Ο ανακριβής Δασικός Χάρτης του 1984 και η αλληλοαναίρεση της Διοίκησης

0

Με αφορμή τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η Επιτροπή Πληγέντων κρίνει απαραίτητο να αναφέρει τα κάτωθι.

Η έκταση στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι αποτελείται από κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας όπου το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να προβάλει δικαιώματα κυριότητας επι των εκτάσεων αυτών και τα συμβόλαια είναι έγκυρα και ισχυρά. ( Αρ.πρωτ.2222/84286 28/8/2012 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων).

Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι δεν έλαβαν υπόψη τους τα στοιχεία αυτά, ως όφειλαν κατά την σύνταξη του δασικού χάρτη, ο οποίος (χάρτης) έχει εξόφθαλμα λάθη και ανακριβή στοιχεία στο ιστορικό της εκτάσεως (Αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ 45897/23361 21/05/2019 ΕΧΣ). Κατά την προέγκριση του ΕΧΣ (Αρ πρωτ. Π/55305/502 18-06/2019) δεν ελήφθησαν υπόψη από την προηγούμενη ηγεσία της Γραμματείας Αστικού Περιβάλλοντος τα κάτωθι :

1) Η έκταση μας αποτελείται από κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας.

2) Έχει ανακριβή ιδιοκτησιακά στοιχεία και εμπλέκει το παράκτιο μέτωπο σε πρανή 10 έως 20 μέτρων ύψους όπου η γραμμή του ΑΙΓΙΑΛΟΥ και η γραμμή ΠΑΡΑΛΙΑΣ “ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ” και παραμένουν στην παραλία. Επιπλέον τα περισσότερα κτίσματα στο παραλιακό μέτωπο είναι προγενέστερα των νόμων και των ΖΟΕ .

3) Δεν έλαβε υπόψη την μελέτη του ρέματος Λυκόρεμα – Παππά του 2012 (Αρ.Πρωτ.7897 24-12-12) και την Επικαιροποιήση του 2018 (Αρ.πρ.Δ19/οικ.2421 /Φ.(ΚΣΕ))

Ζητούμε : Να αποσυρθούν τα δικαιώματα κυριότητας πάνω σε κλήρους τις Αγροτικής Νομοθεσίας σε επίπεδο Κτηματολογίου που αφορά την Πληγείσα Περιοχή.

Την Άμεση Απόσυρση της ανάρτησης του Δασικού Χάρτη και να ληφθεί υπόψη ότι η συνολική έκταση στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι είναι κλήροι της Αγροτικής Νομοθεσίας και έπρεπε να τοποθετηθούν στο δασικο χάρτη με κίτρινο περίγραμμα “ως εγκεκριμένη μελέτη”. Τα στοιχεία αυτά οφείλουν να λάβουν υπόψη τους κατά την επεξεργασία του ΕΧΣ ώστε να διορθωθεί η αστοχία κατά την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. Έπίσης, όσον αφορά το ρέμα Παππά – Λυκόρεμα με την μελέτη περιβαλλοντικών όρων του 2012 και την Επικαιροποιήση αυτής της μελέτης του 2018 που αγνοήθηκε επιδεικτικά από την προηγούμενη διοίκηση.

Θα σεβαστεί άραγε η Διοίκηση τις δικές της αποφάσεις ή θα αλληλοαναιρεί συνέχεια τον εαυτό της;

Τέλος, όσο αφορά το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. η Επιτροπή Πληγέντων, στην ημερίδα Δασοθέντες Αγροί – Λύση στην Αδικία, μέσω του εκπροσώπου της, ανέτρεψε τα επιχειρήματα αυτά, βασιζόμενος σε επίσημα έγγραφα του υπουργείου Γεωργίας και του Υπουργείου Ανάπτυξης & Τροφίμων τα οποία και αγνοήθηκαν τελείως απο την πολίτεία. Έπειτα πολλές επαφές με τη νεα διοίκηση αναμένουμε αυτό να ληφθεί υπόψη και να οδηγηθούμε στην πολυπόθητη απόσυρση του Δασικού Χάρτη.

Οι Προτάσεις της Επιτροπής Πληγέντων προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Άκη Σκέρτσο

0

Οι προτάσεις της Επιτροπής Πληγέντων της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας οι οποίες αποτελούν προϊόν διαβούλευσης με τους κατοίκους της περιοχής και επικυρώθηκαν σε ανοικτή συγκέντρωση των κατοίκων την 18η Αυγούστου 2019.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
“ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ” ΡΑΦΗΝΑΣ
Ποσειδώνος & Θωμά Νικολάου
Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας
Ραφήνα – Πικέρμι
ΤΚ 19009
Τηλ.6941480208
e-mail:
info@kokkinolimanaki.gr
www.kokkinolimanaki.gr

                                                                    21.08.2019


Προς: Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσο
Κοιν.: Υπουργό Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος
Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη
Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, κ. Ευάγγελο Μπουρνού
Φ.Ε.Ο. «Κόκκινο Λιμανάκι»

ΘΕΜΑΤΑ:
1.Σχολιασμός του Προσχεδίου Νόμου της από 24.07.2019 Π.Ν.Π.
2. Σχολιασμός και υποβολή προτάσεων μετά την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) που αφορά στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι διοικητικής ενότητας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου
3. Προτεραιότητες για την ανασυγκρότηση της Περιοχής

Από την έναρξη της καταστροφικής πυρκαγιάς μέχρι και σήμερα, η «Επιτροπή πληγέντων περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι» καθίσταται καθημερινά αποδέκτης των πολυσύνθετων προβλημάτων και δυσκολιών των κατοίκων, οι οποίοι έχουν βρεθεί σε δεινή θέση επιβίωσης και σε έντονη ψυχική καταπόνηση στην προσπάθεια συνέχισης της ζωής τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους.


Θέμα 1ο. Σχολιασμός του Προσχεδίου Νόμου της από 24.07.2019 Π.Ν.Π.

Ξεκινώντας τον σχολιασμό του Προσχεδίου Νόμου θα επιθυμούσαμε να εκφράσουμε την αντίθεση των κατοίκων της πληγείσας από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι στην δέσμευση των χρημάτων του «Ειδικού Λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018» για την πραγματοποίηση εργασιών τις οποίες το κράτος δεν ολοκλήρωσε όπως όφειλε και έργων υποδομής που οφείλει να  πραγματοποιήσει. Η θέση αυτή διατυπώθηκε σε ανοικτή συγκέντρωσή των κατοίκων την 18η Αυγούστου 2019. Επιθυμία τους είναι η απόδοση των χρημάτων στους ίδιους τους κατοίκους για την βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητάς τους. Στη συνέχεια παρατίθενται οι Παρατηρήσεις επί του Προσχεδίου Νόμου:

Άρθρο [Α]. Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Άρθρο 1ο , παράγραφος 1.
«Στις περιοχές της Περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, δύνανται,…»
Να αντικατασταθεί με: Στις περιοχές της Περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, οφείλουν,…

Άρθρο 2ο , παράγραφος 1.
«…οι οποίες τίθενται υπόψη των αρμοδίων δημοσίων φορέων για άμεση υλοποίηση, και να ενημερώνει τους πολίτες…» και ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Εταιρείας Άρθρο 1ο , παράγραφος 2στ. 

Παρατήρηση: Παρακαλούμε να διευκρινιστούν οι τρόποι ενημέρωσης των πολιτών. Προτείνεται η δημιουργία ιστοσελίδας που να ενημερώνει άμεσα και αναλυτικά για τις
αποφάσεις του ΔΣ, τους όρους των συμβάσεων και την πορεία υλοποίησης των έργων.

Άρθρο 3ο , παράγραφος 1.
«Ενόψει άμεσου κινδύνου για την ασφάλεια των πολιτών ή για το περιβάλλον όπως προκύπτει από εισήγηση φορέα ή υπηρεσίας,….»
Παρατήρηση: Παρακαλούμε να διευκρινιστούν οι φορείς που έχουν τη δυνατότητα εισήγησης.

Άρθρο [Β].
Παράγραφος 3
«α) Απομάκρυνσης από τα γήπεδα ή τα οικόπεδα των οικοδομικών υλικών που περιέχουν αμίαντο.»
Να αντικατασταθεί με: α) Απομάκρυνσης των οικοδομικών υλικών που περιέχουν αμίαντο από τα γήπεδα ή τα οικόπεδα καθώς και από τα κτίσματα εντός αυτών.
«β) Κατεδαφίσεως των κτηρίων που κρίθηκαν με Π.Α.Ε.Ε.Κ. επικινδύνως ετοιμόρροπα»
Να αντικατασταθεί με: β) Κατεδαφίσεως των κτηρίων που κρίθηκαν με Π.Α.Ε.Ε.Κ. επικινδύνως ετοιμόρροπα και ετοιμόρροπων κτισμάτων αγνώστου ιδιοκτήτη ή ιδιοκτήτη που έχει αμελήσει την έκδοση Π.Α.Ε.Ε.Κ. μετά από αυτεπάγγελτο έλεγχο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών.
«δ) Δενδροφύτευσης των κοινόχρηστων χώρων»
Παρατήρηση: Στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι δεν είναι δυνατή η άμεση εφαρμογή αυτού του έργου γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί η πράξη εφαρμογής στην εντός σχεδίου περιοχή και δεν υπάρχουν καθορισμένοι κοινόχρηστοι χώροι στο υπόλοιπο τμήμα.
«ε) Αποκατάσταση του Δικτύου Ύδρευσης»
Να αντικατασταθεί με: ε) Έλεγχος ποιότητας παρεχόμενου ύδατος από το δίκτυο ύδρευσης και αποκατάσταση αυτού.
«στ) Υλοτόμησης των καμένων δένδρων και»
Να αντικατασταθεί με: στ) Υλοτόμησης των καμένων δένδρων και αποκομιδής της καμένης φυτικής ύλης.
«….Οι δαπάνες για τις συμβάσεις της παραγράφου αυτής βαρύνουν τον «Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018»…»
Να διαγραφεί και να αντικατασταθεί από άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Πρόταση
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αδιάθετα αποθεματικά Περιφέρειας, Υπουργείων και ΕΣΠΑ.

Παράγραφος 9
9. «Η Εταιρεία απαλλάσσεται από κάθε δημόσιο, δημοτικό, κοινοτικό ή υπέρ τρίτου άμεσο ή έμμεσο φόρο με εξαίρεση τον φόρο προστιθέμενης αξίας …»
Να αντικατασταθεί με: «Η Εταιρεία απαλλάσσεται από κάθε δημόσιο, δημοτικό, κοινοτικό ή υπέρ τρίτου άμεσο ή έμμεσο φόρο και τον φόρο προστιθέμενης αξίας …»
Παρατήρηση: Η επιβάρυνση των παροχών από τον «Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018» προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα αφού με την επιβολή φόρου προστιθέμενης αξίας (24%) αποδίδεται στο δημόσιο ποσό που αντιστοιχεί στο 1/4 των χρημάτων που αποτελούν ευγενική χορηγία για την επούλωση των πληγών των κατοίκων.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Εταιρείας Άρθρο 2ο , παράγραφος 2.
Παρατήρηση: Δεν διευκρινίζεται τι θα συμβεί στην περίπτωση που μετά το πρώτο έτος παράτασης δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της εταιρείας στο σύνολό του.

Θέμα 2ο. Σχολιασμός και υποβολή προτάσεων μετά την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) που αφορά στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι Διοικητικής Ενότητας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας μας για τον ειδικό χωρικό σχεδιασμό της περιοχής που επλήγη από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 σας εκθέτουμε συνοπτικά τις προτάσεις μας που άπτονται της επεξεργασίας του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.
Α. Σχολιασμός επί των ΠΔ που Θεσμοθετούν το Κόκκινο Λιμανάκι
Η περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας είναι θεσμοθετημένη ως β΄ παραθεριστική κατοικία, με δύο Προεδρικά Διατάγματα, το 456/1985 και 199/2003.
Ι. Το Διάταγμα 199/Δ/2003 δεν έλαβε υπόψιν το προϋφιστάμενο Διάταγμα 456/1985, με αποτέλεσμα το ΒΔ τμήμα της περιοχής μας (οικισμός Αγίας Ειρήνης) να επηρεάζεται άμεσα, δείχνοντας το προαναφερθέν τμήμα ως
ζώνη Α, εξαιτίας του προσωρινού δασικού χάρτη, ο οποίος (χάρτης) ατυχώς, ως μη όφειλε χρησιμοποιήθηκε ως οριστικός σε εκτάσεις που αποτελούν κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας.

Πρόταση
Προτείνεται να αποκατασταθεί αυτή η αστοχία ένεκα της ασυνέπειας του νομοθετικού πλαισίου και εισηγούμεθα να τροποποιηθεί η Ζώνη Α ΦΕΚ 199/2003 και να συμπεριληφθεί είτε στο ΕΧΣ, είτε σωστότερα σαν επέκταση του ήδη εγκεκριμένου
ρυμοτομικού σχεδίου
με χρήση κατοικίας. Σας γνωστοποιούμε ότι στον οικισμό της Αγίας Ειρήνης υπάρχουν 60 περίπου κατοικίες, που φανερώνουν το γεγονός της παράλειψης.

ΙΙ. Με το ΦΕΚ 456/85 όλο το Παράκτιο Μέτωπο επέτρεπε τη χρήση παραθεριστικής κατοικίας καθώς και τη χρήση τουριστικών εγκαταστάσεων. Στη συνέχεια το ΦΕΚ 199/2003 ανατρέπει μερικώς την υφιστάμενη κατάσταση χρήσης «κατοικίας – τουρισμού» δίνοντας τμήμα του παράκτιου μετώπου ως περιοχή ΖΩΝΗΣ Θ1, τοποθετώντας ντουζιέρες σε πρανή και απόκρημνα τμήματα στο Κόκκινο Λιμανάκι, μη συμβατά με την πραγματικότητα και άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.
Επισημαίνεται ότι το ανάγλυφο της περιοχής δεν είναι ομαλό, δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τη θάλασσα και το χαρακτηριστικό στοιχείο της παράκτιας ζώνης είναι οι απόκρημνες κλίσεις των πρανών.

Πρόταση
Α. Αναθεώρηση του 199/2003
Β. Χρήση κατοικίας και ήπιου τουρισμού σε όλο το παραλιακό μέτωπο ως ίσχυε ΦΕΚ 456/85


Β. Σχολιασμός Εισήγησης ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Συνεδρίαση 6Λ Πράξη 31/22.5.2019 

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνα- Αττική, Εισηγήτριες: Φωτεινή Στεφανή, Ευσταθία Βιτζηλαίου.
Η εισήγηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων όσον αφορά στην προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και
Ραφήνας-Πικερμίου, Περιφέρεια Αττικής βρίθει σφαλμάτων.
Η κεντρική εισήγηση του Μητροπολιτικού Σχεδιασμού π.χ. στην παράγραφο 2.2 Ιστορική εξέλιξη όπου αναφέρει λανθασμένα το ιστορικό της περιοχής για το Κόκκινο Λιμανάκι και για το Μάτι: «Συνοπτικά, η περιοχή της Νέας Μάκρης άρχισε να συγκροτείται οικιστικά από προσφυγικούς πληθυσμούς από τη Μικρά Ασία τη δεκαετία του 1920. Κατά την  περίοδο του Μεσοπολέμου έγιναν απαλλοτριώσεις ή πωλήσεις ιδιοκτησιών της Μονής Πεντέλης και αναδιανομή των αγροτεμαχίων για γεωργική και οικιστική χρήση.
Μεταπολεμικά, έγιναν αποσπασματικές εντάξεις στο σχέδιο μικρών σχετικά εκτάσεων, οι οποίες είτε είναι διανομές του Υπουργείου Γεωργίας είτε εκτάσεις Οικοδομικών Συνεταιρισμών. Αντίστοιχα και η σύγχρονη ιστορία της περιοχής της Ραφήνας αναφέρεται 
στην οικιστική της συγκρότηση τη δεκαετία του 1920 και την ενίσχυση της με την έλευση προσφυγικών πληθυσμών από τη Μικρά Ασία. Κατά τη δεκαετία του 1950 το κεντρικό τμήμα του οικισμού κατεδαφίστηκε και ανοικοδομήθηκε.»
Παρατήρηση: Προς αποκατάσταση της αλήθειας σας καθιστούμε γνωστό ότι τμήμα του αγροκτήματος Χεροτσακούλι μεταβιβάστηκε από την Ιερά Μονή Πεντέλης σε ακτήμονες γεωργούς προς γεωργική τους αποκατάσταση με εκούσια μεταβίβαση στο Κόκκινο
Λιμανάκι και στο Μάτι σύμφωνα με το άρθρο 127 του Αγροτικού Νόμου που αποτελούν κλήρους της αγροτικής νομοθεσίας σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 1 του Νόμου 3147/03. Ως προς τις άνω εκτάσεις εκδόθηκαν οι 99/1929 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εποικισμού, η υπ’ αριθ. 161761/3.12.1927 του Υπουργού Γεωργίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας) και η υπ’ αρίθμον 66576/1929 απόφαση Υπουργού Γεωργίας για (άρση περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού Κώδικα).
Για την αγορά της έκτασης από την Ιερά Μονή Πεντέλης στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι, μετά τον καθορισμό του τιμήματος εξαγοράς, εξεδόθησαν οι Πράξεις 4 και 5 της ΙΗ’ Συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις 26.4.1929 παρόντος του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου. Στην συνέχεια με σχετικές Συμβολαιογραφικές Πράξεις νόμιμα μετεγγραμμένες προ του έτους 1945, όπου το Εθνικό Κτηματολόγιο αποδίδει τις εκτάσεις αυτές σε ιδιώτες και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δημόσιες εκτάσεις σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αρ.πρ. 2222/84286 της 29/8/2012.
Το αναφερθέν έγγραφο μας πληροφορεί ότι:
«Για τις εκτάσεις της κατηγορίας αυτής, εφαρμόζονται οι Διατάξεις του Αγροτικού Κώδικα, το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επ΄ αυτών και τα συνταχθέντα συμβόλαια αγοράς είναι έγκυρα και ισχυρά».
Στην σελίδα 4 του ίδιου εγγράφου με θέμα το Ρέμα Παππά-Λυκόρεμα αναφέρεται:
«..Γεγονός που φαίνεται να έχει σχέση και με την εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου της πυρκαγιάς».
Παρατήρηση: Η διατύπωση αυτή δεν είναι ορθή διότι το Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας δεν έχει στη διάθεσή του εργαλεία ώστε να καθορίσει τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς. Ωφέλιμο θα ήταν να προηγείται η επιστημονική τεκμηρίωση της
δημοσιοποίησης οποιονδήποτε συμπερασμάτων.


Β. Σχολιασμός Γνωμοδότησης ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. και Απόφασης Προέγκρισης Ε.Χ.Σ.
Λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. 2215/19 Πράξη 31 και την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Π:ΥΠ /ΔΣ Π/55305/502 που αφορά στην προέγκριση του ΕΧΣ για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου Περιφέρειας Αττικής. Ύστερα από διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής διατηρούμε βασίμως τις επιφυλάξεις μας όσον αφορά σε κάποια σημεία της γνωμοδότησης του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. και της απόφασης της Γενικής Γραμματείας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος,
Ι. Στην περιοχή της ΖΩΝΗΣ Γ2, όπως είχε καθοριστεί από το Διάταγμα 199/2003, προτάθηκε από το Σύλλογο ΦΕΟ-Κόκκινο Λιμανάκι η χωροθέτηση για ανέγερση Περιφερειακού Νοσοκομείου. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό, κατά τη διάρκεια της
Προέγκρισης του ΕΧΣ από την Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος.

Πρόταση
Ένταξη σαν εντός σχεδίου περιοχή μέσω του ΕΧΣ με ανώτερο συντελεστή δόμησης 0,4 κάλυψης 40%, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη πολεοδομική οργάνωση της περιοχής.
Ή
Στην εν λόγω περιοχή προτείνεται η
επέκταση της ήδη υπάρχουσας ρυμοτομικής μελέτης στη Ζώνη Γ2 ώστε να ενταχθεί σαν εντός σχεδίου περιοχή με ανώτερο συντελεστή δόμησης 0,4 κάλυψης 40%, για να χρησιμοποιηθεί στην καλύτερη πολεοδομική οργάνωση της περιοχής.

ΙΙ. ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ

 • «Διεύρυνση και ενίσχυση του κοινόχρηστου δημόσιου χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης».
  Παρατήρηση: Οι εκτάσεις αποτελούν κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας με σχετικές Συμβολαιογραφικές Πράξεις, νόμιμα μετεγγραμμένες προ του έτους 1945. Η περιοχή έχει Κτηματολόγιο που αποδίδει τις εκτάσεις αυτές στους ιδιώτες και δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση δημόσιος χαρακτήρας σε όλο το εύρος της Παραλιακής Ζώνης.
 • «Αποσυμφόρηση από εκτεταμένες, εντατικές ή αποκλειστικές δραστηριότητες κι εκμεταλλεύσεις και απομάκρυνση ασύμβατων χρήσεων και δραστηριοτήτων».
  Παρατήρηση: Το δεύτερο σημείο του θαλάσσιου μετώπου είναι σχετικά ασαφές και αόριστο. Όσον αφορά στην απομάκρυνση των ασύμβατων χρήσεων και δραστηριοτήτων επισημάναμε ότι η περιοχή είναι θεσμοθετημένη ως β΄ παραθεριστική κατοικία – με τουριστικές εγκαταστάσεις. Εκ τούτου τεκμαίρεται ως άστοχη η εν λόγω απόφαση (δηλ. προβλέπεται απομάκρυνση ξενοδοχειακών μονάδων;). Η απόφαση αυτή χρήζει μάλλον επανεξετάσεως.
 • «Αύξηση της προσπελασιμότητας με διευκόλυνση της πρόσβασης των πεζών και ποδηλάτων σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης και με κάθετους πεζόδρομους ικανού πλάτους σύνδεσης του οδικού δικτύου με το παράκτιο μέτωπο. Εξασφάλιση ικανών και ασφαλών προσβάσεων και της γενικής προσπελασιμότητας για όλες τις κοινωνικές ομάδες.»
  Παρατήρηση: Δεν έχει ληφθεί υπόψη το ανάγλυφο και απόκρημνο της περιοχής όπου οι κάθοδοι λειτουργούν ως δίοδοι προς τη θάλασσα. Δεν είναι όμως, πάντοτε εφικτή η διάνοιξη των καθόδων αυτών, λόγω της ιδιαιτερότητας του ανάγλυφου της περιοχής. Συμπληρωματικά παραθέτουμε ότι το πρανές έχει υψομετρική διαφορά από το επίπεδο της θαλάσσης πάνω από 17 μέτρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ομαλώς προσβάσιμη παραλία αλλά πρόκειται περισσότερο για βραχώδη «παραλία» που έχει και την εικόνα απότομου γκρεμού. Ενδεικτικά σας παραπέμπουμε σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της περιοχής www.kokkinolimanaki.gr. Είναι προφανώς αναγκαίο να πραγματοποιηθεί η στήριξη του πρανούς που ήδη καταρρέει καθημερινά και δεν έχει ληφθεί υπόψη κατά την προέγκριση του ΕΧΣ. Μια αυτοψία εκ μέρους σας, θα επιβεβαίωνε αυτά που έως τώρα έχουν περιγραφεί.
 • «Η απελευθέρωση της παραλιακής ζώνης από περιφράξεις κατά προτεραιότητα στο τμήμα μεταξύ της οδού Ποσειδώνος και της ακτογραμμής στο Μάτι και μεταξύ της οδού Δημοκρατίας και της ακτογραμμής στο ΚΛ»
  «Ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου και δημιουργία ενιαίου παραλιακού περιπάτου που θα συνδέει τη Ραφήνα με το Ζούμπερι με της περιοχής επέμβασης».
  «Η προστασία και ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου τοπίου»
  Παρατήρηση: Όσον αφορά την απελευθέρωση της παραλιακής ζώνης από τις περιφράξεις θέτουμε προς ενημέρωσή σας, ότι οι εκτάσεις του παραλιακού μετώπου είναι κλήροι της Αγροτικής Νομοθεσίας. Έχουν περιέλθει νόμιμα στους αρχικούς κληρούχους, με εκούσια μεταβίβαση του Αγροτικού Νόμου, με σχετικέςΣυμβολαιογραφικές Πράξεις νόμιμα μετεγγραμμένες προ του έτους 1945. Στη συνέχεια το Εθνικό Κτηματολόγιο αποδίδει τις εκτάσεις αυτές σε ιδιώτες και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δημόσιες εκτάσεις αλλά αντιθέτως εκτάσεις που σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αρ.πρ. 2222/84286 της 29/8/2012 το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε αυτές.
  Επιπλέον, τα κτίσματα που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο έχουν νόμιμη άδεια, βάση του επαρχιακού δρόμου (οδός Δημοκρατίας) ή είχαν άδειες προγενέστερες του 1955. Όσον αφορά τις περιφράξεις είναι προγενέστερες του ν. 1337/1983 (Νόμος Τρίτση). Όσον αφορά στο προτεινόμενο έργο δεν έχει διευκρινιστεί ο φορέας διαχείρισης, η χρηματοδότηση και η συντήρηση του έργου, οπότε διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας.
  Γίνεται γνωστό σε εσάς ότι
  ουδέποτε έχει μεταβιβαστεί η κυριότητα των ιδιοκτησιών και δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα η απαλλοτρίωση των εκτάσεων στη χερσαία ζώνη λιμένα περιοχής «Κόκκινο Λιμανάκι»
  ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
  Μετά την πρόσφατη πυρκαγιά απαραίτητη κρίνεται η στήριξη του πρανούς της παραλίας από το Μπλε Λιμανάκι έως την Αργυρά Ακτή (Σύνορα Κόκκινο Λιμανάκι και Ματιού) όπου αυτή απαιτείται. Επιπλέον κρίσιμη για την διατήρηση των παραλιών είναι η μελέτη της διάβρωσης του εδάφους και του κατολισθητικού κινδύνου λόγω του απόκρημνου χαρακτήρα του πρανούς και της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς μεταξύ αιγιαλού και παραλιακού μετώπου.

ΙΙΙ. Ρέματα παραρεμάτιες περιοχές (Ε)

Τα σημεία που θα επιθυμούσαμε να επανατοποθετηθούμε είναι τα εξής:
Α) Εκπόνηση νέας γεωλογικής μελέτης (εδαφικών πόρων, μείωση κινδύνου διάβρωσης, μείωση πλημμυρικού κινδύνου, μείωση κατολισθητικού κινδύνου), λαμβάνοντας υπόψη την παλαιότερη γεωλογική μελέτη της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι που είχε συνταχθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.


Β) Ρέματα.
Για την ολοκλήρωση και εφαρμογή της μελέτης απαιτείται οριοθέτηση και διευθέτηση του ρέματος Λυκόρεμα – Παππά
Πρόταση: Πρέπει να ληφθεί υπόψη η υφιστάμενη κατάσταση. Προτείνεται η υπογειοποίηση από την ΕΟΦ μέχρι την κατάληξή του.

Πραγματοποίηση μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς και επικαιροποίηση/ ολοκλήρωση της ήδη υπάρχουσας υδραυλικής μελέτης και εφαρμογή τους στο μικρό υδατόρεμα της οδού Καλαβρύτων από τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. (ν.4258 ΦΕΚ Α΄94/2014, Κ.Υ.Α. ΑΡ.140055/2017 ΦΕΚ 428/Β/2017 και αποφάσεις Δήμου Ραφήνας Πικερμίου 201/2016, 198/2017)
Λαμβάνοντας υπόψη:
α. την υφιστάμενη κατάσταση και
β. ότι σύμφωνα με μελέτη της ΕΥΔΑΠ κοντά στο σημείο εκβολής προβλέπεται αντλιοστάσιο (ΑΡ5) λυμάτων (απόφαση περιφέρειας Αττικής 211/2017)

Πρόταση
Κατασκευή τεχνικού έργου από τις οδούς Πλαστήρα, Διογένους και Καλαβρύτων έως την παραλία.
Παρατήρηση: Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει δοθεί μόνο η βαθιά γραμμή του ρέματος Λυκόρεμα – Παππά και δεν έχουν δοθεί οι βαθιές γραμμές των άλλων ρεμάτων της περιοχής θα καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία επεξεργασίας του ΕΧΣ. Στην τελευταία συνάντηση της «Επιτροπής Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι» με τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη συμφωνήθηκε ο κ. Υπουργός να λάβει υπόψη και να παρέμβει υπέρ της υφιστάμενης κατάστασης. Η διατύπωση όμως, της εν λόγω αποφάσεως περί ανοικτής διατομής των ρεμάτων θα
δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ανακατασκευή και επισκευές των κτιρίων, καθώς και στην επεξεργασία του ΕΧΣ.

«Περιοχές ελεύθερων χώρων και αστικού πρασίνου: Πρόκειται για δάση, δασικές εκτάσεις, ζώνη παραλίας, ρέματα και παραρεμάτιες περιοχές και λοιπούς ελεύθερους χώρους».

«Στο πλαίσιο της μελέτης του ΕΧΣ θα προσδιοριστούν οι περιοχές προς πολεοδόμηση και οι εκτός πολεοδόμησης, λαμβάνοντας υπόψη, κατεξοχήν, το δασικό χαρακτήρα των περιοχών, την προστασία των φυσικών πόρων και τις πολεοδομικές ανάγκες».
Παρατήρηση : Η Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος χωρίς να έχει την αρμοδιότητα της κρίσης των εκτάσεων διατυπώνει απόψεις και μιλάει ευθέως για δάση. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης τέθηκε υπόψη της Γεν. Γραμματέα κας Ε. Κλαμπατσέα ότι οι εκτάσεις στο Κόκκινο Λιμανάκι αποτελούν κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας όπου το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να προβάλλει δικαιώματα κυριότητος. Επίσης, είχε τεθεί υπόψη του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού κ. Φάμελλου ο οποίος έκανε αποδεκτές τις προτάσεις μας για επικαιροποίηση, τροποποίηση και αναμόρφωση του Δασικού χάρτη στην περιοχή μας. Εκ των ανωτέρω τεκμαίρεται ότι η Γ. Γ. Χωρικού Σχεδιασμού παρέλειψε τα στοιχεία αυτά, προκαταβάλλοντας την επόμενη φάση του ΕΧΣ.

Γ. Οδικοί Άξονες
Με το ΦΕΚ 1643 στις 13 Μαΐου 2019, έγινε ο προσδιορισμός σε σύστημα γεωγραφικών συντεταγμένων ΕΓΣΑ ΄87, των αξόνων των οδών: α) Καρπάθου, Κύπρου, Ορειβατών, Ποσειδώνος, Δημοκρατίας, Μικράς Ασίας και β) Κυανής Ακτής, Αχιλλέως, ανώνυμης οδού νοητής επέκτασης του δυτικού τμήματος της οδού Αχιλλέως έως την οδό Ποσειδώνος, Ευβοϊκού, Τρίτωνος, Περικλέους, Αργυράς Ακτής.
Πρόταση
Το ακριβές πλάτος των οδών έχει καθοριστεί από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής (ΦΕΚ ΑΑΠ/43/2012).


Θέμα 3o: Προτεραιότητες για την ανασυγκρότηση της Περιοχής. Τα θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για την αποκατάστασή της πληγείσας περιοχής και είναι τα ακόλουθα.

1. Άμεση απόσυρση του δασικού χάρτη.
2. Άμεση επισκευή και ανακατασκευή (με βάση το ν.1979 φυσικών καταστροφών) όλων των κτιρίων στην πληγείσα περιοχή.
3. Άμεση επιστροφή όλων των μηχανικών στο ΤΑΕΦΚ-Ραφήνας και ενίσχυσή του.
4. Εμπροσθοβαρής χρηματοδότηση επισκευών και ανακατασκευών των κτηρίων
5. Ως εναλλακτική λύση της εφαρμογής του ΕΧΣ, στην περίπτωση που η εφαρμογή τουσημάνει καθυστερήσεις, ζητείται: να εξαιρεθεί το Κόκκινο Λιμανάκι από το ΕΧΣ λόγω της ήδη υπάρχουσας ρυμοτομικής μελέτης (ΦΕΚ ΑΑΠ/43/2012, ΦΕΚ ΑΑΠ/63/2017) και προτείνεται η Επέκταση του Σχεδίου Πόλεως στο σύνολο της εκτάσεώς του με πλεονέκτημα την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής.
6. Άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων της πολιτείας:

 • ολοκλήρωση της υλοτόμησης αποκομιδή της καμένης φυτικής ύλης που είναι διάσπαρτη σε πολλά οικόπεδα στην πληγείσα περιοχή,
 • απομάκρυνση του αμιάντου,
 • κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτιρίων με κόκκινη σήμανση.

7. Άμεση ανάρτηση της πράξης εφαρμογής β’ φάση και καθορισμός υψομέτρων.
8. Κύρωση της πράξης εφαρμογής.
9. Επίσπευση δικαιολογητικών εγγράφων από το κτηματολόγιο Σπάτων.
10. Επαρκής στελέχωση της πολεοδομίας Ραφήνας-Πικερμίου.
11. Άμεση οριοθέτηση – διευθέτηση των ρεμάτων και υλοποίηση του υδατορέματος της οδού Καλαβρύτων.
12. Αντιπλημμυρικά έργα ανατολικά της Λ. Μαραθώνος που αφορούν το Κόκκινο Λιμανάκι, Μάτι, Αγ. Ανδρέας.

13. Αντιπλημμυρικά και στήριξη του πρανούς σε όλο το μήκος στο Κόκκινο Λιμανάκι έως και την Αργυρά Ακτή.
14. Γνωστοποίηση του συνόλου των μελετών που αφορούν την περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι.
15. Απόδοση της αποζημίωσης για τον περιβάλλοντα χώρο για το σύνολο των ιδιοκτησιών ανεξαρτήτως χαρακτηρισμού.
16. Επαρκή κίνητρα για να επέλθει η κανονικότητα στην περιοχή όπως:
Α) Κατεδαφίσεις των κτηρίων ετοιμόρροπων κτισμάτων αγνώστου ιδιοκτήτη ή ιδιοκτήτη που έχει αμελήσει την έκδοση Π.Α.Ε.Ε.Κ. μετά από αυτεπάγγελτο έλεγχο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών.
Β) Άμεση οικονομική στήριξη όλων των πληγέντων κατοίκων (π.χ. επιδόματα, ρυθμίσεις και εκπτώσεις σε λογαριασμούς οργανισμών κοινής ωφέλειας και δημοτικά τέλη, εκπτώσεις σε φάρμακα κ.α.)
Γ) Δημιουργία παιδικής χαράς, πολιτιστικού κέντρου, αθλητικού χώρου (και αποκατάσταση του ήδη υπάρχοντος).


Οι παραπάνω προτάσεις που αποτελούν προϊόν διαβούλευσης με τους κατοίκους της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι επικυρώθηκαν σε ανοικτή συγκέντρωση των κατοίκων την 18
η Αυγούστου 2019.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την διάθεση επικοινωνίας και προσβλέπουμε στην αρμονική συνεργασία και παράλληλα ευελπιστούμε ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις μας.

Εκπρόσωποι: Ανδρέου Χρήστος
Αργυροπούλου Έλενα
Γιούργας Δημήτριος
Κουλοχέρη Σοφία
Λαμπρινούδη Μυρτώ
Πιτσινός Εμμανουήλ
Φράγκος Πέτρος

 

Αναλυτικά η επιστολή: Επιτροπή Πληγέντων ΚΛ-Προτάσεις

Έκτακτη Τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του ΥΠΕΝ

0

Η Επιτροπή Πληγέντων ευχαριστεί θερμά την Ηγεσία του ΥΠΕΝ που επέτρεψε την έκτακτη τηλεδιάσκεψη, ώστε να ακουστούν οι απόψεις των κατοίκων μέσω της Επιτροπής Πληγέντων, στο σημείο μηδέν & λίγο πριν την ανάρτηση των μελετών του ΕΠΣ – του Προεδρικού Διατάγματος .
Οι προτάσεις μας περιελάμβαναν όλα τα βασικά σημεία των μελετών του ΕΠΣ, της συμπληρωματικής ανάρτησης της ΣΜΠΕ, όπου αναζητήθηκαν εφικτές λύσεις & κοινά σημεία προσέγγισης. Τα σημεία που θεωρούνται βέβαια προς διόρθωση μέσω της επικοινωνίας μας , είναι το Νότιο όριο μας, όπου υπερισχύει η απόφαση 57/1930 του Ειρηνοδικείου Κρωπίας και το πληρέστερο τοπογραφικό του κ.Χ. Χατζημιχάλη , έναντι του λανθασμένου ορίου του συνοικισμού της Ραφήνας του 1930 .

Επίσης, τέθηκαν υπόψη τα δασικά στοιχεία που λανθασμένα έχουν τοποθετηθεί στο παράκτιο μέτωπο στο Κόκκινο Λιμανάκι και στην γραμμή του ορίου στο Μάτι . Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί επανέλεγχος των δεδομένων , διότι έχουμε απόκλιση μεταξύ των διαγραμμάτων Α) των δύο συμβολαίων ( Σπ. Σαντριβανόπουλος) και Β) των ορθοφωτοχαρτών της εταιρείας μελετών.

Επιπλέον, έγιναν τεκμηριωμένες αναφορές στα εξής σημεία .

1) για τις ΖΟΕ Μεσογείων του 2003

2) για την προγραμματική σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών – Περιφέρειας και των δύο Δήμων Ραφήνας – Μαραθώνα

3) για τις προτεινόμενες από εμάς τροποποιήσεις των αποφάσεων 4249/2018, 3295/2021 & 29801/2021 , βάσει των τεκμηριωμένων τεχνικών στοιχείων, που έχουν αποσταλεί στην διοίκηση .

Επιπλέον , θέσαμε υπόψη

4) την ανανέωση της σύμβασης των μηχανικών στο ΤΑΕΦΚ ΑΑ

5) την συνέχιση της επιδότησης ενοικίου, και άλλα θέματα.

Συμπληρωματικά,προς αποφυγήν παρεξηγήσεων προς τις άλλες επιτροπές και φορείς στην πληγείσα περιοχή, η Επιτροπή Πληγέντων είχε κάνει αίτημα τηλεδιάσκεψης για έκτακτα θέματα, με την συμμετοχή των Υφυπουργών, κ.Ν.Ταγαρά ,κ. Γ. Αμυρά, των Γενικών Γραμματέων κ.Ε.Μπακογιάννη, κ.Κ.Αραβώση,τον νομικό σύμβουλο, τους μελετητές του ΕΠΣ -TEE , επίσης έγινε παρέμβαση στην τηλεδιάσκεψη του εκπροσώπου της Αμπελούπολης και της νομική συμβούλου του Προβάλινθου.

Εμείς σαν επιτροπή γνωρίζοντας τις προσπάθειες που έγιναν ώστε να επιλυθούν πολλά προβλήματα στο Κόκκινο Λιμανάκι & στο Μάτι, θα στηρίξουμε ενεργά την προσπάθεια των οικισμών, της Αμπελούπολης , του Προβάλινθου & του Νέου Πόντου ώστε να δικαιωθούν τα αιτήματά τους .

ΔΕΔΔΗΕ – Υπογείωση των Δικτύων Διανομής Η.Ε. στο Κόκκινο Λιμανάκι

0

Η Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι ευχαριστεί θερμά τον Υπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος κ.Σκρέκα για τις άμεση ανταπόκριση του αιτήματος μας για υπογείωση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη πληγείσα περιοχή.

 

Δείτε εδώ την επιστολή : ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΕΔΔΗΕ

Δικαίωση για Κοκ.Λιμανάκι & Μάτι μέσω της εγκυκλίου του ΥΠΕΝ.

0

Η Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι, ευχαριστεί θερμά τον Γ.Γ. κ.Αραβώση για την εγκύκλιο ΔΔΕΥ/505661/1786/25-05-2021 που αφορά την εφαρμογή της παραγράφου 6 του άρθρου 20 του νόμου 3889 σχετικά με την επίσπευση των διαδικασιών αποκατάστασης και ανασυγκρότησης της περιοχής μετά από την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018.

 

“Θέμα: Εφαρμογή τής παρ. 6 άρθρου 20 του ν. 3889/2010 επί των πληγεισών περιοχών τής 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στην Περιφέρεια Αττικής.
Σχετ.: Το 125418/Σ.26806/Φ.Α.01/14.05.2021 Τ.Α.Ε.Φ.Κ.-Α.Α.

Σύμφωνα με τις διατάξεις τού άρθρου 48 του ν. 4685/2020 (Α΄ 92) οι δασικοί χάρτες αναμορφώνονται σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται και στη συνέχεια αναρτώνται. Παράλληλα με το άρθρο 50 του ιδίου νόμου συμπεριλαμβάνονται πλέον στην ανάρτηση και οι περιοχές που είχαν εξαιρεθεί αυτής σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 5 άρθρου 23 του ν. 3889/2010 (πρώην οικιστικές πυκνώσεις).

Σε εφαρμογή των ανωτέρω οι δασικοί χάρτες των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές τής 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στην Περιφέρεια Αττικής, αποτέλεσαν  αντικείμενο της προβλεπόμενης αναμόρφωσης και συμπλήρωσης και στη συνέχεια τούτου αναρτήθηκαν στις 12.03.2021 [29801/12.03.2021 ΔΔ Αν. Αττικής [AΔA: ΨΚΜΟΟΡ1Κ-ΣΦ0] και στις 02.04.2021[38069/02.04.2021 ΔΔ Αν. Αττικής (ΑΔΑ: ΩΞΘΑΟΡ1Κ-62Ζ )].

Η αναμόρφωση και η επακολουθήσασα ανάρτηση των εν λόγω δασικών χαρτών, με την ταυτόχρονη συμπερίληψη περιοχών που δεν συμμετείχαν στην προγενέστερη ανάρτηση, επέφερε την ενεργοποίηση των προβλέψεων της παρ. 6 του άρθρου 20 του ν. 3889/2010, στην οποία περιγράφεται η ενιαία αντιμετώπιση και έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της βεβαίωσης του χαρακτήρα, όπου απαιτείται, δια της άμεσης χρήσης των στοιχείων για το σύνολο των περιεχομένων στο δασικό χάρτη εκτάσεων.

Κατόπιν τούτων για την επίσπευση των διαδικασιών αποκατάστασης των ζημιών στις ανωτέρω περιοχές, και με δεδομένο ότι η απόφαση της ανάρτησης του οικείου Διευθυντού Δασών αποτελεί και πράξη διαπίστωσης του χαρακτήρα και της μορφής των εκτάσεων, που περιλαμβάνονται στον δασικό χάρτη, μπορεί αντί των προβλέψεων του άρθρου 5 του ν. 4576/2018 (Α’ 196) να γίνεται με εφαρμογή τής παρ. 6 του άρθρου 20 του ν. 3889/20210 και ειδικότερα:
α. βεβαιώνεται η υπαγωγή ή μη μίας έκτασης στη δασική νομοθεσία, με τη χρήση των αναρτημένων πλέον δασικών χαρτών, με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν.1599/1986 (A΄ 75)σε τοπογραφικό διάγραμμα ή σε απόσπασμα του αναρτημένου δασικού χάρτη με αποτυπωμένο επ’ αυτού του ακινήτου ενδιαφέροντος, από τον συντάκτη του και

β. για τις περιπτώσεις που δεν υφίσταται υποχρέωση εκπόνησης τοπογραφικού διαγράμματος για ακίνητο ή για κάθε άλλο λόγο εκτέλεσης των αρμοδιοτήτων του, δύναται ο οικείος Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.) να κάνει χρήση των αναρτημένων χαρτών για τη διαπίστωση εάν μία πληγείσα έκταση υπάγεται ή όχι στη δασική νομοθεσία.”

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΔΑΤΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΑΒΩΣΗΣ
Α. Π.: ΥΠΕΝ/ΔΔΕΥ/50561/1786
Ημ/νία: 25/05/2021

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ : ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΕΝ_ΠΑΡ.2 ΑΡΘΡΟ 20

 

Οι προτάσεις μας στη Συμπληρωματική της ΣΜΠΕ

0

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΡΑΦΗΝΑΣ
ΑΓ.ΘΩΜΑ
Τ.Κ.19009
Τηλ. 6941480208
e-mail: epitropi.pligenton@gmail.com

Ημ/νια: 15/05/2021

Προς:

 1. Γ.Γ. Χωροταξίας κ Αστικού Περιβάλλοντος, κ.Ε. Μπακογιάννη
 2. ΔΙ.Π.Α/ΥΠΕΝ
 3. Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ.Γ. Στασινό.

ΘΕΜΑ: « Παρατηρήσεις επί του Τεύχους Συμπληρωματικών Στοιχείων ΣΜΠΕ μετά την τροποποίηση του ΕΠΣ σε συνέχεια της ανάρτησης του Δασικού Χάρτη της περιοχής »

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά

Αξιότιμοι κύριοι / αξιότιμες κυρίες

Μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις μας και εν προκειμένω της εισηγήσεώς μας στις 24/09/2020 προς τον τότε Υφυπουργό κ.Δ.Οικονόμου και τον Γενικό Γραμματέα κ.Ε.Μπακογιάννη σχετικά με τις τροποποιήσεις των χρήσεων γης (Ζώνη Α, Θ1, Γ2)  των ΖΟΕ Μεσογείων (ΦΕΚ 199Δ/2003) αποδείχτηκε από την εμπεριστατωμένη έρευνά μας, η αστοχία των εισηγήσεων, λόγω εσφαλμένης κατανόησης (λόγω του ότι χρησιμοποιήθηκε ο αναληθής, εν πολλοίς, προσωρινός χάρτης του 1984 ως οριστικός) που παρέσυρε την μελέτη και τον Νομοθέτη αυτής, σε λανθασμένα και μη ορθά συμπεράσματα. Το αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών ήταν να προκύψει το  προβληματικό για την περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι, ΦΕΚ 199Δ/2003. Επισυνάπτεται η επιστολή της Επιτροπής Πληγέντων που αποδεικνύει τα ανωτέρω.

Τεχνικά στοιχεία επί της συμπληρωματικής της ΣΜΠΕ

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει απόκλιση στο νότιο όριό μας, διότι δεν λήφθηκαν υπόψη:

 • η απόφαση Ειρηνοδικείου Κρωπίας (αριθμ. 57/24-07-1930)
 • συμβολαιογραφική πράξη (αριθ.11739/05-08-1932),
 • και το πληρέστερο τοπογραφικό διάγραμμα του κ.Χατζημιχάλη με κορυφές ΓΔΕΖ που εμπεριέχεται στο Συμβόλαιο 11739/05-08-1932.

Η απόφαση Ειρηνοδικείου Κρωπίας αναφέρει λεπτομερώς τη διαδρομή του νότιου ορίου στο Κόκκινο Λιμανάκι και συγκεκριμένα αναδεικνύει σαν νότιο όριό μας τις οδούς Αργιθέας – Ήλιδος – Δημοκρατίας – Παύλου Μελά μέχρι την παραλία. Επίσης επιβεβαιώνει ευκρινέστερα το ανατολικό όριό μας που τοποθετείτο στην παραλία και κάνει αναφορά 1375 m περίπου (μετρουμένης πλευράς ταύτης από νότου προς βορρά) επί του φυσικού εδάφους.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι καμία ευθύνη δεν βαρύνει τους μελετητές διότι έπρεπε εμείς να είχαμε επισημάνει (οι ενδιαφερόμενοι) την απόφαση 57/1930 του Ειρηνοδικείου και το μεταγενέστερο διάγραμμα του κ. Χατζημιχάλη που ενσωματώνεται στο Συμβόλαιο 11739 με τις πλευρές ΓΔΕΖ.

Τα ανωτέρω στοιχεία: απόφαση 57/1930 και το μεταγενέστερο τοπογραφικό του κ.Χατζημιχάλη που επικαλούμαστε, τα είχαμε εκθέσει σε προγενέστερο χρόνο στις εξής ομιλίες:

 1. Στην ημερίδα «αγροί που άλλαξαν μορφή» – λύση στην αδικία (19/03/2019)
 2. Στην ημερίδα (03/2019) που έλαβε χώρα στην πληγείσα περιοχή παρουσιάστηκαν τα στοιχεία σχετικά με τις περιοχές Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι, όπου παραδώσαμε έναν ογκώδη φάκελο με όλα τα ανωτέρω στοιχεία στον διοργανωτή της ημερίδας και βουλευτή της Ν.Δ κ. Γ.Βλάχο.

Επιπλέον τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τα κυβερνητικά στελέχη, ώστε να φτάσουμε στην νομοθεσία της παρ. 6 του άρθρου 102  του Ν.4685.

Εκ των ανωτέρω τεκμαίρεται ότι τα συμβόλαια 6166/1930 και το μεταγενέστερο συμβόλαιο 11739/1932 και η απόφαση του Ειρηνοδικείου Κρωπίας 57/1930 εμπερικλείουν την πραγματική  εικόνα στην συνολική έκταση στο Κόκκινο Λιμανάκι, όσον αφορά τα όρια μας.

Επιπρόσθετα ο Νομοθέτης (άρθρο 102) επισημαίνει ρητά «Αποφάσεις κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων, πρωτόκολλα επιβολής ειδικής αποζημίωσης ανακαλούνται αυτοδικαίως» δηλαδή χωρίς να παρέμβει άλλος. Αυτό μας λέει ο νομοθέτης.

Άρα, από την Λ. Μαραθώνος  έως την παραλία δεν δύναται να υπάρχουν δασικά στοιχεία στο σύνολο της εκτάσεως.

Επίσης, οι αναφορές στην εισήγηση της ΣΜΠΕ κάνουν λόγο για δασωθέντες αγρούς. Αυτό δεν είναι ακριβές, διότι οι εκτάσεις στο Κόκκινο Λιμανάκι  βάσει  της παρ.6 του άρθρου 102 του Ν.4685  είναι κλήροι της αγροτικής νομοθεσίας συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων που εμπίπτουν στις διατάξεις των ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΊΩΝ 2003 (Α΄, Θ1, Γ2).

Συνεπώς, είναι σωστή η συμπληρωματική ανάρτηση της ENVECO-TEE της ΣΜΠΕ, διότι επιφέρει καίριες αλλαγές στην περιοχή επέμβασης του ΕΠΣ. Ως εκ τούτου, σε αυτό το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης,καλούμαστε να διορθώσουμε τα τεχνικά στοιχεία της μελέτης ώστε να καταστήσουμε τη συμπληρωματική ανάρτηση της ΣΜΠΕ άρτια.

Προτείνουμε ως εφικτές λύσεις:

 1. Τη διόρθωση του Νότιου ορίου και συγκεκριμένα η γραμμή του διαγράμματος ΔΤΕ-ΤΕΕ να ευθυγραμμιστεί με τον άξονα της Παύλου Μελά.
 2. Τη διόρθωση του διαγράμματος  στο Ανατολικό όριο ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις παραλίες στο Κόκκινο Λιμανάκι.
 3. Την τροποποίηση των χρήσεων γης της ΖΟΕ Μεσογείων (Α΄,Θ1,Γ2) βάσει της εισηγήσεως μας με συμβατές προς εμάς χρήσεις όπως περιγράφεται στο επισυναπτόμενο κείμενο της Επιτροπής.
 4. Να εξαιρεθεί το παράκτιο μέτωπο στο Κόκκινο Λιμανάκι από το Πρωτόκολλο της Συνθήκης της Βαρκελώνης και να ισχύσουν οι όροι και οι κανόνες των οικοδομικών αδειών.

 

Για την Επιτροπή Πληγέντων

Πέτρος Φράγκος.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ Δ. ΔΑΣΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 102 ΤΟΥ Ν.4685/2020

0

 Λίγες μέρες μετά την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των κατοίκων της πληγείσας περιοχής με Κυβερνητικούς παράγοντες σχετικά με τα προβλήματα που προέκυψαν και θα προέκυπταν μετά το εν λόγω συμβάν στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Ο κ.Ιωνάς Νικόλαος εξαιρετικός και πολύπειρος τοπογράφος – μελετητής γνωρίζοντας με ακρίβεια και πλήρη επάρκεια το αντικείμενο των πολεοδομικών θεμάτων της περιοχής, πρότεινε στην ηγεσία του ΥΠΕΝ να μην προχωρήσουν στην ανάρτηση του Δασικού και Αναδασωτέου Χάρτη της καείσας περιοχής στην παρούσα φάση. Διότι αυτή η πρόχειρη και βεβιασμένη ενέργεια θα γεννούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που δήθεν θα επίλυε. Δυστυχώς η ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν έλαβε υπόψιν της, την ορθή παρέμβαση του κ.Νίκου Ιωνά και η περιοχή οδηγήθηκε σε δυσεπίλυτο αδιέξοδο που καθυστέρησε κατά πολύ και δραματικά την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της περιοχής.

 Αργότερα τον Αύγουστο του 2018 έλαβε χώρα η ανάρτηση του περιγράμματος της καείσας περιοχής (ΦΕΚ 415/Δ/2018) και στην συνέχεια αναρτήθηκε ο δασικός χάρτης του 2018 (Αρ. αποφ. 4510/19-10-2018). Ακολουθούν και έτερες συναφείς αποφάσεις  ξεχωρίζοντας την υπ’αριθμ. 494 απόφαση μερικής κύρωσης του Δασικού Χάρτη. Σε αυτό το καθοριστικό σημείο του 2018 οι κάτοικοι προέβαλαν την αντίθεση τους για τις φερόμενες δασικές εκτάσεις, μέσα από το επίπεδο των ενστάσεων που όριζε η διαδικασία. Οι ενστάσεις των κατοίκων δεν έχουν ακόμα συζητηθεί μέχρι σήμερα. Αναμένεται να εκδικαστούν στις επιτροπές.

 Παράλληλα κάποιοι συμπολίτες μας προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για κάποιες άστοχες ενέργειες της Διεύθυνσης Δασών και του Δασαρχείου, όπου εκτάσεις στο Κόκκινο Λιμανάκι που αποτελούν κλήρους της αγροτικής νομοθεσίας, χαρακτηρίζονταν από τη Δ.Δασών ως φερόμενες δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.

 Εκείνο που είχε ιδιαίτερη σημασία είναι, ότι ορίστηκε η ημερομηνία εκδίκασης των προσφυγών στο δικαστικό επίπεδο για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

 Σε αυτό το κομβικό σημείο, δίνεται τώρα η ευκαιρία να επιλυθούν δυσεπίλυτα, χρόνια προβλήματα του παρελθόντος και έτσι να απαλλαγούν οριστικά και αμετάκλητα από τις φερόμενες δασικές εκτάσεις στο παράκτιο μέτωπο. Τα αποδεικτικά στοιχεία που καλούνται να επικαλεστούν οι κάτοικοι είναι τα εξής:

1. Οι εκτάσεις στο Κόκκινο Λιμανάκι αποτελούν κλήρους της αγροτικής νομοθεσίας και εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας σύμφωνα με την παρ. 6 του Άρθρου 102 του Ν. 4685/2020.

2. Η έκταση στο Κόκκινο Λιμανάκι περιήλθε στους ακτήμονες αγρότες δυνάμει των συμβολαίων 6166/1930 και του 11739/1932 καθώς και των διαγραμμάτων του κ. Χατζημιχάλη.

3. Η απόφαση 57/1930 του Ειρηνοδικείου Κρωπίας αναγνωρίζει την εγκυρότητα των συμβολαίων και καθορίζει τα σαφή όρια του κτήματος Κόκκινο Λιμανάκι, ήτοι: ανατολικά έως τη θάλασσα του Ευβοϊκού Κόλπου (παραλία), δυτικά με τη Λεωφόρο Μαραθώνος,  βόρεια με το ρέμα Παπά-Λυκόρεμα και νότια με τις οδούς Αργιθέας – Ήλιδος – κόμβος Δημοκρατίας – Παύλου Μελά με κατάληξη στη θάλασσα.

 Συνεπώς, η Διεύθυνση Δασών στην πρόσφατη ανάρτηση του αναθεωρημένου δασικού χάρτη αρ. 29801/12-03-2021 της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου παραθεώρησε και καταστρατήγησε τη παρ. 6 του άρθρου 102 του Ν. 4685/2020. Συνάμα δεν έλαβε υπόψη της η Δ. Δασών τις ανωτέρω συμβολαιογραφικές πράξεις και την απόφαση 57/1930 του Ειρηνοδικείου Κρωπίας.

 Επιπρόσθετα, οι τροποποιήσεις των αποφάσεων 4249/05-10-2018 ΦΕΚ 415/Δ/2018 και 29801/12-03-2021 είναι πλέον εφικτές προς υλοποίηση.

 

Για την Επιτροπή Πληγέντων,

Πέτρος Φράγκος.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

0

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τα Υποθηκοφυλακεία και τους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τη μεταγραφή ακινήτων μη δασικού χαρακτήρα.

Η εγκύκλιος (αριθμ. 20303/18.5.2021) αναφέρει τα εξής:

«Αναφορικά με την διαδικασία μεταγραφής ακινήτων μη δασικού χαρακτήρα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Κεφαλαίου Β’ “Επιτάχυνση και απλούστευση της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών» του v. 3889/2010 (Α’ 182) σας ενημερώνουμε ότι εφαρμόζονται ειδικότερα οι παράγραφοι 5 και 6 του άρθρου 20 του νόμου αυτού, όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 142 του v. 4483/2017 (Α’ 107) & το άρθρο 48 του v. 4685/2020 (Α’92) και ισχύουν.

Αναφέρεται διευκρινιστικά ότι αφενός μεν οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται σε περίπτωση σύνταξης πράξεων που αφορούν στις δασικές εν γένει εκτάσεις που περιλαμβάνονται στον κυρωμένο δασικό χάρτη, να επισυνάπτουν πιστοποιητικό της αρμόδιας υπηρεσίας της οικίας Διεύθυνσης Δασών, με το οποίο βεβαιώνεται ο χαρακτήρας της έκτασης, για δε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στον δασικό χάρτη, επειδή δεν αποτελούν δασικές εν γένει εκτάσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του v. 3889/2010, υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του v. 1599/1986 επί του τοπογραφικού διαγράμματος που συνοδεύει τη σχετική πράξη του συμβολαιογράφου ή, αν δεν υφίσταται υποχρέωση εκπόνησης τοπογραφικού διαγράμματος, επί αποσπάσματος του δασικού χάρτη όπου απεικονίζεται το ακίνητο στο οποίο αφορά η συμβολαιογραφική πράξη και όπου εμφαίνονται οι συντεταγμένες των κορυφών του ακινήτου, με την οποία δηλώνεται υπευθύνως από τον συντάκτη του ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και να μνημονεύουν το περιεχόμενό τους στη συντασσόμενη πράξη, αφετέρου δε οι υποθηκοφύλακες δεν δύνανται να εγγράφουν ή να μετεγγράφουν πράξεις στα οικεία υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία, αν δεν έχουν τηρηθεί οι εν λόγω υποχρεώσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για την πιστή τήρηση και την απαρέγκλιτη εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων προς εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων.»

 

Δείτε εδώ την εγκύκλιο:

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

 

Το πρώτο σκέλος της εγκυκλίου πραγματοποιήθηκε και ευχαριστούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το ΥΠΕΝ.

Αναμένουμε ακόμα δύο ενημερώσεις από το κατεξοχήν αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις επόμενες μέρες και αυτές έχουν σχέση:

 • με την οδηγία προς τους συμβολαιογράφους από το ΥΠΕΝ και
 • σχετικά με την εγκύκλιο της συμπλήρωσης του άρθρου 5 του Ν4676/2018(ΦΕΚ196Α) που αφορά την αποκατάσταση.

Ανάρτηση / δημοσιοποίηση προς το κοινό της Σ.Μ.Π.Ε. του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) για την πυρόπληκτη περιοχή

0

Ανάρτηση / δημοσιοποίηση προς το κοινό της Σ.Μ.Π.Ε. του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου, Περιφέρειας Αττικής

Η Διεύθυνση Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας – Αττικής, Ταχ. Διεύθυνση: Πανόρμου 2, 11523 Αμπελόκηποι, Αθήνα), ως Αρχή Σχεδιασμού του Ε.Π.Σ. για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου, Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρ. 4.2 του άρθρου 7 της με Αρίθμ. ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ.107017/28.08.2006 Κ.Υ.Α. (Β΄ 1225) όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ. 4 της με Αριθμ. οικ.40238/28.09.2017 Κ.Υ.Α. (Β΄ 3759):

α. Ανακοινώνει ότι μετά τις μεταβολές που επέφερε στο Ε.Π.Σ. η ανάρτηση του δασικού χάρτη της περιοχής, τίθενται στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου, αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή:

– Τεύχος συμπληρωματικών στοιχείων Σ.Μ.Π.Ε., για τις αλλαγές που προκύπτουν από το νέο δασικό χάρτη στο Ε.Π.Σ. για την πυρόπληκτη περιοχή των ΔΕ Νέας Μάκρης και Ραφήνας,

– τον Χάρτη 5 «Πρόταση χωρικής ανάπτυξης περιοχής επέμβασης», με επισήμανση των περιοχών με αλλαγή στο πολεοδομικό καθεστώς, μετά την ανάρτηση του νέου δασικού χάρτη.

β. Προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να διατυπώσει εγγράφως και σε κάθε περίπτωση επαρκώς τεκμηριωμένα τις απόψεις του, επί του Τεύχους συμπληρωματικών στοιχείων της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.), προς τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ταχ. Διεύθυνση Λεωφ. Αλεξάνδρας 11, 11473 Αθήνα, sec.dipa@prv.ypeka.gr), μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης αυτής ημερών (παρ. 14 άρθρου 2 ν.4626/2019, η οποία προστέθηκε με το άρθρο 130 παρ. 4 γ. ν.4685/2020).

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΜΠΕ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΛΛΑΓΩΝ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ Κ.Λ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 4249-05/10/2018 ΦΕΚ 415/Δ/2018 ΚΑΙ 29801-12/03/2021

0

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΡΑΦΗΝΑΣ
ΑΓ.ΘΩΜΑ
Τ.Κ.19009
Τηλ. 6941480208-6977455172
e-mail: epitropi.pligenton@gmail.com

Ημ/νια: 09/04/2021

Προς:
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Κωνσταντίνο Σκρέκα
Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κύριο Νικόλαο Ταγαρά
Υφυπουργό Περιβάλλοντος κύριο Γεώργιο Αμυρά
Γ. Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κύριο Ευθύμιο Μπακογιάννη
Γ. Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κύριο Κωνσταντίνο Αραβώση

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση της απόφασης 4249-05/10/2018 ΦΕΚ 415/Δ/2018 (Διάγραμμα Αναδασωτέων εκτάσεων από την πυρκαγιά της 23/07/2018)
Τροποποίηση της απόφασης 29801-12/03/2021 αναθεωρημένου δασικού χάρτη 2021

Αξιότιμοι κύριοι,

Με την υπ’αριθμ.29801 /12-3-2021 απόφαση, δόθηκε η εντολή στην Κτηματολόγιο Α.Ε. να προβεί στην ανάρτηση του αναμορφωμένου δασικού χάρτη της περιοχής του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου σε εφαρμογή της παραγράφου 10 του άρθρου 48 του Νόμου 4685/2020 (Α’92).
Από την ως άνω ανάρτηση του δασικού χάρτη, διαπιστώθηκαν οι κάτωθι αστοχίες της
Διεύθυνσης Δασών:
Α) Εσφαλμένη τοποθέτηση δασικών στοιχείων:
1) Ως προς τους κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας
Σε κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας στο παράκτιο μέτωπο, που νομοθετήθηκαν με την παράγραφο 6 του άρθρου 102 του Νόμου 4685/2020 (Α’92) χαρακτηρίζονται από την Δ/νση Δασών, ως δασικές εκτάσεις με την ένδειξη ΔΔ στο δασικό χάρτη και με την επιπλέον πληροφορία ως αναδασωτέες. Αυτό, χρίζει διόρθωσης διότι πρόκειται περί αστοχίας.
2) Εντός της χερσαίας ζώνης Λιμένος Ραφήνας Έχουν τοποθετηθεί στοιχεία στον αναμορφωμένο δασικό χάρτη εντός της χερσαίας ζώνης Λιμένος (ΦΕΚ 364/Δ/1981 ΤΥ2234/11-06-1981 απόφαση νομάρχη αποφασίστηκε η επέκταση της χερσαίας ζώνης Λιμένος Ραφήνας ΦΕΚ 364/Δ/1981), ως δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.
Αυτό έχει συμβεί, διότι δεν έχουν περιληφθεί οι οριογραμμές της χερσαίας ζώνης, της ζώνης παραλίας και της γραμμής του αιγιαλού με αποτέλεσμα τμήματα αυτών να χαρακτηρίζονται λανθασμένως, δασικές/ αναδασωτέες εκτάσεις.
3) Της ζώνης αιγιαλού και παραλίας.
Το ίδιο έχει συμβεί και στη ζώνη παραλίας (Α5404/692 π.ε./8.2.1983 εγκρίθηκε η δημιουργία ζώνης παραλίας στην περιοχή από Πόρτο – Ράφτη μέχρι Σχινιά Μαραθώνος ΦΕΚ 52/Δ/1983) όπου ο αναρτηθείς δασικός χάρτης δείχνει εκτάσεις εντός της ζώνης παραλίας ως δασικές και αναδασωτέες.
Συμπληρωματικά, με την 2669/7.4.1982 απόφαση Νομάρχη επικυρώθηκε η από του έτους 1961 έκθεση και το διάγραμμα καθορισμού οριογραμμής αιγιαλού και παραλίας στην περιοχή από Πόρτο – Ράφτη μέχρι Σχινιά Μαραθώνος (ΦΕΚ 449/Δ/1982)
Προφανώς διέφυγε των υπηρεσιών ότι στον αναμορφωμένο δασικό χάρτη του Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου όσον αφορά το Κόκκινο Λιμανάκι χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του χάρτη αναδάσωσης (4249/5.10.2018). Για αυτό το λόγο χαρακτηρίζονται ως δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, μεγάλα τμήματα του παράκτιου μετώπου, συμπεριλαμβανομένης της χερσαίας ζώνης λιμένος και της ζώνης παραλίας.
Εκ των ανωτέρω τεκμαίρεται ότι μετά τη ψήφιση του άρθρου 102 του Ν.4685 του 2020 έπρεπε να τοποθετηθεί το θεωρημένο περίγραμμα του ΥΠΕΝ ώστε να τροποποιήσει τον αναδασωτέο χάρτη ΦΕΚ 415/Δ/2018 Διάγραμμα Αναδασωτέων εκτάσεων από την πυρκαγιά της 23/07/2018 όσον αφορά το Κόκκινο Λιμανάκι. Επίσης, έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί, η γραμμή του αιγιαλού, η χερσαία ζώνη λιμένος και η ζώνη παραλίας, οι οποίες (ζώνες) δεν μπορούν να είναι δασικές και αναδασωτέες σε καμία περίπτωση. Επιπλέον, θα επηρεάσουν άμεσα τις μελέτες του ΕΠΣ λόγω των δασικών/αναδασωτέων εκτάσεων.
Ζητούμε την τροποποίηση της ανάρτησης του αναμορφωμένου δασικού χάρτη – αριθμός απόφασης 29801/12.03.2021 και της απόφασης Αποκεντρωμένης Δ/νσης Αττικής 4249/05.10.2018, ΦΕΚ 415/Δ/2018 (Διάγραμμα Αναδασωτέων Εκτάσεων από την πυρκαγιά της 23/07/2018).

Με εκτίμηση,
Για την Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας
Πέτρος Φράγκος.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 2003

0

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΡΑΦΗΝΑΣ
ΑΓ.ΘΩΜΑ
Τ.Κ.19009
Τηλ. 6941480208
e-mail: epitropi.pligenton@gmail.com

Ημ/νια: 24/09/2020

ΠΡΟΣ: Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος
κ. Δημήτριο Οικονόμου
Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος
κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη

Αξιότιμοι κύριοι,
Σε συνέχεια, του από 2/9/2020 εγγράφου μας της ‘‘Επιτροπής
Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι’’ όπου απεστάλη προς εσάς, σχετικά με την εισήγησή μας, για τροποποίηση των χρήσεων γης (Ζώνη Α ́, Θ1 και Γ2) των ΖΟΕ Μεσογείων 2003 ακολούθησε η τηλεδιάσκεψη τηςΠαρασκευής της 11/9/2020 όπου μας εζητήθη να ερευνηθούν τα στοιχεία καθορισμού των χρήσεων γης της μελέτης του Ι.Π.Α. του Παντείου Πανεπιστημίου.
Μετά τον ενδελεχή έλεγχο και την εξέταση των κάτωθι εγγράφων:
1) του Ι.Π.Α. του Παντείου Πανεπιστημίου (μελέτη Λουκάκη),
2) την Αιτιολογική Έκθεση Σχεδίου Νόμου (Μέρος 1ο, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής),
3) την εισήγηση του «Οργανισμού Αθήνας – Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος» με θέμα «Οριοθέτηση ζωνών και καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης στην περιοχή της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Ανατολ. Αττικής – Μεσογείων», της 14/7/2000.
Συνεδρίαση 82η – Αρ. Πράξης 1. Τμήμα Α – Μελετητές: Α. Πάλλα –
Γ.Κοτίνη.
4) την εισήγηση του «Οργανισμού Αθήνας – Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος» με θέμα «Έγκριση Σχεδίου Π. Δ/τος για τον Καθορισμό χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του έτους 1923 ευρύτερη περιοχή Μεσογείων Ν. Αττικής‘’ μετά από υπόμνημα διαμαρτυρίας μέλους της ΕΕ για την 82η Συν/1ο θέμα/4.4.2001 Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής», της 22/6/2001. Συνεδρίαση 3η – Αρ.Πράξης 1,
5) την εισήγηση του Δήμου Ραφήνας (1999) προς τον Ο.Ρ.Σ.Α.: «Να χαρακτηριστεί ως ‘’Ζώνη Παραλίας Αναψυχής (Ζώνη Θ1) όλος ο παραλιακός χώρος του Δήμου Ραφήνας πλην της Λιμενικής Ζώνης’’» &
6) Εισήγηση της «Διεύθυνσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών» του Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας – Αττικής (Α ́) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Προέγκριση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (Ε.Χ.Σ.) για την πυρόπληκτη
περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των
Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου, Περιφέρειας Αττικής» (Φ.Στεφανή & Ε. Βιτζηλαίου).

Θ1

Το ΠΔ 456 Δ/20-08-1985 καθόρισε τις χρήσεις στο παραλιακό μέτωπο ως “ Β ́ Παραθεριστική Κατοικία και Τουριστικές Εγκαταστάσεις”. Το Ελληνικό Δημόσιο συνέταξε και ανήρτησε προσωρινό κτηματικό (δασικό) χάρτη την 24-09-1984 διεκδικώντας διάσπαρτα ως “Δημόσιες Διακατεχόμενες Δασικές Εκτάσεις” τμήματα του Κόκκινου Λιμανακίου, αγνοώντας: α) διοικητικές πράξεις όπως την υπ’αριθ.161761/3.12.1927
απόφαση του Υπ. Γεωργίας Αλ.Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας), β) την γνωμοδότηση Συμβουλίου Εποικισμού και γ) την υπ’αριθ. 66576/1929 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας (άρση περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού Κώδικα ν.4173/1929). Τα δεδομένα του Προσωρινού Χάρτη αντιμετωπίστηκαν επί σειρά ετών από το Ελληνικό Δημόσιο ως οριστικά. Οι κάτοικοι ουδέποτε δεχτήκαμε το χαρακτηρισμό Δημόσια Διακατεχόμενη Δασική Έκταση διότι βάση
του συμβολαίου 6166/1930 (εκούσια μεταβίβαση του άρθρου 127 του Αγροτικού Κώδικα) και σύμφωνα με την νομοθεσία (παρ.1 αριθ.11 ν.3147) το Κόκκινο Λιμανάκι αποτελεί κλήρο της αγροτικής νομοθεσίας και το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλει δικαιώματα κυριότητας.
Η μελέτη του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ι.Π.Α.) του
Παντείου Πανεπιστημίου 1995-1998 (μελέτη Π.Λουκάκης) για το
Κόκκινο Λιμανάκι και τη χρήση Θ1 είναι λανθασμένη , διότι :
1. Βασίσθηκε στον Προσωρινό Δασικό Χάρτη για το Κ.Λιμανάκι, όπως αυτό αποτυπώνεται στη σελ. 129-132 της εν λόγω μελέτης, που ενσωματώνεται στη 2η Φάση της μελέτης Ι.Π.Α., όπως επίσης και στις σελ.135-138 (4η Φάση της μελέτης Ι.Π.Α.). Επιπροσθέτως αξίζει να τονισθεί στη σελίδα 143 της 4ης Φάσης της μελέτης Ι.Π.Α. αναφέρεται:
« Εκκρεμότητες σε περιοχές που επρόκειτο να ενταχθούν στο σχέδιο υπάρχουν στην περιοχή της Ραφήνας, λόγω του ότι τμήματα των περιοχών αυτών θεωρούνται Δασικά.»
2. Δεν έλαβε υπόψιν της, η μελέτη το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής με τα κατακόρυφα πρανή· αντιθέτως θεώρησε ότι πρόκειται περί παραλιών τύπου Γλυφάδας, Βούλας, Αρτέμιδας, χωρίς υψομετρικές διαφορές. Αυτό εκ του αποτελέσματος αποδεικνύει ότι οι αρμόδιοι μελετητές δεν προέβησαν σε αυτοψία του χώρου. Ο δε Δήμος Ραφήνας ζήτησε από τον Ο.Ρ.Σ.Α. (Βλ. Σελίδα 8, 82ης Συνεδρίασης Αρ. Πράξης 1 της Εισήγησης προς την Ε.Ε. 14-07-2000):
«Να χαρακτηριστεί ως “Ζώνη Παραλίας – Αναψυχής (Ζώνη Θ1) όλος ο παραλιακός χώρος του Δήμου Ραφήνας πλην της Λιμενικής Ζώνης».
Από αυτό εξάγεται το συμπέρασμα πως ο Δήμος Ραφήνας δεν
πραγματοποίησε αυτοψία παραγνωρίζοντας το ανάγλυφο της περιοχής του και οδηγώντας (με την εισήγησή του) την μελέτη σε αστοχία και λανθασμένα συμπεράσματα.
Στην 3η Συνεδρίαση Αρ. Πράξης 1, Εισήγηση προς την Ε.Ε. Ο.Ρ.Σ.Α. σελ.7 παρουσιάζεται η χρήση Θ1 ως : «Η περιοχή Θ1 είναι η παραλιακή ζώνη που προβλέπεται για εγκαταστάσεις θαλάσσιας αναψυχής κοινόχρηστου χαρακτήρα. Αυτό αποτελεί πάγια πολιτική για όλη την παράκτια ζώνη της Αττικής. Οι τουριστικές εγκαταστάσεις οδηγούν σε “αποκλειστικότητα” χρήσης και χωροθετούνται σε ειδικές ζώνες.»
Αυτή η αλληλουχία αστοχιών παρέσυρε τη τότε διοίκηση με
αποτέλεσμα να εκδοθεί το Π.Δ. 199Δ/06-03-2003 με μια ασύμβατη χρήση Θ1 στο παραλιακό μέτωπο του Κόκκινου Λιμανακίου όπως «Ντουζιέρες, αποδυτήρια, W.C. κλπ » σε κατακόρυφα πρανή 20 μέτρων.
Τελευταία, η εισήγηση των κ.κ. Ε.Βιτζηλαίου και Φ.Στεφανή του
Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας-Αττικής προς το
ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ., βρίθει ανακριβειών (π.χ. λανθασμένο ιστορικό της
καείσας περιοχής, σελ.5), όπου μιλάει λανθασμένα για πρόσφυγες,
χωρίς την παραμικρή μνεία για την γεωργική αποκατάσταση και για τα καθοριστικά συμβόλαια 6165/1930 και 6166/1930 που αφορούν κλήρους της αγροτικής νομοθεσίας. Την αστοχία αυτή, αποκατέστησε ο Ν.4685/2020 (αρθρ.102 παρ. 6) αναγνωρίζοντας τα δύο αυτά συμβόλαια σαν κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας όπου το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλει δικαιώματα επί των εκτάσεων αυτών. Είναι φανερό όμως ότι στην ως άνω εισήγηση, υιοθετείται πλήρως η ύπαρξη δασών, δασικών εκτάσεων και αναδασωτέων με συνεχείς αναφορές (σελίδες 12,20,22,28,31,32,33,34), καταλήγοντας στην πρόταση όσον
αφορά το Θαλάσσιο Μέτωπο για την Διεύρυνση και ενίσχυση του
κοινόχρηστου, δημοσίου χαρακτήρα της Παραλιακής Ζώνης,
παραβλέποντας ότι πρόκειται για ιδιωτικές εκτάσεις με συμβόλαια νομίμως μεταγεγραμμένα στα υποθηκοφυλακεία Μαραθώνος-Καπανδριτίου και Κορωπίου.

Στην σελίδα 25 της εισήγησης του Τ.Μ.Σ.Α. προς το ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ
«Τονίζεται μάλιστα, ότι η πρόσβαση στην ακτογραμμή είναι δύσκολη και κατά τόπους αδύνατη, ως συνισταμένη της μη ορθολογικής και λειτουργικής διάρθρωσης του οδικού δικτύου, της γεωμορφολογίας, της μη ύπαρξης διαδρόμων/διεξόδων πρόσβασης μεταξύ των παραθαλάσσιων ιδιοκτησιών, της ύπαρξης μεγάλων ενιαίων και αδιαπέραστων εκτάσεων, καθώς και των περιφράξεων κατά μήκος της παραλιακής ζώνης. Επισημαίνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις στην περιοχή του Ματιού το πλάτος των διόδων πρόσβασης στην ακτογραμμή είναι 0,80-1,50μ. και συχνά υπάρχουν εμπόδια (δένδρα, κολωνάκια), ενώ στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας είναι σχεδόν ανύπαρκτες». Η πρόσβαση στις παραλίες είναι ευχερής. Στις 5 παραλίες του Κόκκινου Λιμανακίου, αντιστοιχούν 8 διάδρομοι/διέξοδοι πρόσβασης. Ο σκοπός ύπαρξης διόδου είναι να οδηγεί σε παραλία και όχι σε απόκρημνη και βραχώδη κατάληξη.
Οι παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες του Κόκκινου Λιμανακίου όπως
περιγράφονται στο 6166/1930 συμβόλαιο, συνορεύουν ανατολικά με την θάλασσα του Ευβοϊκού και μάλιστα με κάθετα πρανή ύψους 20 μέτρων που καθιστά την επικοινωνία των ιδιοκτησιών στο παραλιακό μέτωπο, αδύνατη. Το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες, ενιαίες και αδιαπέραστες ιδιοκτησίες οφείλεται στη μη κατάτμησή των.

Προτείνεται:

Η τροποποίηση της χρήσης του Θ1 της ΖΌΕ Μεσογείων 2003 σε Αμιγή Κατοικία – Ήπια Τουριστική, και Γενική Κατοικία εάν και εφόσον απαιτείται. Επιπλέον, να ενταχθεί στο ΕΠΣ

Γ2

Γεωργική γη είναι μια εύφορη έκταση η οποία καλείται να ικανοποιήσει τις ανάγκες σίτισης των κατοίκων αναλόγως των απαιτήσεων και των στόχων κάθε περιόδου.
Σύμφωνα με το Άρθρο 56 του νόμου 2637/1998, ως Γεωργική Γη
ορίζεται: “το ανώτερο στρώμα του φλοιού της Γης το οποίον προήλθε από αποσάθρωση συνεπεία ατμοσφαιρικών και βιολογικών επιδράσεων, έχει ικανοποιητική περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, υφίσταται την επίδραση του κλίματος και των μηχανικών μέσων καλλιέργειας και χρησιμεύει σαν πηγή θρεπτικών συστατικών και σαν στήριγμα των καλλιεργούμενων φυτών και των ζώων. Και ως Ποιότητα της Γεωργικής Γης ορίζεται: “η φυσική κατάσταση και η γονιμότητα της γης δηλαδή η δυνατότητα του εδάφους να ενεργεί ως ένα φυσικό μέσο
για την αειφορική ανάπτυξη των καλλιεργούμενων φυτών ώστε να
εξυπηρετούνται οι ανάγκες επιβίωσης των ανθρώπων και των ζώων “.

Χαρακτηριστικό δε του Κόκκινου Λιμανακίου είναι ο μικρός κλήρος και η άγονες γαίες. Απόδειξη τούτου είναι:
α) η μη εύφορη και αποδοτική γη αποτελούμενη από παλιούς
αμπελώνες μη κερδοφόρους και ελαιώνες με ελάχιστη παραγωγή και
β) στην ανύπαρκτη κατηγορία κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Η διατήρηση της χρήσης της γεωργικής γης που αφορά το Κόκκινο
Λιμανάκι θεσμοθετείται όχι επειδή πρόκειται για δραστηριότητα
βιώσιμη, αλλά για να εξασφαλιστεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, το
οποίο συνεχώς υποβαθμίζεται ένεκα των δραστηριοτήτων, όπως το
αεροδρόμιο (υπόψιν 16.000 στρέμματα πρώην αγροτικής γης), οι οδικοί άξονες, Β.Ι.Ο.Π.Α, κ.α..

Προτείνεται:

1)Να εμπλουτιστεί η γεωργική γη των 600 περίπου στρεμμάτων με μία άλλη δραστηριότητα όπως για παράδειγμα αγροτουρισμό, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη.
2) Να δοθεί μία νέα χρήση, για δημιουργία Ινστιτούτου
Βλαστοκυτταρικής Ιατρικής και Νοσοκομείο Μετατραυματικής
Αποθεραπείας και Αποκατάστασης. Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο επιστημονικής πρωτοπορίας, τεχνολογίας αιχμής.
Επίσης δύναται να τροποποιηθεί η ως άνω χρήση επιτρέποντας την
εγκατάσταση δημόσιων κτιρίων, κοινόχρηστων χώρων, χώρο πρασίνου, διατηρώντας, όπου υφίσταται, τη χρήση αμιγούς κατοικίας.
Να συμπεριληφθεί το Γ2 στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό για την
ορθότητα του Σχεδιασμού ώστε να αποκτήσει ο οικισμός μας μια
βιώσιμη επένδυση με στόχο να καλύψει την οικονομική εκτός των
άλλων ανάπτυξη του οικισμού, εφόσον επιλεχθεί η δεύτερη πρόταση (Ινστιτούτου Βλαστοκυτταρικής Ιατρικής) και υιοθετηθεί προς υλοποίησή της.
Επιπροσθέτως τμήματα του Γ2 δύνανται να χρησιμοποιηθούν ως
ισοζύγιο με γειτνιάζοντα οικοδομικά τετράγωνα.
3)Η ένταξη Γ2 στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό (ΕΠΣ) με τις ανωτέρω
χρήσεις.

ΖΏΝΗ Α

Κατά την σύνταξη της ως άνω μελέτης δεν λήφθηκαν υπόψιν από τους μελετητές:
α) οι διοικητικές πράξεις όπως την υπ’αριθ.161761/3.12.1927 απόφαση του Υπ. Γεωργίας Αλ.Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας),
β) η γνωμοδότηση Συμβουλίου Εποικισμού και
γ) η υπ’αριθ. 66576/1929 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας (άρση
περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού Κώδικα ν.4173/1929). Τα
δεδομένα του Προσωρινού Χάρτη αντιμετωπίστηκαν επί σειρά ετών από το Ελληνικό Δημόσιο ως οριστικά.
Ο καθορισμός της Ζώνης Α στον οικισμό της Αγίας Ειρήνης είναι
άστοχος διότι οι εκτάσεις του εν λόγω οικισμού αποτελούνται από
κλήρους της αγροτικής νομοθεσίας που υπάγονται στο συμβόλαιο
6166/1930 (όπου αναφέρονται οι ανωτέρω διοικητικές πράξεις) και καλύπτονται πλέον από το νόμο του ΥΠΕΝ 4685 του 2020 άρθρο 102. Άρα ο καθορισμός της Ζώνης Α στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι είναι ανεπίκαιρος και λανθασμένος διότι:
1. Βασίσθηκε στους Προσωρινούς Δασικούς Χάρτες, ( βλ. σελ. 129- 132(2η Φάση της μελέτης Ι.Π.Α) και σελ.135-138(4η Φάση της μελέτης Ι.Π.Α ) ενώ επίσης στη σελίδα 143 της 4ης Φάσης της μελέτης Ι.Π.Α. αναφέρεται: « Εκκρεμότητες σε περιοχές που επρόκειτο να ενταχθούν στο σχέδιο υπάρχουν στην περιοχή της Ραφήνας, λόγω του ότι τμήματα των περιοχών αυτών θεωρούνται Δασικά.»

ΜΕΛΕΤΗ ΛΟΥΚΑΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΕ 4846

Για τις περιοχές «που καλύπτονται από δάση και δασικές ή είναι
λοφώδεις εξάρσεις καθορίζονται ζώνες πρασίνου, με στόχο τη διατήρηση του χαρακτήρα τους». Σύμφωνα με τις ανωτέρω
κατευθύνσεις της εκπονηθείσας μελέτης, στην προαναφερόμενη από 14/12/1998 εισήγηση προς την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας βάσει της οποίας διατυπώθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση 20/13-1-1999 η σχετική γνωμοδότηση της εν λόγω Επιτροπής προτείνεται, μεταξύ άλλων, ο καθορισμός Ζώνης Α(πρασίνου), η οποία περιλαμβάνει «λοφώδεις εξάρσεις, δάση και δασικές εκτάσεις σύμφωνα με τους κτηματογραφικούς χάρτες, του Υπουργείου Γεωργίας και την υπάρχουσα δασοκάλυψη»
‘Άλλωστε είναι φανερό ότι χρησιμοποιήθηκε ο Προσωρινός Δασικός Χάρτης του 1984 ως οριστικός με αποτέλεσμα να παράξει την ανωτέρω αστοχία της Ζώνης Α. Επίσης δεν λήφθηκε υπ ́οψιν των μελετητών ο προϋφιστάμενος οικισμός της Αγίας Ειρήνης στο Κόκκινο Λιμανάκι που αποτελείται από 60 και πλέον κατοικίες. Επιπλέον ο σχεδιασμός της
ΖΟΕ Μεσογείων του 2003 έγινε από τους μελετητές, χωρίς να
αναζητηθούν ιστορικά στοιχεία της περιοχής που έχουν σχέση με την έκταση (ήτοι: Διοικητικές πράξεις, Συμβόλαιο 6166/1930) που
καθόριζαν την ανωτέρω έκταση ως κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας.
Αυτά τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν υιοθετήθηκαν και
ενσωματώθηκαν στο Νόμο του ΥΠΕΝ 4685/2020.

Προτείνεται:
Η ένταξη του οικισμού Αγίας Ειρήνης, στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό (ΕΠΣ) με χρήση αμιγούς κατοικίας.

Εκ των ανωτέρω τεκμαίρεται η αστοχία του Π.Δ.(199Δ/6-3-2003) ένεκα των λανθασμένων εισηγήσεων προς την Διοίκηση σχετικά με τις χρήσεις γης στο Κόκκινο Λιμανάκι, Θ1, ζώνη Α, και Γ2. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια καταστροφή που υπέστη ο τόπος μας από την φονική πυρκαιά της 23ης Ιουλίου 2018, η Επιτροπή Πληγέντων του Κόκκινου Λιμανακίου, ζητά την έντιμη πολιτική απόφαση, παρόμοια και σε συνέχεια του Ν.4685/2020 για την άμεση τροποποίηση των Ζ.Ο.Ε
που αφορά το Κόκκινο Λιμανάκι ώστε να συντελεστεί η πολυπόθητη ανασυγκρότηση της πληγείσας περιοχής.

Με εκτίμηση,

Η Επιτροπή Πληγέντων Κ.Λ.
Εκπρόσωπος Πέτρος Φράγκος

 

ΣΧΟΛΙΟ:

Το ΦΕΚ 199/Δ/2003 ΖΟΕ Μεσογείων αλλάζει μόνο κατά την ολοκλήρωση του ΕΠΣ.

Το περιεχόμενο της επιστολής αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία, έρευνας 6500 σελίδων της Επιτροπής Πληγέντων Κ.Λ. Πέτρος Φράγκος και αυτό μπαίνει σαν δικλείδα ασφαλείας διότι στην επιστολή προς το ΥΠΕΝ επισημαίνονται παραπομπές και τεκμήρια αποδείξεων. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση του συντάκτη της επιστολής.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ Κ.Λ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

0

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΑΓ.ΘΩΜΑ

Τ.Κ.19009

Τηλ. 6941480208-6977455172

e-mail: epitropi.pligenton@gmail.com

Ημ/νια: 03/04/2021

Προς:

Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Κωνσταντίνο Σκρέκα

Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κύριο Νικόλαο Ταγαρά

Υφυπουργό  Περιβάλλοντος κύριο Γεώργιο Αμυρά

Γ. Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κύριο Ευθύμιο Μπακογιάννη

Γ. Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κύριο Κωνσταντίνο Αραβώση

 

ΘΕΜΑ: Συμπλήρωση του Αρθρ. 5 του Νόμου 4576/2018 (ΦΕΚ196Α) σχετικά με τη εφαρμογή του αναθεωρημένου δασικού χάρτη  των περιοχών Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι.

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Μετά τις αναρτήσεις των αναμορφωμένων δασικών χαρτών σε εφαρμογή της παραγράφου 10 του Άρθρου 48 του Νόμου 4685/2020 (ΦΕΚ196Α) στα πλαίσια της αναμόρφωσης και συμπλήρωσης των δασικών χαρτών διαπιστώθηκε ότι το άρθρο 5 του  Νόμου 4576/2018-ΦΕΚ196Α (σχετικά με την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων από το Υπουργείο Υποδομών) είχε λάβει υπόψη του τον προηγούμενο δασικό χάρτη, που απαιτούσε την βεβαίωση του Δασαρχείου. Γεγονός μη εφικτό πλέον, καθώς το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι έχουν εξαιρεθεί της δασικής νομοθεσίας.

Επίσης, οι διοικητικές ενότητες, Κόκκινο Λιμανάκι του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου με αριθμό συμβολαίου 6166/1930 και το Μάτι του Δήμου Μαραθώνα- Νέας Μάκρης με αριθμό συμβολαίου 6165/1930, νομοθετήθηκαν με την παρ. 6 του άρθρου 102 του Νόμου 4685/2020 ως κλήροι της Αγροτικής Νομοθεσίας οριστικά και αμετάκλητα και εξαιρούνται της δασικής Νομοθεσίας. Επιπλέον, οι εκτάσεις των δυο συμβολαίων συμπεριλήφθηκαν το περίγραμμα (τοπογραφικό διάγραμμα) όπως αυτό θεωρήθηκε από την Διεύθυνση τοπογραφικών εφαρμογών του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Επιπρόσθετα, δεν δύναται να ακυρωθεί το άρθρο 5 του Νόμου 4576/2018-ΦΕΚ196Α διότι στις πληγείσες περιοχές Αμπελούπολη, Προβάλινθος και Ν.Πόντος εφαρμόζεται οι διατάξεις του άρθρου 5 και αυτό αφορά την αποκατάσταση.

Αιτούμαστε:

Να προστεθεί μια επιπλέον παράγραφος στο άρθρο 5 του Νόμου 4576/2018-ΦΕΚ196Α με την εφαρμογή της παραγράφου 6 του άρθρου 20 του Νόμου 3889/2010 στα πλαίσια της εφαρμογής των αναθεωρημένων δασικών χαρτών για το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι που αφορά την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων προς την ΔΑΕΦΚ-ΤΑΕΦΚ του Υπουργείο Υποδομών.( Με την δήλωση του μηχανικού του άρθρου 8 του Νόμου 1599 ΦΕΚ 75/Α/1986).

Επιπλέον, το ίδιο δύναται να συμβεί με μία εγκύκλιο ή οδηγία του ΥΠΕΝ.

Παρομοίως να ισχύει η ίδια διάταξη για τις συμβολαιογραφικές πράξεις, για  παραστάσεις στην  τοπική αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια και το Ελληνικό Δημόσιο κ.α.

Συμπληρωματικά

Η προτεινόμενη παράγραφος του άρθρου δύναται να προστεθεί στο άρθρο 2  του Νόμου 4626/2019 -Α΄141 (ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ)

Με εκτίμηση,

Για την Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι

Πέτρος Φράγκος.

Τελευταία Άρθρα