Ο ανακριβής Δασικός Χάρτης του 1984 και η αλληλοαναίρεση της Διοίκησης

0

Με αφορμή τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η Επιτροπή Πληγέντων κρίνει απαραίτητο να αναφέρει τα κάτωθι.

Η έκταση στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι αποτελείται από κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας όπου το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να προβάλει δικαιώματα κυριότητας επι των εκτάσεων αυτών και τα συμβόλαια είναι έγκυρα και ισχυρά. ( Αρ.πρωτ.2222/84286 28/8/2012 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων).

Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι δεν έλαβαν υπόψη τους τα στοιχεία αυτά, ως όφειλαν κατά την σύνταξη του δασικού χάρτη, ο οποίος (χάρτης) έχει εξόφθαλμα λάθη και ανακριβή στοιχεία στο ιστορικό της εκτάσεως (Αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ 45897/23361 21/05/2019 ΕΧΣ). Κατά την προέγκριση του ΕΧΣ (Αρ πρωτ. Π/55305/502 18-06/2019) δεν ελήφθησαν υπόψη από την προηγούμενη ηγεσία της Γραμματείας Αστικού Περιβάλλοντος τα κάτωθι :

1) Η έκταση μας αποτελείται από κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας.

2) Έχει ανακριβή ιδιοκτησιακά στοιχεία και εμπλέκει το παράκτιο μέτωπο σε πρανή 10 έως 20 μέτρων ύψους όπου η γραμμή του ΑΙΓΙΑΛΟΥ και η γραμμή ΠΑΡΑΛΙΑΣ “ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ” και παραμένουν στην παραλία. Επιπλέον τα περισσότερα κτίσματα στο παραλιακό μέτωπο είναι προγενέστερα των νόμων και των ΖΟΕ .

3) Δεν έλαβε υπόψη την μελέτη του ρέματος Λυκόρεμα – Παππά του 2012 (Αρ.Πρωτ.7897 24-12-12) και την Επικαιροποιήση του 2018 (Αρ.πρ.Δ19/οικ.2421 /Φ.(ΚΣΕ))

Ζητούμε : Να αποσυρθούν τα δικαιώματα κυριότητας πάνω σε κλήρους τις Αγροτικής Νομοθεσίας σε επίπεδο Κτηματολογίου που αφορά την Πληγείσα Περιοχή.

Την Άμεση Απόσυρση της ανάρτησης του Δασικού Χάρτη και να ληφθεί υπόψη ότι η συνολική έκταση στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι είναι κλήροι της Αγροτικής Νομοθεσίας και έπρεπε να τοποθετηθούν στο δασικο χάρτη με κίτρινο περίγραμμα “ως εγκεκριμένη μελέτη”. Τα στοιχεία αυτά οφείλουν να λάβουν υπόψη τους κατά την επεξεργασία του ΕΧΣ ώστε να διορθωθεί η αστοχία κατά την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. Έπίσης, όσον αφορά το ρέμα Παππά – Λυκόρεμα με την μελέτη περιβαλλοντικών όρων του 2012 και την Επικαιροποιήση αυτής της μελέτης του 2018 που αγνοήθηκε επιδεικτικά από την προηγούμενη διοίκηση.

Θα σεβαστεί άραγε η Διοίκηση τις δικές της αποφάσεις ή θα αλληλοαναιρεί συνέχεια τον εαυτό της;

Τέλος, όσο αφορά το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. η Επιτροπή Πληγέντων, στην ημερίδα Δασοθέντες Αγροί – Λύση στην Αδικία, μέσω του εκπροσώπου της, ανέτρεψε τα επιχειρήματα αυτά, βασιζόμενος σε επίσημα έγγραφα του υπουργείου Γεωργίας και του Υπουργείου Ανάπτυξης & Τροφίμων τα οποία και αγνοήθηκαν τελείως απο την πολίτεία. Έπειτα πολλές επαφές με τη νεα διοίκηση αναμένουμε αυτό να ληφθεί υπόψη και να οδηγηθούμε στην πολυπόθητη απόσυρση του Δασικού Χάρτη.

Οι Προτάσεις της Επιτροπής Πληγέντων προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Άκη Σκέρτσο

0

Οι προτάσεις της Επιτροπής Πληγέντων της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας οι οποίες αποτελούν προϊόν διαβούλευσης με τους κατοίκους της περιοχής και επικυρώθηκαν σε ανοικτή συγκέντρωση των κατοίκων την 18η Αυγούστου 2019.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
“ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ” ΡΑΦΗΝΑΣ
Ποσειδώνος & Θωμά Νικολάου
Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας
Ραφήνα – Πικέρμι
ΤΚ 19009
Τηλ.6941480208
e-mail:
info@kokkinolimanaki.gr
www.kokkinolimanaki.gr

                                                                    21.08.2019


Προς: Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσο
Κοιν.: Υπουργό Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος
Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη
Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, κ. Ευάγγελο Μπουρνού
Φ.Ε.Ο. «Κόκκινο Λιμανάκι»

ΘΕΜΑΤΑ:
1.Σχολιασμός του Προσχεδίου Νόμου της από 24.07.2019 Π.Ν.Π.
2. Σχολιασμός και υποβολή προτάσεων μετά την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) που αφορά στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι διοικητικής ενότητας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου
3. Προτεραιότητες για την ανασυγκρότηση της Περιοχής

Από την έναρξη της καταστροφικής πυρκαγιάς μέχρι και σήμερα, η «Επιτροπή πληγέντων περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι» καθίσταται καθημερινά αποδέκτης των πολυσύνθετων προβλημάτων και δυσκολιών των κατοίκων, οι οποίοι έχουν βρεθεί σε δεινή θέση επιβίωσης και σε έντονη ψυχική καταπόνηση στην προσπάθεια συνέχισης της ζωής τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους.


Θέμα 1ο. Σχολιασμός του Προσχεδίου Νόμου της από 24.07.2019 Π.Ν.Π.

Ξεκινώντας τον σχολιασμό του Προσχεδίου Νόμου θα επιθυμούσαμε να εκφράσουμε την αντίθεση των κατοίκων της πληγείσας από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι στην δέσμευση των χρημάτων του «Ειδικού Λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018» για την πραγματοποίηση εργασιών τις οποίες το κράτος δεν ολοκλήρωσε όπως όφειλε και έργων υποδομής που οφείλει να  πραγματοποιήσει. Η θέση αυτή διατυπώθηκε σε ανοικτή συγκέντρωσή των κατοίκων την 18η Αυγούστου 2019. Επιθυμία τους είναι η απόδοση των χρημάτων στους ίδιους τους κατοίκους για την βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητάς τους. Στη συνέχεια παρατίθενται οι Παρατηρήσεις επί του Προσχεδίου Νόμου:

Άρθρο [Α]. Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Άρθρο 1ο , παράγραφος 1.
«Στις περιοχές της Περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, δύνανται,…»
Να αντικατασταθεί με: Στις περιοχές της Περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, οφείλουν,…

Άρθρο 2ο , παράγραφος 1.
«…οι οποίες τίθενται υπόψη των αρμοδίων δημοσίων φορέων για άμεση υλοποίηση, και να ενημερώνει τους πολίτες…» και ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Εταιρείας Άρθρο 1ο , παράγραφος 2στ. 

Παρατήρηση: Παρακαλούμε να διευκρινιστούν οι τρόποι ενημέρωσης των πολιτών. Προτείνεται η δημιουργία ιστοσελίδας που να ενημερώνει άμεσα και αναλυτικά για τις
αποφάσεις του ΔΣ, τους όρους των συμβάσεων και την πορεία υλοποίησης των έργων.

Άρθρο 3ο , παράγραφος 1.
«Ενόψει άμεσου κινδύνου για την ασφάλεια των πολιτών ή για το περιβάλλον όπως προκύπτει από εισήγηση φορέα ή υπηρεσίας,….»
Παρατήρηση: Παρακαλούμε να διευκρινιστούν οι φορείς που έχουν τη δυνατότητα εισήγησης.

Άρθρο [Β].
Παράγραφος 3
«α) Απομάκρυνσης από τα γήπεδα ή τα οικόπεδα των οικοδομικών υλικών που περιέχουν αμίαντο.»
Να αντικατασταθεί με: α) Απομάκρυνσης των οικοδομικών υλικών που περιέχουν αμίαντο από τα γήπεδα ή τα οικόπεδα καθώς και από τα κτίσματα εντός αυτών.
«β) Κατεδαφίσεως των κτηρίων που κρίθηκαν με Π.Α.Ε.Ε.Κ. επικινδύνως ετοιμόρροπα»
Να αντικατασταθεί με: β) Κατεδαφίσεως των κτηρίων που κρίθηκαν με Π.Α.Ε.Ε.Κ. επικινδύνως ετοιμόρροπα και ετοιμόρροπων κτισμάτων αγνώστου ιδιοκτήτη ή ιδιοκτήτη που έχει αμελήσει την έκδοση Π.Α.Ε.Ε.Κ. μετά από αυτεπάγγελτο έλεγχο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών.
«δ) Δενδροφύτευσης των κοινόχρηστων χώρων»
Παρατήρηση: Στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι δεν είναι δυνατή η άμεση εφαρμογή αυτού του έργου γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί η πράξη εφαρμογής στην εντός σχεδίου περιοχή και δεν υπάρχουν καθορισμένοι κοινόχρηστοι χώροι στο υπόλοιπο τμήμα.
«ε) Αποκατάσταση του Δικτύου Ύδρευσης»
Να αντικατασταθεί με: ε) Έλεγχος ποιότητας παρεχόμενου ύδατος από το δίκτυο ύδρευσης και αποκατάσταση αυτού.
«στ) Υλοτόμησης των καμένων δένδρων και»
Να αντικατασταθεί με: στ) Υλοτόμησης των καμένων δένδρων και αποκομιδής της καμένης φυτικής ύλης.
«….Οι δαπάνες για τις συμβάσεις της παραγράφου αυτής βαρύνουν τον «Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018»…»
Να διαγραφεί και να αντικατασταθεί από άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Πρόταση
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αδιάθετα αποθεματικά Περιφέρειας, Υπουργείων και ΕΣΠΑ.

Παράγραφος 9
9. «Η Εταιρεία απαλλάσσεται από κάθε δημόσιο, δημοτικό, κοινοτικό ή υπέρ τρίτου άμεσο ή έμμεσο φόρο με εξαίρεση τον φόρο προστιθέμενης αξίας …»
Να αντικατασταθεί με: «Η Εταιρεία απαλλάσσεται από κάθε δημόσιο, δημοτικό, κοινοτικό ή υπέρ τρίτου άμεσο ή έμμεσο φόρο και τον φόρο προστιθέμενης αξίας …»
Παρατήρηση: Η επιβάρυνση των παροχών από τον «Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018» προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα αφού με την επιβολή φόρου προστιθέμενης αξίας (24%) αποδίδεται στο δημόσιο ποσό που αντιστοιχεί στο 1/4 των χρημάτων που αποτελούν ευγενική χορηγία για την επούλωση των πληγών των κατοίκων.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Εταιρείας Άρθρο 2ο , παράγραφος 2.
Παρατήρηση: Δεν διευκρινίζεται τι θα συμβεί στην περίπτωση που μετά το πρώτο έτος παράτασης δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της εταιρείας στο σύνολό του.

Θέμα 2ο. Σχολιασμός και υποβολή προτάσεων μετά την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) που αφορά στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι Διοικητικής Ενότητας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας μας για τον ειδικό χωρικό σχεδιασμό της περιοχής που επλήγη από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 σας εκθέτουμε συνοπτικά τις προτάσεις μας που άπτονται της επεξεργασίας του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.
Α. Σχολιασμός επί των ΠΔ που Θεσμοθετούν το Κόκκινο Λιμανάκι
Η περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας είναι θεσμοθετημένη ως β΄ παραθεριστική κατοικία, με δύο Προεδρικά Διατάγματα, το 456/1985 και 199/2003.
Ι. Το Διάταγμα 199/Δ/2003 δεν έλαβε υπόψιν το προϋφιστάμενο Διάταγμα 456/1985, με αποτέλεσμα το ΒΔ τμήμα της περιοχής μας (οικισμός Αγίας Ειρήνης) να επηρεάζεται άμεσα, δείχνοντας το προαναφερθέν τμήμα ως
ζώνη Α, εξαιτίας του προσωρινού δασικού χάρτη, ο οποίος (χάρτης) ατυχώς, ως μη όφειλε χρησιμοποιήθηκε ως οριστικός σε εκτάσεις που αποτελούν κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας.

Πρόταση
Προτείνεται να αποκατασταθεί αυτή η αστοχία ένεκα της ασυνέπειας του νομοθετικού πλαισίου και εισηγούμεθα να τροποποιηθεί η Ζώνη Α ΦΕΚ 199/2003 και να συμπεριληφθεί είτε στο ΕΧΣ, είτε σωστότερα σαν επέκταση του ήδη εγκεκριμένου
ρυμοτομικού σχεδίου
με χρήση κατοικίας. Σας γνωστοποιούμε ότι στον οικισμό της Αγίας Ειρήνης υπάρχουν 60 περίπου κατοικίες, που φανερώνουν το γεγονός της παράλειψης.

ΙΙ. Με το ΦΕΚ 456/85 όλο το Παράκτιο Μέτωπο επέτρεπε τη χρήση παραθεριστικής κατοικίας καθώς και τη χρήση τουριστικών εγκαταστάσεων. Στη συνέχεια το ΦΕΚ 199/2003 ανατρέπει μερικώς την υφιστάμενη κατάσταση χρήσης «κατοικίας – τουρισμού» δίνοντας τμήμα του παράκτιου μετώπου ως περιοχή ΖΩΝΗΣ Θ1, τοποθετώντας ντουζιέρες σε πρανή και απόκρημνα τμήματα στο Κόκκινο Λιμανάκι, μη συμβατά με την πραγματικότητα και άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.
Επισημαίνεται ότι το ανάγλυφο της περιοχής δεν είναι ομαλό, δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τη θάλασσα και το χαρακτηριστικό στοιχείο της παράκτιας ζώνης είναι οι απόκρημνες κλίσεις των πρανών.

Πρόταση
Α. Αναθεώρηση του 199/2003
Β. Χρήση κατοικίας και ήπιου τουρισμού σε όλο το παραλιακό μέτωπο ως ίσχυε ΦΕΚ 456/85


Β. Σχολιασμός Εισήγησης ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Συνεδρίαση 6Λ Πράξη 31/22.5.2019 

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνα- Αττική, Εισηγήτριες: Φωτεινή Στεφανή, Ευσταθία Βιτζηλαίου.
Η εισήγηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων όσον αφορά στην προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και
Ραφήνας-Πικερμίου, Περιφέρεια Αττικής βρίθει σφαλμάτων.
Η κεντρική εισήγηση του Μητροπολιτικού Σχεδιασμού π.χ. στην παράγραφο 2.2 Ιστορική εξέλιξη όπου αναφέρει λανθασμένα το ιστορικό της περιοχής για το Κόκκινο Λιμανάκι και για το Μάτι: «Συνοπτικά, η περιοχή της Νέας Μάκρης άρχισε να συγκροτείται οικιστικά από προσφυγικούς πληθυσμούς από τη Μικρά Ασία τη δεκαετία του 1920. Κατά την  περίοδο του Μεσοπολέμου έγιναν απαλλοτριώσεις ή πωλήσεις ιδιοκτησιών της Μονής Πεντέλης και αναδιανομή των αγροτεμαχίων για γεωργική και οικιστική χρήση.
Μεταπολεμικά, έγιναν αποσπασματικές εντάξεις στο σχέδιο μικρών σχετικά εκτάσεων, οι οποίες είτε είναι διανομές του Υπουργείου Γεωργίας είτε εκτάσεις Οικοδομικών Συνεταιρισμών. Αντίστοιχα και η σύγχρονη ιστορία της περιοχής της Ραφήνας αναφέρεται 
στην οικιστική της συγκρότηση τη δεκαετία του 1920 και την ενίσχυση της με την έλευση προσφυγικών πληθυσμών από τη Μικρά Ασία. Κατά τη δεκαετία του 1950 το κεντρικό τμήμα του οικισμού κατεδαφίστηκε και ανοικοδομήθηκε.»
Παρατήρηση: Προς αποκατάσταση της αλήθειας σας καθιστούμε γνωστό ότι τμήμα του αγροκτήματος Χεροτσακούλι μεταβιβάστηκε από την Ιερά Μονή Πεντέλης σε ακτήμονες γεωργούς προς γεωργική τους αποκατάσταση με εκούσια μεταβίβαση στο Κόκκινο
Λιμανάκι και στο Μάτι σύμφωνα με το άρθρο 127 του Αγροτικού Νόμου που αποτελούν κλήρους της αγροτικής νομοθεσίας σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 1 του Νόμου 3147/03. Ως προς τις άνω εκτάσεις εκδόθηκαν οι 99/1929 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εποικισμού, η υπ’ αριθ. 161761/3.12.1927 του Υπουργού Γεωργίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας) και η υπ’ αρίθμον 66576/1929 απόφαση Υπουργού Γεωργίας για (άρση περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού Κώδικα).
Για την αγορά της έκτασης από την Ιερά Μονή Πεντέλης στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι, μετά τον καθορισμό του τιμήματος εξαγοράς, εξεδόθησαν οι Πράξεις 4 και 5 της ΙΗ’ Συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις 26.4.1929 παρόντος του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου. Στην συνέχεια με σχετικές Συμβολαιογραφικές Πράξεις νόμιμα μετεγγραμμένες προ του έτους 1945, όπου το Εθνικό Κτηματολόγιο αποδίδει τις εκτάσεις αυτές σε ιδιώτες και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δημόσιες εκτάσεις σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αρ.πρ. 2222/84286 της 29/8/2012.
Το αναφερθέν έγγραφο μας πληροφορεί ότι:
«Για τις εκτάσεις της κατηγορίας αυτής, εφαρμόζονται οι Διατάξεις του Αγροτικού Κώδικα, το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επ΄ αυτών και τα συνταχθέντα συμβόλαια αγοράς είναι έγκυρα και ισχυρά».
Στην σελίδα 4 του ίδιου εγγράφου με θέμα το Ρέμα Παππά-Λυκόρεμα αναφέρεται:
«..Γεγονός που φαίνεται να έχει σχέση και με την εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου της πυρκαγιάς».
Παρατήρηση: Η διατύπωση αυτή δεν είναι ορθή διότι το Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας δεν έχει στη διάθεσή του εργαλεία ώστε να καθορίσει τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς. Ωφέλιμο θα ήταν να προηγείται η επιστημονική τεκμηρίωση της
δημοσιοποίησης οποιονδήποτε συμπερασμάτων.


Β. Σχολιασμός Γνωμοδότησης ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. και Απόφασης Προέγκρισης Ε.Χ.Σ.
Λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. 2215/19 Πράξη 31 και την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Π:ΥΠ /ΔΣ Π/55305/502 που αφορά στην προέγκριση του ΕΧΣ για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου Περιφέρειας Αττικής. Ύστερα από διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής διατηρούμε βασίμως τις επιφυλάξεις μας όσον αφορά σε κάποια σημεία της γνωμοδότησης του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. και της απόφασης της Γενικής Γραμματείας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος,
Ι. Στην περιοχή της ΖΩΝΗΣ Γ2, όπως είχε καθοριστεί από το Διάταγμα 199/2003, προτάθηκε από το Σύλλογο ΦΕΟ-Κόκκινο Λιμανάκι η χωροθέτηση για ανέγερση Περιφερειακού Νοσοκομείου. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό, κατά τη διάρκεια της
Προέγκρισης του ΕΧΣ από την Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος.

Πρόταση
Ένταξη σαν εντός σχεδίου περιοχή μέσω του ΕΧΣ με ανώτερο συντελεστή δόμησης 0,4 κάλυψης 40%, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη πολεοδομική οργάνωση της περιοχής.
Ή
Στην εν λόγω περιοχή προτείνεται η
επέκταση της ήδη υπάρχουσας ρυμοτομικής μελέτης στη Ζώνη Γ2 ώστε να ενταχθεί σαν εντός σχεδίου περιοχή με ανώτερο συντελεστή δόμησης 0,4 κάλυψης 40%, για να χρησιμοποιηθεί στην καλύτερη πολεοδομική οργάνωση της περιοχής.

ΙΙ. ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ

 • «Διεύρυνση και ενίσχυση του κοινόχρηστου δημόσιου χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης».
  Παρατήρηση: Οι εκτάσεις αποτελούν κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας με σχετικές Συμβολαιογραφικές Πράξεις, νόμιμα μετεγγραμμένες προ του έτους 1945. Η περιοχή έχει Κτηματολόγιο που αποδίδει τις εκτάσεις αυτές στους ιδιώτες και δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση δημόσιος χαρακτήρας σε όλο το εύρος της Παραλιακής Ζώνης.
 • «Αποσυμφόρηση από εκτεταμένες, εντατικές ή αποκλειστικές δραστηριότητες κι εκμεταλλεύσεις και απομάκρυνση ασύμβατων χρήσεων και δραστηριοτήτων».
  Παρατήρηση: Το δεύτερο σημείο του θαλάσσιου μετώπου είναι σχετικά ασαφές και αόριστο. Όσον αφορά στην απομάκρυνση των ασύμβατων χρήσεων και δραστηριοτήτων επισημάναμε ότι η περιοχή είναι θεσμοθετημένη ως β΄ παραθεριστική κατοικία – με τουριστικές εγκαταστάσεις. Εκ τούτου τεκμαίρεται ως άστοχη η εν λόγω απόφαση (δηλ. προβλέπεται απομάκρυνση ξενοδοχειακών μονάδων;). Η απόφαση αυτή χρήζει μάλλον επανεξετάσεως.
 • «Αύξηση της προσπελασιμότητας με διευκόλυνση της πρόσβασης των πεζών και ποδηλάτων σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης και με κάθετους πεζόδρομους ικανού πλάτους σύνδεσης του οδικού δικτύου με το παράκτιο μέτωπο. Εξασφάλιση ικανών και ασφαλών προσβάσεων και της γενικής προσπελασιμότητας για όλες τις κοινωνικές ομάδες.»
  Παρατήρηση: Δεν έχει ληφθεί υπόψη το ανάγλυφο και απόκρημνο της περιοχής όπου οι κάθοδοι λειτουργούν ως δίοδοι προς τη θάλασσα. Δεν είναι όμως, πάντοτε εφικτή η διάνοιξη των καθόδων αυτών, λόγω της ιδιαιτερότητας του ανάγλυφου της περιοχής. Συμπληρωματικά παραθέτουμε ότι το πρανές έχει υψομετρική διαφορά από το επίπεδο της θαλάσσης πάνω από 17 μέτρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ομαλώς προσβάσιμη παραλία αλλά πρόκειται περισσότερο για βραχώδη «παραλία» που έχει και την εικόνα απότομου γκρεμού. Ενδεικτικά σας παραπέμπουμε σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της περιοχής www.kokkinolimanaki.gr. Είναι προφανώς αναγκαίο να πραγματοποιηθεί η στήριξη του πρανούς που ήδη καταρρέει καθημερινά και δεν έχει ληφθεί υπόψη κατά την προέγκριση του ΕΧΣ. Μια αυτοψία εκ μέρους σας, θα επιβεβαίωνε αυτά που έως τώρα έχουν περιγραφεί.
 • «Η απελευθέρωση της παραλιακής ζώνης από περιφράξεις κατά προτεραιότητα στο τμήμα μεταξύ της οδού Ποσειδώνος και της ακτογραμμής στο Μάτι και μεταξύ της οδού Δημοκρατίας και της ακτογραμμής στο ΚΛ»
  «Ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου και δημιουργία ενιαίου παραλιακού περιπάτου που θα συνδέει τη Ραφήνα με το Ζούμπερι με της περιοχής επέμβασης».
  «Η προστασία και ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου τοπίου»
  Παρατήρηση: Όσον αφορά την απελευθέρωση της παραλιακής ζώνης από τις περιφράξεις θέτουμε προς ενημέρωσή σας, ότι οι εκτάσεις του παραλιακού μετώπου είναι κλήροι της Αγροτικής Νομοθεσίας. Έχουν περιέλθει νόμιμα στους αρχικούς κληρούχους, με εκούσια μεταβίβαση του Αγροτικού Νόμου, με σχετικέςΣυμβολαιογραφικές Πράξεις νόμιμα μετεγγραμμένες προ του έτους 1945. Στη συνέχεια το Εθνικό Κτηματολόγιο αποδίδει τις εκτάσεις αυτές σε ιδιώτες και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δημόσιες εκτάσεις αλλά αντιθέτως εκτάσεις που σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αρ.πρ. 2222/84286 της 29/8/2012 το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε αυτές.
  Επιπλέον, τα κτίσματα που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο έχουν νόμιμη άδεια, βάση του επαρχιακού δρόμου (οδός Δημοκρατίας) ή είχαν άδειες προγενέστερες του 1955. Όσον αφορά τις περιφράξεις είναι προγενέστερες του ν. 1337/1983 (Νόμος Τρίτση). Όσον αφορά στο προτεινόμενο έργο δεν έχει διευκρινιστεί ο φορέας διαχείρισης, η χρηματοδότηση και η συντήρηση του έργου, οπότε διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας.
  Γίνεται γνωστό σε εσάς ότι
  ουδέποτε έχει μεταβιβαστεί η κυριότητα των ιδιοκτησιών και δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα η απαλλοτρίωση των εκτάσεων στη χερσαία ζώνη λιμένα περιοχής «Κόκκινο Λιμανάκι»
  ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
  Μετά την πρόσφατη πυρκαγιά απαραίτητη κρίνεται η στήριξη του πρανούς της παραλίας από το Μπλε Λιμανάκι έως την Αργυρά Ακτή (Σύνορα Κόκκινο Λιμανάκι και Ματιού) όπου αυτή απαιτείται. Επιπλέον κρίσιμη για την διατήρηση των παραλιών είναι η μελέτη της διάβρωσης του εδάφους και του κατολισθητικού κινδύνου λόγω του απόκρημνου χαρακτήρα του πρανούς και της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς μεταξύ αιγιαλού και παραλιακού μετώπου.

ΙΙΙ. Ρέματα παραρεμάτιες περιοχές (Ε)

Τα σημεία που θα επιθυμούσαμε να επανατοποθετηθούμε είναι τα εξής:
Α) Εκπόνηση νέας γεωλογικής μελέτης (εδαφικών πόρων, μείωση κινδύνου διάβρωσης, μείωση πλημμυρικού κινδύνου, μείωση κατολισθητικού κινδύνου), λαμβάνοντας υπόψη την παλαιότερη γεωλογική μελέτη της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι που είχε συνταχθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.


Β) Ρέματα.
Για την ολοκλήρωση και εφαρμογή της μελέτης απαιτείται οριοθέτηση και διευθέτηση του ρέματος Λυκόρεμα – Παππά
Πρόταση: Πρέπει να ληφθεί υπόψη η υφιστάμενη κατάσταση. Προτείνεται η υπογειοποίηση από την ΕΟΦ μέχρι την κατάληξή του.

Πραγματοποίηση μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς και επικαιροποίηση/ ολοκλήρωση της ήδη υπάρχουσας υδραυλικής μελέτης και εφαρμογή τους στο μικρό υδατόρεμα της οδού Καλαβρύτων από τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. (ν.4258 ΦΕΚ Α΄94/2014, Κ.Υ.Α. ΑΡ.140055/2017 ΦΕΚ 428/Β/2017 και αποφάσεις Δήμου Ραφήνας Πικερμίου 201/2016, 198/2017)
Λαμβάνοντας υπόψη:
α. την υφιστάμενη κατάσταση και
β. ότι σύμφωνα με μελέτη της ΕΥΔΑΠ κοντά στο σημείο εκβολής προβλέπεται αντλιοστάσιο (ΑΡ5) λυμάτων (απόφαση περιφέρειας Αττικής 211/2017)

Πρόταση
Κατασκευή τεχνικού έργου από τις οδούς Πλαστήρα, Διογένους και Καλαβρύτων έως την παραλία.
Παρατήρηση: Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει δοθεί μόνο η βαθιά γραμμή του ρέματος Λυκόρεμα – Παππά και δεν έχουν δοθεί οι βαθιές γραμμές των άλλων ρεμάτων της περιοχής θα καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία επεξεργασίας του ΕΧΣ. Στην τελευταία συνάντηση της «Επιτροπής Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι» με τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη συμφωνήθηκε ο κ. Υπουργός να λάβει υπόψη και να παρέμβει υπέρ της υφιστάμενης κατάστασης. Η διατύπωση όμως, της εν λόγω αποφάσεως περί ανοικτής διατομής των ρεμάτων θα
δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ανακατασκευή και επισκευές των κτιρίων, καθώς και στην επεξεργασία του ΕΧΣ.

«Περιοχές ελεύθερων χώρων και αστικού πρασίνου: Πρόκειται για δάση, δασικές εκτάσεις, ζώνη παραλίας, ρέματα και παραρεμάτιες περιοχές και λοιπούς ελεύθερους χώρους».

«Στο πλαίσιο της μελέτης του ΕΧΣ θα προσδιοριστούν οι περιοχές προς πολεοδόμηση και οι εκτός πολεοδόμησης, λαμβάνοντας υπόψη, κατεξοχήν, το δασικό χαρακτήρα των περιοχών, την προστασία των φυσικών πόρων και τις πολεοδομικές ανάγκες».
Παρατήρηση : Η Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος χωρίς να έχει την αρμοδιότητα της κρίσης των εκτάσεων διατυπώνει απόψεις και μιλάει ευθέως για δάση. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης τέθηκε υπόψη της Γεν. Γραμματέα κας Ε. Κλαμπατσέα ότι οι εκτάσεις στο Κόκκινο Λιμανάκι αποτελούν κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας όπου το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να προβάλλει δικαιώματα κυριότητος. Επίσης, είχε τεθεί υπόψη του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού κ. Φάμελλου ο οποίος έκανε αποδεκτές τις προτάσεις μας για επικαιροποίηση, τροποποίηση και αναμόρφωση του Δασικού χάρτη στην περιοχή μας. Εκ των ανωτέρω τεκμαίρεται ότι η Γ. Γ. Χωρικού Σχεδιασμού παρέλειψε τα στοιχεία αυτά, προκαταβάλλοντας την επόμενη φάση του ΕΧΣ.

Γ. Οδικοί Άξονες
Με το ΦΕΚ 1643 στις 13 Μαΐου 2019, έγινε ο προσδιορισμός σε σύστημα γεωγραφικών συντεταγμένων ΕΓΣΑ ΄87, των αξόνων των οδών: α) Καρπάθου, Κύπρου, Ορειβατών, Ποσειδώνος, Δημοκρατίας, Μικράς Ασίας και β) Κυανής Ακτής, Αχιλλέως, ανώνυμης οδού νοητής επέκτασης του δυτικού τμήματος της οδού Αχιλλέως έως την οδό Ποσειδώνος, Ευβοϊκού, Τρίτωνος, Περικλέους, Αργυράς Ακτής.
Πρόταση
Το ακριβές πλάτος των οδών έχει καθοριστεί από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής (ΦΕΚ ΑΑΠ/43/2012).


Θέμα 3o: Προτεραιότητες για την ανασυγκρότηση της Περιοχής. Τα θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για την αποκατάστασή της πληγείσας περιοχής και είναι τα ακόλουθα.

1. Άμεση απόσυρση του δασικού χάρτη.
2. Άμεση επισκευή και ανακατασκευή (με βάση το ν.1979 φυσικών καταστροφών) όλων των κτιρίων στην πληγείσα περιοχή.
3. Άμεση επιστροφή όλων των μηχανικών στο ΤΑΕΦΚ-Ραφήνας και ενίσχυσή του.
4. Εμπροσθοβαρής χρηματοδότηση επισκευών και ανακατασκευών των κτηρίων
5. Ως εναλλακτική λύση της εφαρμογής του ΕΧΣ, στην περίπτωση που η εφαρμογή τουσημάνει καθυστερήσεις, ζητείται: να εξαιρεθεί το Κόκκινο Λιμανάκι από το ΕΧΣ λόγω της ήδη υπάρχουσας ρυμοτομικής μελέτης (ΦΕΚ ΑΑΠ/43/2012, ΦΕΚ ΑΑΠ/63/2017) και προτείνεται η Επέκταση του Σχεδίου Πόλεως στο σύνολο της εκτάσεώς του με πλεονέκτημα την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής.
6. Άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων της πολιτείας:

 • ολοκλήρωση της υλοτόμησης αποκομιδή της καμένης φυτικής ύλης που είναι διάσπαρτη σε πολλά οικόπεδα στην πληγείσα περιοχή,
 • απομάκρυνση του αμιάντου,
 • κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτιρίων με κόκκινη σήμανση.

7. Άμεση ανάρτηση της πράξης εφαρμογής β’ φάση και καθορισμός υψομέτρων.
8. Κύρωση της πράξης εφαρμογής.
9. Επίσπευση δικαιολογητικών εγγράφων από το κτηματολόγιο Σπάτων.
10. Επαρκής στελέχωση της πολεοδομίας Ραφήνας-Πικερμίου.
11. Άμεση οριοθέτηση – διευθέτηση των ρεμάτων και υλοποίηση του υδατορέματος της οδού Καλαβρύτων.
12. Αντιπλημμυρικά έργα ανατολικά της Λ. Μαραθώνος που αφορούν το Κόκκινο Λιμανάκι, Μάτι, Αγ. Ανδρέας.

13. Αντιπλημμυρικά και στήριξη του πρανούς σε όλο το μήκος στο Κόκκινο Λιμανάκι έως και την Αργυρά Ακτή.
14. Γνωστοποίηση του συνόλου των μελετών που αφορούν την περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι.
15. Απόδοση της αποζημίωσης για τον περιβάλλοντα χώρο για το σύνολο των ιδιοκτησιών ανεξαρτήτως χαρακτηρισμού.
16. Επαρκή κίνητρα για να επέλθει η κανονικότητα στην περιοχή όπως:
Α) Κατεδαφίσεις των κτηρίων ετοιμόρροπων κτισμάτων αγνώστου ιδιοκτήτη ή ιδιοκτήτη που έχει αμελήσει την έκδοση Π.Α.Ε.Ε.Κ. μετά από αυτεπάγγελτο έλεγχο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών.
Β) Άμεση οικονομική στήριξη όλων των πληγέντων κατοίκων (π.χ. επιδόματα, ρυθμίσεις και εκπτώσεις σε λογαριασμούς οργανισμών κοινής ωφέλειας και δημοτικά τέλη, εκπτώσεις σε φάρμακα κ.α.)
Γ) Δημιουργία παιδικής χαράς, πολιτιστικού κέντρου, αθλητικού χώρου (και αποκατάσταση του ήδη υπάρχοντος).


Οι παραπάνω προτάσεις που αποτελούν προϊόν διαβούλευσης με τους κατοίκους της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι επικυρώθηκαν σε ανοικτή συγκέντρωση των κατοίκων την 18
η Αυγούστου 2019.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την διάθεση επικοινωνίας και προσβλέπουμε στην αρμονική συνεργασία και παράλληλα ευελπιστούμε ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις μας.

Εκπρόσωποι: Ανδρέου Χρήστος
Αργυροπούλου Έλενα
Γιούργας Δημήτριος
Κουλοχέρη Σοφία
Λαμπρινούδη Μυρτώ
Πιτσινός Εμμανουήλ
Φράγκος Πέτρος

 

Αναλυτικά η επιστολή: Επιτροπή Πληγέντων ΚΛ-Προτάσεις

Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του ΕΠΣ

0

Έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) στην πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου, αντίστοιχα, καθορισμός ζωνών βιώσιμης πολεοδόμησης και ζωνών εκτός πολεοδόμησης, χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, περιβαλλοντική έγκριση του Ε.Π.Σ. και επικύρωση καθορισμού οριογραμμών ρεμάτων.

Το ΕΠΣ συμπληρώνει το παλαιότερο Ρυμοτομικό Σχέδιο (ΦΕΚ 43/ΑΑΠ/2012) και εντάσσει νέα τμηματα των εκτάσεων στο νέο Σχέδιο Πόλεως με το τωρινό ΦΕΚ Δ’398/10.06.2022).

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΕΚ ΕΔΩ: ΕΓΚΡΙΣΗ Ε.Π.Σ. – ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ (ΦΕΚ Δ’ 398./10.06.2022)

Το Υπόμνημα μας στο ΣΤΕ

0

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΑΓ. ΘΩΜΑΤ.Κ. 19009

Τηλ. 6941480208-6977455172

e-mail: epitropi.pligenton@gmail.com

 

Αξιότιμη κα Ζ. Θεοδωρικάκου,

Το παρόν υπόμνημα αφορά την περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, η οποία δεν αποτέλεσε ποτέ αντικείμενο μελέτης από την επιστημονική ομάδα του Παντείου Πανεπιστημίου (γνωστή και ως μελέτη Π. Λουκάκη), όταν ανατέθηκε από τον Ο.Ρ.Σ.Α. το 1995 με τίτλο “Οικονομική Ανάπτυξη και Χωρικός Σχεδιασμός Πεδιάδας Μεσογείων”. Η περιοχή αυτή ορίζεται στο υπ’ αριθμ. 6166/6-3-1930 συμβόλαιο, ως επίσης στην υπ’ αριθμ. 57/24-7-1930 απόφαση του Ειρηνοδικείου Κρωπίας και στην υπ’ αριθμ. συμβολαιογραφική πράξη 11739/5-8-1932. Συνορεύει ανατολικά με θάλασσα του Ευβοϊκού, δυτικά με τη Λεωφόρο Μαραθώνος, βορείως με την περιοχή Μάτι του Δήμου Μαραθώνα-Ν. Μάκρης και νοτίως με τη Λεωφόρο Μαραθώνος (σημείο) – οδό Αργιθέας – οδό Ίλιδος, με κόμβο επί της οδού Δημοκρατίας και τέλος με την οδό Παύλου Μελά ως τη θάλασσα του Ευβοϊκού.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1984, αναρτήθηκε ο Προσωρινός Κτηματικός Δασικός Χάρτης διεκδικώντας διάσπαρτα ορισμένα τμήματα στο παράκτιο μέτωπο και όχι μόνο, ως δημόσιες διακατεχόμενες δασικές εκτάσεις, εντός του κτήματος της αγροτικής αποκατάστασης (1927-1930), εντός του συμβολαίου 6166/1930. Ο ανακριβής και αναληθής εν πολλοίς, προσωρινός Δασικός Χάρτης αγνόησε και δεν συμπεριέλαβε την 99/1929 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εποικισμού, ως επίσης και τις υπ. αριθμ. 161761/3-12-1927, 66576/1929 διοικητικές πράξεις των κ.κ. Υπουργών Γεωργίας που αφορούν την περιοχή Κοκ. Λιμανάκι και κατά παράβαση θεώρησε τις εκτάσεις αυτές ως δημόσιες διακατεχόμενες δασικές εκτάσεις μέχρι τη δημοσίευση του Νόμου του κ. Κ. Χατζηδάκη, τον Μάιο του 2020 σύμφωνα με το άρθρο 102 παρ. 6 του Ν.4685/8-5-2020 Φ.Ε.Κ 91Α. Η ανωτέρω έκταση του συμβολαίου 6166/1930 αποτελεί κλήρους Εποικισμού – κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας. Βάσει του άρθρου 102, παρ.6 του Ν.4685/2020, προέβλεπε την εκπόνηση θεωρημένου περιγράμματος από τη Δ/νση Τοπογραφικών Εφαρμογών του Υ.Π.ΕΝ. των δύο περιοχών Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι. Το εκπονηθέν τοπογραφικό διάγραμμα από τον υπεργολάβο κ. Σ. Σαντριβανόπουλο, αποτύπωσε ορθά το ανατολικό όριο, το οποίο αντιστοιχεί στη θάλασσα του Ευβοϊκού, εφαρμόζοντας το διάγραμμα του Χ. Χατζημιχάλη/1930 με ακριβή γεωαναφορά βάσει του συμβολαίου 6166/1930. Στη συνέχεια όμως, κατά την επεξεργασία του περιγράμματος από τη Δ/νση Δασών προέκυψαν οι εξής αστοχίες:

α) Κατά την άρση των δασικών στοιχείων (απόφ.3295/104/14-1-2021) παρέμειναν δασικά στοιχεία στο παράκτιο μέτωπο, ενώ όφειλαν να έχουν ανακληθεί αυτοδικαίως βάσει του άρθρου 102 της παρ.6 του Νόμου 4685/2020.

β) Η οπισθοχώρηση του ανατολικού ορίου από τη Δ/νση Δασών μέσα στις ιδιοκτησίες, σε αντίθεση με το διάγραμμα Σαντριβανόπουλου, οδήγησε τις επόμενες ενέργειες σε τρεις αστοχίες:

1.Λανθασμένο περίγραμμα στο ανατολικό όριο, το οποίο θεωρήθηκε από τη Δ/νση Τοπικών Εφαρμογών του Υ.Π.ΕΝ.

2.Ύπαρξη δασικών στοιχείων στον αναμορφωμένο Δασικό Χάρτη (απόφ.29801/2021), λόγω του λανθασμένου περιγράμματος που εφαρμόστηκε στο Δασικό Χάρτη, κατά παράβαση του άρθρου 102.

3.Αποκλεισμό του παράκτιου μετώπου από τη βιώσιμη πολεοδόμηση λόγω της αναφοράς δασικών στοιχείων κοινοχρήστου χαρακτήρα στη ΣΜΠΕ του ΕΠΣ. Τα δασικά στοιχεία τα οποία έχουν τοποθετηθεί στη Μελέτη Συμπληρωματικών Στοιχείων της Σ.Μ.Π.Ε. των πληγεισών περιοχών Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι είναι λανθασμένα και κατά παράβαση του άρθρου 102 της παρ. 6 του Ν.4685. Το συμβόλαιο 6166/6-3-1930 υπερισχύει της όποιας άλλης μελέτης, όπως αυτής των Συμπληρωματικών Στοιχείων της ΣΜΠΕ.

Το 1985, το ΠΔ 456/Δ/20-8-1985 καθόριζε ως Β’ κατοικία με νόμιμη χρήση ξενοδοχείου (BRAVO), όλη σχεδόν την περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι συμπεριλαμβανομένου και του παραλιακού μετώπου, εξαιρώντας ένα κομμάτι αγροτικής γης. Στο Γ.Π.Σ. για τη Ραφήνα, το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. (1985) προτείνει τη δημιουργία αθλητικού κέντρου δίπλα στο γήπεδο της Ραφήνας και να συνδυαστεί με εγκαταστάσεις ναυταθλητισμού κυρίως ιστιοπλοΐα. Με γνώμονα την αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης, λόγω της λειτουργίας του λιμένα, προτείνει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες να εγκατασταθούν στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι και στην περιοχή του “Νηρέα”. Το 1986 με την υπ.αριθμ.61/4-4-1986 απόφαση η κοινότητα Ραφήνας εγκρίνει την πρόταση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., όπου αποφασίζεται η μεταφορά του γηπέδου σε άλλο χώρο και προτείνει οδούς προσπέλασης ανά 200-300 μέτρα προς τη

θάλασσα καθ’ όλο το μήκος των ακτών (βλ. σελ. 4 των πρακτικών). Στην έγκριση του Γ.Π.Σ. Ραφήνας το 1988 από τον αναπλ. Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κ. Μ. Παπαστεφανάκη, υπάρχει αναφορά να μην επιτραπεί η κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων κοντά στο λιμάνι της Ραφήνας και την κεντρική πλαζ, αλλά στις περιοχές Κόκκινο Λιμανάκι και Νηρέα. Το ανωτέρω Γ.Π.Σ. δεν υπογράφηκε από τον Υπ. Γεωργίας κ. Τσιγαρίδα λόγω αναμονής στοιχείων από το Δασαρχείο Πεντέλης, παραμένοντας στο Υπουργείο Γεωργίας μέχρι την επιστροφή του στον Ο.Ρ.Σ.Α. το 1991.

Το 1995 το Τμήμα Σχεδιασμού Τομέας Γ.Π.Σ. εισηγήθηκε στην Ε.Ε. με την πράξη 7, συν.7/23-5-95 τον καθορισμό χρήσης Τουρισμού-Αναψυχής στη συνέχεια του Πολεοδομικού Κέντρου Π.Ε.1 σύμφωνα με το άρθρο 8 του 166Δ/1987. Το 1998 ο Δήμος Ραφήνας δεν συμφωνεί με τις προτάσεις του Ο.Ρ.Σ.Α. και ζητά να υιοθετηθεί η μελέτη Τότσικα (αριθμ. Απόφ. 214/98). Ο προσωρινός Δασικός Χάρτης παρέσυρε προτάσεις-μελέτες, σε αναμενόμενες συνακόλουθες, ερμηνευτικές λανθασμένες αστοχίες όπως, τη μελέτη του Γ.Π.Σ. του Δήμου Ραφήνας, των Π. Τότσικα-Α. Πολυχρονιάδη (1997) ακόμα και το Π.Δ. 199/6-3-2003.

Η μελέτη Τότσικα-Πολυχρονιάδη όφειλε προτού να προτείνει το οτιδήποτε για την περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι να προβεί σε ενδελεχή έρευνα ώστε να λάβει υπόψη της το συμβ.6166/1930, την αποφ. 57/1930, την πράξη 11739/1932, τις διοικητικές πράξεις 161761/1927 και 66576/1929, όπως και τη γνωμοδότηση του Συμβ. Εποικισμού 99/1929 από την οποία προκύπτει ότι οι εκτάσεις αποτελούν κλήρους Εποικισμού. Ενώ η μελετητική ομάδα Τότσικα και ο Δήμος Ραφήνας έπρεπε να είχαν απαραιτήτως εξετάσει και συνυπολογίσει υπευθύνως αυτά τα ουσιαστικά στοιχεία, και να προβούν παραλλήλως στην άμεση προσκόμιση των καίριων και απαραιτήτων αυτών στοιχείων στο Δασαρχείο τα παραθεώρησαν παντελώς και αναιτιολογήτως, και στηρίχθηκαν ατυχώς στον προσωρινό Δασικό Χάρτη του 1984, σχετικά με το Κόκκινο Λιμανάκι. Συμπληρωματικά δεν προέβησαν σε αυτοψία στην περιοχή, ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν πρόκειται για ομαλές παραλίες, αλλά αντιθέτως σε πρανή 20 μέτρων ύψους που καταλήγουν, επί των πλείστων σε βραχώδεις ακτές.

Επιπλέον παρατηρείται στη μελέτη Τότσικα του Γ.Π.Σ. (1997), διατηρεί στις εκτάσεις που ανήκουν στον Δήμο Ραφήνας στην κεντρική πλαζ, (υπό το τοπωνύμιο ‘Κόκκινο Λιμανάκι’(sic)!!!!!) στο κέντρο της πόλης, μόνο τη χρήση του “Τουρισμού”, για καθαρά οικονομικούς λόγους. Η παιδική χαρά σε αυτό το σημείο, έγινε Lidl. Τη χρήση Αναψυχή Θ1 – κοινοχρήστου χαρακτήρα τη μετέφερε στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι. Αυτό επετεύχθη, διότι η τότε κοινότητα Ραφήνας με το Β.Δ. Φ.Ε.Κ. 65Δ/1970 είχε ονομάσει τρεις περιοχές του Συνοικισμού Ραφήνας με το τοπωνύμιο “Κόκκινο Λιμανάκι” αναφερόμενες και ως θέσεις, με την ίδια ακριβώς ονομασία με την περιοχή “Κόκκινο Λιμανάκι” (19-03-1961 αναγνώριση του οικισμού «Κόκκινο Λιμανάκι» – Υπουργείο Εσωτερικών). Αυτό φαίνεται στο Β.Δ. Φ.Ε.Κ. 65Δ/1970, όπου αναφέρονται τα τρία τοπωνύμια (βλ. τον χάρτη που συνοδεύει το αρ.πρ.οικ. 16246/5422/21-6-2000) στον “Συνοικισμό” της Ραφήνας ως “Κόκκινο Λιμανάκι”, προκαλώντας την απόλυτη σύγχυση μεταξύ των θέσεων Κόκκινο Λιμανάκι του Συνοικισμού Ραφήνας και της περιοχής «Κόκκινο Λιμανάκι». Η μελέτη Τότσικα καθόρισε τη χρήση Θ1 (WC, ντουσιέρες κ.λπ.) μία χρήση που προορίζεται αποκλειστικά για “παραλίες”, στις ιδιωτικές μας εκτάσεις του παραλιακού μετώπου της περιοχής «Κόκκινο Λιμανάκι», θεωρώντας τις ιδιοκτησίες αυτές, ως κοινόχρηστες δασικές εκτάσεις, λόγω του προσωρινού Δασικού Χάρτη του 1984, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά ως οριστικός, αγνοώντας τις ως άνω διοικητικές πράξεις των κ.κ. Υπουργών Γεωργίας. Στη συνέχεια η χρήση Θ1, η οποία προτάθηκε από τη μελέτη των Π. Τότσικα και Α. Πολυχρονιάδη του Γ.Π.Σ., εγκρίθηκε από τον Δήμο Ραφήνας με την αρ.28/99 απόφ. Δ.Σ. και στη συνέχεια το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος εγκρίθηκε κατ’ εισήγηση και από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ο.Ρ.Σ.Α. (απόφ. Πρωτ.1081/3-3-2001 με υπογραφή της προϊσταμένης του Ο.Ρ.Σ.Α. κας Αικ. Συκιανάκη. 3η συν. Πράξη 1η/226-2001). Αξίζει να αναφερθεί ότι το Γ.Π.Σ. της Ραφήνας ουδέποτε δημοσιεύθηκε σε Φ.Ε.Κ., αλλά κατόρθωσε να επιβάλλει τη χρήση Θ1, η οποία είναι ασύμβατη με την περιοχή μας, και να οδηγήσει σε πλάνη τον Νομοθέτη με την έκδοση του Π.Δ. 199/06-03-2003.

Αυτό είχε ως συνέπεια: α) την οικονομική αφαίμαξη των πολιτών, λόγω της διαμάχης με το Ελληνικό Δημόσιο και β) την απαξίωση των ιδιοκτησιών, λόγω εξαίρεσης τους από την πολεοδόμηση.

{Διασαφηνίζοντας έτι περισσότερο: Εφαρμόζει τη χρήση Τουρισμού (άνευ του κοινόχρηστου χαρακτήρα) στο κέντρο της Ραφήνας για την πρόσοδο οικονομικών οφελών επιλεκτικώς και μετατοπίζει εντέχνως τη χρήση του δημόσιου κοινόχρηστου χαρακτήρα, σε ιδιωτικές εκτάσεις στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι. Αυτή η πολιτική ενδεχομένως θα μπορούσε να λογιστεί και ως η ενσάρκωση της ανισότητας και κοινωνικής διακρίσεως της περιοχής και των πολιτών στο Κόκκινο Λιμανάκι με τις άλλες περιοχές και τους έτερους δημότες της Ραφήνας}.

Εκ των ανωτέρω τεκμαίρεται ότι η διοίκηση, ενώ όφειλε να προβεί σε ενδελεχή έρευνα όλων των στοιχείων σχετικά με το ιστορικό της περιοχής, να προχωρήσει σε επιτόπια αυτοψία για να διαπιστώσει το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής και να ενσκήψει με κατανόηση, όπως αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου ιδίως μετά από μία φονική πυρκαγιά με 102 θύματα, κατηγόρησε ευθέως και πανελλαδικώς τους κατοίκους για καταπατήσεις δασικών εκτάσεων, αυθαίρετη δόμηση, αναρχία στην περιοχή και περί ανύπαρκτων διόδων.

Συνεπώς καταρρίπτονται οι κατηγορίες στο σύνολό τους, εις βάρος των κατοίκων. Και μέσω του υπομνήματος αυτού αποδεικνύονται οι πραγματικές ευθύνες ορισμένων αρμόδιων φορέων, όπως του Δήμου Ραφήνας. Ο οποίος δια μέσου της άστοχης μελέτης Γ.Π.Σ. (Τότσικα) σε συνδυασμό με την έγκριση της Ε.Ε. του Ο.Ρ.Σ.Α. επέβαλαν εντέχνως τη χρήση Θ1 (αναψυχή), σε ιδιοκτησίες αντί αυτή η χρήση να αποδοθεί σε παραλία. Μέσω αυτών των ενεργειών προκλήθηκε ο αποκλεισμός του παραλιακού μετώπου από τη ρυμοτομική μελέτη του 2003 και την επανέγκριση της μελέτης του 2012 (Φ.Ε.Κ. 43ΑΑΠ/2012).

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ ΖΗΤΟΥΜΕ

1.Να εφαρμοσθεί η γραμμή του ανατολικού ορίου της περιοχής μας Κόκκινο Λιμανάκι έως τη θάλασσα του Ευβοϊκού βάσει του αναγνωρισθέντος συμβολαίου 6166/6-3-1930 (άρθρο 102 παρ.6 του Ν.4685/2020).

2. Να διορθωθεί ο αναθεωρημένος Δασικός Χάρτης του 2021 ως προς το ανατολικό όριο της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι και να απαλειφθούν όλα τα δασικά στοιχεία, από όλο το παράκτιο μέτωπο, που υπόκεινται λανθασμένα στη δασική νομοθεσία και αφορούν την περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι. Με βάση το συμβ.6166/6-3-1930 (άρθρο 102 παρ.6 του Ν.4685/2020) οι εκτάσεις είναι κλήροι της Αγροτικής Νομοθεσίας.

3. Να διορθωθεί το θεωρημένο τοπογραφικό διάγραμμα της Δ/νσης Τοπογραφικών Εφαρμογών του Υ.Π.ΕΝ. και συγκεκριμένα, ως προς το ανατολικό όριό του έως τη θάλασσα.

4. Την τροποποίηση της Ζώνης Θ1 σε Τουρισμό-Αμιγή κατοικία βάσει του άρθρου 5 του ΠΔ 59/2018 (Φ.Ε.Κ.114Α).

5. Την υβριδική προσέγγιση (τεχνικό έργο-κλειστού αγωγού) του μικρού υδατορέματος-μισγάγγεια της οδού Καλαβρύτων και συγκεκριμένα από τις ιδιοκτησίες που έχουν πρόσωπο επί των οδών Καλαβρύτων, Αγίου Θωμά, Σοφίας Βέμπο μέχρι την οδό Ζεφύρου. Οι εισηγήσεις του ΕΠΣ και της ΣΜΠΕ αναφέρουν ότι δεν θίγονται κτίσματα, αλλά μόνο οικόπεδα. Η πραγματικότητα, όμως είναι τελείως διαφορετική. Διότι θίγονται πέντε νόμιμα κτίσματα, συμπεριλαμβανομένου και του mini market, που διαθέτει νόμιμη άδεια λειτουργίας καταστήματος (αριθ. πρ. 712/ΙΙΙ/Ι /01-06-1970, αριθμ.πρ. 712/3179/2 /20-02-1981 & αρ.πρ. 3213/ 02-04-2012). Το προτεινόμενο, από την «Επιτροπή Πληγέντων», λίγων μέτρων, τεχνικό έργο, επί της οδού Καλαβρύτων αποσκοπεί στον περιορισμό κοινωνικοοικομικών κραυγαλέων αδικιών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το mini market είναι το μοναδικό στην περιοχή μας, εξυπηρετεί όλη την τοπική κοινωνία καθώς και τις ευπαθείς ομάδες και κρίνουμε απαραίτητη την ανακατασκευή του και την επαναλειτουργία του. Συμπληρωματικά στον Χάρτη 3.1 (6/2020) του ΕΠΣ, «θεσμοθετημένες χρήσεις γης» έχει αποτυπωθεί, το mini market, σε λάθος θέση. Η ορθή τοποθεσία του mini market είναι επί των οδών Καλαβρύτων και Ζεφύρου.

6. Τη διόρθωση του ιστορικού που ακολουθεί της μελέτες του ΕΠΣ και της ΣΜΠΕ με τα πραγματικά στοιχεία, δηλ. να γίνεται σαφή αναφορά, ότι οι εκτάσεις στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι είναι κλήροι της Αγροτικής Νομοθεσίας, τα δύο συμβόλαια 6165/6-3-1930 Μάτι, 6166/6-3-1930 Κόκκινο Λιμανάκι, των διοικητικών πράξεων 161761/3-12-1927 και 66576/1929 και τη γνωμοδότηση 99/1929 του Συμβουλίου Εποικισμού. Το διορθωμένο αυτό ιστορικό θα καταστεί πιο αξιόπιστο, θα θεραπεύσει λειτουργικές παθογένειες του παρελθόντος και του μέλλοντος. Διότι, η λανθασμένη εισήγηση του Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας-Αττικής προς το ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α (Πράξη 31/22-5-2019) με εισηγήτριες τις κ.κ. Φ. Στεφανή και Ε. Βιτζηλαίου, κατεύθυνε τις μελέτες – εισηγήσεις σε λάθος συμπεράσματα, λόγω του απροκάλυπτου λανθασμένου ιστορικού το οποίου και περιείχε πολλές ανακρίβειες. Εκτός των άλλων διατυπώνει την ύπαρξη δασικών εκτάσεων στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι, βασιζόμενη στον προσωρινό Δασικό Χάρτη του 1984 και του μη επικαιροποιημένου δασικού Χάρτη του 2018, (αρ.απόφ. 4510/19-10-2018, ο οποίος και δεν είχε συμπεριλάβει τις διοικητικές πράξεις των κκ Υπουργών Γεωργίας). Για το λόγο αυτό, το ΥΠΕΝ με το Νόμο 4685, έφερε στο προσκήνιο τον αναθεωρημένο Δασικό Χάρτη του 2021 (29801/2021) που διορθώνει και επαναποκαθιστά σε ορθή βάση τις αστοχίες και παραλείψεις του παρελθόντος με μοναδική εξαίρεση, κάποιων εκτάσεων στο παράκτιο μέτωπο, λόγω μη ορθής αποτύπωσης του περιγράμματος των δύο συμβολαίων 6165, 6166 του 1930, ως προς το ανατολικό όριο.

7. Τη διόρθωση της γνωμοδότησης του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. (6η συν. Πράξη 31/22-5-2019), η οποία προτείνει μεταξύ άλλων τη διεύρυνση και ενίσχυση του κοινόχρηστου δημοσίου χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης! Οι εκτάσεις που περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο 6166 είναι ιδιωτικές και το Κτηματολόγιο τους αποδίδει 100% κυριότητα με ιδιαίτερη σήμανση ότι το Κόκκινο Λιμανάκι δεν συνιστά παραλία, ομαλού τύπου αλλά ως επί των πλείστων βραχώδεις παραλίες – ακτές, κρημνώδη τύπου.

Ευελπιστούμε στην κοινωνική ευαισθησία της Κυβέρνησης και όλων των αρμόδιων συναφών φορέων, του ΣΤΕ, των μελετητών για την σύννομη απάλειψη του κοινοχρήστου δημοσίου χαρακτήρα του παράκτιου μετώπου, σε μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί πολύ σκληρά, και ιδίως από την φονική πυρκαγιά του 2018, που προκάλεσε 102 θύματα, καταστροφή περιουσιών και ίσως ανεπούλωτα ψυχικά τραύματα στη ζωή των κατοίκων.

Με εκτίμηση,

Για την επιτροπή πληγέντων,

Πέτρος Φράγκος

 

Πέρασε στην αιωνιότητα ο τεράστιος Μίκης Θεοδωράκης

0

 

Σήμερα έφυγε ο αιώνιος έφηβος, ο τεράστιος πατριώτης, ο μεγάλος στιχουργός της Ρωμηοσύνης Μίκης Θεοδωράκης σε ηλικία 96 ετών.  Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, «όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός». 

“Ο Μίκης Θεοδωράκης, μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. Με το σπουδαίο έργο του άλλαξε την καλλιτεχνική ιστορία της χώρας, ενώ με τον αγώνα του κατά του ολοκληρωτισμού θα αποτελεί για πάντα σύμβολο Δημοκρατίας.” (Εξαιρετικό και το σχόλιο του κ.Κώστα Σκρέκα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο και αναδημοσιεύουμε)

Περί αγνωμοσύνης

0

«-Δηλαδή, Γέροντα, η γκρίνια μπορεί να είναι συνήθεια;
Άγιος Παΐσιος:-Γίνεται συνήθεια, γιατί η γκρίνια φέρνει γκρίνια και η κακομοιριά φέρνει κακομοιριά. Όποιος σπέρνει κακομοιριά, θερίζει κακομοιριά και αποθηκεύει άγχος. Ενώ όποιος σπέρνει δοξολογία δέχεται την θεική χαρά και την αιώνια ευλογία. Ο γκρινιάρης, όσες ευλογίες κι αν του δώση ο Θεός, δεν τις αναγνωρίζει. Γι’ αυτό απομακρύνεται η Χάρις του Θεού και τον πλησιάζει ο πειρασμός, τον κυνηγάει συνέχεια ο πειρασμός και του φέρνει όλο αναποδιές, ενώ τον ευγνώμονα τον κυνηγάει ο Θεός με τις ευλογίες Του. Η αχαριστία είναι μεγάλη αμαρτία, την οποία ήλεγξε ο Χριστός. «Ουχ οι δέκα εκαθαρίσθησαν; οι δε εννέα που;» είπε στον λεπρό που επέστρεψε να Τον ευχαριστήση. Ο Χριστός ζήτησε την ευγνωμοσύνη από τους δέκα λεπρούς όχι για τον εαυτό Του, αλλά για τους ίδιους, γιατί η ευγνωμοσύνη εκείνους θα ωφελούσε.»
Με αφορμή μιας εμπαθούς, άδικης, παραπλανητικής και κακεντρεχούς αναρτήσεως θεωρούμε ότι για κάθε καλοπροαίρετο συμπολίτη μας, να υπενθυμίσουμε κάποιες στοιχειώδεις αλήθειες που είτε αγνοούνται είτε συνειδητά και ενίοτε ιδιοτελώς αποσιωπούνται για ευνόητους κακοήθεις λόγους.

1) Παράγραφος 6 του άρθρου 102 του Νόμου 4685/2020.
6. Στο άρθρο 2 του ν. 4626/2019 (Α’ 141) προστίθεται παράγραφος 15 ως εξής:
«15. Οι εκτάσεις που μεταβιβάσθηκαν δυνάμει των υπ’ αρ. 6165/6-3-1930 και 6166/6-3-1930 συμβολαίων του Συμβολαιογράφου Αθηνών Πέτρου Νικολάου Καββαδία θεωρείται ότι έχουν απωλέσει τον δασικό τους χαρακτήρα και έχουν καταστεί κλήροι εποικισμού από την έκδοση των αποφάσεων του Υπουργού Γεωργίας που συνοδεύουν τα παραπάνω συμβόλαια και διά των οποίων επετράπη η μεταβίβασή τους. Ως προς τον χαρακτήρα τους θεωρούνται αγροτικές εκτάσεις και δεν επανεξετάζονται, όποια μορφή και αν έχουν αποκτήσει σήμερα. Διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την προστασία των παραπάνω εκτάσεων σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ιδίως πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, αποφάσεις κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων, πρωτόκολλα επιβολής ειδικής αποζημίωσης ανακαλούνται αυτοδικαίως. Προκειμένου οι παραπάνω εκτάσεις να ταυτοποιηθούν, λαμβάνεται υπόψη τοπογραφικό διάγραμμα θεωρημένο από τη Διεύθυνση Τοπογραφικών Εφαρμογών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.»
Το κείμενο αυτό στάλθηκε από επιστημονική επιτροπή της «ΦΕΟ Κόκκινο Λιμανάκι» και της «Επιτροπής Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι» στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα: στον τότε Υπουργό ΥΠΕΝ κ.Κωστή Χατζηδάκη, στον τότε Υφυπουργό κ. Δημήτριο Οικονόμου, στους δύο Γενικούς Γραμματείς κ.Ευθύμιο Μπακογιάννη και κ.Κωνσταντίνο Αραβώση, στην Νομική Υπηρεσία του ΥΠΕΝ και στους συμβούλους του Υπουργού Περιβάλλοντος. Τα στοιχεία έτυχαν επεξεργασίας από την Νομική Ομάδα του ΥΠΕΝ και βρέθηκαν νομικά υποστατά προωθήθηκαν για τις περαιτέρω ενέργειες στον τότε Υπουργό κ.Κωστή Χατζηδάκη. Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Πληγέντων επιχείρησε να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει με έγκριτες και ασφαλείς ως προς το περιεχόμενό τους πληροφορίες, αρκετούς Υπουργούς ώστε να συνδράμουν στα δίκαια και αληθή αιτήματα των πληγέντων κατοίκων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε υπουργικό συμβούλιο – διϋπουργική για την επίλυση θεμάτων στην πληγείσα περιοχή. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Υπουργοί της Κυβερνήσεως αποφάσισαν να ενταχθεί η συγκεκριμένη δίκαιη τροπολογία στον υπό εισήγηση Νόμο του ΥΠΕΝ. Η τροπολογία αυτή ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων και έτσι προέκυψε η παράγρ. 6 του άρθρου 102 του Νόμου 4685/2020, που έχει ευεργετικές συνέπειες για τους πληγέντες κατοίκους. Με βάση αυτήν την λίαν καθοριστική διάταξη που εδώ και 40 και πλέον χρόνια καμία κυβέρνηση δεν είχε την τόλμη, το θάρρος αλλά και τον τρόπο να αντιμετωπίσει και να αναμετρηθεί με δυσεπίλυτες παθογένειες δεκαετιών που καταταλαιπωρούσαν αδίκως και βασανιστικά αμέτρητους συμπολίτες μας. Και αυτό γιατί προσέκρουαν σε ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες, πολυχρόνια εσωτερική διαφθορά, διατάξεις προβληματικής σύνθεσης που δεν ενσωματώνονται διοικητικές πράξεις και συμβόλαια και αυτό έχει ως συνέπειες την ταλαιπωρία και την δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών. Ο συγκεκριμένος αγαπητός κύριος που καταγγέλλει με την ανάρτησή του, με τόση μανία, εχθροπάθεια και μεροληψία, είχε δασική έκταση με την επιπλέον πληροφορία ως αναδασωτέα. Με την διάταξη του άρθρου 102 του Νόμου 4685/2020, τον απελευθερώνει από την ομηρία τόσων ετών ως προς τον δασικό χαρακτήρα. Και αντί να αναγνωρίσει και να εκτιμήσει νηφαλίως τις ανέλπιστες και ουσιώδεις ευεργετικές διατάξεις της Κυβέρνησης και της συμβολής της Επιτροπής Πληγέντων, προς όφελος του ιδίου και όλων των υπόλοιπων συμπολιτών μας, με ανεξήγητο και ακαταλόγιστο θυμό περιπίπτει σε ύβρεις και ασυναρτησίες, που δύσκολα κανείς μπορεί να ακολουθήσει και να κατανοήσει εφόσον είναι πλήρης ενημερωμένος, όλων των σχετικών ενεργειών της Επιτροπής Πληγέντων και της Κυβερνήσεως αντίστοιχα.

2) Στη συνέχεια ο μελετητής Σαντριβανόπουλος κατά εντολή του Υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας και του ΤΕΕ συνέταξε το διάγραμμα των δύο συμβολαίων, 6165/1930 (Μάτι) και 6166/1930 (Κόκκινο Λιμανάκι). Τα οποία διαγράμματα θεωρήθηκαν από τη ΔΤΕ-ΤΕΕ και είναι καθοριστικής σημασίας για την περιοχή μας.

3) Στάλθηκε το διάγραμμα του ΥΠΕΝ – ΤΕΕ στη Δ/νση Δασών και έπειτα με ενέργειες της Επιτροπής Πληγέντων διαβιβάστηκε στη ΔΑΕΦΚ – ΤΑΕΦΚ ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση στην πληγείσα περιοχή. Αυτή η ενέργεια επιβεβαιώνεται και από τον Τομέα Αποκατάστασης και από την Γενική Διεύθυνση Αποκατάσταση Φυσικών Καταστροφών.

4) Εξεδόθησαν δύο Εγκύκλιοι σχετικά με την Εφαρμογή του άρθρου 102, σχετικά με τον αναθεωρημένο Δασικό Χάρτη, μια από το ΥΠΕΝ και μια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κάθε ενδιαφερόμενος αντικειμενικά και αμερόληπτα έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει την ανάδειξη σημαντικών επικαιροποιημένων και αξιόπιστων πληροφοριών. Τα στοιχεία αυτά διαβιβάστηκαν από την Επιτροπή Πληγέντων, προς τους καθ΄ ύλην αρμόδιους φορείς της Πολιτείας για να μελετηθούν και να αξιοποιηθούν καταλλήλως. Αυτό προς ενημέρωση σχετικά με το ποιος κοπιάζει νυχθημερόν για τα προβλήματα των κατοίκων στην περιοχή.

Επισυνάπτονται σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ελήφθησαν υπόψη από την κυβέρνηση οι παρεμβάσεις της Επιτροπής Πληγέντων προς όφελος των πληγέντων κατοίκων.

8 Μαΐου, 2021

5)ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΡΑΦΗΝΑΣ
Τ.Κ.19009
e-mail: epitropi.pligenton@gmail.com
Ημ/νια: 03/04/2021
Προς:
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Κωνσταντίνο Σκρέκα
Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κύριο Νικόλαο Ταγαρά
Υφυπουργό Περιβάλλοντος κύριο Γεώργιο Αμυρά
Γ. Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κύριο Ευθύμιο Μπακογιάννη
Γ. Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κύριο Κωνσταντίνο Αραβώση

ΘΕΜΑ: Συμπλήρωση του Αρθρ. 5 του Νόμου 4576/2018 (ΦΕΚ196Α) σχετικά με τη εφαρμογή του αναθεωρημένου δασικού χάρτη των περιοχών Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι.

Αξιότιμοι κύριοι,
Μετά τις αναρτήσεις των αναμορφωμένων δασικών χαρτών σε εφαρμογή της παραγράφου 10 του Άρθρου 48 του Νόμου 4685/2020 (ΦΕΚ Α 92) στα πλαίσια της αναμόρφωσης και συμπλήρωσης των δασικών χαρτών διαπιστώθηκε ότι το άρθρο 5 του Νόμου 4576/2018-ΦΕΚ196Α (σχετικά με την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων από το Υπουργείο Υποδομών) είχε λάβει υπόψη του τον προηγούμενο δασικό χάρτη, που απαιτούσε την βεβαίωση του Δασαρχείου. Γεγονός μη εφικτό πλέον, καθώς το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι έχουν εξαιρεθεί της δασικής νομοθεσίας.
Επίσης, οι διοικητικές ενότητες, Κόκκινο Λιμανάκι του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου με αριθμό συμβολαίου 6166/1930 και το Μάτι του Δήμου Μαραθώνα- Νέας Μάκρης με αριθμό συμβολαίου 6165/1930, νομοθετήθηκαν με την παρ. 6 του άρθρου 102 του Νόμου 4685/2020 ως κλήροι της Αγροτικής Νομοθεσίας οριστικά και αμετάκλητα και εξαιρούνται της δασικής Νομοθεσίας. Επιπλέον, οι εκτάσεις των δυο συμβολαίων συμπεριλήφθηκαν το περίγραμμα (τοπογραφικό διάγραμμα) όπως αυτό θεωρήθηκε από την Διεύθυνση τοπογραφικών εφαρμογών του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Επιπρόσθετα, δεν δύναται να ακυρωθεί το άρθρο 5 του Νόμου 4576/2018-ΦΕΚ196Α διότι στις πληγείσες περιοχές Αμπελούπολη, Προβάλινθος και Ν.Πόντος εφαρμόζεται οι διατάξεις του άρθρου 5 και αυτό αφορά την αποκατάσταση.
Αιτούμαστε:
Να προστεθεί μια επιπλέον παράγραφος στο άρθρο 5 του Νόμου 4576/2018-ΦΕΚ196Α με την εφαρμογή της παραγράφου 6 του άρθρου 20 του Νόμου 3889/2010 στα πλαίσια της εφαρμογής των αναθεωρημένων δασικών χαρτών για το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι που αφορά την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων προς την ΔΑΕΦΚ-ΤΑΕΦΚ του Υπουργείο Υποδομών.( Με την δήλωση του μηχανικού του άρθρου 8 του Νόμου 1599 ΦΕΚ 75/Α/1986).
Επιπλέον, το ίδιο δύναται να συμβεί με μία εγκύκλιο ή οδηγία του ΥΠΕΝ.
Παρομοίως να ισχύει η ίδια διάταξη για τις συμβολαιογραφικές πράξεις, για παραστάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια και το Ελληνικό Δημόσιο κ.α.
Συμπληρωματικά
Η προτεινόμενη παράγραφος του άρθρου δύναται να προστεθεί στο άρθρο 2 του Νόμου 4626/2019 -Α΄141 (ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ)
Με εκτίμηση,
Για την Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι
Πέτρος Φράγκος.

Το τεκμήριο:

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ Κ.Λ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

6) Το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ ανάρτησαν το ΕΠΣ και έκαναν δημόσια διαβούλευση. Το κατωτέρω έγγραφο παρουσιάζει τις προτάσεις μας:
29 Ιουνίου, 2020

ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Η περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, ορίζεται δυτικά με τη Λ. Μαραθώνος, Βόρεια με το Λυκόρεμα, Ανατολικά με τη θάλασσα και Νότια με ρέμα κυκλικό κόμβο και οδό Αργιθέας, Ήλιδος.
• Αγροτική Αποκατάσταση – Ιδιοκτησιακό καθεστώς
Η περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι ή Λυκόρεμα περιήλθε σε ακτήμονες γεωργούς προερχόμενους από τα Σπάτα για την γεωργική τους αποκατάσταση.
Για τον σκοπό αυτό εκδόθηκαν, εκτός των άλλων σχετικών αδειών η 99/1929 γνωμοδότηση Συμβουλίου Εποικισμού, η υπ ́αριθ. 161761/3.12.1927 απόφαση του Υπ. Γεωργίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας) και η υπ ́αριθ. 66576/1929 απόφαση Υπουργού Γεωργίας (άρση περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού κώδικα).
Για την αγορά της έκτασης της Μονής Πεντέλης στο Κόκκινο Λιμανάκι από τους Σπαταναίους ακτήμονες (εκούσια μεταβίβαση του αριθ. 127 του Αγροτικού Κώδικα) μετά από τον καθορισμό του τιμήματος εξαγοράςμε τη Πράξη 5 της ΙΗ ́ Συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της 26.4.1929 υπό τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο συντάχθηκε το έτος 1930 συμβολαιογραφική πράξη νομίμως μεταγραμμένη στα οικεία βιβλία των μεταγραφών.
Η έκταση αυτή προέρχεται από τμήμα του μεγάλου αγροκτήματος της Ιεράς Μονής Πεντέλης υπό το όνομα Χεροτσακούλι. Το Κτήμα Χεροτσακούλι καταγράφεται στον Κώδικα των Κτημάτων της Ι. Μ. Πεντέλης με ημερομηνία 31.3.1837.
Τα εξωτερικά όρια των εκτάσεων αυτών περιέχονται και πιστοποιούνται στο πωλητήριο Συμβόλαιο Κτήματος 6166 /1930 του συμβολαιογράφου Αθηνών Πέτρου Νικ. Καββαδία, το οποίο συνοδεύεται με τη Πράξη Κατάθεσης Σχεδιαγράμματος 7068/1931 και το τοπογραφικό διάγραμμα του πολιτικού μηχανικού Κ. Χατζημιχάλη. Στην έκταση που περιγράφεται παραπάνω συμπεριλαμβάνεται και ο οικισμός της Αγ. Ειρήνης, ο οποίος εκτείνεται στο Βόρειο τμήμα της εκτάσεως και ανατολικά της Λ. Μαραθώνος, για τον οποίο ισχύουν οι ίδιες διοικητικές πράξεις (Δηλαδή, η 99/1929 γνωμοδότηση Συμβουλίου Εποικισμού, η υπ ́αριθ. 161761/3.12.1927 απόφαση του Υπ. Γεωργίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας) και η υπ ́αριθ. 66576/1929 απόφαση Υπουργού Γεωργίας (άρση περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού κώδικα) με τις υπόλοιπες εκτάσεις στο Κόκκινο Λιμανάκι.
Σε επιβεβαίωση των παραπάνω και μετά από τις προτάσεις του Συλλόγου ΦΕΟ και της Επιτροπής Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι ζητήθηκε από την Κυβέρνηση να νομοθετηθεί το δίκαιο αίτημα των κατοίκων, ότι δηλαδή η εν λόγω έκταση αποτελεί «κλήρους σύμφωνα με την αγροτική νομοθεσία». Η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος νομοθέτησε, και με τον ν. 4685/07.05.2020, άρθρο 102 όπως αυτό ενσωματώνεται στο άρθρο 2 του ν.4626/2019 (Α ́141) παράγραφος 15, αποκατέστησε την συνολική έκταση στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι με τη διάταξη: «Οι εκτάσεις που μεταβιβάσθηκαν δυνάμει των υπ’αρ.6165/6-3-1930 και 6166/6-3-1930 συμβολαίων του Συμβολαιογράφου Αθηνών Πέτρου Νικολάου Καββαδία θεωρείται ότι έχουν απωλέσει τον δασικό τους χαρακτήρα και έχουν καταστεί κλήροι εποικισμού από την έκδοση των αποφάσεων του Υπουργού Γεωργίας που συνοδεύουν τα παραπάνω συμβόλαια και δια των οποίων επετράπη η μεταβίβαση τους. Ως προς τον χαρακτήρα τους θεωρούνται αγροτικές εκτάσεις και δεν επανεξετάζονται, όποια μορφή και αν έχουν αποκτήσει σήμερα. Διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την προστασία των παραπάνω εκτάσεων σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ιδίως πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, αποφάσεις κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων, πρωτόκολλα επιβολής ειδικής αποζημίωσης ανακαλούνται αυτοδικαίως. Προκειμένου οι παραπάνω εκτάσεις να ταυτοποιηθούν, λαμβάνεται υπόψη τοπογραφικό διάγραμμα θεωρημένο από τη Διεύθυνση Τοπογραφικών Εφαρμογών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.»
Με την παραπάνω διάταξη και με αναφορά στα στοιχεία του Συμβολαίου 6166/1930 και των μεταγενέστερων αποκαταστάθηκε οριστικά η αυθαιρεσία του Δασαρχείου, που επί σχεδόν 40 συναπτά έτη επέβαλε τον προσωρινό (ανακριβή και αναληθή) -δήθεν-δασικό χάρτη για το Κόκκινο Λιμανάκι, χρησιμοποιώντας τον ως οριστικό.
Αποτέλεσμα της αστοχίας αυτής του Δασαρχείου ήταν το 2003 ο χαρακτηρισμός του οικισμού της Αγ. Ειρήνης (στο βορειοδυτικό τμήμα της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι) ως Ζώνη Α ́ με την αποδοχή στοιχείων του προσωρινού Δασικού Χάρτη ως οριστικά και μη λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει αναπτυχθεί οικισμός εκατέρωθεν της οδού της Αγίας Ειρήνης.
Ομοίως, συμβαίνει και με τη Ζώνη Θ1 στο Παράκτιο Μέτωπο. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται το εξής παράδοξο: το ότι αγνοείται η προηγούμενη θεσμοθετημένη χρήση στο Παράκτιο Μέτωπο (ΦΕΚ 456/Δ/1985) όπου οριζόταν η χρήση παραθεριστικής κατοικίας και τουριστικών εγκαταστάσεων.
• Οικισμός Αγίας Ειρήνης
Αναφορικά, με τον οικισμό της Αγίας Ειρήνης υπάρχουν διάφορες συμβολαιογραφικές πράξεις από την περίοδο αγοράς των ακινήτων στην περιοχή μέχρι και σήμερα. Δύο σημαντικές από αυτές είναι οι 5175/1933 και 5183/1933, που τεκμηριώνουν την ταυτοποίηση/εφαρμογή του νόμου 4685/2020 ΦΕΚ 92 Τ.Α., αφορούν την έκταση του παραπάνω οικισμού και αποτελούν τη συνέχεια της αρχικά καθορισμένης εκτάσεως η οποία περιέχεται και στο προγενέστερο συμβόλαιο 6166/1930. Αναλυτικότερα, από τα δύο ανωτέρω συμβόλαια προκύπτει ότι η έκταση του οικισμού της Αγ. Ειρήνης που παραπέμπει στο συμβόλαιο 6166/1930 αγοράστηκε από ομάδα αγροτών και στη συνέχεια πουλήθηκε νομίμως στους α) Ζαγανιάρη Παναγιώτη β) Γρύφιζα Κλέαρχο και γ) Κουράση Ιωάννη.
Ζητούμε:
Α. να επιβεβαιωθεί ότι η έκταση του οικισμού της Αγίας Ειρήνης συμπεριλαμβάνεται στην τοπογραφική αποτύπωση της ταυτοποίησης της εκτάσεως του υπ’ αριθμ. Συμβολαίου 6166/1930 όπως προβλέπει ο Νόμος υπ’ αριθμ. 4685/7.5.2020 στο άρθρο 102. Στο εν λόγω άρθρο, στην παράγραφο 6 (Ν.4685/7.5.2020) προστίθεται η παράγραφος 15 (Ν.4626/2019- Α ́141).
Β. να συμπεριληφθεί ο οικισμός της Αγίας Ειρήνης στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Ε.Π.Σ.)
Γ. την τροποποίηση του ΦΕΚ 199/2003 ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ για τον οικισμό της Αγ. Ειρήνης. Πιο συγκεκριμένα εισηγούμαστε να δοθεί σε αυτόν χρήση παραθεριστικής κατοικίας λαμβάνοντας υπόψιν την υφιστάμενη κατάσταση του ήδη προϋπάρχοντος οικισμού (60 και πλέον μόνιμες κατοικίες), όπως αυτό τεκμηριώνεται από τα παραπάνω στοιχεία των συμβολαίων, ως προς την έκταση του οικισμού.
• Στο πλαίσιο της τροποποίησης του ΦΕΚ 199/2003 ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ επιπλέον ζητούμε:
Α. την τροποποίηση του ΦΕΚ 199/Δ/2003, ως προς την προβλεπόμενη από την ΖΟΕ Μεσογείων, χρήσης Θ1 στο Παραλιακό Μέτωπο στο Κόκκινο Λιμανάκι. Οι εκτάσεις εντός της Ζώνης Θ1 ενέπιπταν στη Ζώνη Παραθεριστικής Κατοικίας (ΦΕΚ 456/Πολεοδ. Δ/1985). Το καίριο και καθοριστικής σημασίας Διάταγμα 456 του 1985 αγνοήθηκε αναιτιολόγητα από τη ΖΟΕ Μεσογείων. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ανάγλυφο της περιοχής στην παράκτια ζώνη δεν είναι ομαλό, δεν είναι επίπεδο, δεν είναι ισοϋψές με τη θάλασσα και διαθέτει ως χαρακτηριστικό ανέκαθεν διαμορφωμένο, φυσικό γνώρισμα, απότομες και απόκρημνες κλίσεις των πρανών.
Β. την τροποποίηση του ΦΕΚ 199/Δ/2003 ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ στο τμήμα της εκτάσεως με Γ2 (αγροτικό) εάν και εφόσον απαιτείται για λόγους δημοσίου συμφέροντος (οφέλη που προκύπτουν για όλη την κοινωνία). Προτείνεται η αλλαγή της χρήσης του Γ2 σε χρήση Παραθεριστικής Κατοικίας και μερικώς με χρήση Γενικής Κατοικίας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν Δημόσιες Υπηρεσίες, σχολείο, βρεφονηπιακός σταθμός, χώροι αθλητισμού, κοινόχρηστοι χώροι, νοσοκομείο κλπ. Συγχρόνως λόγω της πολεοδόμησης στην πληγείσα περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι, τμήμα της εκτάσεως του σημερινού Γ2 (αγροτικού) δύναται να χρησιμοποιηθεί ως ισοζύγιο με γειτνιάζοντα οικοδομικά τετράγωνα.
Από τα «νεότερα» στοιχεία που παρατέθηκαν παραπάνω, δηλαδή:(α)το Νόμο υπ’αριθμ. 4685/7.5.2020, άρθρο 102 (β) το Ε.Π.Σ. για την πληγείσα περιοχή Κ.Λ., (γ) το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο στο Κόκκινο Λιμανάκι (ΦΕΚ 43/ΑΑΠ/2012 και ΦΕΚ 63/ΑΑΠ/2017) και σε σχέση με (δ) τις προτεινόμενες αλλαγές στον υφιστάμενο οικισμό της Αγίας Ειρήνης και (ε) την επίσης προτεινόμενη αλλαγή της χρήσης του Γ2 σε Παραθεριστική και μερικώς σε Γενική Κατοικία.
Τεκμηριώνεται, η αναγκαιότητα της τροποποίησης του ΦΕΚ 199/Δ/2003 ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ και θεωρείται απολύτως επιβεβλημένη για την επίλυση και θεραπεία προβλημάτων που χρονίζουν στην περιοχή.
• Οριογραμμή επιτρεπόμενων αποστάσεων από τον αιγιαλό (προτεινομένη δεσμευμένη ζώνη)
Τα όρια αιγιαλού και παραλίας έχουν ήδη καθοριστεί με το ΦΕΚ 449/Δ/1982. Παρά το γεγονός αυτό στο Κόκκινο Λιμανάκι έχουν προταθεί ζώνες δέσμευσης 35 και 50 μέτρων σύμφωνα με το Νόμο 4607, ΦΕΚ 65/24.04.2019, Μέρος Τέταρτο, Άρθ. 23 παρ.2 ο οποίος τροποποίησε το άρθρο 1 του ν. 2791/2001.
Έχοντας γνώση των διοικητικών πράξεων (νόμιμων οικοδομικών αδειών) και των κτιρίων που είναι προγενέστερα των νόμων (προ του 1955) στο Παραλιακό Μέτωπο, θεωρείται ότι για να υπάρχει νομιμότητα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι Διοικητικές Πράξεις, που διασφαλίζουν την προστασία των κτισμάτων.
Προτείνεται να τοποθετηθεί ο πεζόδρομος πίσω από την γραμμή αιγιαλού και την γραμμή παραλίας και λίγο ψηλότερα από το επίπεδο της θάλασσας (π.χ., πασαλόμπιξη) και αυτό δύναται να συμβεί κατά τη θεμελίωση της στήριξης του πρανούς. Άλλωστε λόγω του ανάγλυφου του παράκτιου μετώπου, η γραμμή αιγιαλού και η γραμμή παραλίας ταυτίζονται και παραμένουν κάτω στη παραλία και δεν δύναται να ανεβούν σε πρανή 20-30 μέτρων ύψους (Περίπτωση Παναγοπούλου περί της αλλαγής της γραμμής αιγιαλού-παραλίας – ΦΕΚ 339Δ’/03-11-2017). Παράλληλα πρέπει να επανεξεταστούν οι προτεινόμενοι δίοδοι που καταλήγουν σε πρανή 20 έως 30 μέτρων ύψους.
• Διάνοιξη διόδου προς την παραλία.
Η νυν πολεοδομία Παλλήνης με το υπ. Αριθ. Πρωτοκ.7660/2815 σχετ. 1) 10413/3831/12-07-1996 αναγνωρίζει τη δίοδο προς την παραλία της «Ερμιόνης» όπως αυτή εμφανίζεται σε σχέδιο που προσαρτάται στο τοπογραφικό του διανεμητήριου συμβολαίου του 1943. Η παραλία αυτή εκτείνεται από την σημερινή οδό Ειρήνης μέχρι τη θάλασσα και παραμένει μέχρι και σήμερα κλειστή.
Σε συνέχεια των παραπάνω ζητούμε την άμεση διάνοιξή της.
• Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου (ΦΕΚ 43/ΑΑΠ/2012)
Προτείνεται τροποποίηση της εγκεκριμένης ρυμοτομικής μελέτης και πιο συγκεκριμένα προτείνεται η ευθυγράμμιση της οδού Αγ. Σοφίας και πριν την κατάληξή της στη οδό Ζεφύρου ώστε να διορθωθεί η παρουσία δυο ορθών γωνιών.
Επίσης, απαραίτητη είναι η τροποποίηση / κατάργηση των περιμετρικών πεζοδρόμων που εφάπτονταν σε φερόμενες δασικές εκτάσεις, οι οποίες με τον νόμου 4685/07.05.2020 έχουν αποχαρακτηριστεί. Οι πεζόδρομοι αυτοί (οδών Δρυάδων, Αγ.Θωμά, Άνδρου, Ζεφύρου και αλλού) παρεμποδίζουν την ανακατασκευή των πληγέντων κτιρίων αφού μειώνουν σημαντικά το εμβαδόν των οικοπέδων. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να συμπληρωθεί το προαπαιτούμενο 33% των κοινοχρήστων χώρων που απαιτεί η εγκεκριμένη ρυμοτομική μελέτη.
Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο
Ως προς την υπό κατάρτιση πολεοδομική μελέτη προτείνεται: επί της οδού Ποσειδώνος (και πλησίον του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κ.Λ.) η χρήση γενικής κατοικίας εκατέρωθεν της οδού για την ορθότερη πολεοδομική λειτουργία του οικισμού. Επισημαίνεται, ότι πριν την καταστροφική πυρκαγιά υπήρχε minimarket επί της οδού Καλαβρύτων για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, οπότε θεωρούμε αναγκαία τη θεσμοθέτηση της χρήσης γενικής κατοικίας και στο σημείο αυτό.
Μελέτες σχετικές με το Ε.Π.Σ
Ζητάμε να μας γνωστοποιηθούν το σύνολο των μελετών που αφορούν της περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι σχετικά με το Ε.Π.Σ. ώστε η Επιτροπή Πληγέντων γνωρίζοντας τον σχεδιασμό να έχει τη δυνατότητα να παρέμβει εποικοδομητικά στο διάλογο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το ΤΕΕ για την ανασυγκρότηση της πληγείσας περιοχής.
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Βασική προτεραιότητα για όλους μας αποτελεί να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια των επισκευών και των ανακατασκευών των πληγέντων κτιρίων και να ισχύσει σε κάθε περίπτωση ο νόμος των φυσικών καταστροφών (όπου και αν βρίσκεται το κάθε κτίριο). Η πληγείσα περιοχή της Ανατολικής Αττικής βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα η ανασυγκρότησή της. Ζητούμενο είναι η χωρίς εμπόδια ανάπλασή της.
Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ίσχυσαν για την πληγείσα περιοχή δεν εφαρμόστηκε η προβλεπόμενη νομοθεσία για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αναφορικά με τις ανακατασκευές και τις επισκευές των κτιρίων που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά της 23/07/18 άρθρο 10 του Ν. 2675/1998
(ΦΕΚ295/Α/1998) όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 84 του Ν.4313/2014 (ΦΕΚ261/Α/2014), που καθορίζουν αναλυτικά την αποκατάσταση των ζημιών από σεισμούς σε κτίρια εν γένει των Νόμων 8979/1979 (ΦΕΚ4/Α/1979), Ν.1048/1980 (ΦΕΚ 101 Α/1980), Ν.1133/1981 (ΦΕΚ 54/Α/1981), Ν.1190/1981 (ΦΕΚ
203/Α/1981) και εφαρμόζονται ανάλογα και για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που προκαλούνται από πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λ.π(φυσικές καταστροφές).Επιπλέον, με το άρθρο 1 του Ν.867/1979 καθορίζεται η αποκατάσταση των ζημιών των κτιρίων που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της εποχής εκείνης.
Οι διατάξεις αυτές έχουν επίσης εφαρμοσθεί από την πολιτεία σε όλες της φυσικές καταστροφές που έχουν λάβει χώρα έως σήμερα, πλην της τελευταίας πυρκαγιάς σε μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Αττικής. Η παραπάνω παρέμβαση κρίνεται άμεσης προτεραιότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες επεμβάσεις – ρυθμίσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα από την πολιτεία, δεδομένου ότι σημαντικός αριθμός οικιών πρώτης ή παραθεριστικής κατοικίας έχει ολοσχερώς καταστραφεί με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρότατο
κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα και άμεσα.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η πληγείσα περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, ουδέποτε έχει προστατευτεί από θεσμικούς παράγοντες της περιοχής αφού οι αναφορές και επισημάνσεις του Συλλόγου και της Επιτροπής Πληγέντων Κ.Λ. δεν λαμβάνονταν υπόψη των αρχών με αποτέλεσμα τη συσσώρευση προβλημάτων.Παρά τις αντιξοότητες η Επιτροπή Πληγέντων υποδεικνύει τα σημαντικότερα ζητήματα της περιοχής και ευελπιστεί στην αγαστή συνεργασία με τα στελέχη τόσο του ΥΠΕΝ όσο και του ΤΕΕ με στόχο να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, οι δυσλειτουργίες, αλλά και οι αστοχίες που ταλανίζουν την ευρύτερη περιοχή.

Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι

Το τεκμήριο:

Απόψεις – Διορθώσεις επί της διαβούλευσης της ΣΜΠΕ του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τις πληγείσες περιοχές Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας και Μάτι

7) Ενέργεια της Επιτροπής Πληγέντων για την αλλαγή των χρήσεων γης της ΖΟΕ Μεσογείων 2003.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 2003
8 Μαΐου, 2021

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΡΑΦΗΝΑΣ
Τ.Κ.19009
e-mail: epitropi.pligenton@gmail.com
Ημ/νια: 24/09/2020
ΠΡΟΣ: Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος
κ. Δημήτριο Οικονόμου
Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος
κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη
Αξιότιμοι κύριοι,
Σε συνέχεια, του από 2/9/2020 εγγράφου μας της ‘‘Επιτροπής
Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι’’ όπου απεστάλη προς εσάς, σχετικά με την εισήγησή μας, για τροποποίηση των χρήσεων γης (Ζώνη Α ́, Θ1 και Γ2) των ΖΟΕ Μεσογείων 2003 ακολούθησε η τηλεδιάσκεψη τηςΠαρασκευής της 11/9/2020 όπου μας εζητήθη να ερευνηθούν τα στοιχεία καθορισμού των χρήσεων γης της μελέτης του Ι.Π.Α. του Παντείου Πανεπιστημίου.
Μετά τον ενδελεχή έλεγχο και την εξέταση των κάτωθι εγγράφων:
1) του Ι.Π.Α. του Παντείου Πανεπιστημίου (μελέτη Λουκάκη),
2) την Αιτιολογική Έκθεση Σχεδίου Νόμου (Μέρος 1ο, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής),
3) την εισήγηση του «Οργανισμού Αθήνας – Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος» με θέμα «Οριοθέτηση ζωνών και καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης στην περιοχή της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Ανατολ. Αττικής – Μεσογείων», της 14/7/2000.
Συνεδρίαση 82η – Αρ. Πράξης 1. Τμήμα Α – Μελετητές: Α. Πάλλα –
Γ.Κοτίνη.
4) την εισήγηση του «Οργανισμού Αθήνας – Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος» με θέμα «Έγκριση Σχεδίου Π. Δ/τος για τον Καθορισμό χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του έτους 1923 ευρύτερη περιοχή Μεσογείων Ν. Αττικής‘’ μετά από υπόμνημα διαμαρτυρίας μέλους της ΕΕ για την 82η Συν/1ο θέμα/4.4.2001 Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής», της 22/6/2001. Συνεδρίαση 3η – Αρ.Πράξης 1,
5) την εισήγηση του Δήμου Ραφήνας (1999) προς τον Ο.Ρ.Σ.Α.: «Να χαρακτηριστεί ως ‘’Ζώνη Παραλίας Αναψυχής (Ζώνη Θ1) όλος ο παραλιακός χώρος του Δήμου Ραφήνας πλην της Λιμενικής Ζώνης’’» &
6) Εισήγηση της «Διεύθυνσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών» του Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας – Αττικής (Α ́) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Προέγκριση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (Ε.Χ.Σ.) για την πυρόπληκτη
περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των
Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου, Περιφέρειας Αττικής» (Φ.Στεφανή & Ε. Βιτζηλαίου).
Θ1
Το ΠΔ 456 Δ/20-08-1985 καθόρισε τις χρήσεις στο παραλιακό μέτωπο ως “ Β ́ Παραθεριστική Κατοικία και Τουριστικές Εγκαταστάσεις”. Το Ελληνικό Δημόσιο συνέταξε και ανήρτησε προσωρινό κτηματικό (δασικό) χάρτη την 24-09-1984 διεκδικώντας διάσπαρτα ως “Δημόσιες Διακατεχόμενες Δασικές Εκτάσεις” τμήματα του Κόκκινου Λιμανακίου, αγνοώντας: α) διοικητικές πράξεις όπως την υπ’αριθ.161761/3.12.1927
απόφαση του Υπ. Γεωργίας Αλ.Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας), β) την γνωμοδότηση Συμβουλίου Εποικισμού και γ) την υπ’αριθ. 66576/1929 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας (άρση περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού Κώδικα ν.4173/1929). Τα δεδομένα του Προσωρινού Χάρτη αντιμετωπίστηκαν επί σειρά ετών από το Ελληνικό Δημόσιο ως οριστικά. Οι κάτοικοι ουδέποτε δεχτήκαμε το χαρακτηρισμό Δημόσια Διακατεχόμενη Δασική Έκταση διότι βάση
του συμβολαίου 6166/1930 (εκούσια μεταβίβαση του άρθρου 127 του Αγροτικού Κώδικα) και σύμφωνα με την νομοθεσία (παρ.1 αριθ.11 ν.3147) το Κόκκινο Λιμανάκι αποτελεί κλήρο της αγροτικής νομοθεσίας και το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλει δικαιώματα κυριότητας.
Η μελέτη του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ι.Π.Α.) του
Παντείου Πανεπιστημίου 1995-1998 (μελέτη Π.Λουκάκης) για το
Κόκκινο Λιμανάκι και τη χρήση Θ1 είναι λανθασμένη , διότι :
1. Βασίσθηκε στον Προσωρινό Δασικό Χάρτη για το Κ.Λιμανάκι, όπως αυτό αποτυπώνεται στη σελ. 129-132 της εν λόγω μελέτης, που ενσωματώνεται στη 2η Φάση της μελέτης Ι.Π.Α., όπως επίσης και στις σελ.135-138 (4η Φάση της μελέτης Ι.Π.Α.). Επιπροσθέτως αξίζει να τονισθεί στη σελίδα 143 της 4ης Φάσης της μελέτης Ι.Π.Α. αναφέρεται:
« Εκκρεμότητες σε περιοχές που επρόκειτο να ενταχθούν στο σχέδιο υπάρχουν στην περιοχή της Ραφήνας, λόγω του ότι τμήματα των περιοχών αυτών θεωρούνται Δασικά.»
2. Δεν έλαβε υπόψιν της, η μελέτη το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής με τα κατακόρυφα πρανή• αντιθέτως θεώρησε ότι πρόκειται περί παραλιών τύπου Γλυφάδας, Βούλας, Αρτέμιδας, χωρίς υψομετρικές διαφορές. Αυτό εκ του αποτελέσματος αποδεικνύει ότι οι αρμόδιοι μελετητές δεν προέβησαν σε αυτοψία του χώρου. Ο δε Δήμος Ραφήνας ζήτησε από τον Ο.Ρ.Σ.Α. (Βλ. Σελίδα 8, 82ης Συνεδρίασης Αρ. Πράξης 1 της Εισήγησης προς την Ε.Ε. 14-07-2000):
«Να χαρακτηριστεί ως “Ζώνη Παραλίας – Αναψυχής (Ζώνη Θ1) όλος ο παραλιακός χώρος του Δήμου Ραφήνας πλην της Λιμενικής Ζώνης».
Από αυτό εξάγεται το συμπέρασμα πως ο Δήμος Ραφήνας δεν
πραγματοποίησε αυτοψία παραγνωρίζοντας το ανάγλυφο της περιοχής του και οδηγώντας (με την εισήγησή του) την μελέτη σε αστοχία και λανθασμένα συμπεράσματα.
Στην 3η Συνεδρίαση Αρ. Πράξης 1, Εισήγηση προς την Ε.Ε. Ο.Ρ.Σ.Α. σελ.7 παρουσιάζεται η χρήση Θ1 ως : «Η περιοχή Θ1 είναι η παραλιακή ζώνη που προβλέπεται για εγκαταστάσεις θαλάσσιας αναψυχής κοινόχρηστου χαρακτήρα. Αυτό αποτελεί πάγια πολιτική για όλη την παράκτια ζώνη της Αττικής. Οι τουριστικές εγκαταστάσεις οδηγούν σε “αποκλειστικότητα” χρήσης και χωροθετούνται σε ειδικές ζώνες.»
Αυτή η αλληλουχία αστοχιών παρέσυρε τη τότε διοίκηση με
αποτέλεσμα να εκδοθεί το Π.Δ. 199Δ/06-03-2003 με μια ασύμβατη χρήση Θ1 στο παραλιακό μέτωπο του Κόκκινου Λιμανακίου όπως «Ντουζιέρες, αποδυτήρια, W.C. κλπ » σε κατακόρυφα πρανή 20 μέτρων.
Τελευταία, η εισήγηση των κ.κ. Ε.Βιτζηλαίου και Φ.Στεφανή του
Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας-Αττικής προς το
ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ., βρίθει ανακριβειών (π.χ. λανθασμένο ιστορικό της
καείσας περιοχής, σελ.5), όπου μιλάει λανθασμένα για πρόσφυγες,
χωρίς την παραμικρή μνεία για την γεωργική αποκατάσταση και για τα καθοριστικά συμβόλαια 6165/1930 και 6166/1930 που αφορούν κλήρους της αγροτικής νομοθεσίας. Την αστοχία αυτή, αποκατέστησε ο Ν.4685/2020 (αρθρ.102 παρ. 6) αναγνωρίζοντας τα δύο αυτά συμβόλαια σαν κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας όπου το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλει δικαιώματα επί των εκτάσεων αυτών. Είναι φανερό όμως ότι στην ως άνω εισήγηση, υιοθετείται πλήρως η ύπαρξη δασών, δασικών εκτάσεων και αναδασωτέων με συνεχείς αναφορές (σελίδες 12,20,22,28,31,32,33,34), καταλήγοντας στην πρόταση όσον
αφορά το Θαλάσσιο Μέτωπο για την Διεύρυνση και ενίσχυση του
κοινόχρηστου, δημοσίου χαρακτήρα της Παραλιακής Ζώνης,
παραβλέποντας ότι πρόκειται για ιδιωτικές εκτάσεις με συμβόλαια νομίμως μεταγεγραμμένα στα υποθηκοφυλακεία Μαραθώνος-Καπανδριτίου και Κορωπίου.
Στην σελίδα 25 της εισήγησης του Τ.Μ.Σ.Α. προς το ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ
«Τονίζεται μάλιστα, ότι η πρόσβαση στην ακτογραμμή είναι δύσκολη και κατά τόπους αδύνατη, ως συνισταμένη της μη ορθολογικής και λειτουργικής διάρθρωσης του οδικού δικτύου, της γεωμορφολογίας, της μη ύπαρξης διαδρόμων/διεξόδων πρόσβασης μεταξύ των παραθαλάσσιων ιδιοκτησιών, της ύπαρξης μεγάλων ενιαίων και αδιαπέραστων εκτάσεων, καθώς και των περιφράξεων κατά μήκος της παραλιακής ζώνης. Επισημαίνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις στην περιοχή του Ματιού το πλάτος των διόδων πρόσβασης στην ακτογραμμή είναι 0,80-1,50μ. και συχνά υπάρχουν εμπόδια (δένδρα, κολωνάκια), ενώ στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας είναι σχεδόν ανύπαρκτες». Η πρόσβαση στις παραλίες είναι ευχερής. Στις 5 παραλίες του Κόκκινου Λιμανακίου, αντιστοιχούν 8 διάδρομοι/διέξοδοι πρόσβασης. Ο σκοπός ύπαρξης διόδου είναι να οδηγεί σε παραλία και όχι σε απόκρημνη και βραχώδη κατάληξη.
Οι παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες του Κόκκινου Λιμανακίου όπως
περιγράφονται στο 6166/1930 συμβόλαιο, συνορεύουν ανατολικά με την θάλασσα του Ευβοϊκού και μάλιστα με κάθετα πρανή ύψους 20 μέτρων που καθιστά την επικοινωνία των ιδιοκτησιών στο παραλιακό μέτωπο, αδύνατη. Το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες, ενιαίες και αδιαπέραστες ιδιοκτησίες οφείλεται στη μη κατάτμησή των.
Προτείνεται:
Η τροποποίηση της χρήσης του Θ1 της ΖΌΕ Μεσογείων 2003 σε Αμιγή Κατοικία – Ήπια Τουριστική, και Γενική Κατοικία εάν και εφόσον απαιτείται. Επιπλέον, να ενταχθεί στο ΕΠΣ
Γ2
Γεωργική γη είναι μια εύφορη έκταση η οποία καλείται να ικανοποιήσει τις ανάγκες σίτισης των κατοίκων αναλόγως των απαιτήσεων και των στόχων κάθε περιόδου.
Σύμφωνα με το Άρθρο 56 του νόμου 2637/1998, ως Γεωργική Γη
ορίζεται: “το ανώτερο στρώμα του φλοιού της Γης το οποίον προήλθε από αποσάθρωση συνεπεία ατμοσφαιρικών και βιολογικών επιδράσεων, έχει ικανοποιητική περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, υφίσταται την επίδραση του κλίματος και των μηχανικών μέσων καλλιέργειας και χρησιμεύει σαν πηγή θρεπτικών συστατικών και σαν στήριγμα των καλλιεργούμενων φυτών και των ζώων. Και ως Ποιότητα της Γεωργικής Γης ορίζεται: “η φυσική κατάσταση και η γονιμότητα της γης δηλαδή η δυνατότητα του εδάφους να ενεργεί ως ένα φυσικό μέσο
για την αειφορική ανάπτυξη των καλλιεργούμενων φυτών ώστε να
εξυπηρετούνται οι ανάγκες επιβίωσης των ανθρώπων και των ζώων “.
Χαρακτηριστικό δε του Κόκκινου Λιμανακίου είναι ο μικρός κλήρος και η άγονες γαίες. Απόδειξη τούτου είναι:
α) η μη εύφορη και αποδοτική γη αποτελούμενη από παλιούς
αμπελώνες μη κερδοφόρους και ελαιώνες με ελάχιστη παραγωγή και
β) στην ανύπαρκτη κατηγορία κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Η διατήρηση της χρήσης της γεωργικής γης που αφορά το Κόκκινο
Λιμανάκι θεσμοθετείται όχι επειδή πρόκειται για δραστηριότητα
βιώσιμη, αλλά για να εξασφαλιστεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, το
οποίο συνεχώς υποβαθμίζεται ένεκα των δραστηριοτήτων, όπως το
αεροδρόμιο (υπόψιν 16.000 στρέμματα πρώην αγροτικής γης), οι οδικοί άξονες, Β.Ι.Ο.Π.Α, κ.α..
Προτείνεται:
1)Να εμπλουτιστεί η γεωργική γη των 600 περίπου στρεμμάτων με μία άλλη δραστηριότητα όπως για παράδειγμα αγροτουρισμό, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη.
2) Να δοθεί μία νέα χρήση, για δημιουργία Ινστιτούτου
Βλαστοκυτταρικής Ιατρικής και Νοσοκομείο Μετατραυματικής
Αποθεραπείας και Αποκατάστασης. Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο επιστημονικής πρωτοπορίας, τεχνολογίας αιχμής.
Επίσης δύναται να τροποποιηθεί η ως άνω χρήση επιτρέποντας την
εγκατάσταση δημόσιων κτιρίων, κοινόχρηστων χώρων, χώρο πρασίνου, διατηρώντας, όπου υφίσταται, τη χρήση αμιγούς κατοικίας.
Να συμπεριληφθεί το Γ2 στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό για την
ορθότητα του Σχεδιασμού ώστε να αποκτήσει ο οικισμός μας μια
βιώσιμη επένδυση με στόχο να καλύψει την οικονομική εκτός των
άλλων ανάπτυξη του οικισμού, εφόσον επιλεχθεί η δεύτερη πρόταση (Ινστιτούτου Βλαστοκυτταρικής Ιατρικής) και υιοθετηθεί προς υλοποίησή της.
Επιπροσθέτως τμήματα του Γ2 δύνανται να χρησιμοποιηθούν ως
ισοζύγιο με γειτνιάζοντα οικοδομικά τετράγωνα.
3)Η ένταξη Γ2 στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό (ΕΠΣ) με τις ανωτέρω
χρήσεις.
ΖΏΝΗ Α
Κατά την σύνταξη της ως άνω μελέτης δεν λήφθηκαν υπόψιν από τους μελετητές:
α) οι διοικητικές πράξεις όπως την υπ’αριθ.161761/3.12.1927 απόφαση του Υπ. Γεωργίας Αλ.Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας),
β) η γνωμοδότηση Συμβουλίου Εποικισμού και
γ) η υπ’αριθ. 66576/1929 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας (άρση
περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού Κώδικα ν.4173/1929). Τα
δεδομένα του Προσωρινού Χάρτη αντιμετωπίστηκαν επί σειρά ετών από το Ελληνικό Δημόσιο ως οριστικά.
Ο καθορισμός της Ζώνης Α στον οικισμό της Αγίας Ειρήνης είναι
άστοχος διότι οι εκτάσεις του εν λόγω οικισμού αποτελούνται από
κλήρους της αγροτικής νομοθεσίας που υπάγονται στο συμβόλαιο
6166/1930 (όπου αναφέρονται οι ανωτέρω διοικητικές πράξεις) και καλύπτονται πλέον από το νόμο του ΥΠΕΝ 4685 του 2020 άρθρο 102. Άρα ο καθορισμός της Ζώνης Α στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι είναι ανεπίκαιρος και λανθασμένος διότι:
1. Βασίσθηκε στους Προσωρινούς Δασικούς Χάρτες, ( βλ. σελ. 129- 132(2η Φάση της μελέτης Ι.Π.Α) και σελ.135-138(4η Φάση της μελέτης Ι.Π.Α ) ενώ επίσης στη σελίδα 143 της 4ης Φάσης της μελέτης Ι.Π.Α. αναφέρεται: « Εκκρεμότητες σε περιοχές που επρόκειτο να ενταχθούν στο σχέδιο υπάρχουν στην περιοχή της Ραφήνας, λόγω του ότι τμήματα των περιοχών αυτών θεωρούνται Δασικά.»
ΜΕΛΕΤΗ ΛΟΥΚΑΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΕ 4846
Για τις περιοχές «που καλύπτονται από δάση και δασικές ή είναι
λοφώδεις εξάρσεις καθορίζονται ζώνες πρασίνου, με στόχο τη διατήρηση του χαρακτήρα τους». Σύμφωνα με τις ανωτέρω
κατευθύνσεις της εκπονηθείσας μελέτης, στην προαναφερόμενη από 14/12/1998 εισήγηση προς την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας βάσει της οποίας διατυπώθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση 20/13-1-1999 η σχετική γνωμοδότηση της εν λόγω Επιτροπής προτείνεται, μεταξύ άλλων, ο καθορισμός Ζώνης Α(πρασίνου), η οποία περιλαμβάνει «λοφώδεις εξάρσεις, δάση και δασικές εκτάσεις σύμφωνα με τους κτηματογραφικούς χάρτες, του Υπουργείου Γεωργίας και την υπάρχουσα δασοκάλυψη»
‘Άλλωστε είναι φανερό ότι χρησιμοποιήθηκε ο Προσωρινός Δασικός Χάρτης του 1984 ως οριστικός με αποτέλεσμα να παράξει την ανωτέρω αστοχία της Ζώνης Α. Επίσης δεν λήφθηκε υπ ́οψιν των μελετητών ο προϋφιστάμενος οικισμός της Αγίας Ειρήνης στο Κόκκινο Λιμανάκι που αποτελείται από 60 και πλέον κατοικίες. Επιπλέον ο σχεδιασμός της
ΖΟΕ Μεσογείων του 2003 έγινε από τους μελετητές, χωρίς να
αναζητηθούν ιστορικά στοιχεία της περιοχής που έχουν σχέση με την έκταση (ήτοι: Διοικητικές πράξεις, Συμβόλαιο 6166/1930) που
καθόριζαν την ανωτέρω έκταση ως κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας.
Αυτά τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν υιοθετήθηκαν και
ενσωματώθηκαν στο Νόμο του ΥΠΕΝ 4685/2020.
Προτείνεται:
Η ένταξη του οικισμού Αγίας Ειρήνης, στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό (ΕΠΣ) με χρήση αμιγούς κατοικίας.
Εκ των ανωτέρω τεκμαίρεται η αστοχία του Π.Δ.(199Δ/6-3-2003) ένεκα των λανθασμένων εισηγήσεων προς την Διοίκηση σχετικά με τις χρήσεις γης στο Κόκκινο Λιμανάκι, Θ1, ζώνη Α, και Γ2. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια καταστροφή που υπέστη ο τόπος μας από την φονική πυρκαιά της 23ης Ιουλίου 2018, η Επιτροπή Πληγέντων του Κόκκινου Λιμανακίου, ζητά την έντιμη πολιτική απόφαση, παρόμοια και σε συνέχεια του Ν.4685/2020 για την άμεση τροποποίηση των Ζ.Ο.Ε
που αφορά το Κόκκινο Λιμανάκι ώστε να συντελεστεί η πολυπόθητη ανασυγκρότηση της πληγείσας περιοχής.
Με εκτίμηση,
Η Επιτροπή Πληγέντων Κ.Λ.
Εκπρόσωπος Πέτρος Φράγκος

Το τεκμήριο:

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 2003

8) Το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ έφεραν σε δημόσια διαβούλευση την Συμπληρωτική της ΣΜΠΕ. Ακολουθούν οι καίριες παρεμβάσεις μας επί της Συμπληρωματικής της ΣΜΠΕ. Καθώς και η τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε πριν την κρίσιμη απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΡΑΦΗΝΑΣ
Τ.Κ.19009
e-mail: epitropi.pligenton@gmail.com
Ημ/νια: 28/06/2021
Προς:
1) Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Κωνσταντίνο Σκρέκα
2) Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ.Νικόλαο Ταγαρά
3) Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Γεώργιο Αμυρά 4) Γ. Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ.Ευθύμιο Μπακογιάννη 5) Γ. Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ.Κωνσταντίνο Αραβώση
6) Περιφερειάρχη Αττικής κ.Γεώργιο Πατούλη 7) Πρόεδρο ΤΕΕ κ.Γεώργιο Στασινό
Κοινοποίηση:
Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου, κ.Γρηγόρη Δημητριάδη
ΘΕΜΑ: « Προτεινόμενες τροποποιήσεις επί του Τεύχους Συμπληρωματικών Στοιχείων ΣΜΠΕ μετά την τροποποίηση του ΕΠΣ σε συνέχεια της ανάρτησης του Δασικού Χάρτη της περιοχής »

Αξιότιμοι κύριοι
Τεχνικά στοιχεία επί της συμπληρωματικής της ΣΜΠΕ
Προτείνεται η διόρθωση του νοτίου ορίου στο Κόκκινο Λιμανάκι με βάση : α) την απόφαση Ειρηνοδικείου Κρωπίας (αριθμ. 57/24-07-1930) β) την μεταγενέστερη συμβολαιογραφική πράξη (αριθ.11739/05-08-1932) και
γ) το πληρέστερο τοπογραφικό διάγραμμα του κ.Χατζημιχάλη με κορυφές ΓΔΕΖ που εμπεριέχεται στο Συμβόλαιο 11739/05-08-1932.
Ζητούμε να εφαρμοστεί το κυρωμένο διάγραμμα διανομής Ραφήνας της Τοπογραφικής Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Εποικισμού που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος Δημόσιος φορέας. Και συγκεκριμένα τοποθετεί το νότιο όριό μας, επί των οδών Αργιθέας – Ήλιδος – Δημοκρατίας – Παύλου Μελά μέχρι την παραλία.
Προτείνουμε: α) να τοποθετηθεί το ανωτέρω όριο, στο διάγραμμα του κ.Σαντριβανόπουλου, β) να θεωρηθεί από τη Διεύθυνση Τοπογραφικών Εφαρμογών του ΥΠΕΝ, & γ) να εφαρμοστεί το ακριβές όριο στην συμπληρωματική ανάρτηση της ΣΜΠΕ.
Το ίδιο συμβαίνει και στο ανατολικό μας όριο, όπου διαπιστώνεται απόκλιση μεταξύ των διαγραμμάτων: α) των δύο συμβολαίων (Σπ. Σαντριβανόπουλος), β) των ορθοφωτογραφικών διαγραμμάτων του μελετητή και γ) του διαγράμματος που εφαρμόστηκε στον αναθεωρημένο Δασικό Χάρτη από τη Διεύθυνση Δασών, όπου λανθασμένα και κατά παράβαση του Νόμου (άρθρο 102) εμπεριείχε δασικά στοιχεία στο παράκτιο μέτωπο.
Αιτούμεθα: τη διόρθωση του Ανατολικού ορίου που εφαρμόστηκε στον Αναθεωρημένο Δασικό Χάρτη. Να ευθυγραμμιστεί με το διάγραμμα των δύο συμβολαίων του Σπύρου Σαντριβανόπουλου, δηλαδή την πιστή εφαρμογή του θεωρημένου διαγράμματος των ΔΤΕ-ΤΕΕ και αυτό συγκεκριμένα αφορά το ανατολικό μας όριο. Τουτέστι στη συμπληρωματική ανάρτηση της ΣΜΠΕ, οι εκτάσεις έως στην παραλία στο Κόκκινο Λιμανάκι δεν δύναται να έχουν δασικά στοιχεία, βάσει του θεωρημένου διαγράμματος των ΔΤΕ – ΤΕΕ.
Επίσης, θα πρέπει να διορθωθεί η εισήγηση της ΣΜΠΕ και να γίνεται σαφή αναφορά ως προς τις εκτάσεις στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι, με βάση την παρ.6 του άρθρου 102 του Ν.4685, που αποτελούν κλήρους της αγροτικής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων που εμπίπτουν στις διατάξεις των ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΊΩΝ 2003 (Α΄, Θ1, Γ2).
Ζητούμε την τροποποίηση των χρήσεων γης της ΖΟΕ Μεσογείων (Α΄,Θ1,Γ2) βάσει των επικαιροποιημένων εισηγήσεών μας όπως περιγράφονται στα επισυναπτόμενα κείμενα της Επιτροπής. Επίσης, αιτούμεθα στο μικρό υδατόρεμμα (μισγάγγεια) της οδού Καλαβρύτων, την υβριδική προσέγγιση στα τμήματα που έχει αλλοιωθεί η ιστορική κοίτη με προγενέστερα τεχνικά έργα (ανθρωπογενή παρέμβαση) παράλληλα της οδού Καλαβρύτων και μεταξύ των οδών Αγίου Θωμά, Σοφίας Βέμπο και Ζεφύρου με στόχο να περιοριστούν οι συνέπειες (κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις), διότι υπάρχει θεσμοθετημένη χρήση ψιλικά – mini-market, το μοναδικό που υπάρχει στην περιοχή.
Οι προτεινόμενες αλλαγές ή τροποποιήσεις από την Επιτροπή Πληγέντων στην συμπληρωματική της ΣΜΠΕ έρχονται να ενισχύσουν και να αναδείξουν έτι περισσότερο, το άριστο κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης προς τους πληγέντες κατοίκους.
Ως τελευταίο σημείο ζητούμε την επιτόπια αυτοψία του Υφυπουργού κ.Νικ. Ταγαρά και του Γενικού Γραμματέα κ.Ευθ. Μπακογιάννη για την ουσιαστική εκτίμηση των ζητημάτων της περιοχής.
Με εκτίμηση
Για την Επιτροπή Πληγέντων
Πέτρος Φράγκος.
==========================================================
9)ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΡΑΦΗΝΑΣ
Τ.Κ.19009
e-mail: epitropi.pligenton@gmail.com

Ημ/νια: 21/05/2021
Επικαιροποιημένο 2
Προς:
1) Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα
2) Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νικόλαο Ταγαρά
3) Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Αμυρά 4) Γ. Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη 5) Γ. Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνο Αραβώση 6) Πρόεδρο ΤΕΕ κ. Γεώργιο Στασινό
7) ΔΙ.Π.Α/ΥΠΕΝ

ΘΕΜΑ: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΝΗΣ Θ1, ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 2003, ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ
Μετά τις παρεμβάσεις μας και εν προκειμένω της πρώτης εισηγήσεώς μας στις 24/9/20 προς το ΥΠΕΝ και μετά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους Υφυπουργούς και τους Γεν. Γραμματείς του ΥΠΕΝ κ.κ. Ν.Ταγαρά, Γ. Αμυρά, Κ. Αραβώση και Ε. Μπακογιάννη, των μελετητών του ΕΠΣ και της ΣΜΠΕ και του νομικού συμβούλου ΤΕΕ-ΥΠΕΝ, προτάθηκε στην Επιτροπή Πληγέντων να επικαιροποιήσει τα δύο έγγραφά της με νεότερα στοιχεία επί των συμπληρωματικών στοιχείων της ΣΜΠΕ και επί των ΖΟΕ Μεσογείων που αφορούν το Κόκκινο Λιμανάκι.
Η περιοχή “Κόκκινο Λιμανάκι” ή “Λυκόρεμα” της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου ορίζεται Δυτικά με την Λεωφ. Μαραθώνος, Βόρεια με το Λυκόρεμμα, Ανατολικά με θάλασσα και Νότια από το 26ο χλμ.της Λεωφ. Μαραθώνος και με τις οδούς Αργιθέας – ΄Ηλιδος – κυκλικό κόμβο Δημοκρατίας – Παύλου Μελά έως στην θάλασσα.
Με το υπ.αριθμ. συμβόλαιο 6166/6-3-1930 του συμβολαιογράφου Πέτρου Ν. Καββαδία, ομάδα ακτημόνων γεωργών εκ Σπάτων, αγόρασε από την Ιερά Μονή Πεντέλης 2000 στρέμματα, τμήμα του κτήματος «Χεροτσακούλι» προς γεωργική τους αποκατάσταση.
Προς τούτο εξεδόθησαν, εκτός των άλλων σχετικών αδειών οι: 99/1929 γνωμοδότηση Συμβουλίου Εποικισμού, η υπ΄αριθμ. 161761/3.12.1927 απόφαση του Υπ. Γεωργίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας) και η υπ’ αριθμ. 66576/1929 απόφαση Υπουργού Γεωργίας (άρση περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού Κώδικα).
Παρά τα ανωτέρω γνωστά στοιχεία, το Ελληνικό Δημόσιο, την 24.9.1984, συνέταξε και ανήρτησε Προσωρινό Δασικό Χάρτη διεκδικώντας διάσπαρτα τμήματα του Κόκκινου Λιμανακίου ως Δημόσιες Δασικές εκτάσεις, αγνοώντας όλες τις ως άνω αποφάσεις. Τα δεδομένα του Προσωρινού Δασικού Χάρτη αντιμετωπίστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο ως οριστικά.
Με βάση την υπ. αριθμ. 4846/2012 απόφαση του ΣΤΕ η οποία αναφέρει τα εξής: “ Κατά την έκδοση κανονιστικών διαταγμάτων για τον καθορισμό ειδικών χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης σε εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, η κρίση της Διοίκησης νομίμως, ερείδεται όσον αφορά τα δάση και τις δασικές περιοχές, στις παρεχόμενες από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες πληροφορίες…..”
Την αστοχία αυτή αποκατέστησε ο Ν. 4685/2020 (παρ. 6, άρθρο 102) αναγνωρίζοντας τα δύο συμβόλαια 6166 (Κόκκινο Λιμανάκι) και 6165 (Μάτι) ως κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας.
Η απόφαση για τον καθορισμό της Ζώνης Θ1 για την περιοχή του Κόκκινου Λιμανακίου στην ΖΟΕ Μεσογείων του 2003 (ΦΕΚ 199/Δ/2003) στηρίχθηκε κυρίως στη μελέτη του Παντείου Πανεπιστημίου (Μελέτη Λουκάκη) και αποτυπώθηκε επισήμως στην Αιτιολογική Έκθεση Σχεδίου Νόμου (Μέρος 1ο, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής) και την εισήγηση του “Οργανισμού Αθήνας – Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος” με θέμα “Οριοθέτηση ζωνών και καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης στην περιοχή της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Ανατολικής Αττικής – Μεσογείων”, της 14/4/2001.
Το υπόβαθρο που συνόδευε το Π.Δ/γμα ήταν πολύ μεγάλης κλίμακος (1:10000). Το υπόβαθρο είχε “αντιγραφεί” από χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας που έγιναν το έτος 1967. Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού έχοντας τα πνευματικά δικαιώματα από τους χάρτες δεν παραχωρούσε την χρήση και αναπαραγωγή των χαρτών της. Έτσι το υπόβαθρο που χρησιμοποίησε ο Οργανισμός Αθήνας εμφάνιζε μόνο μέρος των στοιχείων που απεικονίζονταν στους χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (δεν υπήρχαν υψόμετρα, υψομετρικές καμπύλες, οικισμοί, σημαντικό μέρος του οδικού δικτύου, ρέματα κ.λ.π), όπως αναφέρεται στην αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣΤΕ 3454/2003 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατ. Αττικής.
Από την στιγμή που χρησιμοποιήθηκε ελλειπές υπόβαθρο έπρεπε να γίνουν σε όλη την περιοχή μελέτης συστηματικές αυτοψίες, για να προσδιοριστούν σε φυσικά όρια (δρόμοι, ρέματα κ.λ.π) τα όρια των ζωνών του Διατάγματος.
Επίσης οι μελετητές δεν έλαβαν υπόψιν τους τις κατοικίες που υπήρχαν κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, μεταξύ αυτών και νόμιμα υφιστάμενα κτίσματα προ του 1955. Η μελέτη δεν έλαβε καθόλου υπόψιν της τα κατακόρυφα πρανή (γκρεμός) ύψους από 15 έως και 30 μέτρων. Το συγκεκριμένο και ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής καθιστά την επικοινωνία και την πρόσβαση προς τη θάλασσα πρακτικά αδύνατη (3335/2-10-2012 O.Λ.Ρ). Θεώρησε ο μελετητής ότι πρόκειται περί παραλιών τύπου Γλυφάδας, Βούλας, Αρτέμιδας, χωρίς υψομετρικές διαφορές. Εξάλλου το πλάτος των συγκεκριμένων παραλιών, το οποίο κυμαίνεται από το 1m έως 8m δεν επιτρέπει την εξυπηρέτηση εγκαταστάσεων ναυταθλητισμού, λουομένων και υπαίθριας διημέρευσης εκδρομέων.
Συνεπώς, λαμβανομένων υπ’όψιν των ανωτέρω, η χρήση Θ1 στο παραλιακό μέτωπο του Κόκκινου Λιμανακίου, με εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων σε κατακόρυφα πρανή 20 μέτρων, είναι εν τοις πράγμασι μη εφαρμόσιμη και σε κάθε περίπτωση καταφανώς μη υλοποιήσιμη. Αυτή δε, η εκ των πραγμάτων αδυναμία υλοποίησης της μελέτης, ως προς την χρήση Θ1 στην περιοχή, οδηγεί συνεκδοχικά και στο συμπέρασμα, ότι θα πρέπει να αρθεί και ο εκ του λόγου τούτου (χρήση Θ1) κοινόχρηστος χαρακτήρας του τμήματος της προκειμένης περιοχής, στο μέτρο που αφορά σε ιδιωτικές εκτάσεις και εμπίπτει εντός των ορίων των νομίμως υφισταμένων ιδιοκτησιών μας (βλ. παρ. 6, αρθρ. 102, Ν. 4685/2020).
Ανακεφαλαιώνοντας επισημαίνουμε ότι οι κάτωθι εισηγήσεις:
α) η μελέτη του Παντείου Πανεπιστημίου (Μελέτη Λουκάκη),
β) η αιτιολογική Έκθεση Σχεδίου Νόμου (Μέρος 1ο, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής),
γ) η εισήγηση του “Οργανισμού Αθήνας – Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος” (Οριοθέτηση ζωνών και καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης στη περιοχή της ΖΟΕ Ανατολ. Αττικής – Μεσογείων),
δ) η εισήγηση του «Οργανισμού Αθήνας – Ρυθμιστικού σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος» (Έγκριση Σχεδίου ΠΔ για τον Καθορισμό χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών πρώτου έτους 1923 ευρύτερη περιοχή Μεσογείων Ν.Αττικής),
ε) η εισήγηση του Δήμου Ραφήνας (1999) προς τον Ο.Ρ.Σ.Α. &
στ) η εισήγηση της «Διεύθυνσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών» του τμήματος Μητροπολιτικού σχεδιασμού Αθήνας – Αττικής του ΥΠΕΝ
οδηγήθηκαν σε παραπειστικές και παραπλανητικές κατευθύνσεις ενδεχομένως εν αγνοία τους, λόγω του ότι ο νομοθέτης θεώρησε έγκυρες και απόλυτα ορθές τις εισηγήσεις των ανωτέρω φορέων οι οποίες είχαν αναληθή στοιχεία. Λόγου χάριν, ο ανακριβής δασικός χάρτης του 1984, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από την διοίκηση ως οριστικός και ενώ ήταν ανενημέρωτος επί σειρά ετών διότι δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι διοικητικές πράξεις. Και ειδικά η έκταση μας στο Κόκκινο Λιμανάκι ότι, είναι κλήροι Εποικισμού, δηλαδή κλήροι της Αγροτικής Νομοθεσίας βάσει της παρ.6 του άρθρου 102 του Ν. 4685/2020.
Εξίσου παραπλανητικό στοιχείο που αποπροσανατόλισε τους εμπλεκόμενους φορείς ήταν η χρησιμοποίηση του ελλιπούς υποβάθρου, καθώς δεν απεικόνιζε την πραγματική εικόνα της περιοχής μας (δεν υπήρχαν υψόμετρα, υψομετρικές καμπύλες, οικισμοί, σημαντικό μέρος του οδικού δικτύου, ρέματα κ.λ.π.). Αυτά τα μη έγκυρα και εσφαλμένα στοιχεία καθιστούσαν την πραγματοποίηση αυτοψιών ως αυτονόητες και αναγκαίες για την ορθή απεικόνιση του αναγλύφου της περιοχής, ότι δεν πρόκειται για ισοϋψείς με τη θάλασσα παραλίες αλλά με βραχώδεις και απόκρημνες μη συμβατές με τη χρήση της ζώνης του Θ1 στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή Πληγέντων έχοντας συνολική εικόνα της περιοχής προβλέπει ότι αν δεν τροποποιηθεί η Ζώνη Θ1, θα χρησιμοποιηθεί αυτό από τις υπηρεσίες ΤΑΕΦΚ και Πολεοδομίας, λόγω του φερομένου ως κοινόχρηστου χαρακτήρα που αποτελεί δέσμευση σύμφωνα με τη ΖΟΕ Μεσογείων. Συγχρόνως δύναται να χρησιμοποιηθεί, από τις δύο Υπηρεσίες ως επιχείρημα ώστε οι πληγέντες κάτοικοι να μην μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις οικίες τους. Σύμφωνα δε, με την παρ. 6 του αρθρ. 102 του Ν.4685/2020 είναι κλήροι της Αγροτικής Νομοθεσίας, δηλ. ιδιωτικές εκτάσεις που επιβεβαιώνονται πλήρως από το Εθνικό Κτηματολόγιο ως αποδιδόμενες, κατά πλήρη κυριότητα, σε ιδιώτες συμπολίτες μας. Η προσοχή, η γνώση, η διευθέτηση και η διόρθωση των ως άνω στοιχείων συμβάλλει προς την ειλικρινή προσπάθεια της Κυβερνήσεως να κτιστεί ένα υγιές και βιώσιμο Κράτος Δικαίου.
Αιτούμεθα: Την τροποποίηση της Ζώνης Θ1 των ΖΟΕ Μεσογείων στο Κόκκινο Λιμανάκι με τη χρήση που αντιστοιχίζεται με το άρθρο 5 του Π.Δ. 59/2018-ΦΕΚ 114/Α/29-6-2018 κατηγορίας Τουρισμός – Αναψυχή.
Για την Επιτροπή Πληγέντων, Πέτρος Φράγκος.

10)ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΡΑΦΗΝΑΣ
Τ.Κ.19009
e-mail: epitropi.pligenton@gmail.com

Ημ/νια: 21/05/2021
Επικαιροποιημένο 2
Προς:
1) Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Κωνσταντίνο Σκρέκα
2) Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ.Νικόλαο Ταγαρά
3) Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Γεώργιο Αμυρά 4) Γ. Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ.Ευθύμιο Μπακογιάννη 5) Γ. Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ.Κωνσταντίνο Αραβώση 6) Πρόεδρο ΤΕΕ κ.Γεώργιο Στασινό
7) ΔΙ.Π.Α/ΥΠΕΝ

ΘΕΜΑ: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΖΩΝΩΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΖΩΝΗ Α, ΖΩΝΗ Γ2, ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 2003 ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ
Μετά τις παρεμβάσεις μας και εν προκειμένω της πρώτης εισηγήσεώς μας στις 24/09/2020 προς το ΥΠΕΝ και μετά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους Υφυπουργούς και τους Γεν. Γραμματείς του ΥΠΕΝ κ.Ν. Ταγαρά, κ.Γ. Αμυρά, κ.Κ. Αραβώση και κ.Ε.Μπακογιάννη, των μελετητών του ΕΠΣ και της ΣΜΠΕ και του νομικού συμβούλου ΤΕΕ-ΥΠΕΝ, προτάθηκε στην Επιτροπή Πληγέντων να επικαιροποιήσει τα δύο έγγραφά της με νεότερα στοιχεία επί των συμπληρωματικών στοιχείων της ΣΜΠΕ και επί των ΖΟΕ Μεσογείων που αφορούν το Κόκκινο Λιμανάκι.
Η περιοχή “Κόκκινο Λιμανάκι” ή “Λυκόρεμα” της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου ορίζεται Δυτικά με την Λεωφ. Μαραθώνος, Βόρεια με το Λυκόρεμμα, Ανατολικά με θάλασσα και Νότια από το 26ο χλμ.της Λεωφ. Μαραθώνος και με τις οδούς Αργιθέας – ΄Ηλιδος – κυκλικό κόμβο Δημοκρατίας – Παύλου Μελά έως στην θάλασσα.
Με το υπ.αριθμ. συμβόλαιο 6166/6-3-1930 του συμβολαιογράφου Πέτρου Ν. Καββαδία, ομάδα ακτημόνων γεωργών εκ Σπάτων, αγόρασε από την Ιερά Μονή Πεντέλης 2000 στρέμματα, τμήμα του κτήματος «Χεροτσακούλι» προς γεωργική τους αποκατάσταση. Στην έκταση που περιγράφεται παραπάνω συμπεριλαμβάνεται και ο οικισμός της Αγ. Ειρήνης, εκτείνεται στο βορειοδυτικό της εκτάσεως και ανατολικά της Λ.Μαραθώνος και για την οποία ισχύουν οι ίδιες διοικητικές πράξεις: η 99/1929 γνωμοδότηση Συμβουλίου Εποικισμού, η υπ’ αριθμ. 161761/3.12.1927 απόφαση του Υπ. Γεωργίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας) και η υπ’ αριθμ. 66576/1929 απόφαση Υπουργού Γεωργίας (άρση περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού Κώδικα).
Παρά τα ανωτέρω γνωστά στοιχεία, το Ελληνικό Δημόσιο, την 24.09.1984, συνέταξε και ανήρτησε Προσωρινό Δασικό Χάρτη διεκδικώντας διάσπαρτα τμήματα του Κόκκινου Λιμανακίου ως Δημόσιες Δασικές εκτάσεις, αγνοώντας όλες τις ως άνω αποφάσεις. Τα δεδομένα του Προσωρινού Δασικού Χάρτη αντιμετωπίστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο ως οριστικά. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του οικισμού της Αγίας Ειρήνης, όπου λόγω της αστοχίας του αναληθούς, εν πολλοίς, δασικού χάρτη βασίσθηκε στους Προσωρινούς Δασικούς Χάρτες, {(βλ. σελ. 129-132) 2η Φάση της μελέτης Ι.Π.Α.) και σελ.135-138 (4η Φάση της μελέτης Ι.Π.Α.)} ενώ επίσης στη σελίδα 143 της 4ης Φάσης της μελέτης Ι.Π.Α. αναφέρεται: «Εκκρεμότητες σε περιοχές που επρόκειτο να ενταχθούν στο σχέδιο υπάρχουν στην περιοχή της Ραφήνας, λόγω του ότι τμήματα των περιοχών αυτών θεωρούνται Δασικά.» Ένεκα αυτής της τεχνικής παράβλεψης, ο οικισμός της Αγίας Ειρήνης θεσμοθετήθηκε ως Ζώνη Α με τη ΖΟΕ Μεσογείων το 2003.
Την αστοχία αυτή αποκατέστησε ο Ν. 4685/2020 (παρ. 6, άρθρο 102) αναγνωρίζοντας τα δύο συμβόλαια 6166 (Κόκκινο Λιμανάκι) και 6165 (Μάτι) ως κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας.
Η απόφαση για τον καθορισμό της Ζώνης Α για την περιοχή του Κόκκινου Λιμανακίου στην ΖΟΕ Μεσογείων του 2003 (ΦΕΚ 199/Δ/2003) στηρίχθηκε κυρίως στη μελέτη του Παντείου Πανεπιστημίου (Μελέτη Λουκάκη) και αποτυπώθηκε επισήμως στην Αιτιολογική Έκθεση Σχεδίου Νόμου (Μέρος 1ο, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής) και την εισήγηση του “Οργανισμού Αθήνας – Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος” με θέμα “Οριοθέτηση ζωνών και καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης στην περιοχή της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Ανατολικής Αττικής – Μεσογείων”, την 14/4/2001.
Το υπόβαθρο που συνόδευε το Π.Δ/γμα ήταν πολύ μεγάλης κλίμακος (1:10000). Το υπόβαθρο είχε “αντιγραφεί” από χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας που έγιναν το έτος 1967. Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού έχοντας τα πνευματικά δικαιώματα από τους χάρτες δεν παραχωρούσε την χρήση και αναπαραγωγή των χαρτών της. Έτσι το υπόβαθρο που χρησιμοποίησε ο Οργανισμός Αθήνας εμφάνιζε μόνο μέρος των στοιχείων που απεικονίζονταν στους χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (δεν υπήρχαν υψόμετρα, υψομετρικές καμπύλες, οικισμοί, σημαντικό μέρος του οδικού δικτύου, ρέματα κ.λ.π), όπως αναφέρεται στην αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣΤΕ 3454/2003 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατ. Αττικής.
Από την στιγμή που χρησιμοποιήθηκε ελλιπές υπόβαθρο έπρεπε να πραγματοποιηθούν αυτοψίες, για να προσδιοριστούν σε φυσικά όρια (οικισμοί, δρόμοι, ρέματα κ.λ.π) τα όρια των ζωνών του Διατάγματος.
Με βάση την υπ. αριθμ. 4846/2012 απόφαση του ΣΤΕ η οποία αναφέρει τα εξής: “ Κατά την έκδοση κανονιστικών διαταγμάτων για τον καθορισμό ειδικών χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης σε εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, η κρίση της Διοίκησης νομίμως, ερείδεται όσον αφορά τα δάση και τις δασικές περιοχές, στις παρεχόμενες από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες πληροφορίες…..”
Συνεπώς, λαμβανομένων υπ’όψιν των ανωτέρω, η δέσμευση της Ζώνης Α στον οικισμό της Αγίας Ειρήνης στο Κόκκινο Λιμανάκι, είναι εν τοις πράγμασι, μη εφαρμόσιμη και σε κάθε περίπτωση καταφανώς μη υλοποιήσιμη. Αυτή δε, η εκ των πραγμάτων αδυναμία υλοποίησης της μελέτης, ως προς την χρήση της Ζώνης Α στην περιοχή, οδηγεί συνεκδοχικά και στο συμπέρασμα, ότι θα πρέπει να αρθεί και ο εκ του λόγου τούτου (χρήση Ζώνης Α) που αποτελεί ζώνη δέσμευσης του τμήματος της προκειμένης περιοχής, στο μέτρο που αφορά σε ιδιωτικές εκτάσεις και εμπίπτει εντός των ορίων των νομίμως υφισταμένων ιδιοκτησιών (παρ. 6, αρθρ. 102, Ν. 4685/2020).
Γ2
Με το ίδιο ΠΔ 199/Δ/2003 θεσμοθετήθηκε ως χρήση Γ2 μεγάλη έκταση, περίπου 700 στρεμμάτων που διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 για τις περιοχές με στοιχείο Γ2. Προτείνεται από τους κατοίκους, ως καλύτερη δυνατή λύση, η τροποποίηση τμημάτων του Γ2, ως πολεοδομούμενα τμήματα του ΕΠΣ. Τα προτεινόμενα από τους κατοίκους, τμήματα θα μπορούσαν, να λειτουργήσουν ως αποδέκτες μεταφερόμενων ιδιοκτησιών, ως ισοζύγιο γειτνιαζόντων, θιγόμενων ιδιοκτησιών.
Ανακεφαλαιώνοντας ως προς την Ζώνη Α, επισημαίνουμε ότι οι κάτωθι εισηγήσεις:
α) η μελέτη του Παντείου Πανεπιστημίου (Μελέτη Λουκάκη),
β) η αιτιολογική Έκθεση Σχεδίου Νόμου (Μέρος 1ο, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής),
γ) η εισήγηση του “Οργανισμού Αθήνας – Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος” (Οριοθέτηση ζωνών και καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης στη περιοχή της ΖΟΕ Ανατολ. Αττικής – Μεσογείων),
δ) η εισήγηση του «Οργανισμού Αθήνας – Ρυθμιστικού σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος» (Έγκριση Σχεδίου ΠΔ για τον Καθορισμό χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών πρώτου έτους 1923 ευρύτερη περιοχή Μεσογείων Ν.Αττικής),
ε) η εισήγηση του Δήμου Ραφήνας (1999) προς τον Ο.Ρ.Σ.Α. &
στ) η εισήγηση της «Διεύθυνσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών» του τμήματος Μητροπολιτικού σχεδιασμού Αθήνας – Αττικής του ΥΠΕΝ
οδηγήθηκαν σε παραπειστικές και παραπλανητικές κατευθύνσεις, ενδεχομένως εν αγνοία τους, λόγω του ότι ο νομοθέτης θεώρησε έγκυρες και απόλυτα ορθές τις εισηγήσεις των ανωτέρω φορέων οι οποίες είχαν αναληθή στοιχεία. Λόγου χάριν, ο ανακριβής δασικός χάρτης του 1984, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από την διοίκηση ως οριστικός και ενώ ήταν ανενημέρωτος επί σειρά ετών, διότι δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι διοικητικές πράξεις. Και ειδικά η έκταση στο Κόκκινο Λιμανάκι, είναι κλήροι Εποικισμού, δηλαδή κλήροι της Αγροτικής Νομοθεσίας βάσει της παρ.6 του άρθρου 102 του Ν. 4685/2020.
Εξίσου παραπλανητικό στοιχείο που αποπροσανατόλισε τους εμπλεκόμενους φορείς ήταν η χρησιμοποίηση του ελλιπούς υποβάθρου, καθώς δεν απεικόνιζε την πραγματική εικόνα της περιοχής μας (δεν υπήρχαν υψόμετρα, υψομετρικές καμπύλες, οικισμοί, σημαντικό μέρος του οδικού δικτύου, ρέματα κ.λ.π.). Αυτά τα μη έγκυρα και εσφαλμένα στοιχεία καθιστούσαν την πραγματοποίηση αυτοψιών ως αυτονόητες και αναγκαίες για την ορθή απεικόνιση του αναγλύφου της περιοχής. Κατά την Νομολογία του ΣΤΕ 4846/2012, σχετικά με τις καθοριζόμενες ζώνες πρασίνου, καθορίζει τα κριτήρια της Ζώνης Α. Αναλυτικότερα, κάνει ρητή αναφορά για δασικές εκτάσεις με βάση τον αναληθή και προβληματικό σε ορισμένα καίρια σημεία, δασικό χάρτη του 1984, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως οριστικός, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη πολύ σοβαρές και ουσιώδεις τεχνικές του ατέλειες και παραλείψεις, όπως είναι διοικητικές πράξεις – αποφάσεις των Υπουργών Γεωργίας.
Το έτερο επιχείρημα που υιοθετεί και αποδέχεται η νομολογία 4846/2012 του ΣΤΕ, είναι η έννοια των λοφωδών εξάρσεων της περιοχής και εν προκειμένω του οικισμού της Αγίας Ειρήνης, που χρησιμοποιείται ως δέσμευση και μέγγενη για τον εν λόγω οικισμό. Την ίδια ώρα που μέχρι σήμερα το ήμισυ (50%) των Εγκεκριμένων Πολεοδομικών Σχεδίων, ανά την Επικράτεια, βρίσκονται στην ίδια κατηγορία των λοφωδών εξάρσεων.
Εκτός των άλλων, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, και το εξής σημείο ότι η νομολογία του 4846/2012 του ΣΤΕ, που εφαρμόστηκε και στο Κόκκινο Λιμανάκι, παραβλέποντας και ακυρώνοντας σωρεία έτερων ισχυουσών νομικών πράξεων, είχε λάβει ως μοντέλο γενικής εφαρμογής την περιοχή στα Περιβολάκια που την διέπει ένα συγκεκριμένο, ιδιαίτερο διαφορετικό από τη δική μας περιοχή καθεστώς. Η περιοχή στα Περιβολάκια σε μεγάλα τμήματα θεωρείται σήμερα στο Αναθεωρημένο Δασικό Χάρτη του Δήμου Ραφήνας, του 2021, ως φερόμενη δασική περιοχή {παρόλο που ούτε και σε αυτήν την περίπτωση έχουν ληφθεί υπόψη οι διοικητικές πράξεις βάσει της παρ. 10 του άρθρ. 48 του Ν.4685/2020 – (Α΄92)} ενώ αντιθέτως οι εκτάσεις στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι αποτελούν κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας (παρ. 6, άρθρ. 102, του Νόμου 4685/2020).
Εκ των προηγουμένων εμφαίνεται αβίαστα και αναπόδραστα το συμπέρασμα ότι και τα τρία ως άνω επιχειρήματα της παρούσας νομολογίας του ΣΤΕ, είναι εξόχως προβληματικά και εσφαλμένα, παράγουν διαρκώς νέα προβλήματα και σαφώς χρήζουν επανεξέτασης και διόρθωσης.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή Πληγέντων έχοντας συνολική εικόνα της περιοχής προβλέπει ότι αν δεν τροποποιηθεί η Ζώνη Α΄, θα χρησιμοποιηθεί αυτό από τις υπηρεσίες ΤΑΕΦΚ και Πολεοδομίας, λόγω του δεσμευτικού χαρακτήρα σύμφωνα με τη ΖΟΕ Μεσογείων. Συγχρόνως δύναται να χρησιμοποιηθεί, από τις δύο Υπηρεσίες ως επιχείρημα ώστε οι πληγέντες κάτοικοι να μην μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις οικίες τους. Σύμφωνα δε, με την παρ. 6 του αρθρ. 102 του Ν.4685/2020 είναι κλήροι της Αγροτικής Νομοθεσίας, δηλ. ιδιωτικές εκτάσεις που επιβεβαιώνονται πλήρως από το Εθνικό Κτηματολόγιο ως αποδιδόμενες, κατά πλήρη κυριότητα, σε ιδιώτες συμπολίτες μας. Αξίζει να γίνει αντιληπτό ότι ο οικισμός της Αγίας Ειρήνης γειτνιάζει με το ρέμα Παππά – Λυκόρεμα και θα ήταν εξίσου άστοχο και προβληματικό και αιτία παραγωγής νέων δεινών εάν παραμείνει η Ζώνη Α ως χώρος πρασίνου – προστασίας του ρέματος. Αυτό θίγει άμεσα την υφιστάμενη κατάσταση του οικισμού της Αγίας Ειρήνης. Εφόσον όμως υπάρξει κάποια μεταβολή, αυτή η ενδεχόμενη μετατόπιση της Ζώνης Α εκατέρωθεν του ρέματος οφείλει να είναι μικρού εύρους για να προστατευτούν τα υφιστάμενα κτίρια στον οικισμό. Η φονική πυρκαγιά του 2018 άφησε αρκετούς νεκρούς στον οικισμό της Αγίας Ειρήνης (διότι ένας από τους πολλούς λόγους που δυσκόλεψε την γρήγορη διαφυγή των κατοίκων), δεν αποτελούσε πολεοδούμενο τμήμα και δεν συνδεόταν ο οικισμός τους με τις οδούς Μαζαράκη – Αγίας Ειρήνης με κατεύθυνση ανατολικά εντός του Γ2 ώστε να συνδεθεί ρυμοτομικά – συγκοινωνιακά με την οδό Ποσειδώνος στο Κόκκινο Λιμανάκι. (ΦΕΚ 43/ΑΑΠ/2012) Εν κατακλείδι οι ζητούμενες αλλαγές χρήσεων γης συνδέουν απόλυτα τον οικισμό της Αγίας Ειρήνης με την περιοχή του Γ2 και το εγκεκριμένο ρυμοτομικό Σχέδιο στο Κόκκινο Λιμανάκι.
Αιτούμεθα: 1. Την τροποποίηση της Ζώνης Α, σε αμιγή κατοικία, βάσει του αρθρ. 2, του ΠΔ 59/2018. 2. Την τροποποίηση εκτάσεων του Γ2 σε αμιγή κατοικία, βάσει του αρθρ. 2, του ΠΔ 59/2018.
Η προσοχή, η γνώση, η διευθέτηση και η διόρθωση των ως άνω στοιχείων συμβάλλει προς την ειλικρινή προσπάθεια της Κυβερνήσεως να κτιστεί ένα υγιές και βιώσιμο Κράτος Δικαίου.
Για την Επιτροπή Πληγέντων
Πέτρος Φράγκος

11)Έκτακτη Τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του ΥΠΕΝ
5 Ιουνίου, 2021

Η Επιτροπή Πληγέντων ευχαριστεί θερμά την Ηγεσία του ΥΠΕΝ που επέτρεψε την έκτακτη τηλεδιάσκεψη, ώστε να ακουστούν οι απόψεις των κατοίκων μέσω της Επιτροπής Πληγέντων, στο σημείο μηδέν & λίγο πριν την ανάρτηση των μελετών του ΕΠΣ – του Προεδρικού Διατάγματος .
Οι προτάσεις μας περιελάμβαναν όλα τα βασικά σημεία των μελετών του ΕΠΣ, της συμπληρωματικής ανάρτησης της ΣΜΠΕ, όπου αναζητήθηκαν εφικτές λύσεις & κοινά σημεία προσέγγισης. Τα σημεία που θεωρούνται βέβαια προς διόρθωση μέσω της επικοινωνίας μας , είναι το Νότιο όριο μας, όπου υπερισχύει η απόφαση 57/1930 του Ειρηνοδικείου Κρωπίας και το πληρέστερο τοπογραφικό του κ.Χ. Χατζημιχάλη , έναντι του λανθασμένου ορίου του συνοικισμού της Ραφήνας του 1930 .
Επίσης, τέθηκαν υπόψη τα δασικά στοιχεία που λανθασμένα έχουν τοποθετηθεί στο παράκτιο μέτωπο στο Κόκκινο Λιμανάκι και στην γραμμή του ορίου στο Μάτι . Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί επανέλεγχος των δεδομένων , διότι έχουμε απόκλιση μεταξύ των διαγραμμάτων Α) των δύο συμβολαίων ( Σπ. Σαντριβανόπουλος) και Β) των ορθοφωτοχαρτών της εταιρείας μελετών.
Επιπλέον, έγιναν τεκμηριωμένες αναφορές στα εξής σημεία .
1) για τις ΖΟΕ Μεσογείων του 2003
2) για την προγραμματική σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών – Περιφέρειας και των δύο Δήμων Ραφήνας – Μαραθώνα
3) για τις προτεινόμενες από εμάς τροποποιήσεις των αποφάσεων 4249/2018, 3295/2021 & 29801/2021 , βάσει των τεκμηριωμένων τεχνικών στοιχείων, που έχουν αποσταλεί στην διοίκηση .
Επιπλέον , θέσαμε υπόψη
4) την ανανέωση της σύμβασης των μηχανικών στο ΤΑΕΦΚ ΑΑ
5) την συνέχιση της επιδότησης ενοικίου, και άλλα θέματα.
Συμπληρωματικά,προς αποφυγήν παρεξηγήσεων προς τις άλλες επιτροπές και φορείς στην πληγείσα περιοχή, η Επιτροπή Πληγέντων είχε κάνει αίτημα τηλεδιάσκεψης για έκτακτα θέματα, με την συμμετοχή των Υφυπουργών, κ.Ν.Ταγαρά ,κ. Γ. Αμυρά, των Γενικών Γραμματέων κ.Ε.Μπακογιάννη, κ.Κ.Αραβώση,τον νομικό σύμβουλο, τους μελετητές του ΕΠΣ -TEE , επίσης έγινε παρέμβαση στην τηλεδιάσκεψη του εκπροσώπου της Αμπελούπολης και της νομική συμβούλου του Προβάλινθου.
Εμείς σαν επιτροπή γνωρίζοντας τις προσπάθειες που έγιναν ώστε να επιλυθούν πολλά προβλήματα στο Κόκκινο Λιμανάκι & στο Μάτι, θα στηρίξουμε ενεργά την προσπάθεια των οικισμών, της Αμπελούπολης , του Προβάλινθου & του Νέου Πόντου ώστε να δικαιωθούν τα αιτήματά τους .

Το τεκμήριο:

Έκτακτη Τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του ΥΠΕΝ

12)ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΑυτοψία στο Κοκ.Λιμανάκι – Ενημέρωση Κατοίκων 6.07.2021
6 Ιουλίου, 2021

Σήμερα το πρωί έλαβε χώρα στο Κοκ.Λιμανάκι (μετά από αίτημα μας) αυτοψία της περιοχής μας με παρουσία του Υφυπουργού Χωροταξίας κ.Ν.Ταγαρά, του Γενικού γραμματέα Χωροταξίας κ.Ευθύμιου Μπακογιάννη και μελετητών του ΕΠΣ.
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις καλούμε όλους τους κατοίκους σε συνάντηση, σήμερα 6 Ιουλίου 2021 και ώρα 19.30, στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας μας Αγ.Θωμά, Κοκ.Λιμανάκι προκειμένου να ενημερωθούν για το επικείμενο ΕΠΣ. Η παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη.
Για την ασφάλεια όλων μας παρακαλούμε πολύ να τηρηθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα φορώντας μάσκες και τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις.
Επιτροπή Πληγέντων

Το τεκμήριο:

Αυτοψία στο Κοκ.Λιμανάκι – Ενημέρωση Κατοίκων 6.07.2021

13)Λίγο νωρίτερα από τα ανωτέρω είχε συνταχθεί έγγραφο από την Επιτροπή Πληγέντων για την τροποποίηση των αποφάσεων 4249-05/10.2018 ΦΕΚ 415/ Δ/2018 και της 29801-12/03/2021:
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ Κ.Λ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 4249-05/10/2018 ΦΕΚ 415/Δ/2018 ΚΑΙ 29801-12/03/2021
8 Μαΐου, 2021

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΡΑΦΗΝΑΣ
Τ.Κ.19009
e-mail: epitropi.pligenton@gmail.com
Ημ/νια: 09/04/2021
Προς:
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Κωνσταντίνο Σκρέκα
Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κύριο Νικόλαο Ταγαρά
Υφυπουργό Περιβάλλοντος κύριο Γεώργιο Αμυρά
Γ. Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κύριο Ευθύμιο Μπακογιάννη
Γ. Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κύριο Κωνσταντίνο Αραβώση
ΘΕΜΑ: Τροποποίηση της απόφασης 4249-05/10/2018 ΦΕΚ 415/Δ/2018 (Διάγραμμα Αναδασωτέων εκτάσεων από την πυρκαγιά της 23/07/2018)
Τροποποίηση της απόφασης 29801-12/03/2021 αναθεωρημένου δασικού χάρτη 2021
Αξιότιμοι κύριοι,
Με την υπ’αριθμ.29801 /12-3-2021 απόφαση, δόθηκε η εντολή στην Κτηματολόγιο Α.Ε. να προβεί στην ανάρτηση του αναμορφωμένου δασικού χάρτη της περιοχής του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου σε εφαρμογή της παραγράφου 10 του άρθρου 48 του Νόμου 4685/2020 (Α’92).
Από την ως άνω ανάρτηση του δασικού χάρτη, διαπιστώθηκαν οι κάτωθι αστοχίες της
Διεύθυνσης Δασών:
Α) Εσφαλμένη τοποθέτηση δασικών στοιχείων:
1) Ως προς τους κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας
Σε κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας στο παράκτιο μέτωπο, που νομοθετήθηκαν με την παράγραφο 6 του άρθρου 102 του Νόμου 4685/2020 (Α’92) χαρακτηρίζονται από την Δ/νση Δασών, ως δασικές εκτάσεις με την ένδειξη ΔΔ στο δασικό χάρτη και με την επιπλέον πληροφορία ως αναδασωτέες. Αυτό, χρίζει διόρθωσης διότι πρόκειται περί αστοχίας.
2) Εντός της χερσαίας ζώνης Λιμένος Ραφήνας Έχουν τοποθετηθεί στοιχεία στον αναμορφωμένο δασικό χάρτη εντός της χερσαίας ζώνης Λιμένος (ΦΕΚ 364/Δ/1981 ΤΥ2234/11-06-1981 απόφαση νομάρχη αποφασίστηκε η επέκταση της χερσαίας ζώνης Λιμένος Ραφήνας ΦΕΚ 364/Δ/1981), ως δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.
Αυτό έχει συμβεί, διότι δεν έχουν περιληφθεί οι οριογραμμές της χερσαίας ζώνης, της ζώνης παραλίας και της γραμμής του αιγιαλού με αποτέλεσμα τμήματα αυτών να χαρακτηρίζονται λανθασμένως, δασικές/ αναδασωτέες εκτάσεις.
3) Της ζώνης αιγιαλού και παραλίας.
Το ίδιο έχει συμβεί και στη ζώνη παραλίας (Α5404/692 π.ε./8.2.1983 εγκρίθηκε η δημιουργία ζώνης παραλίας στην περιοχή από Πόρτο – Ράφτη μέχρι Σχινιά Μαραθώνος ΦΕΚ 52/Δ/1983) όπου ο αναρτηθείς δασικός χάρτης δείχνει εκτάσεις εντός της ζώνης παραλίας ως δασικές και αναδασωτέες.
Συμπληρωματικά, με την 2669/7.4.1982 απόφαση Νομάρχη επικυρώθηκε η από του έτους 1961 έκθεση και το διάγραμμα καθορισμού οριογραμμής αιγιαλού και παραλίας στην περιοχή από Πόρτο – Ράφτη μέχρι Σχινιά Μαραθώνος (ΦΕΚ 449/Δ/1982)
Προφανώς διέφυγε των υπηρεσιών ότι στον αναμορφωμένο δασικό χάρτη του Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου όσον αφορά το Κόκκινο Λιμανάκι χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του χάρτη αναδάσωσης (4249/5.10.2018). Για αυτό το λόγο χαρακτηρίζονται ως δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, μεγάλα τμήματα του παράκτιου μετώπου, συμπεριλαμβανομένης της χερσαίας ζώνης λιμένος και της ζώνης παραλίας.
Εκ των ανωτέρω τεκμαίρεται ότι μετά τη ψήφιση του άρθρου 102 του Ν.4685 του 2020 έπρεπε να τοποθετηθεί το θεωρημένο περίγραμμα του ΥΠΕΝ ώστε να τροποποιήσει τον αναδασωτέο χάρτη ΦΕΚ 415/Δ/2018 Διάγραμμα Αναδασωτέων εκτάσεων από την πυρκαγιά της 23/07/2018 όσον αφορά το Κόκκινο Λιμανάκι. Επίσης, έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί, η γραμμή του αιγιαλού, η χερσαία ζώνη λιμένος και η ζώνη παραλίας, οι οποίες (ζώνες) δεν μπορούν να είναι δασικές και αναδασωτέες σε καμία περίπτωση. Επιπλέον, θα επηρεάσουν άμεσα τις μελέτες του ΕΠΣ λόγω των δασικών/αναδασωτέων εκτάσεων.
Ζητούμε την τροποποίηση της ανάρτησης του αναμορφωμένου δασικού χάρτη – αριθμός απόφασης 29801/12.03.2021 και της απόφασης Αποκεντρωμένης Δ/νσης Αττικής 4249/05.10.2018, ΦΕΚ 415/Δ/2018 (Διάγραμμα Αναδασωτέων Εκτάσεων από την πυρκαγιά της 23/07/2018).
Με εκτίμηση,
Για την Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας
Πέτρος Φράγκος.

Το τεκμήριο:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ Κ.Λ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 4249-05/10/2018 ΦΕΚ 415/Δ/2018 ΚΑΙ 29801-12/03/2021

Εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ενημερώσαμε τον Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ.Δημητριάδη, την ηγεσία του ΥΠΕΝ, τον πρόεδρο του ΤΕΕ, τον κ.Περιφερειαρχή σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στην Συμπληρωματική της ΣΜΠΕ. Για τον ανωτέρω λόγο, η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου έστειλε σαφέστατο μήνυμα στους μελετητές του ΕΠΣ – ΣΜΠΕ για ριζικές αλλαγές στην Συμπληρωματική της ΣΜΠΕ.

14)ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΕΣΥΠΟΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΜΠΕ/ΕΠΣ- ΑΓ.ΕΙΡΗΝΗ
19 Ιουλίου, 2021

Η ενότητα Ρ-Π1 στο Κόκκινο Λιμανάκι επιφάνειας 415.535,36 τμ προτείνεται να οργανωθεί με χρήσεις της κατηγορίας «αμιγής κατοικία» βάσει του άρθρου 2, του π.δ. 59/2018.
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος Συντελεστής Δόμησης προτείνεται σε 0,40 για το σύνολο της περιοχής , με κατεύθυνση να εφαρμοστεί κλιμακωτός συντελεστής συναρτήσει του μεγέθους των οικοπέδων, με ελάχιστο 0,30.
Προτείναμε επαρκή στοιχεία μέσω των επικαιροποιημένων επιστολών της Επιτροπής Πληγέντων σχετικά με την τροποποίηση της Ζώνης Α και ζητήσαμε να συμπεριληφθεί ο οικισμός της Αγίας Ειρήνης στη βιώσιμη πολεοδόμηση με χρήση «αμιγής κατοικία» του άρθρου 2, του π.δ. 59/2018.
Ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης και τα μέλη του ΚΕΣΥΠΟΘΑ έκαναν δεκτό το αίτημα μας.Η Αγία Ειρήνη εντάσσεται στη βιώσιμη πολεοδόμηση!
Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Πατούλη και τον εισηγητή της Περιφέρειας κ. Αθανάσιο Κατσιγιάννη για την στήριξη τους, από την ιστορική καθοριστική απόφαση της Περιφέρειας έως και την σημερινή συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ.
Για την Επιτροπή Πληγέντων,
Πέτρος Φράγκος.

Το τεκμήριο:

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΕΣΥΠΟΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΠΕ/ΕΠΣ- ΑΓ.ΕΙΡΗΝΗ

15) Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΕΣΥΠΟΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΜΠΕ-ΡΕΜΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
19 Ιουλίου, 2021

Παρέμβαση του εκπροσώπου της Επιτροπής Πληγέντων για το υδατόρεμμα (μισγάγγεια) της οδού Καλαβρύτων στο Κόκκινο Λιμανάκι. Η παρέμβαση αυτή έγινε, διότι περιήλθαν εις γνώσιν μας πληροφορίες από τις εισηγήσεις των μελετητών, όπου θα εφαρμοζόταν ανοιχτή διατομή στο ρέμα της οδού Καλαβρύτων με αποτέλεσμα, άμα την εφαρμογή του να επιβαρυνθούν ιδιοκτησίες και μια θεσμοθετημένη χρήση – mini market.
Αντιπροτείναμε μια πιο ρεαλιστική, λειτουργική και φιλική προς τους κατοίκους λύση, μέσω της υβριδικής προσέγγισης στα τμήματα που είναι αλλοιωμένη η ιστορική κοίτη με προγενέστερα τεχνικά έργα (ανθρωπογενή παρέμβαση) παράλληλα της οδού Καλαβρύτων και μεταξύ των οδών Αγίου Θωμά, Σοφίας Βέμπο μέχρι την οδό Ζεφύρου. Η ενέργειά μας αυτή, αποσκοπεί στο να περιοριστούν οι συνέπειες (κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις), διότι υπάρχει θεσμοθετημένη χρήση ψιλικά – mini-market, το μοναδικό που υπάρχει στην περιοχή.
Το νεότερο στοιχείο που εντοπίστηκε από την Επιτροπή μας είναι ο χάρτης “3.1: Θεσμοθετημένες Χρήσεις Γης – Λειτουργική Δομή” όπου εμφανίζει το mini market σε λάθος αποτύπωση στον ανωτέρω χάρτη. Ως εκ τούτου, δεν θίγονται μόνο δύο ιδιοκτησίες (μάντρες, κήποι κτλ), αλλά αντιθέτως θίγεται καίρια θεσμοθετημένη χρήση mini-market.
Ζητήσαμε να αλλάξουν οι εισηγήσεις των μελετητών ως προς τα σημεία: όπου προτείνεται ανοικτή διατομή να αντικατασταθεί με την υβριδική προσέγγιση (κλειστός αγωγός από την οδό Αγίου Θωμά έως την οδό Ζεφύρου, κατά αντιστοιχία με άλλα ρέμματα της περιοχής).
Ζητήσαμε να διορθωθεί ο χάρτης 3.1: Θεσμοθετημένες Χρήσεις Γης – Λειτουργική Δομή και να αποτυπωθεί η χρήση mini market στη σωστή της θέση και συγκεκριμένα στο ορθό γεωτεμάχιο που βρισκότανε από παλαιότερα, επί της οδού Καλαβρύτων και Ζεφύρου.
Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ.Ευθύμιος Μπακογιάννης και τα μέλη του ΚΕΣΥΠΟΘΑ αποδέχτηκαν το αίτημά μας και αναμένουμε περαιτέρω ενέργειες.
Όταν όλοι μιλούν για σκοτάδια, εμείς θα ανάβουμε το φως! ήρεμα, σιωπηλά, προσευχητικά! με ενέργειες και με πίστη.
Πέτρος Φράγκος

Το τεκμήριο:

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΕΣΥΠΟΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΜΠΕ-ΡΕΜΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

16) Με βάση τις ανωτέρω προτάσεις μας φτάσαμε στην πολυπόθητη απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ το οποίο στήριξε απόλυτα τις δίκαιες προτάσεις της Επιτροπής Πληγέντων και άλλων φορέων. Την ίδια ώρα που οι ετερόκλητοι μαχητές του διαδικτύου έριχναν λάσπη στον ανεμιστήρα, και έκαναν λίαν τοξική την ατμόσφαιρα, η Επιτροπή Πληγέντων και άλλοι φορείς διάλεξαν άλλο τρόπο για να κοινοποιήσουν τις αγωνίες τους, τις παρεμβάσεις τους και την αγάπη τους για την περιοχή. Εκείνο τον τρόπο της υπευθυνότητας, της αγαστής συνεργασίας με την Πολιτεία μέσω τεκμηριωμένων εγγράφων και πολλής σκληρής δουλειάς με μοναδικό σκοπό την εύρυθμη και λειτουργική αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της πληγείσας περιοχής. Τα κείμενα και η συμβολή τους στην επίλυση των προβλημάτων βοούν από μόνα τους. Οι συκοφαντίες και οι λάσπες καταρρέουν από μόνες τους σαν χάρτινος πύργος μπροστά στην εκκωφαντική αλήθεια!

Παράλληλα παρουσιάστηκαν από εμάς συγκεκριμένες προτάσεις, προς επίλυση του δασικού χάρτη στον Προβάλινθο και την Αμπελούπολη. Ενημερώνοντας την Κυβέρνηση για το ανωτέρω θέμα και προτείνοντας ως εφικτή λύση, την αποδοχή εκ μέρους της Πολιτείας των επί εικοσαετία μεταγεγραμμένων Συμβολαίων στο Κτηματολόγιο ώστε να απαλλαγούν από τον Δασικό Χαρακτήρα και να ενταχθούν στη βιώσιμη πολεοδόμηση.

17) Ως προς τις ανανεώσεις των συμβάσεων των μηχανικών, επειδή πολλά ειπώθηκαν από πολλούς, καταθέτουμε τα τεκμήρια των ανανεώσεων της Σύμβασης Ιδιωτικού Δικαίου των 80 μηχανικών και άλλων ειδικοτήτων όπως αυτά στάλθηκαν στα αρμόδια Υπουργεία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΙΔΟΧ 2018

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΙΔΟΧ 2018

————————————————————————-

ΦEΚ
ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α
ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

2205

23 Μαΐου 2019 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 77

Άρθρο Τέταρτο
Συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων των Τομέων Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Κατα- στροφών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής της οικ./617 / ΓΔζ1/24.7.2018 απόφασης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών (Β΄ 3019) και της Διεύθυνσης Αποκα- τάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρι- κής Ελλάδας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που έχουν συ- ναφθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 20 του ν. 2190/1994 (Α΄ 28) και 56 επ. του π.δ. 410/1988 (Α΄ 191), παρατείνονται αυτοδίκαια για δεκαέξι (16) μήνες από τη λήξη τους.

«Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 3 όπου λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο και έχουν αποτυπωθεί τα ρέματα», μετά το τέλος της πρώτης πρότασης «Για τα μικρά υδατορέματα, όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του παρόντος, δεν απαιτείται η οριοθέτησή τους».

29 Σεπτεμβρίου 2020 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 186

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4728

ΜΕΡΟΣ Α΄: ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥ-ΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Άρθρο 6: Στελέχωση επιτροπών εκτίμησης και κατα-γραφής ζημιών για επιχορήγηση επιχειρήσεων μετά από θεομηνία

Άρθρο 7: Παράταση προθεσμιών στους δήμους που επλήγησαν από θεομηνίες

Άρθρο 8: Παράταση ισχύος εγκριτικών αποφάσεων του προγράμματος «Επίδομα Στέγασης»

 

Άρθρο 23: Έναρξη ισχύος

10540 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος A’ 186/29.09.2020

ΜΕΡΟΣ Α΄

ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Τεύχος A’186/29.09.2020 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 10541

11. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος ορίζεται η 30ή Νοεμβρίου 2020. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών,η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου δύναται να παρατείνεται για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η Ιανουαρίου 2021.

Άρθρο 4

Παράταση συμβάσεων εργασίας προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

1. Συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων των Τομέων Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Κατα-στροφών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής της υπό στοι-χεία οικ./617/ΓΔζ1/24.7.2018 απόφασης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών (Β΄ 3019) και της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίες έχουν συναφθεί σύμφωνα με τα άρθρα 20 του ν. 2190/ 1994 (Α΄ 28) και 56 επ. του π.δ. 410/1988 (Α΄ 191), παρα-τείνονται αυτοδίκαια από τη λήξη τους μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021. Η παράταση δεν μεταβάλλει τον χαρα-κτήρα της σχέσης εργασίας, βάσει της οποίας προσλή-φθηκαν οι απασχολούμενοι στις θέσεις αυτές.

2. Συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δεκαέξι (16) ατόμων όλων των ειδικοτήτων των Τομέων Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας, της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίες έχουν συναφθεί σύμφωνα με τα άρθρα 20 του ν. 2190/1994 (Α΄ 28) και 56 επ. του π.δ. 410/ 1988 (Α΄ 191), και οι οποίες είχαν παραταθεί δυνάμει του άρθρου 73 του ν. 4663/2020 (Α΄ 30), για διάστημα οκτώ (8) μηνών, παρατείνονται αυτοδίκαια από τη λήξη τους μέχρι και τις 30.4.2021. Η παράταση δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα της σχέσης εργασίας, βάσει της οποίας προ-σλήφθηκαν οι απασχολούμενοι στις θέσεις αυτές.

10542 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος A’ 186/29.09.2020

10544 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος A’ 186/29.09.2020

————————————————————————-

18) Μετά την παρέμβαση μας στη τηλεδιάσκεψη του ΚΕΣΥΠΟΘΑ σχετικά με τη γραμμή δόμησης στο παράκτιο μέτωπο όσον αφορά την συμπληρωματική της ΣΜΠΕ, όπου επικαλεστήκαμε το δημόσιο έγγραφο ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/67503/2807 – 16/7/2021  της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του ΥΠΕΝ που τεκμηριώνει τη γραμμή δόμησης των 30 μέτρων στο παράκτιο μέτωπο. Αυτό υιοθετήθηκε από τον Γ.Γ. κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη και από τα μέλη του ΚΕΣΥΠΟΘΑ.

19) Επισημάνθηκαν επίσης από την Επιτροπή Πληγέντων, η διατήρηση του τομέα ΤΑΕΦΚ ΑΑ, λόγω του ότι δεν έχει συντελεσθεί καθ’ ολοκληρίαν η αποκατάσταση στην πληγείσα περιοχή για διαφόρους λόγους, καθώς επίσης η ανανέωση των συμβάσεων των μηχανικών και λόγω της παράγ. 6 του άρθ. 102 του Ν 4685/2020 αναμένεται να ανακατασκευαστούν και να επισκευαστούν 300 κτίσματα που εμποδίζονταν μέχρι πρότινος από τον προηγούμενο δασικό χάρτη του 2018.

Δηλαδή, παραλάβαμε μια περιοχή, το 2018, που η αποκατάσταση θα συντελείτο κατά 34% στο σύνολο των κτισμάτων στο Κόκκινο Λιμανάκι και τώρα, με ενέργειες αποκλειστικά της Κυβέρνησης και πλέον η αποκατάσταση αγγίζει τα όρια του 95%. Και αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός που είναι τεράστια επιτυχία των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας, σε αντίθεση με την πολιτική του 2018 που επιθυμούσε την αρπαγή των περιουσιών των κατοίκων. {μετά την ανάρτηση του δασικού χάρτη του 2018 σε ερώτηση δημοσιογράφου σε υψηλόβαθμο υπάλληλο του Δασαρχείου τι θα κάνετε τις δασικές εκτάσεις, απάντησε: θα περάσουν στα χέρια του Δημοσίου και θα εκποιηθούν!}

Συνακόλουθα με πλήρη ανέντιμο τρόπο αγνοούσε, παραθεωρούσε και απέκρυπτε διοικητικές πράξεις και επιχειρούσε με ανήθικο τρόπο να μετατρέψει εκτάσεις του εντός και εκτός σχεδίου σε δασικές και δήθεν καταπατημένες προσπερνώντας και εξαφανίζοντας 5 εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια στη διοικητική ενότητα του Δήμου Ραφήνας -Πικερμίου (ΦΕΚ 65/Δ/1970 – ΦΕΚ 43/ΑΑΠ – 2012 – ΦΕΚ 63/ΑΑΠ/2016 που αφορούν το Κόκκινο Λιμανάκι), (ΦΕΚ 59/Δ/1969 Νέος Βουτζάς) και (ΦΕΚ 64/Δ/1970 Ραφήνα) και εκτάσεις που είναι κλήροι Εποικισμού- κλήροι της αγροτικής Νομοθεσίας, λογίστηκαν παρανόμως ως δημόσιες καταπατημένες εκτάσεις και αυθαίρετη δόμηση. Και ζητάνε κάποιοι να εξισωθεί το φιλολαϊκό, παραγωγικό, καινοτόμο και αποτελεσματικό Κυβερνητικό έργο του 2020-2021 με αυτό το αντιλαϊκό, οπισθοδρομικό, αντιδημοκρατικό του 2018 με την άδικη, έωλη, φαντασιακή, ανυπόστατη και εξόχως προκλητική συνθηματολογία της τότε Κυβέρνησης προς τους πληγέντες κατοίκους της φονικής πυρκαγιάς, ότι είσαστε παράνομοι και αυθαίρετοι.

Προτεραιότητα μας τώρα είναι: η επαρκή χρηματοδότηση, οι τάχιστες αυτοψίες των μηχανικών του ΤΑΕΦΚ ΑΑ σε όλες τις φάσεις των επισκευών και ανακατασκευών των κτιρίων.

Από ότι αντιληφθήκατε σήμερα, τελειώσατε το καταστροφικό σας έργο όσοι ασκείτε άδικη κριτική μετά την επισήμανση των 19 σημείων και δεν μπορείτε σε καμία περίπτωση να αντιπαρατεθείτε με την Επιτροπή Πληγέντων. Η οποία (Επιτροπή Πληγέντων) έχει κερδίσει σχεδόν το 99% των επισημάνσεων της μέσω των τεκμηριωμένων εγγράφων της.Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ασκείτε κριτική μέσω του πληκτρολογίου. Δεν μας ακουμπάει ο φαρισαϊσμός και υποκρισία των πανικόβλητων λασπολόγων.

Παρακαλούμε όπως μας κοινοποιήσετε συγκεκριμένα τεκμηριωμένα έγγραφα των πράξεων σας και των ενεργειών σας που έφεραν ευεργετικό αποτέλεσμα στην πληγείσα περιοχή, όλοι εσείς που τοξικοποιείτε την ατμόσφαιρα με απαισιόδοξες, παραπειστικές, άγονες, καταθλιπτικές, μονομερείς, προβοκατόρικες πληροφορίες.

Συνεπώς, η υπόσχεση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβερνήσεως του στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στις 23/07/2019, στο Κόκκινο Λιμανάκι εκπληρώθηκε, κατά το μέτρο του δυνατού, εκ των ανωτέρω 19 σημείων που αναφέραμε όσον αφορά το Κόκκινο Λιμανάκι. 

Όταν οι άλλοι μιλούν για σκοτάδια, εμείς θα ανάβουμε το  Φως, ήρεμα, σιωπηλά και προσευχητικά, με έργα και πίστη, με αρετή και τόλμη.

Επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματος μας για την προάσπιση του κύρους της αληθείας και παρακαλούμε όπως αποσύρετε τις κακόβουλες παραπλανητικές αναρτήσεις σας και αήθεις συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον μας.

Πέτρος Φράγκος

 

ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΘΕΙ ΤΟ ΦΕΚ 201 /Α / 2018

0

Με το Ν 4579/2018 – ΦΕΚ 201/Α/2018 άρθρο 25, ονοματίζει τις οδούς που θα λάβουν χώρα διαπλατύνσεις, όπως αυτές οριοθετήθηκαν από την ΚΥΑ – ΔΑΕΦΚ 8706/Α325/2018 -Β3255, το οποίο θα ανανεωθεί και θα ισχύει έως την έκδοση του Π.Δ του Ειδικού Πολεοδομικού σχεδίου. Συνεπώς,έχουμε μια οδηγία από το ΥΠΕΝ, πριν την ανανέωση του ΦΕΚ 201 /Α/ 2018  με συγκεκριμένη νομοθετική ισχύ. Επιπλέον, δεν υπάρχει καθολική αναστολή άδειων, άλλα επιμέρους, όπως ορίζονται στο άρθρο 25 του ανωτέρω νόμου.                                                          Πέτρος  Φράγκος

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΕΣΥΠΟΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΠΕ/ΕΠΣ- ΑΓ.ΕΙΡΗΝΗ

0

Η ενότητα Ρ-Π1 στο Κόκκινο Λιμανάκι επιφάνειας 415.535,36 τμ προτείνεται να οργανωθεί με χρήσεις της κατηγορίας «αμιγής κατοικία» βάσει του άρθρου 2, του π.δ. 59/2018.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος Συντελεστής Δόμησης προτείνεται σε 0,40 για το σύνολο της περιοχής , με κατεύθυνση να εφαρμοστεί κλιμακωτός συντελεστής συναρτήσει του μεγέθους των οικοπέδων, με ελάχιστο 0,30.

Προτείναμε επαρκή στοιχεία μέσω των επικαιροποιημένων επιστολών της Επιτροπής Πληγέντων σχετικά με την τροποποίηση της Ζώνης Α και ζητήσαμε να συμπεριληφθεί ο οικισμός της Αγίας Ειρήνης στη βιώσιμη πολεοδόμηση με χρήση «αμιγής κατοικία» του άρθρου 2, του π.δ. 59/2018.

Ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης και τα μέλη του ΚΕΣΥΠΟΘΑ έκαναν δεκτό το αίτημα μας.Η Αγία Ειρήνη εντάσσεται στη βιώσιμη πολεοδόμηση!

Σε αυτό το σημείο  θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον εισηγητή της Περιφέρειας κ. Αθανάσιο Κατσιγιάννη και τον Περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Πατούλη  για την στήριξη τους, από την ιστορική απόφαση της Περιφέρειας έως και την σημερινή συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ.

Για την Επιτροπή Πληγέντων,

Πέτρος Φράγκος.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΕΣΥΠΟΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΜΠΕ-ΡΕΜΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

0

Παρέμβαση του εκπροσώπου της Επιτροπής Πληγέντων για το υδατόρεμμα (μισγάγγεια) της οδού Καλαβρύτων στο Κόκκινο Λιμανάκι. Η παρέμβαση αυτή έγινε, διότι περιήλθαν εις γνώσιν μας πληροφορίες από τις εισηγήσεις των μελετητών, όπου θα εφαρμοζόταν ανοιχτή διατομή στο ρέμα της οδού Καλαβρύτων με αποτέλεσμα, άμα την εφαρμογή του να επιβαρυνθούν ιδιοκτησίες και μια θεσμοθετημένη χρήση – mini market.

Αντιπροτείναμε μια πιο ρεαλιστική, λειτουργική και φιλική προς τους κατοίκους λύση, μέσω της υβριδικής προσέγγισης στα τμήματα που είναι αλλοιωμένη η ιστορική κοίτη με προγενέστερα τεχνικά έργα (ανθρωπογενή παρέμβαση) παράλληλα της οδού Καλαβρύτων και μεταξύ των οδών Αγίου Θωμά, Σοφίας Βέμπο μέχρι την οδό Ζεφύρου. Η ενέργειά μας αυτή, αποσκοπεί στο να περιοριστούν οι συνέπειες (κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις), διότι υπάρχει θεσμοθετημένη χρήση ψιλικά – mini-market, το μοναδικό που υπάρχει στην περιοχή.

Το νεότερο στοιχείο που εντοπίστηκε από την Επιτροπή μας είναι ο χάρτης “3.1: Θεσμοθετημένες  Χρήσεις Γης – Λειτουργική Δομή” όπου εμφανίζει το mini market σε λάθος αποτύπωση στον ανωτέρω χάρτη. Ως εκ τούτου, δεν θίγονται μόνο δύο ιδιοκτησίες (μάντρες, κήποι κτλ), αλλά αντιθέτως θίγεται καίρια θεσμοθετημένη χρήση mini-market. 

Ζητήσαμε να αλλάξουν οι εισηγήσεις των μελετητών ως προς τα σημεία: όπου προτείνεται ανοικτή διατομή να αντικατασταθεί με την υβριδική προσέγγιση (κλειστός αγωγός από την οδό Αγίου Θωμά έως την οδό Ζεφύρου, κατά αντιστοιχία με άλλα ρέμματα της περιοχής).

Ζητήσαμε να διορθωθεί ο χάρτης 3.1: Θεσμοθετημένες  Χρήσεις Γης – Λειτουργική Δομή και να αποτυπωθεί η χρήση mini market στη σωστή της θέση και συγκεκριμένα στο ορθό γεωτομαχίο που βρισκότανε από παλαιότερα, επί της οδού Καλαβρύτων και Ζεφύρου.

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος  κ.Ευθύμιος Μπακογιάννης και τα μέλη του ΚΕΣΥΠΟΘΑ αποδέχτηκαν το αίτημά μας και αναμένουμε περαιτέρω ενέργειες.

Όταν όλοι μιλούν για σκοτάδια, εμείς θα ανάβουμε το φως! ήρεμα, σιωπηλά, προσευχητικά! με ενέργειες και με πίστη.

Πέτρος Φράγκος

ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΠΛΗΓΕΙΣΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

0

Ένα μήνυμα από τον Ουρανό στο Κόκκινο Λιμανάκι
Πώς Μαυρίζουν οι ψυχές των ανθρώπων

(ένα κείμενο φόρος τιμής στους αγαπημένους αδελφούς μας στοΚόκκινο Λιμανάκι και όχι μόνο)

2
Είναι γνωστή στους κατοίκους στο Κόκκινο Λιμανάκι η εύνοια και η παρουσία του Θεού μετά τη φονική τραγωδία της 23ης Ιουλίου. Ο προσφιλής μας αείμνηστος Παναγιώτης Κοκκινίδης, μαζί με τη γυναίκα του, τα δύο του παιδιά και τη μητέρα του ετελείωσαν τον παρόντα βίο στην πυρκαγιά στο Κόκκινο Λιμανάκι. Ο αγαπητός
μας αδελφός, όσο ζούσε ήταν υπόδειγμα ενάρετου βίου με την τιμία οικογένειά του και όλοι μέσα στην εκκλησία έχουν να πουν τα καλύτερα λόγια, ιδίως για τη μητέρα του που ήταν πρότυπο διακονίας και προσφοράς. Ο Θεός λοιπόν βλέποντας τον
αβάστακτο πόνο των πολιτών που υποφέρουν παντοιοτρόπως ψυχικά αλλά και βλέποντας και τις τίμιες άγιες ψυχές της περιοχής μας που αγόγγυστα υπομένουν τις θλιβερές εκβάσεις της ζωής και με το καθαρό, ανεπιτήδευτο χαριτόμορφο πρόσωπό τους γίνονται σημείο ανακούφισης, παραμυθίας και ελπίδος για όλους εμάς τους
ασθενείς στην πίστη, αξίωσε την εκκλησιαστική κοινότητα στο Κόκκινο Λιμανάκι να φανερωθεί αυτό, το απόλυτα φυσιολογικό που ως χριστιανοί λόγω άλλοτε άγνοιας της πίστης μας, της ορθόδοξης θεολογίας, και άλλοτε λόγω της εμπαθούς κατάστασής
μας, της σκληροκαρδίας μας αδυνατούμε να το δούμε, να το αισθανθούμε, να το νοιώσουμε, να το ζήσουμε. Σε φιλικά πρόσωπα προς την οικογένεια του Παναγιώτη φανερώθηκε ο Παναγιώτης με τα παιδιά του Δημήτρη και Γιώργο, σε μια απίστευτη ολόλαμπρη και ολοφώτεινη κατάσταση να περιβάλλεται από ένα εκτυφλωτικό λευκόφως και να συνομιλεί με την κυρία που μας το διηγήθηκε. Της είπε : «Μην στεναχωριέστε άλλο πια. Πονέσαμε λίγο τη στιγμή που μας εγκλώβισε η φωτιά και καήκαμε. Αλλά τώρα εδώ που είμαστε, είμαστε τόσο ευτυχισμένοι και
χαρούμενοι που η χαρά μας είναι απερίγραπτη και ανεκλάλητη. Ο πόνος της φωτιάς είναι μια μικρή οδυνηρή ανάμνηση και δεν έχει μέτρο συγκρίσιμο με την ευτυχία που ζούμε εδώ μαζί με τους υπολοίπους. Σας παρακαλώ να μην στεναχωριέστε καθόλου για μας. Αδικείται τον εαυτό σας και δεν μας παρέχετε κάποια ουσιαστική βοήθεια να είστε διαρκώς θυμωμένοι». Στο πνεύμα του καλού μας φίλου Παναγιώτη, θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε μην μαυρίζετε τις ψυχές εμένα και των κεκοιμημένων αδελφών μου της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου, διακατεχόμενοι οι ενδιαφερόμενοι για μας με μίσος, εκδικητικότητα, κατάθλιψη,
απόγνωση, αιμοδιψία, γκρίνια, απελπισία, κατάκριση για όσους πιστεύετε ότι δήθεν μας αδίκησαν. Όπως λέει και ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος «κανένας δεν μπορεί να αδικήσει κανένα παρά μόνο ο εαυτός του.» Δεν σας ζητάμε να μας ξεχάσετε, αντιθέτως σας ζητάμε να μας θυμάστε πάντοτε, και να μας αυξάνετε τη δόξα του Παραδείσου που βιώνουμε κάνοντας έργα ευποιΐας, φιλανθρωπίας, αρετής, ελεημοσύνης, προσευχών υπέρ ημών, για μας. Σίγουρα ο Παναγιώτης θα μπορούσε να μας διαβεβαιώσει ότι: Όμως το κυριότερο από όλα που συναγωνίζεται το χαμόγελο και την καρδιά της Πλατυτέρας των Ουρανών, της Θεοτόκου με το δικό μου χαμόγελο και όλων των κεκοιμημένων είναι η προαγωγή της μεταξύ σας ενότητας, συνεργασίας, αδελφοσύνης, αγάπης, καταλλαγής, συγχωρητικότητας, συναντίληψης με όλους τους ανθρώπους, αλλά και αυτούς που πραγματικά αλλά και
δήθεν σας αδικούν. Τότε η χαρά μας δεν θα σκιάζεται από κηλίδες μίσους που θα προέρχονται από μια μεροληπτική, αφιλάνθρωπη, αποσπασματική απονομή δικαιοσύνης αλλά θα είναι πεντακάθαρη και το σημαντικότερο όλων όταν θα έλθει η ευλογημένη από τον Κύριο ώρα της συνάντησής μας να αξιωθούμε και εμείς να μετέχουμε στην ίδια ατελεύτητη χαρά, προγευόμενοι πληρέστερα από τώρα την παρουσία της Βασιλείας του Θεού ως ψυχές μέχρι να έρθει και η τρισευλογημένη ώρα της ολοκληρωμένης γεύσης της μετοχής στην ατελείωτη χαρά και δόξα της κοινωνίας της αγάπης του Θεού, με την ανάσταση πλέον και των σωμάτων μας κατά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας. Το μόνο πράγμα που μπορεί να μας στερήσει την πραγμάτωση του κατ’ εικόνα, την καθ ́ομοίωση εν χάριτι κατάσταση, τον σκοπό για τον οποίο πλαστήκαμε είναι το γεγονός της αμαρτίας ως στάση ζωής και ως
ελεύθερη επιλογή και όχι η επιβολή μιας επιλεκτικής δικαιοσύνης που έρχεται ενίοτε να καλύψει και να νομιμοποιήσει τις δικές μας αγωνίες και κατανοήσεις. Ίσως αυτό το τραγικό συμβάν, βλέποντάς το από μια άλλη οπτική γωνία να μας αποκαλύπτει και
να μας υπενθυμίζει ποιότητες της Βασιλείας των Ουρανών κάνοντας μας συγχρόνως και πιο υπεύθυνους πολίτες. Πολίτες που δεν θα καταριόνται τους πάντες γύρω τους αλλά θα μπορούν να εμπνέουν με καθαρότητα της στάσης της ζωής τους, στο μέτρο
του εφικτού και στο μέτρο της πίστεώς τους την παρουσία του Αναστάντος Κυρίου.
Φυσιολογικά, μετά ένα τόσο έκτακτο και πολύνεκρο γεγονός, είναι αναμενόμενο να αναδύονται αναπάντητα ερωτήματα, αναπάντητα γιατί, γιατί σε μένα και στην οικογένειά μου, στην περιουσία μου, στους συγγενείς μου, στους φίλους μου, στους συμπολίτες μου;
γιατί στην περιοχή μας; γιατί εσύ Χριστέ μου, που ξέρεις από την φρικτή οδύνη του πόνου τόσο ως Παντογνώστης και πολύ περισσότερο όταν την βίωσες την αδικία και τη φρίκη των
πόνων στο δικό Σου Τίμιο Σώμα, ως Θεάνθρωπος κατά τη σάρκα, να επιτρέψεις τέτοια ανερμήνευτη συμφορά που γονατίζει και συσκοτίζεται από το βάρος της ο κοινός ανθρώπινος νους;
Γιατί η συντεταγμένη πολιτεία δεν τους έσωσε όλους και δεν απότρεψε και αυτό το κακό;
Γιατί οι φορείς δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων να μην αφήσουν να εξελιχτεί αυτή η τραγωδία;
Και άλλα άπειρα, αναρίθμητα γιατί που αυξομειώνονται, εκτός των άλλων, και από τις πηγές που επιθυμεί να τροφοδοτείται ο κάθε τίμιος συμπολίτης μας. Η καρδιά και ο νους του κάθε συμπολίτη μας, θα αναπαύεται στον Άκτιστο Θεό Πατέρα, την Εσταυρωμένη Ενυπόστατη Αγάπη, τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου ή στην αχαρίτωτη λογική του κοσμικού φρονήματος, που θεοποιεί την αυτονομία του εγωτικού θελήματος, τον αντικοινωνικό ατομοκεντρισμό και επιθυμεί να επιβληθεί βίαια και εκδικητικά σε όποιον λογίζεται διαφορετικά από αυτόν.
Ο Θεός λοιπόν βλέποντας τον αβάστακτο πόνο που πλανάται στους πληγέντες, στεκόμενος πάντοτε δίπλα σε κάθε άνθρωπο που υποφέρει, ενισχύοντάς τον με φωτισμό σε αδιέξοδά του ακόμα και αν αγνοεί παντελώς την παρουσία Του φανερώνει παντοιοτρόπως την Πρόνοιά Του πολλές φορές με τρόπους που κατανοούμε, όχι άμεσα αλλά, αρκετές φορές, σε πολύ δευτερεύοντες χρόνους.

Στον αντίποδα αυτής της θαυμαστής θεοφάνειας και θεανθρώπινης εμπειρίας που η χάρις του Θεού μας αξιώνει να ζούμε, παρατηρούμε μια διαρκής ατελείωτη γκρίνια που υπερπολλαπλασιάζεται υπερμεταδιδόμενη από κοινωνικά δίκτυα, έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που αντί να επισημαίνουν με επιχειρήματα και τεκμήρια σημεία δυσλειτουργίας και ελλείψεις στις διάφορες πολιτειακές διαδικασίες, εμφανίζεται ένας ολοκληρωτικός εκμηδενισμός οτιδήποτε καλού έχει επιτευχθεί, αγνοώντας τον συνυπολογισμό συνδυαστικά και παράλληλα της σύγχρονης πραγματικότητας, της συσσωρευμένης παθογένειας αντικρουόμενων νομοθετικών διατάξεων πολλών δεκαετιών πίσω και τις ραγδαίες εξελίξεις σε έτερα επίπεδα κοινωνικού βίου όπως
λ.χ. οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Τα βλέπουμε τα προβλήματα, δεν πετάμε στα σύννεφα, αλλά θα αγωνιστούμε για την επίλυσή τους , θα τα καταφέρουμε. Είναι αυτός ο λογισμός. Για αυτό τόνιζε πάντοτε ο άγιος Παΐσιος ο αγιορείτης : «Κάντε μέσα σας ένα εργαστήριο καλών λογισμών.
Ο νους να μετατραπεί σε ένα εργαστήριο καλών λογισμών που ό,τι παίρνεις να το ισιώνεις, το στραβό να το κάνεις ίσιο, το μαύρο να το κάνεις άσπρο, ό,τι βλέπεις να το μετατρέπεις σε αισιόδοξο, χαρούμενο, θεϊκό», Σε άλλο σημείο σημειώνοντας με χειρουργική ακρίβεια την χρόνια παθογένεια της κοινωνίας αλλά και μιας μερίδας χριστιανών που συνεχώς βρίσκουν αφορμή με κοινωνικά, ιατρικά, πολιτειακά, εκκλησιαστικά ζητήματα για να θάβουν όλους τους άλλους, όπως την Εκκλησία και τους Επισκόπους της, που δεν σκέφτονται όπως αυτοί, βεβαίωνε ο άγιος Παΐσιος:
«Όποιος γκρινιάζει ρημάζει» Γέρων Παΐσιος: Θέλει παλληκαριά, για να κοπή η κατάκριση. Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου – Γέροντα, μερικοί πνευματικοί άνθρωποι, όταν βλέπουν κάποιον να ζει αμαρτωλά, λένε: «Α, αυτός, έτσι που πάει, είναι για την κόλαση!».
Άγιος Παΐσιος: – Αχ, αν οι κοσμικοί άνθρωπο πάνε στη κόλαση από τις καταχρήσεις, οι πνευματικοί άνθρωποι θα πάνε από τις κατακρίσεις… Για κανέναν δεν μπορούμε να πούμε ότι θα πάει στην κόλαση. Ο Θεός δεν ξέρουμε πώς εργάζεται. Τα κρίματα του Θεού είναι άβυσσός. Κανέναν να μη καταδικάζουμε, γιατί έτσι παίρνουμε την κρίση από τα χέρια του Θεού. Πάμε να γίνουμε Θεοί. Αν μας ρωτήσει ο Χριστός την ημέρα της Κρίσεως, ας πούμε τη γνώμη μας…

– Γέροντα, σήμερα στη διαλογή των ελιών κατέκρινα μερικές αδελφές, γιατί έβλεπα ότι δεν έκαναν προσεκτικά τη δουλειά τους. -Κοίταξε να αφήσεις τις κρίσεις και τις κατακρίσεις, γιατί μετά θα σε κρίνει κι εσένα ο Θεός. Εσύ δεν βάζεις καμμιά ελιά λίγο χαλασμένη μαζί με τις άλλες;                                                     – Όχι Γέροντα, προσέχω να μη βάζω.                                        – Αν μας κάνει τόσο καλό διάλεγμα ο Χριστός στην Κρίση, χαθήκαμε! Ενώ, αν τώρα παραβλέπουμε τα σφάλματα των άλλων και δεν τους κατακρίνουμε, θα μπορούμε τότε να πούμε στο Χριστό: «Χριστέ μου, βάλε με κι εμένα σε καμιά άκρη μέσα στο
Παράδεισο!».                                                                      -Γέροντα, τι θα με βοηθήση να μην κατακρίνω;
– Όλα είναι πάντοτε έτσι όπως τα σκέφτεσαι εσύ;
– Όχι, Γέροντα.
– Ε, τότε να λες: «Δεν σκέφτομαι πάντοτε σωστά πολλές φορές κάνω λάθος. Να, στην τάδε περίπτωση σκέφθηκα έτσι και βγήκε ότι είχα άδικο. Στην τάδε περίπτωση έκρινα και έπεσα έξω, οπότε τον αδίκησα τον άλλον. Επομένως δεν πρέπει να ακούωτον λογισμό μου». Ο καθένας μας λίγο- πολύ έχει περιπτώσεις που έπεσε έξω στην κρίση του.
Αν φέρη στον νου του τις περιπτώσεις που έκρινε και έπεσε έξω, τότε θα αποφεύγη την κατάκριση. Αλλά και μια φορά να μην έπεσε έξω και να είχε δίκαιο, πού ξέρει τα ελατήρια του άλλου; Ξέρει πώς έγινε κάτι; Να μη βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα.
Κι εγώ, όταν ήμουν νέος, είχα την κατάκριση ψωμοτύρι. Επειδή ζούσα λίγο προσεκτικά και είχα μια ψευτοευλάβεια, ό,τι μου φαινόταν στραβό, το έκρινα.
Γιατί, όταν στον κόσμο ζη κανείς λίγο πνευματικά, μπορεί να βλέπη πολλά κουσούρια στους άλλους και να μη βλέπη αρετές. Εκείνους που καλλιεργούν την αρετή μπορεί να μη τους βλέπει, γιατί ζουν στην αφάνεια, αλλά να βλέπη τους άλλους που κάνουν αταξίες και να τους κατακρίνη. «Αυτός, λέει, κάνει έτσι, εκείνος περπατεί έτσι, ο άλλος κοιτάζει έτσι …;». Ξέρετε τι είχα πάθει μια φορά;
Είχαμε πάει με ένα γνωστό μου να λειτουργηθούμε σε ένα μοναστήρι στο Μονοδένδρι, εννιά ώρες περίπου μακριά από την Κόνιτσα. Όταν μπήκαμε στον ναό, ο γνωστός μου στάθηκε στο αναλόγιο, για να ψάλη, και εγώ πήγα στο στασίδι πίσω από τον ψάλτη παρακολουθούσα κι έψελνα σιγανά. Κάποια στιγμή ήρθε μια γυναίκα με μαύρα, σχετικά νέα, στάθηκε δίπλα μου και συνέχεια με κοιτούσε. Με κοιτούσε, έκανε τον σταυρό της με κοιτούσε, έκανε τον σταυρό της …; Είχα αγανακτήσει. Βρέ, παιδάκι μου, έλεγα μέσα μου, τι σόι άνθρωπος είναι αυτή; Μέσα
στον κόσμο, μέσα στην εκκλησία, τί με κοιτάζει έτσι;». Εγώ τις αδελφές μου, όταν περνούσαν στον δρόμο δίπλα μου, δεν τις έβλεπα. Πήγαιναν μετά και έκαναν παράπονα στην μάνα μας: «Με είδε ο Αρσένιος, έλεγαν, και δε μου μίλησε!» .
«Καλά, μου έλεγε μετά η μητέρα μου, βλέπεις τις αδελφές σου στον δρόμο και δεν τις μιλάς;». «Εγώ θα κοιτάζω αν αυτή που περνάει δίπλα μου είναι η αδελφή μου; της έλεγα. Ένα σωρό σόι έχουμε. Αυτό θα κάνω;». Θέλω να πω, είχα κάτι τέτοιες ακρότητες. Να περνά τώρα δίπλα σου η ίδια σου η αδελφή και να μην της μιλάς! Τέλος πάντων …! Μόλις λοιπόν τελείωσε η Θεία λειτουργία, πήγε αυτή η μαυροφόρα και παρακάλεσε τον ιερέα να μου πη να πάω στο σπίτι της, γιατί έμοιαζα πολύ με το παιδί της που είχε σκοτωθή στον πόλεμο!
Όταν πήγα στο σπίτι της, είδα την φωτογραφία του παιδιού της πραγματικά, μοιάζαμε σαν αδέλφια! Αυτή η καημένη με κοιτούσε μέσα στην εκκλησία και έκανε τον σταυρό της σαν να έβλεπε το παιδί της. Κι εγώ έλεγα: «Την αθεόφοβη, μέσα στην εκκλησία πώς κοιτάζει!». Ω, μετά ξέρετε πώς με είχε λειώσει αυτό το περιστατικό;
«Για δες, είπα, εσύ να κάνης τέτοιους λογισμούς, ότι ποιος ξέρει τι γυναίκα είναι και μεσ’ στην εκκλησία να μην ντρέπεται καθόλου …; και αυτή η φουκαριάρα να έχη χάσει το παιδί της και να έχη τον καημό της!».
Μια άλλη φορά κατέκρινα τον αδελφό μου που ήταν φαντάρος. Μου έστειλε μήνυμα ο σιτιστής: «Έδωσα στον αδελφό σου δύο μπετόνια με λάδι τι έγιναν τα μπετόνια;».
«Μα, αυτός εκεί πέρα, είπα, έφερνε στο σπίτι τους στρατιώτες και τους φιλοξενούσαμε, τώρα πώς τόκανε αυτό, να πάρη λάδι από τον στρατό;». Οπότε πιάνω και γράφω στον αδελφό μου αγανακτισμένος ένα γράμμα …; Κι εκείνος μου
απαντάει: «Τα μπετόνια να τα ζητήσης από την νεωκόρο της κάτω εκκλησίας»!
Αυτός το λάδι το είχε στείλει στην εκκλησία της κάτω Κόνιτσας, γιατί ήταν φτωχή.
«Χρόνια πολλά, είπα τότε στον εαυτό μου. Την άλλη φορά κατέκρινες εκείνη την φουκαριάρα τώρα τον αδελφό σου. Άλλη φορά τίποτε-τίποτε!». Θέλω να πω, όταν είδα ότι έπεφτα έξω στις κρίσεις μου, εξέταζα τον εαυτό μου: «Στην τάδε περίπτωση
είχα πει για τον άλλον ότι ενήργησε έτσι, αλλά τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Άλλη φορά άλλο συμπέρασμα είχα βγάλει κι αλλιώς ήταν». Έτσι έβαλα τον εαυτό μου στη θέση του. «Άλλη φορά, είπα, δεν θα κρίνης καθόλου. Τελεία- παύλα! Είσαι στραβός και όλα στραβά και ανάποδα τα βλέπεις. Κοίταξε να γίνης σωστός άνθρωπος». Και μετά, όταν μου φαινόταν κάτι στραβό, έλεγα: «Κάτι καλό θα είναι, αλλά εγώ δεν το καταλαβαίνω όσες φορές έβαλα αριστερό λογισμό, έπεσα έξω». Όταν πλέον σιχάθηκα τον εαυτό μου, με την καλή έννοια, όλους τους δικαιολογούσα για τους άλλους έβρισκα πάντα ελαφρυντικά και μόνον τον εαυτό μου
κατέκρινα. Αλλά, εάν ο άνθρωπος δεν παρακολουθή τον εαυτό του, όλα τα περνάει απαρατήρητα και μετά στην Κρίση θα είναι αναπολόγητος. Θέλει παλληκαριά, για να κοπή η κατάκριση.
Από το βιβλίο: «ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΑΡΕΤΕΣ» ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

ΛΟΓΟΙ Ε ́

https://www.impantokratoros.gr/geron-paisios-katakrish.el.aspx
π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος: Διάλογος με ένα άπιστο

 

«Ο ΘΕΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ!»
ΑΠΙΣΤΟΣ.: Παραδέχομαι ότι τά επιχειρήματα σας είναι ισχυρά. Έχω όμως μιά απορία ακόμη. Δέν νομίζετε ότι ό Χριστός άφησε τό έργο του ημιτελές; Εκτός και άν μας εγκατέλειψε. Δέν μπορώ νά φαντασθώ ένα Θεό νά παραμένη αδιάφορος στό δράμα του άνθρωπου. Εμείς νά βολοδέρνουμε εδώ κι’ εκείνος από ψηλά νά στέκη απαθής.
ΓΕΡΟΝΤΑΣ.: Όχι, παιδί μου, δέν έχεις δίκιο. Δέν άφησε τό έργο Του ημιτελές. Αντιθέτως, στην Ιστορία είναι ή μοναδική περίπτωση του ανθρώπου, ό οποίος είχε τήν βεβαιότητα ότι ολοκλήρωσε τό έργο Του και ότι δέν είχε τίποτε άλλο νά κάνη και νά ειπή. Ακόμη και ό μέγιστος τών σοφών, ό Σωκράτης, ό όποιος μιά ζωή έλεγε και δίδασκε, στό τέλος συνέθεσε και μιά περίτεχνον απολογία και άν ζούσε θάχε και άλλα νά πή.
Μόνον ό Χριστός, σέ τρία χρόνια, είπε ότι είχε νά ειπή, έπραξε ότι ήθελε νά πράξη, και είπε και τό «τετέλεσται». Δείγμα και αυτό της Θεϊκής Του τελειότητος και αυθεντίας. Όσο γιά τήν εγκατάλειψη που είπες, σέ καταλαβαίνω. Χωρίς Χριστό ό κόσμος είναι θέατρο του παραλόγου. Χωρίς Χριστό δέν μπορείς νά εξήγησης τίποτε.
Γιατί οι θλίψεις, γιατί οι αδικίες, γιατί οι αποτυχίες, γιατί οι ασθένειες, γιατί; Γιατί; Γιατί; Χιλιάδες πελώρια «γιατί». Κατάλαβε το. Δέν μπορεί ό άνθρωπος νά προσέγγιση, με την πεπερασμένη λογική του, τήν απάντηση όλων αυτών τών «γιατί». Μόνο μέ τόν Χριστό όλα εξηγούνται. Μας προετοιμάζουν γιά τήν αιωνιότητα. Ίσως εκεί μας αξιώσει νά πάρουμε απάντηση σέ μερικά «γιατί».
Αξίζει τόν κόπο νά σου διαβάσω ένα ωραίο ποίημα από τήν συλλογή του Κωνσταντίνου Καλλινίκου, «Δάφναι και μυρσίναι», που έχει τίτλο «Ερωτηματικά»:

ΠΕΣ ΜΟΥ, ΠΑΤΕΡΑ!

Είπα στον γέροντα ασκητή τόν εβδομηκοντάρη
πού κυματούσε ή κόμη τον σαν πασχαλιάς κλωνάρι:
«Πές μου, πατέρα μου, γιατί σέ τούτη δω τη σφαίρα
αχώριστα περιπατούν ή νύχτα και ή μέρα; Γιατί σαν νάσαν δίδυμα φυτρώνουνε αντάμα τ’ αγκάθι και τό λούλουδο, τό γέλιο και τό κλάμα; Γιατί στην πιό ελκυστική τού δάσους πρασινάδα
σκορπιοί φωλιάζουν κι’ όχεντρες και κρύα φαρμακάδα; Γιατί προτού τό τρυφερό μπουμπούκι ξεπροβάλη και ξεδιπλώση μπρος στό φως τ’ αμύριστα του κάλλη μαύρο σκουλήκι έρχεται μιά μαχαιριά τού δίνει κι’ ένα κουρέλι άψυχο στην κούνια του τ’ αφήνει; Γιατί αλέτρι και σπορά και δουλευτάδες θέλει
τό στάχυ ώσπου νά γενή ψωμάκι και καρβέλι και κάθε τι ωφέλιμο κι’ ευγενικό και θείο πληρώνεται μέ δάκρυα και αίματα στό βίο,
ενώ ό παρασιτισμός αυτόματος θεριεύει κι’ ή προστυχιά όλη τή γη νά καταπιή γυρεύει; Τέλος, γιατί εις του παντός τήν τόση αρμονία
νά χώνεται ή σύγχυσις κι’ ή ακαταστασία;» Απήντησεν ό ασκητής μέ τή βαριά φωνή του προς ουρανούς υψώνοντας τό χέρι τό δεξί του: «Οπίσω από τά χρυσά εκεί επάνω νέφη κεντά ό Μεγαλόχαρος ατίμητο γκερκέφι*. Κι’ έφ’ όσον εις τά χαμηλά ημείς περιπατούμεν
τήν όψι τήν ξανάστροφη, παιδί μου, θεωρούμεν. Καί είναι άρα φυσικόν λάθη ό νούς νά βλέπη εκεί πού νά ευχαριστή καί νά δοξάζη πρέπει. Περίμενε σάν Χριστιανός νά έλθη ή ήμερα
πού ή ψυχή σου φτερωτή θά σχίση τόν αιθέρα καί τού Θεού τό κέντημα απ’ τήν καλή κυττάξης καί τότε… όλα σύστημα θά σου φανούν καί τάξις». Ό Χριστός, παιδί μου, δέν μας εγκατέλειψε ποτέ. Παραμένει μαζί μας μέχρι συντέλειας των αιώνων. Αυτό, όμως, θα τό καταλάβης μόνο αν γίνης συνειδητό μέλος της Εκκλησίας Του και συνδεθής μέ τα μυστήρια της. Όμως, γι’ αυτό, όποτε θελήσεις, έλα να τα ξαναπούμε.
* γκεργκέφι=κέντημα
=======================================================
π. Εφραίμ Παναούσης: ”Κατάκριση: Μια επικίνδυνη Αμαρτία” 9-6-
15

ομιλία του Αρχιμ. Εφραίμ Παναούση, με θέμα «Και μη κατακρίνειν
τον αδελφόν μου», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16/3/2015 στον
Ι. Ν. Αναλήψεως του Χριστού Βόλου

π. Εφραίμ Παναούσης – Η δύναμη του καλού λόγου, 27-12-2017

Κατάκριση 3, π.Ανδρέας Κονάνος

=======================================================

“Οι σκέψεις μπορούν να σε τρελάνουν”. π. Ανδρέας Κονάνος
(Φουρφουράς 20 Μαρτίου 2017)

Αρχιμ. π. Ανδρέας Κονάνος – Όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως
τα θέλεις…

Καταπολέμηση της Μελαγχολίας – π Ανδρέας Κονάνος

Oμιλία του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου,
Αγιότητα ένας λησμονημένος στόχος

Το πρόβλημα της θεοδικίας

Το πρόβλημα της θεοδικίας
π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου

Το πρόβλημα της θεοδικίας συγκλονίζει πολλούς. Γιατί υποφέρει ο δίκαιος σ’ αυτή τη
ζωή; Γιατί ευημερεί ο άδικος; Για τον πιστό δεν μπορεί να δοθεί απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα ανεξάρτητα από την πραγματική ελπίδα του χριστιανού, που δεν αναφέρεται ασφαλώς στην αντιμετώπιση των δυσχεριών αυτής της ζωής.

Τονίζοντας την ελπίδα αυτή ο Απόστολος Παύλος υπογραμμίζει: Εάν μόνον δια την ζωήν αυτήν έχομεν ελπίσει εις τον Χριστόν, τότε είμεθα οι πιο αξιολύπητοι από όλους τους ανθρώπους… αλλά ο Χριστός πραγματικά αναστήθηκε εκ νεκρών και έγινε απαρχή των κεκοιμημένων… όλοι θα ζωοποιηθούν εν τω Χριστώ, ο καθένας εις την ιδίαν τάξιν του.
Η αρχή είναι ο Χριστός, έπειτα, κατά την παρουσίαν του, όσοι είναι του Χριστού μετά έρχεται το τέλος… ο τελευταίος εχθρός που θα καταργηθεί είναι ο θάνατος (Α Κορ. ιε 19-26).
Οι θλίψεις στη ζωή μας δεν είναι η τελική έκβαση των πραγμάτων, γιατί η Ανάσταση του Χριστού είναι πραγματικότης και η τελική νίκη κατά των θλίψεων και του θανάτου είναι για τον πιστό βεβαιότητα. Είμαστε χριστιανοί όχι αποβλέποντες σ’ αυτή τη ζωή, αλλά στην Ανάσταση. Επομένως δεν μπορεί κανείς να δώσει απάντηση στο πρόβλημα της θεοδικίας με βάση τη χριστιανική πίστη, ανεξάρτητη από τη χριστιανική ελπίδα.
Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει πως μεταξύ δύο πονηρών ο ένας τιμωρείται σ’ αυτή τη ζωή ενώ ο άλλος αντίθετα ευδαιμονεί. Και μεταξύ δύο ευσεβών ανθρώπων συμβαίνει κάτι ανάλογο. Ο ένας απολαμβάνει πλούσια τα αγαθά της ζωής, ενώ ο άλλος δοκιμάζεται. Όλα αυτά, λέγει, είναι έργο της προνοίας του Θεού…
Εάν Ανομίας παρατηρήσης, Κύριε, Κύριε, τις υποστήσεται;, αν λάβεις υπ’ όψιν σου τις ανομίες, ποιος θα αντέξει; (Ψαλμ. ρκθ/ρλ 3). Αν ο Θεός τιμωρούσε όλους, για όλα τα αμαρτήματα, θα είχε προ πολλού εξαφανιστεί το γένος των ανθρώπων και δεν θα
διατηρούσε τη συνέχειά του, σχολιάζει ο ίδιος πατέρας της Εκκλησίας.
Εάν η ζωή περιοριζόταν μόνο στον παρόντα κόσμο, δεν θα επέτρεπε ο Θεός ποτέ, να μη λάβουν αμοιβή εκείνοι που έπαθαν τόσο μεγάλα και πολλά κακά και περνούν ολόκληρον την ζωήν των με πειρασμούς και αναριθμήτους κινδύνους. Είναι φανερόν
ότι καλυτέραν και λαμπροτέραν άλλην ζωήν ητοίμασε, κατά την οποίαν μέλλει να στεφανώνη και να ανακηρύττη νικητάς τους αθλητάς της ευσεβείας, ενώπιον όλου του κόσμου.
Γι’ αυτό ο Θεός έκανε τη ζωή μας κοπιαστική, για να επιθυμήσουμε τα μέλλοντα αγαθά εξαιτίας των εδώ θλίψεων, λέγει σε άλλο σημείο ο Χρυσόστομος. Αν τώρα που μας περιστοιχίζουν τόσα δυσάρεστα είμαστε τόσο προσκολλημένοι σ’ αυτή τη ζωή,
πότε θα επιθυμούσαμε τα μέλλοντα, αν η ζωή μας ήταν χωρίς καθόλου λύπες;…
Για όσους δυσανασχετούν για τις θλίψεις, οι πατέρες γνωρίζουν μία συνταγή να μη θεωρούν συνεχώς τα λυπηρά και να μη αφοσιώνονται στα παροδικά πράγματα της ζωής αυτής να περιφέρουν το βλέμμα τους στη θεωρία των αληθινών αγαθών, όπως ακριβώς κάνουν εκείνοι που είναι άρρωστοι στα μάτια αποφεύγουν να κοιτάζουν λαμπερά αντικείμενα (Μ. Βασίλειος).
Μπροστά σ’ αυτό το μεγάλο ταξείδι για τον ουρανό, είναι ντροπή να ενοχλείται κανείς με τις δυσκολίες που υπάρχουν στο δρόμο του, λέγει ο Χρυσόστομος. Διότι και εάν συνεκεντρώνοντο όλα τα δεινά που υφίστανται οι άνθρωποι, είτε λοιδορίαι, είτε ύβρεις, είτε ατιμίαι, είτε συκοφαντίαι, είτε ξίφος, είτε πυρ, είτε αλυσίδες και
θηρία και καταποντισμοί και όσα από κτίσεως κόσμου ο παρών βίος εδοκίμαςε κακά, δεν θα περιγελάσης όλα αυτά, ειπέ μου, και δεν θα τα καταφρονήσης; Θα σκεφθής λοιπόν αυτά;.
Οι πατέρες της Εκκλησίας απαριθμούν διάφορες αιτίες, για τις οποίες ο Θεός επιτρέπει τις θλίψεις στη ζωή του ανθρώπου.
Η ζωή αυτή είναι μέσο δοκιμασίας, πειρατήριον, αναφέρεται στο βιβλίο του Ιώβ (ζ 1)στάδιο αθλήσεως για τους ανθρώπους. Οι θλίψεις και γενικά οι πειρασμοί στη ζωή είναι τα όργανα αυτής της αθλήσεως. Αγαθόν μοι ότι επείρασάς με, όπως αν μάθω τα δικαιώματά σου, λέγει ο ψαλμωδός (Ψαλμ. ριη/ριθ 7). Αυτό είναι το γνώρισμα των συνετών, λέγει ένας πατέρας της Εκκλησίας: λέγοντας τη φράση αυτή, διαπαιδαγωγούνται από τις συμφορές και καθαρίζονται όπως το χρυσάφι, γιατί η ταλαιπωρία γεννά την γνώσιν των προσταγμάτων του Θεού. Τα γενναία φρονήματα,
λέγει σε άλλο σημείο, συνηθίζουν να αντιδρούν εναντίον της δια της βίας επιβουλής, όπως αντιδρά η φλόγα όταν προσβάλλεται από τον άνεμο και ανάπτει τόσο περισσότερο, όσο δυνατώτερα φυσάται.
Οι θλίψεις λοιπόν είναι απαραίτητες για τους αθλητές του Χριστού. Ο ίδιος ο Χριστός προειδοποίησε: Στον κόσμο σάς περιμένει θλίψι, αλλά έχετε θάρρος, εγώ νενίκηκα τον κόσμον (Ιω. ιστ 33).
Όλοι όσοι θέλουν να ζουν με ευσέβεια εν Χριστώ Ιησού θα διωχθούν (Β Τιμ. γ 12)…
Οι δοκιμασίες στη ζωή, λέγουν οι Πατέρες της Εκκλησίας, συντελούν στο να γνωρίσει ο άνθρωπος την αδυναμία του και να ταπεινωθεί προφυλάσσοντας τον εαυτό του από το λογισμό της υψηλοφροσύνης.
Ο Απόστολος Παύλος έλαβε ιδιαίτερα χαρίσματα Από τον Θεό και όμως εβασανίζετο από ένα αγκάθι στο σώμα του, για το οποίο τρεις φορές παρακάλεσε τον Θεό, με αποτέλεσμα να πάρει την απάντηση: Σου αρκεί η χάρις μου, διότι η δύναμίς μου φανερώνεται τέλεια εκεί που υπάρχει αδυναμία ̇ η γαρ δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται. Ο ίδιος προσθέτει: Και δια να μη υπερηφανεύομαι δια τας πολλάς αποκαλύψεις, μου δόθηκε σκόλοψ τη σαρκί μου, ένας άγγελος του Σατανά, δια να με
ραπίζη, δια να μη υπερηφανεύομαι (Β Κορ. ιβ 79)…
Ο πιστός δεν θέτει το ερώτημα, γιατί αυτός υποφέρει και εκείνος ευτυχεί στη ζωή, επειδή το αξιολογικό κριτήριο είναι διαφορετικό. Η σκέψη του συγκεντρώνεται στο λόγο της Γραφής: Παιδί μου μη περιφρονήσης την διαπαιδαγώγησιν του Κυρίου και μη χάσης το θάρρος σου, όταν ελέγχεσαι από αυτόν, διότι εκείνον που αγαπά οΚύριος τον παιδαγωγεί, και μαστιγώνει κάθε παιδί, το οποίον δέχεται. Υπομείνατε την διαπαιδαγώγησίν σας….
Ο Κύριος Αφήνει τον δούλο του να παλεύη ενώ τον προσέχει ο ίδιος από κοντά, όπως πρόσεχε και τον Μ. Αντώνιο, όταν πάλευε με τα δαιμόνια. Κατοικούσε μέσα σ ένα μνήμα κι εκεί τον έδειραν οι δαίμονες μέχρι που έμεινε αναίσθητος. Ο φίλος του που
τον υπηρετούσε τον μετέφερε στο Κυριακό του χωριού. Την νύχτα, όταν ο Αντώνιος ξαναβρήκε τις αισθήσεις του, παρακαλούσε το φίλο του να τον ξαναπάη πίσω στο μνήμα. Άρρωστος βαρειά ο όσιος δεν μπορούσε να σταθή στα πόδια του και προσευχόταν ξαπλωμένος. Τότε δέχτηκε νέα σκληρή επίθεση των δαιμόνων και υπέφερε πολύ σε μια στιγμή ανέβλεψε, είδε φως και τότε κατάλαβε πως είχε έλθει ο Κύριος μέσα στο φως, και του είπε:
Πού ήσουν; Γιατί δεν φάνηκες από την αρχή, για να πάψης τα βάσανά μου; Και ο
Κύριος του αποκρίθηκε:
Εδώ ήμουν, Αντώνιε, αλλά περίμενα να δω τα αγωνίσματά σου.
Έτσι κι εμείς πρέπει να θυμόμαστε πάντοτε πως ο Κύριος παρακολουθεί τον αγώνα μας κατά του εχθρού και γι αυτό να μη φοβόμαστε, έστω και αν μας επιτεθή όλος ο Άδης, αλλά να είμαστε ανδρείοι (π. Σωφρόνιος).
Ταπεινώσου και θα δης πως όλες οι δυστυχίες σου θα μετατραπούν σε ανάπαυση, έτσι που συ ο ίδιος έκπληκτος θα λες: Γιατί βασανιζόμουν και στενοχωριόμουν τόσο πολύ πιο πριν; Τώρα όμως χαίρεσαι, γιατί έχεις ταπεινωθή και ήλθε η χάρη του Θεού.
Τώρα, κι αν ακόμη μείνης μόνον εσύ πτωχός στον κόσμο, δεν θα σε εγκαταλείψει η χαρά. Γιατί δέχθηκες στην ψυχή σου εκείνη την ειρήνη για την οποία λέει ο Κύριος ειρήνην την εμήν δίδωμι υμίν, (Ιω. ιδ 27). Έτσι δίνει ο Κύριος σε κάθε ταπεινή ψυχή την ειρήνη Του, που ξεπερνά τα όρια του νου.
Είπε ο Αββάς Ποιμήν για τον Αββά Ιωάννη τον Κολοβό, ότι παρακάλεσε τον Θεό και σηκώθηκαν τα πάθη απ’ αυτόν και έγινε αμέριμνος. Και πήγε σ’ ένα γέροντα και του είπε: Βλέπω τον εαυτό μου να αναπαύεται και να μην έχη κανένα πόλεμο. Και του λέγει ο γέρων: Πήγαινε παρακάλεσε τον Θεό να σου ξαναφέρη τον πόλεμο, καθώς και τη συντριβή και την ταπείνωση που είχες πρώτα. Γιατί μέσ’ από τους πο- λέμους προοδεύει η ψυχή. Παρακάλεσε λοιπόν και σαν ήλθε ο πόλεμος ποτέ δεν ξαναζήτησε πλέον να απαλλαγή απ’ αυτόν. Αλλά έλεγε: Δόσε μου, Κύριε, υπομονή στους πειρασμούς (Από το Γεροντικό).
Η διδαχή αυτή για τους γενναίους αθλητές των θλίψεων κηρύττεται ομόφωνα από τους πατέρες της Εκκλησίας…
Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να αδικήση ένα πιστό. Ο μόνος που μπορεί να τον αδικήσει είναι ο ίδιος ο εαυτός του, τονίζει ο Χρυσόστομος. Αν ο ίδιος δεν αδικήσει τον εαυτό του, δεν θα μπορέσει κανείς να το κάνει και αν ακόμη ολόκληρος η
οικουμένη εγείρη εναντίον του σκληρόν πόλεμον. Αν κάποιος οικοδομήσει την οικία του επί την πέτραν, δεν έχει να φοβηθή ούτε τη βροχή, ούτε τους ποταμούς, ούτε τους σφοδρούς ανέμους ̇ τεθεμελίωτο γαρ επί την πέτραν. Αντίθετα η οικοδομή του άλλου
γκρεμίστηκε, όχι εξαιτίας της βροχής, των ποταμών ή των ανέμων, αλλά επειδή ο ίδιος την θεμελίωσε πάνω στην άμμο (Ματθ. ζ 24-27)…
Διότι τι επροξένησε η ασθένεια εις τον πτωχόν Λάζαρον; Τι δε η έλλειψις προστατών; Τι η έφοδος των σκύλων; Η γειτονία του προς τον πλούσιον; Και εις τι εζημίωσε τον αθλητήν τούτον η μεγάλη πολυτέλεια και υπερηφάνεια και η ηθική φαυλότης εκείνου; Μήπως τον κατέστησεν ασθενέστερον δια τους υπέρ της αρετής αγώνας; Και τι έβλαψεν την ψυχικήν του δύναμιν; Πουθενά τίποτε. Αντίθετα όλα αυτά ήταν πρόσθετος λόγος δόξης, διότι δεν εστεφανώνετο μόνον δια την πτωχείαν του, ούτε δια την πείναν, ούτε δια τας πληγάς, ούτε δια τας γλώσσας των σκύλων
αλλά δια το ότι ενώ είχε τοιούτον γείτονα, και ενώ κάθε ημέραν εβλέπετο από αυτόν και περιφρονείτο διαρκώς, με γενναιότητα και με πολλήν καρτερίαν υπέμεινε τον πειρασμόν τούτον, ο οποίος όχι ολίγον, αλλά πάρα πολύ έκαιε την πενίαν και την εγκατάλειψίν του.
Διότι τι ημπορεί να κάμη εις τον γενναίον άνδρα δια να τον ρίψη εις την λύπην; θα του αφαιρέση χρήματα; Όμως έχει πλούτον εις τον ουρανόν. Θα τον εκδιώξη από την πατρίδα του; Όμως θα τον στείλη εις την άνω πατρίδα. Θα τον δέση με δεσμά; Όμως
έχει την συνείδησίν του ελευθέραν και δεν αισθάνεται τα εξωτερικά δεσμά. Θα τον φονεύση; Όμως πάλιν θ’ αναστηθή. Και όπως εκείνος που κτυπά την σκιάν και δέρνει αέρα κανένα δεν θα ημπορέση να κτυπήση, έτσι κι εκείνος που πολεμάει τον δίκαιον
άνθρωπον ματαιοπονεί μόνον και καταναλίσκει την δύναμίν του και εις εκείνον ουδεμίαν πληγήν θα ημπορέση να επιφέρη….
Την ίδιαν διδαχή προβάλλει και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος. Ας μη γίνουμε πονηροί δούλοι, λέγει, οι οποίοι δοξολογούν τον Κύριο όταν τους ευεργετεί και δεν τον πλησιάζουν όταν τους τιμωρεί αν και πολλάς φοράς ο πόνος είναι καλύτερος από την
υγείαν, η εγκαρτέρησις εις τας θλίψεις από την έλλειψιν των θλίψεων, η εξονυχιστική έρευνα από την αμέλεια και η μετάνοια από την συγχώρησιν. Θα το είπω με συντομίαν: Δεν πρέπει ούτε να απελπιζόμεθα δια τας συμφοράς, ούτε να υπερηφανευόμεθα δια την αφθονίαν.
Για το ίδιο θέμα μιλούν και οι Ασκητικοί πατέρες. Έτσι ο Ισαάκ ο Σύρος αναφέρει πως αν ο πόθος του Χριστού δεν νικά με τέτοιον τρόπο μέσα στον πιστό, ώστε να μένει απαθής στις θλίψεις του, τότε πρέπει να γνωρίζει πως ο πόθος του κόσμου υπερτερεί του πόθου του Χριστού. Και όταν η αρρώστια, η φτώχεια, ο αφανισμός του σώματος και τα άλλα κακά ταράσσουν το λογισμό του και του αφαιρούν τη χαρά που προέρχεται από την ελπίδα προς τον Θεό και από τη φροντίδα κατά Θεόν, τότε πρέπει να γνωρίζει πως μέσα του ζει η αγάπη του σώματος και όχι η αγάπη του Χριστού…
Γίνεσθε μιμηταί μου, καθώς εγώ είμαι μιμητής του Χριστού, λέγει ο Απόστολος (Α Κορ. ια 1) και σε άλλο σημείο προσθέτει: εγώ γαρ τα στίγματα του Κυρίου Ιησού εν τω σώματί μου βαστάζω (Γαλ. στ 17)…

Σ’ αυτούς που γνωρίζουν τον πόθο του Χριστού, λέγει ο Χρυσόστομος, το να κακοποιηθούν για χάρη Του θεωρείται το πιο αξιομακάριστον από όλα… Ο ανόητος άνθρωπος δεν αποδέχεται τα φάρμακα του Θεού και ζητάει από το Θεό να επέμβει στη ζωή του, όπως ο ίδιος θέλει και όχι όπως κρίνει ο μεγάλος ιατρός της
ψυχής του ανθρώπου ότι συμφέρει. Γι’ αυτό δείχνει αδιαφορία και κυριεύεται από ανησυχία και άλλοτε πολεμεί με πείσμα τους ανθρώπους, άλλοτε δε βλασφημεί προς τον Θεό και με τον τρόπο λοιπόν αυτό και την αγνωμοσύνη του δείχνει, και παρηγοριά δεν βρίσκει (Μάξιμος ομολογ.).
Όποιος σκέπτεται πως ο πειρασμός παρουσιάστηκε για κάτι καλό, για τη διαπαιδαγώγησή του, για την εξάλειψη αμαρτιών, για να εμποδίσει μελλοντικά αμαρτήματα, δεν αγανακτεί, αλλά αποβλέπει στον Θεό και τον ευχαριστεί γιατί παρεχώρησε τον πειρασμό. Δέχεται πρόθυμα την παιδαγωγική τιμωρία, όπως ο Δαβίδ(Β Βασιλ./Β Σαμ. ιστ 10) ή ο Ιώβ (Ιώβ β 10)…
Ας μη δυσφορούμε λοιπόν δια τα παρόντα κακά διότι εάν έχεις αμαρτίας, εξαφανίζονται και κατακαίονται εύκολα από την θλίψιν εάν δε έχης αρετήν γίνεσαι λαμπρός και φαιδρός από αυτήν. Διότι εάν διαρκώς αγρυπνής και είσαι νηφάλιος θα είσαι ανώτερος από κάθε βλάβην. Διότι δεν είναι αιτία των ηθικών πτώσεων η φύσις
των πειρασμών, αλλά η αμέλεια αυτών που πειράζονται (ι. Χρυσόστομος).
Συμπερασματικά αναφέρουμε πως οι δυσχέρειες σ’ αυτή τη ζωή, οι λεγόμενες κακώσεις ή το φυσικό κακό δεν αποτελούν την τελική έκβαση. Είναι απλώς εμπόδια στο δρόμο του ανθρώπου προς την τελική πραγματικότητα, χρήσιμα να τον γυμνάσουν και να τον αναδείξουν αθλητή του Χριστού.
Αν οι κακώσεις επιβληθούν στον πιστό και περνώντας μέσα από αυτές συνεχίσει ατάραχος το δρόμο του προσηλώνοντας τα μάτια του στο σκοπό, χαρακτηρίζονται στίγματα του Κυρίου που βαστάζονται από τους πιστούς με χαρά και λογίζονται από
αυτούς καύχημα. Οι ταλαιπωρίες στο όνομα του Κυρίου αποτελουν δόξα για τον πνευματικό αθλητή και χαρίζουν σ αυτόν παρρησία ενώπιων του Θεού.
Ο Κύριος είναι και μένει πάντοτε στοργικός πατέρας, δεν εγκαταλείπει ποτέ τα παιδιά του και δεν επιτρέπει να δοκιμαστούν πάνω από τη δύναμή τους, ακόμη και αν νομίσει κανείς πως εγκαταλείφθηκε εντελώς από τη χάρη του Θεού… Ο Κύριος
βρίσκεται κοντά του και επεμβαίνει όταν χρειασθεί.
Το πρόβλημα της θεοδικίας δεν υφίσταται για ένα πιστό, που βαδίζει συνειδητά το δρόμο του, με κατεύθυνση την Ανάσταση, την αφθαρσία και την αθανασία, την επιστροφή στην κοινωνία μετά του Θεού και στη μία φύση, δηλαδή στη βασιλεία της
ειρήνης, της δικαιοσύνης, της αρμονίας, της Αγάπης στην επιστροφή στο κατ’ εικόνα και στην πραγμάτωση του καθ’ ομοίωσιν Θεού. Κάθε πιστός γνωρίζει πως η σημερινή κατάσταση, όσο απαράδεκτη και αν είναι, δεν αποτελεί την τελική έκβαση του
αγώνος, δεν είναι η αιώνια πραγματικότης.

Για τους Αθλητές του Χριστού οι κακώσεις είναι πλούτος και για τους αμελείς βοηθός, που τους προφυλάσσει από τα βλαβερά, ενώ εκείνους που βρίσκονται μακρυά από το Θεό τους διευκολύνει να επιστρέψουν. Σε κάθε λοιπόν περίπτωση, στο κέντρο βρίσκεται το συμφέρον του ανθρώπου. Ο Θεός δεν είναι εκδικητής, αλλά στοργικός πατέρας και πνευματικός γιατρός. Ποτέ κανείς δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει το γιατρό για τις κακώσεις στις οποίες υποβάλλει τον ασθενή του δεν είναι ο ασθενής ο εχθρός του γιατρού, αλλά η ασθένεια. Αυτή είναι η αιτία, όχι ο γιατρός. Όπως και όταν φυσήξει άνεμος, πέφτει μόνο το σπίτι που θεμελιώθηκε στην άμμο, όχι εκείνο που κτίσθηκε πάνω στην πέτρα και κανείς δεν θα πει πως φταίει ο άνεμος που έπεσε το σπίτι.
Η κάκωση λοιπόν δεν είναι ο εχθρός καμμία κάκωση δεν μπορεί να αδικήσει τον πιστό χριστιανό. Μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να αδικήσει τον εαυτό του αν εκλάβει τις κακώσεις σαν την τελική κατάσταση και τα βάλει ακόμη και με το Θεό!

Έκπομπὴ 34η, Τὸ πρόβλημα τῆς Θεοδικίας, 4 Μαΐου 2017,
Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεος

Ly0putB6dsglzI&index=118

Επετειακές Εκδηλώσεις Μνήμης – Παρασκευή 23.07.2021

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΕΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από τη φονική φωτιά που έπληξε την ευρύτερη περιοχή μας και έμελλε να χαραχτεί στην ψυχή και στα σώματα συνανθρώπων μας για πάντα.
Μια τρομερή καταστροφή που καταγράφηκε στις μελανότερες σελίδες ως η μεγαλύτερη τραγωδία για την Ελλάδα και την Ευρώπη στη σύγχρονη ιστορία, δεδομένης της σφοδρότητας, του μεγέθους της καταστροφής και των ανθρώπων που μαρτύρησαν θάνατο βαρύ.
Με ένα ΓΙΑΤΙ να πλανάται σα σκιά πάνω από όλους! Με ένα ΓΙΑΤΙ να καίει ακόμη τις καρδιές όλων!
Στη Μνήμη των θλιβερών γεγονότων της 23ης Ιουλίου 2018 και των ανθρώπων που πάλεψαν και χάθηκαν ή μένουν να γλείφουν ακόμη τις πληγές τους, οι φορείς των πληγεισών περιοχών, Νέος Βουτζάς, Μάτι, Προβάλινθος, Αμπελούπολη, Κόκκινο Λιμανάκι, συνδιοργανώνουν τις εκδηλώσεις της Μαύρης Επετείου της 23ης Ιουλίου 2018.

Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:

– 18 Ιουλίου, 10:00: Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μάτι.

– 23 Ιουλίου, 9:15: Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου – Αγίου Θωμά & Αγίου Πορφυρίου στο Κόκκινο Λιμανάκι.

– 23 Ιουλίου, 9:30: Επιμνημόσυνος δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη στο Νέο Βουτζά.

– 23 Ιουλίου, 10:00: Επιμνημόσυνος δέηση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μάτι.

– 23 Ιουλίου, 18:00: Επιμνημόσυνος δέηση στο Μνημείο των Θυμάτων στο Νέο Βουτζά.
Προσκλητήριο νεκρών.

– 23 Ιουλίου, 19:45: Επιμνημόσυνος δέηση στο Ν.Α.Ο.Μ.Α (Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Μάτι Αττικής) όπου θα έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση όλων των κατοίκων από τις 5 πληγείσες περιοχές.
Προσκλητήριο νεκρών.
Μουσικό αφιέρωμα μνήμης από τον νεαρό πιανίστα Στέλιο Κερασίδη.

– 24 Ιουλίου, 21:00: Μουσικό αφιέρωμα μνήμης «Έφερα τη ζωή μου ως εδώ.. 3 χρόνια μετά», στον Αθλητικό Σύλλογο Νέου Βουτζά «Η Πρόοδος».

Η παρουσία όλων στις εκδηλώσεις αποτελεί ιερό καθήκον!

Εκπρόσωποι Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών
Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Μάτι Αττικής

 

Με τη συνδιοργάνωση και στήριξη ομάδων, συλλόγων, φορέων και των κατοίκων των πληγεισών περιοχών:

 • Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέου Βουτζά «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»,
 • Εξωραϊστικός Σύλλογος Ματιού,
 • Αθλητικός Σύλλογος Νέου Βουτζά «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»,
 • Ομάδα Νέων Ματιού,
 • Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Ματιού,
 • Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι,
 • Συντονιστική Επιτροπή Προβάλινθου,
 • Οικισμός Αμπελούπολης,
 • Ένωση Πυροπλήκτων

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ 23.07.2021

Χάρτης Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων :Κυκλοφοριακός Χάρτης

 

Τελευταία Άρθρα