήσεων γης (Ζώνη Α ́, Θ1 και Γ2) των ΖΟΕ Μεσογείων 2003 ακολούθησε η τηλεδιάσκεψη τηςΠαρασκευής της 11/9/2020 όπου μας εζητήθη να ερευνηθούν τα στοιχεία καθορισμού των χρήσεων γης της μελέτης του Ι.Π.Α. του Παντείου Πανεπιστημίου.
Μετά τον ενδελεχή έλεγχο και την εξέταση των κάτωθι εγγράφων:
1) του Ι.Π.Α. του Παντείου Πανεπιστημίου (μελέτη Λουκάκη),
2) την Αιτιολογική Έκθεση Σχεδίου Νόμου (Μέρος 1ο, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής),
3) την εισήγηση του «Οργανισμού Αθήνας – Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος» με θέμα «Οριοθέτηση ζωνών και καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης στην περιοχή της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Ανατολ. Αττικής – Μεσογείων», της 14/7/2000.
Συνεδρίαση 82η – Αρ. Πράξης 1. Τμήμα Α – Μελετητές: Α. Πάλλα –
Γ.Κοτίνη.
4) την εισήγηση του «Οργανισμού Αθήνας – Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος» με θέμα «Έγκριση Σχεδίου Π. Δ/τος για τον Καθορισμό χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του έτους 1923 ευρύτερη περιοχή Μεσογείων Ν. Αττικής‘’ μετά από υπόμνημα διαμαρτυρίας μέλους της ΕΕ για την 82η Συν/1ο θέμα/4.4.2001 Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής», της 22/6/2001. Συνεδρίαση 3η – Αρ.Πράξης 1,
5) την εισήγηση του Δήμου Ραφήνας (1999) προς τον Ο.Ρ.Σ.Α.: «Να χαρακτηριστεί ως ‘’Ζώνη Παραλίας Αναψυχής (Ζώνη Θ1) όλος ο παραλιακός χώρος του Δήμου Ραφήνας πλην της Λιμενικής Ζώνης’’» &
6) Εισήγηση της «Διεύθυνσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών» του Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας – Αττικής (Α ́) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Προέγκριση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (Ε.Χ.Σ.) για την πυρόπληκτη
περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των
Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου, Περιφέρειας Αττικής» (Φ.Στεφανή & Ε. Βιτζηλαίου).
Θ1
Το ΠΔ 456 Δ/20-08-1985 καθόρισε τις χρήσεις στο παραλιακό μέτωπο ως “ Β ́ Παραθεριστική Κατοικία και Τουριστικές Εγκαταστάσεις”. Το Ελληνικό Δημόσιο συνέταξε και ανήρτησε προσωρινό κτηματικό (δασικό) χάρτη την 24-09-1984 διεκδικώντας διάσπαρτα ως “Δημόσιες Διακατεχόμενες Δασικές Εκτάσεις” τμήματα του Κόκκινου Λιμανακίου, αγνοώντας: α) διοικητικές πράξεις όπως την υπ’αριθ.161761/3.12.1927
απόφαση του Υπ. Γεωργίας Αλ.Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας), β) την γνωμοδότηση Συμβουλίου Εποικισμού και γ) την υπ’αριθ. 66576/1929 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας (άρση περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού Κώδικα ν.4173/1929). Τα δεδομένα του Προσωρινού Χάρτη αντιμετωπίστηκαν επί σειρά ετών από το Ελληνικό Δημόσιο ως οριστικά. Οι κάτοικοι ουδέποτε δεχτήκαμε το χαρακτηρισμό Δημόσια Διακατεχόμενη Δασική Έκταση διότι βάση
του συμβολαίου 6166/1930 (εκούσια μεταβίβαση του άρθρου 127 του Αγροτικού Κώδικα) και σύμφωνα με την νομοθεσία (παρ.1 αριθ.11 ν.3147) το Κόκκινο Λιμανάκι αποτελεί κλήρο της αγροτικής νομοθεσίας και το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλει δικαιώματα κυριότητας.
Η μελέτη του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ι.Π.Α.) του
Παντείου Πανεπιστημίου 1995-1998 (μελέτη Π.Λουκάκης) για το
Κόκκινο Λιμανάκι και τη χρήση Θ1 είναι λανθασμένη , διότι :
1. Βασίσθηκε στον Προσωρινό Δασικό Χάρτη για το Κ.Λιμανάκι, όπως αυτό αποτυπώνεται στη σελ. 129-132 της εν λόγω μελέτης, που ενσωματώνεται στη 2η Φάση της μελέτης Ι.Π.Α., όπως επίσης και στις σελ.135-138 (4η Φάση της μελέτης Ι.Π.Α.). Επιπροσθέτως αξίζει να τονισθεί στη σελίδα 143 της 4ης Φάσης της μελέτης Ι.Π.Α. αναφέρεται:
« Εκκρεμότητες σε περιοχές που επρόκειτο να ενταχθούν στο σχέδιο υπάρχουν στην περιοχή της Ραφήνας, λόγω του ότι τμήματα των περιοχών αυτών θεωρούνται Δασικά.»
2. Δεν έλαβε υπόψιν της, η μελέτη το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής με τα κατακόρυφα πρανή• αντιθέτως θεώρησε ότι πρόκειται περί παραλιών τύπου Γλυφάδας, Βούλας, Αρτέμιδας, χωρίς υψομετρικές διαφορές. Αυτό εκ του αποτελέσματος αποδεικνύει ότι οι αρμόδιοι μελετητές δεν προέβησαν σε αυτοψία του χώρου. Ο δε Δήμος Ραφήνας ζήτησε από τον Ο.Ρ.Σ.Α. (Βλ. Σελίδα 8, 82ης Συνεδρίασης Αρ. Πράξης 1 της Εισήγησης προς την Ε.Ε. 14-07-2000):
«Να χαρακτηριστεί ως “Ζώνη Παραλίας – Αναψυχής (Ζώνη Θ1) όλος ο παραλιακός χώρος του Δήμου Ραφήνας πλην της Λιμενικής Ζώνης».
Από αυτό εξάγεται το συμπέρασμα πως ο Δήμος Ραφήνας δεν
πραγματοποίησε αυτοψία παραγνωρίζοντας το ανάγλυφο της περιοχής του και οδηγώντας (με την εισήγησή του) την μελέτη σε αστοχία και λανθασμένα συμπεράσματα.
Στην 3η Συνεδρίαση Αρ. Πράξης 1, Εισήγηση προς την Ε.Ε. Ο.Ρ.Σ.Α. σελ.7 παρουσιάζεται η χρήση Θ1 ως : «Η περιοχή Θ1 είναι η παραλιακή ζώνη που προβλέπεται για εγκαταστάσεις θαλάσσιας αναψυχής κοινόχρηστου χαρακτήρα. Αυτό αποτελεί πάγια πολιτική για όλη την παράκτια ζώνη της Αττικής. Οι τουριστικές εγκαταστάσεις οδηγούν σε “αποκλειστικότητα” χρήσης και χωροθετούνται σε ειδικές ζώνες.»
Αυτή η αλληλουχία αστοχιών παρέσυρε τη τότε διοίκηση με
αποτέλεσμα να εκδοθεί το Π.Δ. 199Δ/06-03-2003 με μια ασύμβατη χρήση Θ1 στο παραλιακό μέτωπο του Κόκκινου Λιμανακίου όπως «Ντουζιέρες, αποδυτήρια, W.C. κλπ » σε κατακόρυφα πρανή 20 μέτρων.
Τελευταία, η εισήγηση των κ.κ. Ε.Βιτζηλαίου και Φ.Στεφανή του
Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας-Αττικής προς το
ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ., βρίθει ανακριβειών (π.χ. λανθασμένο ιστορικό της
καείσας περιοχής, σελ.5), όπου μιλάει λανθασμένα για πρόσφυγες,
χωρίς την παραμικρή μνεία για την γεωργική αποκατάσταση και για τα καθοριστικά συμβόλαια 6165/1930 και 6166/1930 που αφορούν κλήρους της αγροτικής νομοθεσίας. Την αστοχία αυτή, αποκατέστησε ο Ν.4685/2020 (αρθρ.102 παρ. 6) αναγνωρίζοντας τα δύο αυτά συμβόλαια σαν κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας όπου το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλει δικαιώματα επί των εκτάσεων αυτών. Είναι φανερό όμως ότι στην ως άνω εισήγηση, υιοθετείται πλήρως η ύπαρξη δασών, δασικών εκτάσεων και αναδασωτέων με συνεχείς αναφορές (σελίδες 12,20,22,28,31,32,33,34), καταλήγοντας στην πρόταση όσον
αφορά το Θαλάσσιο Μέτωπο για την Διεύρυνση και ενίσχυση του
κοινόχρηστου, δημοσίου χαρακτήρα της Παραλιακής Ζώνης,
παραβλέποντας ότι πρόκειται για ιδιωτικές εκτάσεις με συμβόλαια νομίμως μεταγεγραμμένα στα υποθηκοφυλακεία Μαραθώνος-Καπανδριτίου και Κορωπίου.
Στην σελίδα 25 της εισήγησης του Τ.Μ.Σ.Α. προς το ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ
«Τονίζεται μάλιστα, ότι η πρόσβαση στην ακτογραμμή είναι δύσκολη και κατά τόπους αδύνατη, ως συνισταμένη της μη ορθολογικής και λειτουργικής διάρθρωσης του οδικού δικτύου, της γεωμορφολογίας, της μη ύπαρξης διαδρόμων/διεξόδων πρόσβασης μεταξύ των παραθαλάσσιων ιδιοκτησιών, της ύπαρξης μεγάλων ενιαίων και αδιαπέραστων εκτάσεων, καθώς και των περιφράξεων κατά μήκος της παραλιακής ζώνης. Επισημαίνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις στην περιοχή του Ματιού το πλάτος των διόδων πρόσβασης στην ακτογραμμή είναι 0,80-1,50μ. και συχνά υπάρχουν εμπόδια (δένδρα, κολωνάκια), ενώ στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας είναι σχεδόν ανύπαρκτες». Η πρόσβαση στις παραλίες είναι ευχερής. Στις 5 παραλίες του Κόκκινου Λιμανακίου, αντιστοιχούν 8 διάδρομοι/διέξοδοι πρόσβασης. Ο σκοπός ύπαρξης διόδου είναι να οδηγεί σε παραλία και όχι σε απόκρημνη και βραχώδη κατάληξη.
Οι παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες του Κόκκινου Λιμανακίου όπως
περιγράφονται στο 6166/1930 συμβόλαιο, συνορεύουν ανατολικά με την θάλασσα του Ευβοϊκού και μάλιστα με κάθετα πρανή ύψους 20 μέτρων που καθιστά την επικοινωνία των ιδιοκτησιών στο παραλιακό μέτωπο, αδύνατη. Το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες, ενιαίες και αδιαπέραστες ιδιοκτησίες οφείλεται στη μη κατάτμησή των.
Προτείνεται:
Η τροποποίηση της χρήσης του Θ1 της ΖΌΕ Μεσογείων 2003 σε Αμιγή Κατοικία – Ήπια Τουριστική, και Γενική Κατοικία εάν και εφόσον απαιτείται. Επιπλέον, να ενταχθεί στο ΕΠΣ
Γ2
Γεωργική γη είναι μια εύφορη έκταση η οποία καλείται να ικανοποιήσει τις ανάγκες σίτισης των κατοίκων αναλόγως των απαιτήσεων και των στόχων κάθε περιόδου.
Σύμφωνα με το Άρθρο 56 του νόμου 2637/1998, ως Γεωργική Γη
ορίζεται: “το ανώτερο στρώμα του φλοιού της Γης το οποίον προήλθε από αποσάθρωση συνεπεία ατμοσφαιρικών και βιολογικών επιδράσεων, έχει ικανοποιητική περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, υφίσταται την επίδραση του κλίματος και των μηχανικών μέσων καλλιέργειας και χρησιμεύει σαν πηγή θρεπτικών συστατικών και σαν στήριγμα των καλλιεργούμενων φυτών και των ζώων. Και ως Ποιότητα της Γεωργικής Γης ορίζεται: “η φυσική κατάσταση και η γονιμότητα της γης δηλαδή η δυνατότητα του εδάφους να ενεργεί ως ένα φυσικό μέσο
για την αειφορική ανάπτυξη των καλλιεργούμενων φυτών ώστε να
εξυπηρετούνται οι ανάγκες επιβίωσης των ανθρώπων και των ζώων “.
Χαρακτηριστικό δε του Κόκκινου Λιμανακίου είναι ο μικρός κλήρος και η άγονες γαίες. Απόδειξη τούτου είναι:
α) η μη εύφορη και αποδοτική γη αποτελούμενη από παλιούς
αμπελώνες μη κερδοφόρους και ελαιώνες με ελάχιστη παραγωγή και
β) στην ανύπαρκτη κατηγορία κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Η διατήρηση της χρήσης της γεωργικής γης που αφορά το Κόκκινο
Λιμανάκι θεσμοθετείται όχι επειδή πρόκειται για δραστηριότητα
βιώσιμη, αλλά για να εξασφαλιστεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, το
οποίο συνεχώς υποβαθμίζεται ένεκα των δραστηριοτήτων, όπως το
αεροδρόμιο (υπόψιν 16.000 στρέμματα πρώην αγροτικής γης), οι οδικοί άξονες, Β.Ι.Ο.Π.Α, κ.α..
Προτείνεται:
1)Να εμπλουτιστεί η γεωργική γη των 600 περίπου στρεμμάτων με μία άλλη δραστηριότητα όπως για παράδειγμα αγροτουρισμό, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη.
2) Να δοθεί μία νέα χρήση, για δημιουργία Ινστιτούτου
Βλαστοκυτταρικής Ιατρικής και Νοσοκομείο Μετατραυματικής
Αποθεραπείας και Αποκατάστασης. Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο επιστημονικής πρωτοπορίας, τεχνολογίας αιχμής.
Επίσης δύναται να τροποποιηθεί η ως άνω χρήση επιτρέποντας την
εγκατάσταση δημόσιων κτιρίων, κοινόχρηστων χώρων, χώρο πρασίνου, διατηρώντας, όπου υφίσταται, τη χρήση αμιγούς κατοικίας.
Να συμπεριληφθεί το Γ2 στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό για την
ορθότητα του Σχεδιασμού ώστε να αποκτήσει ο οικισμός μας μια
βιώσιμη επένδυση με στόχο να καλύψει την οικονομική εκτός των
άλλων ανάπτυξη του οικισμού, εφόσον επιλεχθεί η δεύτερη πρόταση (Ινστιτούτου Βλαστοκυτταρικής Ιατρικής) και υιοθετηθεί προς υλοποίησή της.
Επιπροσθέτως τμήματα του Γ2 δύνανται να χρησιμοποιηθούν ως
ισοζύγιο με γειτνιάζοντα οικοδομικά τετράγωνα.
3)Η ένταξη Γ2 στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό (ΕΠΣ) με τις ανωτέρω
χρήσεις.
ΖΏΝΗ Α
Κατά την σύνταξη της ως άνω μελέτης δεν λήφθηκαν υπόψιν από τους μελετητές:
α) οι διοικητικές πράξεις όπως την υπ’αριθ.161761/3.12.1927 απόφαση του Υπ. Γεωργίας Αλ.Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας),
β) η γνωμοδότηση Συμβουλίου Εποικισμού και
γ) η υπ’αριθ. 66576/1929 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας (άρση
περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού Κώδικα ν.4173/1929). Τα
δεδομένα του Προσωρινού Χάρτη αντιμετωπίστηκαν επί σειρά ετών από το Ελληνικό Δημόσιο ως οριστικά.
Ο καθορισμός της Ζώνης Α στον οικισμό της Αγίας Ειρήνης είναι
άστοχος διότι οι εκτάσεις του εν λόγω οικισμού αποτελούνται από
κλήρους της αγροτικής νομοθεσίας που υπάγονται στο συμβόλαιο
6166/1930 (όπου αναφέρονται οι ανωτέρω διοικητικές πράξεις) και καλύπτονται πλέον από το νόμο του ΥΠΕΝ 4685 του 2020 άρθρο 102. Άρα ο καθορισμός της Ζώνης Α στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι είναι ανεπίκαιρος και λανθασμένος διότι:
1. Βασίσθηκε στους Προσωρινούς Δασικούς Χάρτες, ( βλ. σελ. 129- 132(2η Φάση της μελέτης Ι.Π.Α) και σελ.135-138(4η Φάση της μελέτης Ι.Π.Α ) ενώ επίσης στη σελίδα 143 της 4ης Φάσης της μελέτης Ι.Π.Α. αναφέρεται: « Εκκρεμότητες σε περιοχές που επρόκειτο να ενταχθούν στο σχέδιο υπάρχουν στην περιοχή της Ραφήνας, λόγω του ότι τμήματα των περιοχών αυτών θεωρούνται Δασικά.»
ΜΕΛΕΤΗ ΛΟΥΚΑΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΕ 4846
Για τις περιοχές «που καλύπτονται από δάση και δασικές ή είναι
λοφώδεις εξάρσεις καθορίζονται ζώνες πρασίνου, με στόχο τη διατήρηση του χαρακτήρα τους». Σύμφωνα με τις ανωτέρω
κατευθύνσεις της εκπονηθείσας μελέτης, στην προαναφερόμενη από 14/12/1998 εισήγηση προς την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας βάσει της οποίας διατυπώθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση 20/13-1-1999 η σχετική γνωμοδότηση της εν λόγω Επιτροπής προτείνεται, μεταξύ άλλων, ο καθορισμός Ζώνης Α(πρασίνου), η οποία περιλαμβάνει «λοφώδεις εξάρσεις, δάση και δασικές εκτάσεις σύμφωνα με τους κτηματογραφικούς χάρτες, του Υπουργείου Γεωργίας και την υπάρχουσα δασοκάλυψη»
‘Άλλωστε είναι φανερό ότι χρησιμοποιήθηκε ο Προσωρινός Δασικός Χάρτης του 1984 ως οριστικός με αποτέλεσμα να παράξει την ανωτέρω αστοχία της Ζώνης Α. Επίσης δεν λήφθηκε υπ ́οψιν των μελετητών ο προϋφιστάμενος οικισμός της Αγίας Ειρήνης στο Κόκκινο Λιμανάκι που αποτελείται από 60 και πλέον κατοικίες. Επιπλέον ο σχεδιασμός της
ΖΟΕ Μεσογείων του 2003 έγινε από τους μελετητές, χωρίς να
αναζητηθούν ιστορικά στοιχεία της περιοχής που έχουν σχέση με την έκταση (ήτοι: Διοικητικές πράξεις, Συμβόλαιο 6166/1930) που
καθόριζαν την ανωτέρω έκταση ως κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας.
Αυτά τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν υιοθετήθηκαν και
ενσωματώθηκαν στο Νόμο του ΥΠΕΝ 4685/2020.
Προτείνεται:
Η ένταξη του οικισμού Αγίας Ειρήνης, στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό (ΕΠΣ) με χρήση αμιγούς κατοικίας.
Εκ των ανωτέρω τεκμαίρεται η αστοχία του Π.Δ.(199Δ/6-3-2003) ένεκα των λανθασμένων εισηγήσεων προς την Διοίκηση σχετικά με τις χρήσεις γης στο Κόκκινο Λιμανάκι, Θ1, ζώνη Α, και Γ2. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια καταστροφή που υπέστη ο τόπος μας από την φονική πυρκαιά της 23ης Ιουλίου 2018, η Επιτροπή Πληγέντων του Κόκκινου Λιμανακίου, ζητά την έντιμη πολιτική απόφαση, παρόμοια και σε συνέχεια του Ν.4685/2020 για την άμεση τροποποίηση των Ζ.Ο.Ε
που αφορά το Κόκκινο Λιμανάκι ώστε να συντελεστεί η πολυπόθητη ανασυγκρότηση της πληγείσας περιοχής.
Με εκτίμηση,
Η Επιτροπή Πληγέντων Κ.Λ.
Εκπρόσωπος Πέτρος Φράγκος

Το τεκμήριο:

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 2003

8) Το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ έφεραν σε δημόσια διαβούλευση την Συμπληρωτική της ΣΜΠΕ. Ακολουθούν οι καίριες παρεμβάσεις μας επί της Συμπληρωματικής της ΣΜΠΕ. Καθώς και η τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε πριν την κρίσιμη απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΡΑΦΗΝΑΣ
Τ.Κ.19009
e-mail: epitropi.pligenton@gmail.com
Ημ/νια: 28/06/2021
Προς:
1) Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Κωνσταντίνο Σκρέκα
2) Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ.Νικόλαο Ταγαρά
3) Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Γεώργιο Αμυρά 4) Γ. Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ.Ευθύμιο Μπακογιάννη 5) Γ. Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ.Κωνσταντίνο Αραβώση
6) Περιφερειάρχη Αττικής κ.Γεώργιο Πατούλη 7) Πρόεδρο ΤΕΕ κ.Γεώργιο Στασινό
Κοινοποίηση:
Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου, κ.Γρηγόρη Δημητριάδη
ΘΕΜΑ: « Προτεινόμενες τροποποιήσεις επί του Τεύχους Συμπληρωματικών Στοιχείων ΣΜΠΕ μετά την τροποποίηση του ΕΠΣ σε συνέχεια της ανάρτησης του Δασικού Χάρτη της περιοχής »

Αξιότιμοι κύριοι
Τεχνικά στοιχεία επί της συμπληρωματικής της ΣΜΠΕ
Προτείνεται η διόρθωση του νοτίου ορίου στο Κόκκινο Λιμανάκι με βάση : α) την απόφαση Ειρηνοδικείου Κρωπίας (αριθμ. 57/24-07-1930) β) την μεταγενέστερη συμβολαιογραφική πράξη (αριθ.11739/05-08-1932) και
γ) το πληρέστερο τοπογραφικό διάγραμμα του κ.Χατζημιχάλη με κορυφές ΓΔΕΖ που εμπεριέχεται στο Συμβόλαιο 11739/05-08-1932.
Ζητούμε να εφαρμοστεί το κυρωμένο διάγραμμα διανομής Ραφήνας της Τοπογραφικής Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Εποικισμού που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος Δημόσιος φορέας. Και συγκεκριμένα τοποθετεί το νότιο όριό μας, επί των οδών Αργιθέας – Ήλιδος – Δημοκρατίας – Παύλου Μελά μέχρι την παραλία.
Προτείνουμε: α) να τοποθετηθεί το ανωτέρω όριο, στο διάγραμμα του κ.Σαντριβανόπουλου, β) να θεωρηθεί από τη Διεύθυνση Τοπογραφικών Εφαρμογών του ΥΠΕΝ, & γ) να εφαρμοστεί το ακριβές όριο στην συμπληρωματική ανάρτηση της ΣΜΠΕ.
Το ίδιο συμβαίνει και στο ανατολικό μας όριο, όπου διαπιστώνεται απόκλιση μεταξύ των διαγραμμάτων: α) των δύο συμβολαίων (Σπ. Σαντριβανόπουλος), β) των ορθοφωτογραφικών διαγραμμάτων του μελετητή και γ) του διαγράμματος που εφαρμόστηκε στον αναθεωρημένο Δασικό Χάρτη από τη Διεύθυνση Δασών, όπου λανθασμένα και κατά παράβαση του Νόμου (άρθρο 102) εμπεριείχε δασικά στοιχεία στο παράκτιο μέτωπο.
Αιτούμεθα: τη διόρθωση του Ανατολικού ορίου που εφαρμόστηκε στον Αναθεωρημένο Δασικό Χάρτη. Να ευθυγραμμιστεί με το διάγραμμα των δύο συμβολαίων του Σπύρου Σαντριβανόπουλου, δηλαδή την πιστή εφαρμογή του θεωρημένου διαγράμματος των ΔΤΕ-ΤΕΕ και αυτό συγκεκριμένα αφορά το ανατολικό μας όριο. Τουτέστι στη συμπληρωματική ανάρτηση της ΣΜΠΕ, οι εκτάσεις έως στην παραλία στο Κόκκινο Λιμανάκι δεν δύναται να έχουν δασικά στοιχεία, βάσει του θεωρημένου διαγράμματος των ΔΤΕ – ΤΕΕ.
Επίσης, θα πρέπει να διορθωθεί η εισήγηση της ΣΜΠΕ και να γίνεται σαφή αναφορά ως προς τις εκτάσεις στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι, με βάση την παρ.6 του άρθρου 102 του Ν.4685, που αποτελούν κλήρους της αγροτικής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων που εμπίπτουν στις διατάξεις των ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΊΩΝ 2003 (Α΄, Θ1, Γ2).
Ζητούμε την τροποποίηση των χρήσεων γης της ΖΟΕ Μεσογείων (Α΄,Θ1,Γ2) βάσει των επικαιροποιημένων εισηγήσεών μας όπως περιγράφονται στα επισυναπτόμενα κείμενα της Επιτροπής. Επίσης, αιτούμεθα στο μικρό υδατόρεμμα (μισγάγγεια) της οδού Καλαβρύτων, την υβριδική προσέγγιση στα τμήματα που έχει αλλοιωθεί η ιστορική κοίτη με προγενέστερα τεχνικά έργα (ανθρωπογενή παρέμβαση) παράλληλα της οδού Καλαβρύτων και μεταξύ των οδών Αγίου Θωμά, Σοφίας Βέμπο και Ζεφύρου με στόχο να περιοριστούν οι συνέπειες (κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις), διότι υπάρχει θεσμοθετημένη χρήση ψιλικά – mini-market, το μοναδικό που υπάρχει στην περιοχή.
Οι προτεινόμενες αλλαγές ή τροποποιήσεις από την Επιτροπή Πληγέντων στην συμπληρωματική της ΣΜΠΕ έρχονται να ενισχύσουν και να αναδείξουν έτι περισσότερο, το άριστο κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης προς τους πληγέντες κατοίκους.
Ως τελευταίο σημείο ζητούμε την επιτόπια αυτοψία του Υφυπουργού κ.Νικ. Ταγαρά και του Γενικού Γραμματέα κ.Ευθ. Μπακογιάννη για την ουσιαστική εκτίμηση των ζητημάτων της περιοχής.
Με εκτίμηση
Για την Επιτροπή Πληγέντων
Πέτρος Φράγκος.
==========================================================
9)ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΡΑΦΗΝΑΣ
Τ.Κ.19009
e-mail: epitropi.pligenton@gmail.com

Ημ/νια: 21/05/2021
Επικαιροποιημένο 2
Προς:
1) Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα
2) Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νικόλαο Ταγαρά
3) Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Αμυρά 4) Γ. Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη 5) Γ. Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνο Αραβώση 6) Πρόεδρο ΤΕΕ κ. Γεώργιο Στασινό
7) ΔΙ.Π.Α/ΥΠΕΝ

ΘΕΜΑ: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΝΗΣ Θ1, ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 2003, ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ
Μετά τις παρεμβάσεις μας και εν προκειμένω της πρώτης εισηγήσεώς μας στις 24/9/20 προς το ΥΠΕΝ και μετά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους Υφυπουργούς και τους Γεν. Γραμματείς του ΥΠΕΝ κ.κ. Ν.Ταγαρά, Γ. Αμυρά, Κ. Αραβώση και Ε. Μπακογιάννη, των μελετητών του ΕΠΣ και της ΣΜΠΕ και του νομικού συμβούλου ΤΕΕ-ΥΠΕΝ, προτάθηκε στην Επιτροπή Πληγέντων να επικαιροποιήσει τα δύο έγγραφά της με νεότερα στοιχεία επί των συμπληρωματικών στοιχείων της ΣΜΠΕ και επί των ΖΟΕ Μεσογείων που αφορούν το Κόκκινο Λιμανάκι.
Η περιοχή “Κόκκινο Λιμανάκι” ή “Λυκόρεμα” της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου ορίζεται Δυτικά με την Λεωφ. Μαραθώνος, Βόρεια με το Λυκόρεμμα, Ανατολικά με θάλασσα και Νότια από το 26ο χλμ.της Λεωφ. Μαραθώνος και με τις οδούς Αργιθέας – ΄Ηλιδος – κυκλικό κόμβο Δημοκρατίας – Παύλου Μελά έως στην θάλασσα.
Με το υπ.αριθμ. συμβόλαιο 6166/6-3-1930 του συμβολαιογράφου Πέτρου Ν. Καββαδία, ομάδα ακτημόνων γεωργών εκ Σπάτων, αγόρασε από την Ιερά Μονή Πεντέλης 2000 στρέμματα, τμήμα του κτήματος «Χεροτσακούλι» προς γεωργική τους αποκατάσταση.
Προς τούτο εξεδόθησαν, εκτός των άλλων σχετικών αδειών οι: 99/1929 γνωμοδότηση Συμβουλίου Εποικισμού, η υπ΄αριθμ. 161761/3.12.1927 απόφαση του Υπ. Γεωργίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας) και η υπ’ αριθμ. 66576/1929 απόφαση Υπουργού Γεωργίας (άρση περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού Κώδικα).
Παρά τα ανωτέρω γνωστά στοιχεία, το Ελληνικό Δημόσιο, την 24.9.1984, συνέταξε και ανήρτησε Προσωρινό Δασικό Χάρτη διεκδικώντας διάσπαρτα τμήματα του Κόκκινου Λιμανακίου ως Δημόσιες Δασικές εκτάσεις, αγνοώντας όλες τις ως άνω αποφάσεις. Τα δεδομένα του Προσωρινού Δασικού Χάρτη αντιμετωπίστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο ως οριστικά.
Με βάση την υπ. αριθμ. 4846/2012 απόφαση του ΣΤΕ η οποία αναφέρει τα εξής: “ Κατά την έκδοση κανονιστικών διαταγμάτων για τον καθορισμό ειδικών χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης σε εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, η κρίση της Διοίκησης νομίμως, ερείδεται όσον αφορά τα δάση και τις δασικές περιοχές, στις παρεχόμενες από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες πληροφορίες…..”
Την αστοχία αυτή αποκατέστησε ο Ν. 4685/2020 (παρ. 6, άρθρο 102) αναγνωρίζοντας τα δύο συμβόλαια 6166 (Κόκκινο Λιμανάκι) και 6165 (Μάτι) ως κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας.
Η απόφαση για τον καθορισμό της Ζώνης Θ1 για την περιοχή του Κόκκινου Λιμανακίου στην ΖΟΕ Μεσογείων του 2003 (ΦΕΚ 199/Δ/2003) στηρίχθηκε κυρίως στη μελέτη του Παντείου Πανεπιστημίου (Μελέτη Λουκάκη) και αποτυπώθηκε επισήμως στην Αιτιολογική Έκθεση Σχεδίου Νόμου (Μέρος 1ο, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής) και την εισήγηση του “Οργανισμού Αθήνας – Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος” με θέμα “Οριοθέτηση ζωνών και καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης στην περιοχή της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Ανατολικής Αττικής – Μεσογείων”, της 14/4/2001.
Το υπόβαθρο που συνόδευε το Π.Δ/γμα ήταν πολύ μεγάλης κλίμακος (1:10000). Το υπόβαθρο είχε “αντιγραφεί” από χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας που έγιναν το έτος 1967. Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού έχοντας τα πνευματικά δικαιώματα από τους χάρτες δεν παραχωρούσε την χρήση και αναπαραγωγή των χαρτών της. Έτσι το υπόβαθρο που χρησιμοποίησε ο Οργανισμός Αθήνας εμφάνιζε μόνο μέρος των στοιχείων που απεικονίζονταν στους χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (δεν υπήρχαν υψόμετρα, υψομετρικές καμπύλες, οικισμοί, σημαντικό μέρος του οδικού δικτύου, ρέματα κ.λ.π), όπως αναφέρεται στην αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣΤΕ 3454/2003 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατ. Αττικής.
Από την στιγμή που χρησιμοποιήθηκε ελλειπές υπόβαθρο έπρεπε να γίνουν σε όλη την περιοχή μελέτης συστηματικές αυτοψίες, για να προσδιοριστούν σε φυσικά όρια (δρόμοι, ρέματα κ.λ.π) τα όρια των ζωνών του Διατάγματος.
Επίσης οι μελετητές δεν έλαβαν υπόψιν τους τις κατοικίες που υπήρχαν κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, μεταξύ αυτών και νόμιμα υφιστάμενα κτίσματα προ του 1955. Η μελέτη δεν έλαβε καθόλου υπόψιν της τα κατακόρυφα πρανή (γκρεμός) ύψους από 15 έως και 30 μέτρων. Το συγκεκριμένο και ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής καθιστά την επικοινωνία και την πρόσβαση προς τη θάλασσα πρακτικά αδύνατη (3335/2-10-2012 O.Λ.Ρ). Θεώρησε ο μελετητής ότι πρόκειται περί παραλιών τύπου Γλυφάδας, Βούλας, Αρτέμιδας, χωρίς υψομετρικές διαφορές. Εξάλλου το πλάτος των συγκεκριμένων παραλιών, το οποίο κυμαίνεται από το 1m έως 8m δεν επιτρέπει την εξυπηρέτηση εγκαταστάσεων ναυταθλητισμού, λουομένων και υπαίθριας διημέρευσης εκδρομέων.
Συνεπώς, λαμβανομένων υπ’όψιν των ανωτέρω, η χρήση Θ1 στο παραλιακό μέτωπο του Κόκκινου Λιμανακίου, με εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων σε κατακόρυφα πρανή 20 μέτρων, είναι εν τοις πράγμασι μη εφαρμόσιμη και σε κάθε περίπτωση καταφανώς μη υλοποιήσιμη. Αυτή δε, η εκ των πραγμάτων αδυναμία υλοποίησης της μελέτης, ως προς την χρήση Θ1 στην περιοχή, οδηγεί συνεκδοχικά και στο συμπέρασμα, ότι θα πρέπει να αρθεί και ο εκ του λόγου τούτου (χρήση Θ1) κοινόχρηστος χαρακτήρας του τμήματος της προκειμένης περιοχής, στο μέτρο που αφορά σε ιδιωτικές εκτάσεις και εμπίπτει εντός των ορίων των νομίμως υφισταμένων ιδιοκτησιών μας (βλ. παρ. 6, αρθρ. 102, Ν. 4685/2020).
Ανακεφαλαιώνοντας επισημαίνουμε ότι οι κάτωθι εισηγήσεις:
α) η μελέτη του Παντείου Πανεπιστημίου (Μελέτη Λουκάκη),
β) η αιτιολογική Έκθεση Σχεδίου Νόμου (Μέρος 1ο, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής),
γ) η εισήγηση του “Οργανισμού Αθήνας – Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος” (Οριοθέτηση ζωνών και καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης στη περιοχή της ΖΟΕ Ανατολ. Αττικής – Μεσογείων),
δ) η εισήγηση του «Οργανισμού Αθήνας – Ρυθμιστικού σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος» (Έγκριση Σχεδίου ΠΔ για τον Καθορισμό χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών πρώτου έτους 1923 ευρύτερη περιοχή Μεσογείων Ν.Αττικής),
ε) η εισήγηση του Δήμου Ραφήνας (1999) προς τον Ο.Ρ.Σ.Α. &
στ) η εισήγηση της «Διεύθυνσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών» του τμήματος Μητροπολιτικού σχεδιασμού Αθήνας – Αττικής του ΥΠΕΝ
οδηγήθηκαν σε παραπειστικές και παραπλανητικές κατευθύνσεις ενδεχομένως εν αγνοία τους, λόγω του ότι ο νομοθέτης θεώρησε έγκυρες και απόλυτα ορθές τις εισηγήσεις των ανωτέρω φορέων οι οποίες είχαν αναληθή στοιχεία. Λόγου χάριν, ο ανακριβής δασικός χάρτης του 1984, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από την διοίκηση ως οριστικός και ενώ ήταν ανενημέρωτος επί σειρά ετών διότι δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι διοικητικές πράξεις. Και ειδικά η έκταση μας στο Κόκκινο Λιμανάκι ότι, είναι κλήροι Εποικισμού, δηλαδή κλήροι της Αγροτικής Νομοθεσίας βάσει της παρ.6 του άρθρου 102 του Ν. 4685/2020.
Εξίσου παραπλανητικό στοιχείο που αποπροσανατόλισε τους εμπλεκόμενους φορείς ήταν η χρησιμοποίηση του ελλιπούς υποβάθρου, καθώς δεν απεικόνιζε την πραγματική εικόνα της περιοχής μας (δεν υπήρχαν υψόμετρα, υψομετρικές καμπύλες, οικισμοί, σημαντικό μέρος του οδικού δικτύου, ρέματα κ.λ.π.). Αυτά τα μη έγκυρα και εσφαλμένα στοιχεία καθιστούσαν την πραγματοποίηση αυτοψιών ως αυτονόητες και αναγκαίες για την ορθή απεικόνιση του αναγλύφου της περιοχής, ότι δεν πρόκειται για ισοϋψείς με τη θάλασσα παραλίες αλλά με βραχώδεις και απόκρημνες μη συμβατές με τη χρήση της ζώνης του Θ1 στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή Πληγέντων έχοντας συνολική εικόνα της περιοχής προβλέπει ότι αν δεν τροποποιηθεί η Ζώνη Θ1, θα χρησιμοποιηθεί αυτό από τις υπηρεσίες ΤΑΕΦΚ και Πολεοδομίας, λόγω του φερομένου ως κοινόχρηστου χαρακτήρα που αποτελεί δέσμευση σύμφωνα με τη ΖΟΕ Μεσογείων. Συγχρόνως δύναται να χρησιμοποιηθεί, από τις δύο Υπηρεσίες ως επιχείρημα ώστε οι πληγέντες κάτοικοι να μην μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις οικίες τους. Σύμφωνα δε, με την παρ. 6 του αρθρ. 102 του Ν.4685/2020 είναι κλήροι της Αγροτικής Νομοθεσίας, δηλ. ιδιωτικές εκτάσεις που επιβεβαιώνονται πλήρως από το Εθνικό Κτηματολόγιο ως αποδιδόμενες, κατά πλήρη κυριότητα, σε ιδιώτες συμπολίτες μας. Η προσοχή, η γνώση, η διευθέτηση και η διόρθωση των ως άνω στοιχείων συμβάλλει προς την ειλικρινή προσπάθεια της Κυβερνήσεως να κτιστεί ένα υγιές και βιώσιμο Κράτος Δικαίου.
Αιτούμεθα: Την τροποποίηση της Ζώνης Θ1 των ΖΟΕ Μεσογείων στο Κόκκινο Λιμανάκι με τη χρήση που αντιστοιχίζεται με το άρθρο 5 του Π.Δ. 59/2018-ΦΕΚ 114/Α/29-6-2018 κατηγορίας Τουρισμός – Αναψυχή.
Για την Επιτροπή Πληγέντων, Πέτρος Φράγκος.

10)ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΡΑΦΗΝΑΣ
Τ.Κ.19009
e-mail: epitropi.pligenton@gmail.com

Ημ/νια: 21/05/2021
Επικαιροποιημένο 2
Προς:
1) Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Κωνσταντίνο Σκρέκα
2) Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ.Νικόλαο Ταγαρά
3) Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Γεώργιο Αμυρά 4) Γ. Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ.Ευθύμιο Μπακογιάννη 5) Γ. Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ.Κωνσταντίνο Αραβώση 6) Πρόεδρο ΤΕΕ κ.Γεώργιο Στασινό
7) ΔΙ.Π.Α/ΥΠΕΝ

ΘΕΜΑ: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΖΩΝΩΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΖΩΝΗ Α, ΖΩΝΗ Γ2, ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 2003 ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ
Μετά τις παρεμβάσεις μας και εν προκειμένω της πρώτης εισηγήσεώς μας στις 24/09/2020 προς το ΥΠΕΝ και μετά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους Υφυπουργούς και τους Γεν. Γραμματείς του ΥΠΕΝ κ.Ν. Ταγαρά, κ.Γ. Αμυρά, κ.Κ. Αραβώση και κ.Ε.Μπακογιάννη, των μελετητών του ΕΠΣ και της ΣΜΠΕ και του νομικού συμβούλου ΤΕΕ-ΥΠΕΝ, προτάθηκε στην Επιτροπή Πληγέντων να επικαιροποιήσει τα δύο έγγραφά της με νεότερα στοιχεία επί των συμπληρωματικών στοιχείων της ΣΜΠΕ και επί των ΖΟΕ Μεσογείων που αφορούν το Κόκκινο Λιμανάκι.
Η περιοχή “Κόκκινο Λιμανάκι” ή “Λυκόρεμα” της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου ορίζεται Δυτικά με την Λεωφ. Μαραθώνος, Βόρεια με το Λυκόρεμμα, Ανατολικά με θάλασσα και Νότια από το 26ο χλμ.της Λεωφ. Μαραθώνος και με τις οδούς Αργιθέας – ΄Ηλιδος – κυκλικό κόμβο Δημοκρατίας – Παύλου Μελά έως στην θάλασσα.
Με το υπ.αριθμ. συμβόλαιο 6166/6-3-1930 του συμβολαιογράφου Πέτρου Ν. Καββαδία, ομάδα ακτημόνων γεωργών εκ Σπάτων, αγόρασε από την Ιερά Μονή Πεντέλης 2000 στρέμματα, τμήμα του κτήματος «Χεροτσακούλι» προς γεωργική τους αποκατάσταση. Στην έκταση που περιγράφεται παραπάνω συμπεριλαμβάνεται και ο οικισμός της Αγ. Ειρήνης, εκτείνεται στο βορειοδυτικό της εκτάσεως και ανατολικά της Λ.Μαραθώνος και για την οποία ισχύουν οι ίδιες διοικητικές πράξεις: η 99/1929 γνωμοδότηση Συμβουλίου Εποικισμού, η υπ’ αριθμ. 161761/3.12.1927 απόφαση του Υπ. Γεωργίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας) και η υπ’ αριθμ. 66576/1929 απόφαση Υπουργού Γεωργίας (άρση περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού Κώδικα).
Παρά τα ανωτέρω γνωστά στοιχεία, το Ελληνικό Δημόσιο, την 24.09.1984, συνέταξε και ανήρτησε Προσωρινό Δασικό Χάρτη διεκδικώντας διάσπαρτα τμήματα του Κόκκινου Λιμανακίου ως Δημόσιες Δασικές εκτάσεις, αγνοώντας όλες τις ως άνω αποφάσεις. Τα δεδομένα του Προσωρινού Δασικού Χάρτη αντιμετωπίστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο ως οριστικά. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του οικισμού της Αγίας Ειρήνης, όπου λόγω της αστοχίας του αναληθούς, εν πολλοίς, δασικού χάρτη βασίσθηκε στους Προσωρινούς Δασικούς Χάρτες, {(βλ. σελ. 129-132) 2η Φάση της μελέτης Ι.Π.Α.) και σελ.135-138 (4η Φάση της μελέτης Ι.Π.Α.)} ενώ επίσης στη σελίδα 143 της 4ης Φάσης της μελέτης Ι.Π.Α. αναφέρεται: «Εκκρεμότητες σε περιοχές που επρόκειτο να ενταχθούν στο σχέδιο υπάρχουν στην περιοχή της Ραφήνας, λόγω του ότι τμήματα των περιοχών αυτών θεωρούνται Δασικά.» Ένεκα αυτής της τεχνικής παράβλεψης, ο οικισμός της Αγίας Ειρήνης θεσμοθετήθηκε ως Ζώνη Α με τη ΖΟΕ Μεσογείων το 2003.
Την αστοχία αυτή αποκατέστησε ο Ν. 4685/2020 (παρ. 6, άρθρο 102) αναγνωρίζοντας τα δύο συμβόλαια 6166 (Κόκκινο Λιμανάκι) και 6165 (Μάτι) ως κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας.
Η απόφαση για τον καθορισμό της Ζώνης Α για την περιοχή του Κόκκινου Λιμανακίου στην ΖΟΕ Μεσογείων του 2003 (ΦΕΚ 199/Δ/2003) στηρίχθηκε κυρίως στη μελέτη του Παντείου Πανεπιστημίου (Μελέτη Λουκάκη) και αποτυπώθηκε επισήμως στην Αιτιολογική Έκθεση Σχεδίου Νόμου (Μέρος 1ο, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής) και την εισήγηση του “Οργανισμού Αθήνας – Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος” με θέμα “Οριοθέτηση ζωνών και καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης στην περιοχή της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Ανατολικής Αττικής – Μεσογείων”, την 14/4/2001.
Το υπόβαθρο που συνόδευε το Π.Δ/γμα ήταν πολύ μεγάλης κλίμακος (1:10000). Το υπόβαθρο είχε “αντιγραφεί” από χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας που έγιναν το έτος 1967. Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού έχοντας τα πνευματικά δικαιώματα από τους χάρτες δεν παραχωρούσε την χρήση και αναπαραγωγή των χαρτών της. Έτσι το υπόβαθρο που χρησιμοποίησε ο Οργανισμός Αθήνας εμφάνιζε μόνο μέρος των στοιχείων που απεικονίζονταν στους χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (δεν υπήρχαν υψόμετρα, υψομετρικές καμπύλες, οικισμοί, σημαντικό μέρος του οδικού δικτύου, ρέματα κ.λ.π), όπως αναφέρεται στην αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣΤΕ 3454/2003 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατ. Αττικής.
Από την στιγμή που χρησιμοποιήθηκε ελλιπές υπόβαθρο έπρεπε να πραγματοποιηθούν αυτοψίες, για να προσδιοριστούν σε φυσικά όρια (οικισμοί, δρόμοι, ρέματα κ.λ.π) τα όρια των ζωνών του Διατάγματος.
Με βάση την υπ. αριθμ. 4846/2012 απόφαση του ΣΤΕ η οποία αναφέρει τα εξής: “ Κατά την έκδοση κανονιστικών διαταγμάτων για τον καθορισμό ειδικών χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης σε εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, η κρίση της Διοίκησης νομίμως, ερείδεται όσον αφορά τα δάση και τις δασικές περιοχές, στις παρεχόμενες από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες πληροφορίες…..”
Συνεπώς, λαμβανομένων υπ’όψιν των ανωτέρω, η δέσμευση της Ζώνης Α στον οικισμό της Αγίας Ειρήνης στο Κόκκινο Λιμανάκι, είναι εν τοις πράγμασι, μη εφαρμόσιμη και σε κάθε περίπτωση καταφανώς μη υλοποιήσιμη. Αυτή δε, η εκ των πραγμάτων αδυναμία υλοποίησης της μελέτης, ως προς την χρήση της Ζώνης Α στην περιοχή, οδηγεί συνεκδοχικά και στο συμπέρασμα, ότι θα πρέπει να αρθεί και ο εκ του λόγου τούτου (χρήση Ζώνης Α) που αποτελεί ζώνη δέσμευσης του τμήματος της προκειμένης περιοχής, στο μέτρο που αφορά σε ιδιωτικές εκτάσεις και εμπίπτει εντός των ορίων των νομίμως υφισταμένων ιδιοκτησιών (παρ. 6, αρθρ. 102, Ν. 4685/2020).
Γ2
Με το ίδιο ΠΔ 199/Δ/2003 θεσμοθετήθηκε ως χρήση Γ2 μεγάλη έκταση, περίπου 700 στρεμμάτων που διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 για τις περιοχές με στοιχείο Γ2. Προτείνεται από τους κατοίκους, ως καλύτερη δυνατή λύση, η τροποποίηση τμημάτων του Γ2, ως πολεοδομούμενα τμήματα του ΕΠΣ. Τα προτεινόμενα από τους κατοίκους, τμήματα θα μπορούσαν, να λειτουργήσουν ως αποδέκτες μεταφερόμενων ιδιοκτησιών, ως ισοζύγιο γειτνιαζόντων, θιγόμενων ιδιοκτησιών.
Ανακεφαλαιώνοντας ως προς την Ζώνη Α, επισημαίνουμε ότι οι κάτωθι εισηγήσεις:
α) η μελέτη του Παντείου Πανεπιστημίου (Μελέτη Λουκάκη),
β) η αιτιολογική Έκθεση Σχεδίου Νόμου (Μέρος 1ο, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής),
γ) η εισήγηση του “Οργανισμού Αθήνας – Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος” (Οριοθέτηση ζωνών και καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης στη περιοχή της ΖΟΕ Ανατολ. Αττικής – Μεσογείων),
δ) η εισήγηση του «Οργανισμού Αθήνας – Ρυθμιστικού σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος» (Έγκριση Σχεδίου ΠΔ για τον Καθορισμό χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών πρώτου έτους 1923 ευρύτερη περιοχή Μεσογείων Ν.Αττικής),
ε) η εισήγηση του Δήμου Ραφήνας (1999) προς τον Ο.Ρ.Σ.Α. &
στ) η εισήγηση της «Διεύθυνσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών» του τμήματος Μητροπολιτικού σχεδιασμού Αθήνας – Αττικής του ΥΠΕΝ
οδηγήθηκαν σε παραπειστικές και παραπλανητικές κατευθύνσεις, ενδεχομένως εν αγνοία τους, λόγω του ότι ο νομοθέτης θεώρησε έγκυρες και απόλυτα ορθές τις εισηγήσεις των ανωτέρω φορέων οι οποίες είχαν αναληθή στοιχεία. Λόγου χάριν, ο ανακριβής δασικός χάρτης του 1984, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από την διοίκηση ως οριστικός και ενώ ήταν ανενημέρωτος επί σειρά ετών, διότι δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι διοικητικές πράξεις. Και ειδικά η έκταση στο Κόκκινο Λιμανάκι, είναι κλήροι Εποικισμού, δηλαδή κλήροι της Αγροτικής Νομοθεσίας βάσει της παρ.6 του άρθρου 102 του Ν. 4685/2020.
Εξίσου παραπλανητικό στοιχείο που αποπροσανατόλισε τους εμπλεκόμενους φορείς ήταν η χρησιμοποίηση του ελλιπούς υποβάθρου, καθώς δεν απεικόνιζε την πραγματική εικόνα της περιοχής μας (δεν υπήρχαν υψόμετρα, υψομετρικές καμπύλες, οικισμοί, σημαντικό μέρος του οδικού δικτύου, ρέματα κ.λ.π.). Αυτά τα μη έγκυρα και εσφαλμένα στοιχεία καθιστούσαν την πραγματοποίηση αυτοψιών ως αυτονόητες και αναγκαίες για την ορθή απεικόνιση του αναγλύφου της περιοχής. Κατά την Νομολογία του ΣΤΕ 4846/2012, σχετικά με τις καθοριζόμενες ζώνες πρασίνου, καθορίζει τα κριτήρια της Ζώνης Α. Αναλυτικότερα, κάνει ρητή αναφορά για δασικές εκτάσεις με βάση τον αναληθή και προβληματικό σε ορισμένα καίρια σημεία, δασικό χάρτη του 1984, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως οριστικός, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη πολύ σοβαρές και ουσιώδεις τεχνικές του ατέλειες και παραλείψεις, όπως είναι διοικητικές πράξεις – αποφάσεις των Υπουργών Γεωργίας.
Το έτερο επιχείρημα που υιοθετεί και αποδέχεται η νομολογία 4846/2012 του ΣΤΕ, είναι η έννοια των λοφωδών εξάρσεων της περιοχής και εν προκειμένω του οικισμού της Αγίας Ειρήνης, που χρησιμοποιείται ως δέσμευση και μέγγενη για τον εν λόγω οικισμό. Την ίδια ώρα που μέχρι σήμερα το ήμισυ (50%) των Εγκεκριμένων Πολεοδομικών Σχεδίων, ανά την Επικράτεια, βρίσκονται στην ίδια κατηγορία των λοφωδών εξάρσεων.
Εκτός των άλλων, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, και το εξής σημείο ότι η νομολογία του 4846/2012 του ΣΤΕ, που εφαρμόστηκε και στο Κόκκινο Λιμανάκι, παραβλέποντας και ακυρώνοντας σωρεία έτερων ισχυουσών νομικών πράξεων, είχε λάβει ως μοντέλο γενικής εφαρμογής την περιοχή στα Περιβολάκια που την διέπει ένα συγκεκριμένο, ιδιαίτερο διαφορετικό από τη δική μας περιοχή καθεστώς. Η περιοχή στα Περιβολάκια σε μεγάλα τμήματα θεωρείται σήμερα στο Αναθεωρημένο Δασικό Χάρτη του Δήμου Ραφήνας, του 2021, ως φερόμενη δασική περιοχή {παρόλο που ούτε και σε αυτήν την περίπτωση έχουν ληφθεί υπόψη οι διοικητικές πράξεις βάσει της παρ. 10 του άρθρ. 48 του Ν.4685/2020 – (Α΄92)} ενώ αντιθέτως οι εκτάσεις στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι αποτελούν κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας (παρ. 6, άρθρ. 102, του Νόμου 4685/2020).
Εκ των προηγουμένων εμφαίνεται αβίαστα και αναπόδραστα το συμπέρασμα ότι και τα τρία ως άνω επιχειρήματα της παρούσας νομολογίας του ΣΤΕ, είναι εξόχως προβληματικά και εσφαλμένα, παράγουν διαρκώς νέα προβλήματα και σαφώς χρήζουν επανεξέτασης και διόρθωσης.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή Πληγέντων έχοντας συνολική εικόνα της περιοχής προβλέπει ότι αν δεν τροποποιηθεί η Ζώνη Α΄, θα χρησιμοποιηθεί αυτό από τις υπηρεσίες ΤΑΕΦΚ και Πολεοδομίας, λόγω του δεσμευτικού χαρακτήρα σύμφωνα με τη ΖΟΕ Μεσογείων. Συγχρόνως δύναται να χρησιμοποιηθεί, από τις δύο Υπηρεσίες ως επιχείρημα ώστε οι πληγέντες κάτοικοι να μην μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις οικίες τους. Σύμφωνα δε, με την παρ. 6 του αρθρ. 102 του Ν.4685/2020 είναι κλήροι της Αγροτικής Νομοθεσίας, δηλ. ιδιωτικές εκτάσεις που επιβεβαιώνονται πλήρως από το Εθνικό Κτηματολόγιο ως αποδιδόμενες, κατά πλήρη κυριότητα, σε ιδιώτες συμπολίτες μας. Αξίζει να γίνει αντιληπτό ότι ο οικισμός της Αγίας Ειρήνης γειτνιάζει με το ρέμα Παππά – Λυκόρεμα και θα ήταν εξίσου άστοχο και προβληματικό και αιτία παραγωγής νέων δεινών εάν παραμείνει η Ζώνη Α ως χώρος πρασίνου – προστασίας του ρέματος. Αυτό θίγει άμεσα την υφιστάμενη κατάσταση του οικισμού της Αγίας Ειρήνης. Εφόσον όμως υπάρξει κάποια μεταβολή, αυτή η ενδεχόμενη μετατόπιση της Ζώνης Α εκατέρωθεν του ρέματος οφείλει να είναι μικρού εύρους για να προστατευτούν τα υφιστάμενα κτίρια στον οικισμό. Η φονική πυρκαγιά του 2018 άφησε αρκετούς νεκρούς στον οικισμό της Αγίας Ειρήνης (διότι ένας από τους πολλούς λόγους που δυσκόλεψε την γρήγορη διαφυγή των κατοίκων), δεν αποτελούσε πολεοδούμενο τμήμα και δεν συνδεόταν ο οικισμός τους με τις οδούς Μαζαράκη – Αγίας Ειρήνης με κατεύθυνση ανατολικά εντός του Γ2 ώστε να συνδεθεί ρυμοτομικά – συγκοινωνιακά με την οδό Ποσειδώνος στο Κόκκινο Λιμανάκι. (ΦΕΚ 43/ΑΑΠ/2012) Εν κατακλείδι οι ζητούμενες αλλαγές χρήσεων γης συνδέουν απόλυτα τον οικισμό της Αγίας Ειρήνης με την περιοχή του Γ2 και το εγκεκριμένο ρυμοτομικό Σχέδιο στο Κόκκινο Λιμανάκι.
Αιτούμεθα: 1. Την τροποποίηση της Ζώνης Α, σε αμιγή κατοικία, βάσει του αρθρ. 2, του ΠΔ 59/2018. 2. Την τροποποίηση εκτάσεων του Γ2 σε αμιγή κατοικία, βάσει του αρθρ. 2, του ΠΔ 59/2018.
Η προσοχή, η γνώση, η διευθέτηση και η διόρθωση των ως άνω στοιχείων συμβάλλει προς την ειλικρινή προσπάθεια της Κυβερνήσεως να κτιστεί ένα υγιές και βιώσιμο Κράτος Δικαίου.
Για την Επιτροπή Πληγέντων
Πέτρος Φράγκος

11)Έκτακτη Τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του ΥΠΕΝ
5 Ιουνίου, 2021

Η Επιτροπή Πληγέντων ευχαριστεί θερμά την Ηγεσία του ΥΠΕΝ που επέτρεψε την έκτακτη τηλεδιάσκεψη, ώστε να ακουστούν οι απόψεις των κατοίκων μέσω της Επιτροπής Πληγέντων, στο σημείο μηδέν & λίγο πριν την ανάρτηση των μελετών του ΕΠΣ – του Προεδρικού Διατάγματος .
Οι προτάσεις μας περιελάμβαναν όλα τα βασικά σημεία των μελετών του ΕΠΣ, της συμπληρωματικής ανάρτησης της ΣΜΠΕ, όπου αναζητήθηκαν εφικτές λύσεις & κοινά σημεία προσέγγισης. Τα σημεία που θεωρούνται βέβαια προς διόρθωση μέσω της επικοινωνίας μας , είναι το Νότιο όριο μας, όπου υπερισχύει η απόφαση 57/1930 του Ειρηνοδικείου Κρωπίας και το πληρέστερο τοπογραφικό του κ.Χ. Χατζημιχάλη , έναντι του λανθασμένου ορίου του συνοικισμού της Ραφήνας του 1930 .
Επίσης, τέθηκαν υπόψη τα δασικά στοιχεία που λανθασμένα έχουν τοποθετηθεί στο παράκτιο μέτωπο στο Κόκκινο Λιμανάκι και στην γραμμή του ορίου στο Μάτι . Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί επανέλεγχος των δεδομένων , διότι έχουμε απόκλιση μεταξύ των διαγραμμάτων Α) των δύο συμβολαίων ( Σπ. Σαντριβανόπουλος) και Β) των ορθοφωτοχαρτών της εταιρείας μελετών.
Επιπλέον, έγιναν τεκμηριωμένες αναφορές στα εξής σημεία .
1) για τις ΖΟΕ Μεσογείων του 2003
2) για την προγραμματική σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών – Περιφέρειας και των δύο Δήμων Ραφήνας – Μαραθώνα
3) για τις προτεινόμενες από εμάς τροποποιήσεις των αποφάσεων 4249/2018, 3295/2021 & 29801/2021 , βάσει των τεκμηριωμένων τεχνικών στοιχείων, που έχουν αποσταλεί στην διοίκηση .
Επιπλέον , θέσαμε υπόψη
4) την ανανέωση της σύμβασης των μηχανικών στο ΤΑΕΦΚ ΑΑ
5) την συνέχιση της επιδότησης ενοικίου, και άλλα θέματα.
Συμπληρωματικά,προς αποφυγήν παρεξηγήσεων προς τις άλλες επιτροπές και φορείς στην πληγείσα περιοχή, η Επιτροπή Πληγέντων είχε κάνει αίτημα τηλεδιάσκεψης για έκτακτα θέματα, με την συμμετοχή των Υφυπουργών, κ.Ν.Ταγαρά ,κ. Γ. Αμυρά, των Γενικών Γραμματέων κ.Ε.Μπακογιάννη, κ.Κ.Αραβώση,τον νομικό σύμβουλο, τους μελετητές του ΕΠΣ -TEE , επίσης έγινε παρέμβαση στην τηλεδιάσκεψη του εκπροσώπου της Αμπελούπολης και της νομική συμβούλου του Προβάλινθου.
Εμείς σαν επιτροπή γνωρίζοντας τις προσπάθειες που έγιναν ώστε να επιλυθούν πολλά προβλήματα στο Κόκκινο Λιμανάκι & στο Μάτι, θα στηρίξουμε ενεργά την προσπάθεια των οικισμών, της Αμπελούπολης , του Προβάλινθου & του Νέου Πόντου ώστε να δικαιωθούν τα αιτήματά τους .

Το τεκμήριο:

Έκτακτη Τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του ΥΠΕΝ

12)ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΑυτοψία στο Κοκ.Λιμανάκι – Ενημέρωση Κατοίκων 6.07.2021
6 Ιουλίου, 2021

Σήμερα το πρωί έλαβε χώρα στο Κοκ.Λιμανάκι (μετά από αίτημα μας) αυτοψία της περιοχής μας με παρουσία του Υφυπουργού Χωροταξίας κ.Ν.Ταγαρά, του Γενικού γραμματέα Χωροταξίας κ.Ευθύμιου Μπακογιάννη και μελετητών του ΕΠΣ.
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις καλούμε όλους τους κατοίκους σε συνάντηση, σήμερα 6 Ιουλίου 2021 και ώρα 19.30, στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας μας Αγ.Θωμά, Κοκ.Λιμανάκι προκειμένου να ενημερωθούν για το επικείμενο ΕΠΣ. Η παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη.
Για την ασφάλεια όλων μας παρακαλούμε πολύ να τηρηθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα φορώντας μάσκες και τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις.
Επιτροπή Πληγέντων

Το τεκμήριο:

Αυτοψία στο Κοκ.Λιμανάκι – Ενημέρωση Κατοίκων 6.07.2021

13)Λίγο νωρίτερα από τα ανωτέρω είχε συνταχθεί έγγραφο από την Επιτροπή Πληγέντων για την τροποποίηση των αποφάσεων 4249-05/10.2018 ΦΕΚ 415/ Δ/2018 και της 29801-12/03/2021:
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ Κ.Λ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 4249-05/10/2018 ΦΕΚ 415/Δ/2018 ΚΑΙ 29801-12/03/2021
8 Μαΐου, 2021

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΡΑΦΗΝΑΣ
Τ.Κ.19009
e-mail: epitropi.pligenton@gmail.com
Ημ/νια: 09/04/2021
Προς:
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Κωνσταντίνο Σκρέκα
Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κύριο Νικόλαο Ταγαρά
Υφυπουργό Περιβάλλοντος κύριο Γεώργιο Αμυρά
Γ. Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κύριο Ευθύμιο Μπακογιάννη
Γ. Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κύριο Κωνσταντίνο Αραβώση
ΘΕΜΑ: Τροποποίηση της απόφασης 4249-05/10/2018 ΦΕΚ 415/Δ/2018 (Διάγραμμα Αναδασωτέων εκτάσεων από την πυρκαγιά της 23/07/2018)
Τροποποίηση της απόφασης 29801-12/03/2021 αναθεωρημένου δασικού χάρτη 2021
Αξιότιμοι κύριοι,
Με την υπ’αριθμ.29801 /12-3-2021 απόφαση, δόθηκε η εντολή στην Κτηματολόγιο Α.Ε. να προβεί στην ανάρτηση του αναμορφωμένου δασικού χάρτη της περιοχής του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου σε εφαρμογή της παραγράφου 10 του άρθρου 48 του Νόμου 4685/2020 (Α’92).
Από την ως άνω ανάρτηση του δασικού χάρτη, διαπιστώθηκαν οι κάτωθι αστοχίες της
Διεύθυνσης Δασών:
Α) Εσφαλμένη τοποθέτηση δασικών στοιχείων:
1) Ως προς τους κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας
Σε κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας στο παράκτιο μέτωπο, που νομοθετήθηκαν με την παράγραφο 6 του άρθρου 102 του Νόμου 4685/2020 (Α’92) χαρακτηρίζονται από την Δ/νση Δασών, ως δασικές εκτάσεις με την ένδειξη ΔΔ στο δασικό χάρτη και με την επιπλέον πληροφορία ως αναδασωτέες. Αυτό, χρίζει διόρθωσης διότι πρόκειται περί αστοχίας.
2) Εντός της χερσαίας ζώνης Λιμένος Ραφήνας Έχουν τοποθετηθεί στοιχεία στον αναμορφωμένο δασικό χάρτη εντός της χερσαίας ζώνης Λιμένος (ΦΕΚ 364/Δ/1981 ΤΥ2234/11-06-1981 απόφαση νομάρχη αποφασίστηκε η επέκταση της χερσαίας ζώνης Λιμένος Ραφήνας ΦΕΚ 364/Δ/1981), ως δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.
Αυτό έχει συμβεί, διότι δεν έχουν περιληφθεί οι οριογραμμές της χερσαίας ζώνης, της ζώνης παραλίας και της γραμμής του αιγιαλού με αποτέλεσμα τμήματα αυτών να χαρακτηρίζονται λανθασμένως, δασικές/ αναδασωτέες εκτάσεις.
3) Της ζώνης αιγιαλού και παραλίας.
Το ίδιο έχει συμβεί και στη ζώνη παραλίας (Α5404/692 π.ε./8.2.1983 εγκρίθηκε η δημιουργία ζώνης παραλίας στην περιοχή από Πόρτο – Ράφτη μέχρι Σχινιά Μαραθώνος ΦΕΚ 52/Δ/1983) όπου ο αναρτηθείς δασικός χάρτης δείχνει εκτάσεις εντός της ζώνης παραλίας ως δασικές και αναδασωτέες.
Συμπληρωματικά, με την 2669/7.4.1982 απόφαση Νομάρχη επικυρώθηκε η από του έτους 1961 έκθεση και το διάγραμμα καθορισμού οριογραμμής αιγιαλού και παραλίας στην περιοχή από Πόρτο – Ράφτη μέχρι Σχινιά Μαραθώνος (ΦΕΚ 449/Δ/1982)
Προφανώς διέφυγε των υπηρεσιών ότι στον αναμορφωμένο δασικό χάρτη του Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου όσον αφορά το Κόκκινο Λιμανάκι χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του χάρτη αναδάσωσης (4249/5.10.2018). Για αυτό το λόγο χαρακτηρίζονται ως δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, μεγάλα τμήματα του παράκτιου μετώπου, συμπεριλαμβανομένης της χερσαίας ζώνης λιμένος και της ζώνης παραλίας.
Εκ των ανωτέρω τεκμαίρεται ότι μετά τη ψήφιση του άρθρου 102 του Ν.4685 του 2020 έπρεπε να τοποθετηθεί το θεωρημένο περίγραμμα του ΥΠΕΝ ώστε να τροποποιήσει τον αναδασωτέο χάρτη ΦΕΚ 415/Δ/2018 Διάγραμμα Αναδασωτέων εκτάσεων από την πυρκαγιά της 23/07/2018 όσον αφορά το Κόκκινο Λιμανάκι. Επίσης, έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί, η γραμμή του αιγιαλού, η χερσαία ζώνη λιμένος και η ζώνη παραλίας, οι οποίες (ζώνες) δεν μπορούν να είναι δασικές και αναδασωτέες σε καμία περίπτωση. Επιπλέον, θα επηρεάσουν άμεσα τις μελέτες του ΕΠΣ λόγω των δασικών/αναδασωτέων εκτάσεων.
Ζητούμε την τροποποίηση της ανάρτησης του αναμορφωμένου δασικού χάρτη – αριθμός απόφασης 29801/12.03.2021 και της απόφασης Αποκεντρωμένης Δ/νσης Αττικής 4249/05.10.2018, ΦΕΚ 415/Δ/2018 (Διάγραμμα Αναδασωτέων Εκτάσεων από την πυρκαγιά της 23/07/2018).
Με εκτίμηση,
Για την Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας
Πέτρος Φράγκος.

Το τεκμήριο:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ Κ.Λ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 4249-05/10/2018 ΦΕΚ 415/Δ/2018 ΚΑΙ 29801-12/03/2021

Εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ενημερώσαμε τον Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ.Δημητριάδη, την ηγεσία του ΥΠΕΝ, τον πρόεδρο του ΤΕΕ, τον κ.Περιφερειαρχή σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στην Συμπληρωματική της ΣΜΠΕ. Για τον ανωτέρω λόγο, η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου έστειλε σαφέστατο μήνυμα στους μελετητές του ΕΠΣ – ΣΜΠΕ για ριζικές αλλαγές στην Συμπληρωματική της ΣΜΠΕ.

14)ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΕΣΥΠΟΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΜΠΕ/ΕΠΣ- ΑΓ.ΕΙΡΗΝΗ
19 Ιουλίου, 2021

Η ενότητα Ρ-Π1 στο Κόκκινο Λιμανάκι επιφάνειας 415.535,36 τμ προτείνεται να οργανωθεί με χρήσεις της κατηγορίας «αμιγής κατοικία» βάσει του άρθρου 2, του π.δ. 59/2018.
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος Συντελεστής Δόμησης προτείνεται σε 0,40 για το σύνολο της περιοχής , με κατεύθυνση να εφαρμοστεί κλιμακωτός συντελεστής συναρτήσει του μεγέθους των οικοπέδων, με ελάχιστο 0,30.
Προτείναμε επαρκή στοιχεία μέσω των επικαιροποιημένων επιστολών της Επιτροπής Πληγέντων σχετικά με την τροποποίηση της Ζώνης Α και ζητήσαμε να συμπεριληφθεί ο οικισμός της Αγίας Ειρήνης στη βιώσιμη πολεοδόμηση με χρήση «αμιγής κατοικία» του άρθρου 2, του π.δ. 59/2018.
Ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης και τα μέλη του ΚΕΣΥΠΟΘΑ έκαναν δεκτό το αίτημα μας.Η Αγία Ειρήνη εντάσσεται στη βιώσιμη πολεοδόμηση!
Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Πατούλη και τον εισηγητή της Περιφέρειας κ. Αθανάσιο Κατσιγιάννη για την στήριξη τους, από την ιστορική καθοριστική απόφαση της Περιφέρειας έως και την σημερινή συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ.
Για την Επιτροπή Πληγέντων,
Πέτρος Φράγκος.

Το τεκμήριο:

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΕΣΥΠΟΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΠΕ/ΕΠΣ- ΑΓ.ΕΙΡΗΝΗ

15) Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΕΣΥΠΟΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΜΠΕ-ΡΕΜΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
19 Ιουλίου, 2021

Παρέμβαση του εκπροσώπου της Επιτροπής Πληγέντων για το υδατόρεμμα (μισγάγγεια) της οδού Καλαβρύτων στο Κόκκινο Λιμανάκι. Η παρέμβαση αυτή έγινε, διότι περιήλθαν εις γνώσιν μας πληροφορίες από τις εισηγήσεις των μελετητών, όπου θα εφαρμοζόταν ανοιχτή διατομή στο ρέμα της οδού Καλαβρύτων με αποτέλεσμα, άμα την εφαρμογή του να επιβαρυνθούν ιδιοκτησίες και μια θεσμοθετημένη χρήση – mini market.
Αντιπροτείναμε μια πιο ρεαλιστική, λειτουργική και φιλική προς τους κατοίκους λύση, μέσω της υβριδικής προσέγγισης στα τμήματα που είναι αλλοιωμένη η ιστορική κοίτη με προγενέστερα τεχνικά έργα (ανθρωπογενή παρέμβαση) παράλληλα της οδού Καλαβρύτων και μεταξύ των οδών Αγίου Θωμά, Σοφίας Βέμπο μέχρι την οδό Ζεφύρου. Η ενέργειά μας αυτή, αποσκοπεί στο να περιοριστούν οι συνέπειες (κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις), διότι υπάρχει θεσμοθετημένη χρήση ψιλικά – mini-market, το μοναδικό που υπάρχει στην περιοχή.
Το νεότερο στοιχείο που εντοπίστηκε από την Επιτροπή μας είναι ο χάρτης “3.1: Θεσμοθετημένες Χρήσεις Γης – Λειτουργική Δομή” όπου εμφανίζει το mini market σε λάθος αποτύπωση στον ανωτέρω χάρτη. Ως εκ τούτου, δεν θίγονται μόνο δύο ιδιοκτησίες (μάντρες, κήποι κτλ), αλλά αντιθέτως θίγεται καίρια θεσμοθετημένη χρήση mini-market.
Ζητήσαμε να αλλάξουν οι εισηγήσεις των μελετητών ως προς τα σημεία: όπου προτείνεται ανοικτή διατομή να αντικατασταθεί με την υβριδική προσέγγιση (κλειστός αγωγός από την οδό Αγίου Θωμά έως την οδό Ζεφύρου, κατά αντιστοιχία με άλλα ρέμματα της περιοχής).
Ζητήσαμε να διορθωθεί ο χάρτης 3.1: Θεσμοθετημένες Χρήσεις Γης – Λειτουργική Δομή και να αποτυπωθεί η χρήση mini market στη σωστή της θέση και συγκεκριμένα στο ορθό γεωτεμάχιο που βρισκότανε από παλαιότερα, επί της οδού Καλαβρύτων και Ζεφύρου.
Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ.Ευθύμιος Μπακογιάννης και τα μέλη του ΚΕΣΥΠΟΘΑ αποδέχτηκαν το αίτημά μας και αναμένουμε περαιτέρω ενέργειες.
Όταν όλοι μιλούν για σκοτάδια, εμείς θα ανάβουμε το φως! ήρεμα, σιωπηλά, προσευχητικά! με ενέργειες και με πίστη.
Πέτρος Φράγκος

Το τεκμήριο:

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΕΣΥΠΟΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΜΠΕ-ΡΕΜΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

16) Με βάση τις ανωτέρω προτάσεις μας φτάσαμε στην πολυπόθητη απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ το οποίο στήριξε απόλυτα τις δίκαιες προτάσεις της Επιτροπής Πληγέντων και άλλων φορέων. Την ίδια ώρα που οι ετερόκλητοι μαχητές του διαδικτύου έριχναν λάσπη στον ανεμιστήρα, και έκαναν λίαν τοξική την ατμόσφαιρα, η Επιτροπή Πληγέντων και άλλοι φορείς διάλεξαν άλλο τρόπο για να κοινοποιήσουν τις αγωνίες τους, τις παρεμβάσεις τους και την αγάπη τους για την περιοχή. Εκείνο τον τρόπο της υπευθυνότητας, της αγαστής συνεργασίας με την Πολιτεία μέσω τεκμηριωμένων εγγράφων και πολλής σκληρής δουλειάς με μοναδικό σκοπό την εύρυθμη και λειτουργική αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της πληγείσας περιοχής. Τα κείμενα και η συμβολή τους στην επίλυση των προβλημάτων βοούν από μόνα τους. Οι συκοφαντίες και οι λάσπες καταρρέουν από μόνες τους σαν χάρτινος πύργος μπροστά στην εκκωφαντική αλήθεια!

Παράλληλα παρουσιάστηκαν από εμάς συγκεκριμένες προτάσεις, προς επίλυση του δασικού χάρτη στον Προβάλινθο και την Αμπελούπολη. Ενημερώνοντας την Κυβέρνηση για το ανωτέρω θέμα και προτείνοντας ως εφικτή λύση, την αποδοχή εκ μέρους της Πολιτείας των επί εικοσαετία μεταγεγραμμένων Συμβολαίων στο Κτηματολόγιο ώστε να απαλλαγούν από τον Δασικό Χαρακτήρα και να ενταχθούν στη βιώσιμη πολεοδόμηση.

17) Ως προς τις ανανεώσεις των συμβάσεων των μηχανικών, επειδή πολλά ειπώθηκαν από πολλούς, καταθέτουμε τα τεκμήρια των ανανεώσεων της Σύμβασης Ιδιωτικού Δικαίου των 80 μηχανικών και άλλων ειδικοτήτων όπως αυτά στάλθηκαν στα αρμόδια Υπουργεία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΙΔΟΧ 2018

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΙΔΟΧ 2018

————————————————————————-

ΦEΚ
ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α
ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

2205

23 Μαΐου 2019 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 77

Άρθρο Τέταρτο
Συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων των Τομέων Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Κατα- στροφών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής της οικ./617 / ΓΔζ1/24.7.2018 απόφασης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών (Β΄ 3019) και της Διεύθυνσης Αποκα- τάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρι- κής Ελλάδας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που έχουν συ- ναφθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 20 του ν. 2190/1994 (Α΄ 28) και 56 επ. του π.δ. 410/1988 (Α΄ 191), παρατείνονται αυτοδίκαια για δεκαέξι (16) μήνες από τη λήξη τους.

«Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 3 όπου λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο και έχουν αποτυπωθεί τα ρέματα», μετά το τέλος της πρώτης πρότασης «Για τα μικρά υδατορέματα, όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του παρόντος, δεν απαιτείται η οριοθέτησή τους».

29 Σεπτεμβρίου 2020 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 186

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4728

ΜΕΡΟΣ Α΄: ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥ-ΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Άρθρο 6: Στελέχωση επιτροπών εκτίμησης και κατα-γραφής ζημιών για επιχορήγηση επιχειρήσεων μετά από θεομηνία

Άρθρο 7: Παράταση προθεσμιών στους δήμους που επλήγησαν από θεομηνίες

Άρθρο 8: Παράταση ισχύος εγκριτικών αποφάσεων του προγράμματος «Επίδομα Στέγασης»

 

Άρθρο 23: Έναρξη ισχύος

10540 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος A’ 186/29.09.2020

ΜΕΡΟΣ Α΄

ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Τεύχος A’186/29.09.2020 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 10541

11. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος ορίζεται η 30ή Νοεμβρίου 2020. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών,η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου δύναται να παρατείνεται για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η Ιανουαρίου 2021.

Άρθρο 4

Παράταση συμβάσεων εργασίας προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

1. Συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων των Τομέων Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Κατα-στροφών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής της υπό στοι-χεία οικ./617/ΓΔζ1/24.7.2018 απόφασης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών (Β΄ 3019) και της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίες έχουν συναφθεί σύμφωνα με τα άρθρα 20 του ν. 2190/ 1994 (Α΄ 28) και 56 επ. του π.δ. 410/1988 (Α΄ 191), παρα-τείνονται αυτοδίκαια από τη λήξη τους μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021. Η παράταση δεν μεταβάλλει τον χαρα-κτήρα της σχέσης εργασίας, βάσει της οποίας προσλή-φθηκαν οι απασχολούμενοι στις θέσεις αυτές.

2. Συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δεκαέξι (16) ατόμων όλων των ειδικοτήτων των Τομέων Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας, της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίες έχουν συναφθεί σύμφωνα με τα άρθρα 20 του ν. 2190/1994 (Α΄ 28) και 56 επ. του π.δ. 410/ 1988 (Α΄ 191), και οι οποίες είχαν παραταθεί δυνάμει του άρθρου 73 του ν. 4663/2020 (Α΄ 30), για διάστημα οκτώ (8) μηνών, παρατείνονται αυτοδίκαια από τη λήξη τους μέχρι και τις 30.4.2021. Η παράταση δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα της σχέσης εργασίας, βάσει της οποίας προ-σλήφθηκαν οι απασχολούμενοι στις θέσεις αυτές.

10542 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος A’ 186/29.09.2020

10544 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος A’ 186/29.09.2020

————————————————————————-

18) Μετά την παρέμβαση μας στη τηλεδιάσκεψη του ΚΕΣΥΠΟΘΑ σχετικά με τη γραμμή δόμησης στο παράκτιο μέτωπο όσον αφορά την συμπληρωματική της ΣΜΠΕ, όπου επικαλεστήκαμε το δημόσιο έγγραφο ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/67503/2807 – 16/7/2021  της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του ΥΠΕΝ που τεκμηριώνει τη γραμμή δόμησης των 30 μέτρων στο παράκτιο μέτωπο. Αυτό υιοθετήθηκε από τον Γ.Γ. κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη και από τα μέλη του ΚΕΣΥΠΟΘΑ.

19) Επισημάνθηκαν επίσης από την Επιτροπή Πληγέντων, η διατήρηση του τομέα ΤΑΕΦΚ ΑΑ, λόγω του ότι δεν έχει συντελεσθεί καθ’ ολοκληρίαν η αποκατάσταση στην πληγείσα περιοχή για διαφόρους λόγους, καθώς επίσης η ανανέωση των συμβάσεων των μηχανικών και λόγω της παράγ. 6 του άρθ. 102 του Ν 4685/2020 αναμένεται να ανακατασκευαστούν και να επισκευαστούν 300 κτίσματα που εμποδίζονταν μέχρι πρότινος από τον προηγούμενο δασικό χάρτη του 2018.

Δηλαδή, παραλάβαμε μια περιοχή, το 2018, που η αποκατάσταση θα συντελείτο κατά 34% στο σύνολο των κτισμάτων στο Κόκκινο Λιμανάκι και τώρα, με ενέργειες αποκλειστικά της Κυβέρνησης και πλέον η αποκατάσταση αγγίζει τα όρια του 95%. Και αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός που είναι τεράστια επιτυχία των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας, σε αντίθεση με την πολιτική του 2018 που επιθυμούσε την αρπαγή των περιουσιών των κατοίκων. {μετά την ανάρτηση του δασικού χάρτη του 2018 σε ερώτηση δημοσιογράφου σε υψηλόβαθμο υπάλληλο του Δασαρχείου τι θα κάνετε τις δασικές εκτάσεις, απάντησε: θα περάσουν στα χέρια του Δημοσίου και θα εκποιηθούν!}

Συνακόλουθα με πλήρη ανέντιμο τρόπο αγνοούσε, παραθεωρούσε και απέκρυπτε διοικητικές πράξεις και επιχειρούσε με ανήθικο τρόπο να μετατρέψει εκτάσεις του εντός και εκτός σχεδίου σε δασικές και δήθεν καταπατημένες προσπερνώντας και εξαφανίζοντας 5 εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια στη διοικητική ενότητα του Δήμου Ραφήνας -Πικερμίου (ΦΕΚ 65/Δ/1970 – ΦΕΚ 43/ΑΑΠ – 2012 – ΦΕΚ 63/ΑΑΠ/2016 που αφορούν το Κόκκινο Λιμανάκι), (ΦΕΚ 59/Δ/1969 Νέος Βουτζάς) και (ΦΕΚ 64/Δ/1970 Ραφήνα) και εκτάσεις που είναι κλήροι Εποικισμού- κλήροι της αγροτικής Νομοθεσίας, λογίστηκαν παρανόμως ως δημόσιες καταπατημένες εκτάσεις και αυθαίρετη δόμηση. Και ζητάνε κάποιοι να εξισωθεί το φιλολαϊκό, παραγωγικό, καινοτόμο και αποτελεσματικό Κυβερνητικό έργο του 2020-2021 με αυτό το αντιλαϊκό, οπισθοδρομικό, αντιδημοκρατικό του 2018 με την άδικη, έωλη, φαντασιακή, ανυπόστατη και εξόχως προκλητική συνθηματολογία της τότε Κυβέρνησης προς τους πληγέντες κατοίκους της φονικής πυρκαγιάς, ότι είσαστε παράνομοι και αυθαίρετοι.

Προτεραιότητα μας τώρα είναι: η επαρκή χρηματοδότηση, οι τάχιστες αυτοψίες των μηχανικών του ΤΑΕΦΚ ΑΑ σε όλες τις φάσεις των επισκευών και ανακατασκευών των κτιρίων.

Από ότι αντιληφθήκατε σήμερα, τελειώσατε το καταστροφικό σας έργο όσοι ασκείτε άδικη κριτική μετά την επισήμανση των 19 σημείων και δεν μπορείτε σε καμία περίπτωση να αντιπαρατεθείτε με την Επιτροπή Πληγέντων. Η οποία (Επιτροπή Πληγέντων) έχει κερδίσει σχεδόν το 99% των επισημάνσεων της μέσω των τεκμηριωμένων εγγράφων της.Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ασκείτε κριτική μέσω του πληκτρολογίου. Δεν μας ακουμπάει ο φαρισαϊσμός και υποκρισία των πανικόβλητων λασπολόγων.

Παρακαλούμε όπως μας κοινοποιήσετε συγκεκριμένα τεκμηριωμένα έγγραφα των πράξεων σας και των ενεργειών σας που έφεραν ευεργετικό αποτέλεσμα στην πληγείσα περιοχή, όλοι εσείς που τοξικοποιείτε την ατμόσφαιρα με απαισιόδοξες, παραπειστικές, άγονες, καταθλιπτικές, μονομερείς, προβοκατόρικες πληροφορίες.

Συνεπώς, η υπόσχεση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβερνήσεως του στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στις 23/07/2019, στο Κόκκινο Λιμανάκι εκπληρώθηκε, κατά το μέτρο του δυνατού, εκ των ανωτέρω 19 σημείων που αναφέραμε όσον αφορά το Κόκκινο Λιμανάκι. 

Όταν οι άλλοι μιλούν για σκοτάδια, εμείς θα ανάβουμε το  Φως, ήρεμα, σιωπηλά και προσευχητικά, με έργα και πίστη, με αρετή και τόλμη.

Επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματος μας για την προάσπιση του κύρους της αληθείας και παρακαλούμε όπως αποσύρετε τις κακόβουλες παραπλανητικές αναρτήσεις σας και αήθεις συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον μας.

Πέτρος Φράγκος