Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2020

Ο ανακριβής Δασικός Χάρτης του 1984 και η αλληλοαναίρεση της Διοίκησης

0

Με αφορμή τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η Επιτροπή Πληγέντων κρίνει απαραίτητο να αναφέρει τα κάτωθι.

Η έκταση στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι αποτελείται από κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας όπου το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να προβάλει δικαιώματα κυριότητας επι των εκτάσεων αυτών και τα συμβόλαια είναι έγκυρα και ισχυρά. ( Αρ.πρωτ.2222/84286 28/8/2012 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων).

Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι δεν έλαβαν υπόψη τους τα στοιχεία αυτά, ως όφειλαν κατά την σύνταξη του δασικού χάρτη, ο οποίος (χάρτης) έχει εξόφθαλμα λάθη και ανακριβή στοιχεία στο ιστορικό της εκτάσεως (Αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ 45897/23361 21/05/2019 ΕΧΣ). Κατά την προέγκριση του ΕΧΣ (Αρ πρωτ. Π/55305/502 18-06/2019) δεν ελήφθησαν υπόψη από την προηγούμενη ηγεσία της Γραμματείας Αστικού Περιβάλλοντος τα κάτωθι :

1) Η έκταση μας αποτελείται από κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας.

2) Έχει ανακριβή ιδιοκτησιακά στοιχεία και εμπλέκει το παράκτιο μέτωπο σε πρανή 10 έως 20 μέτρων ύψους όπου η γραμμή του ΑΙΓΙΑΛΟΥ και η γραμμή ΠΑΡΑΛΙΑΣ “ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ” και παραμένουν στην παραλία. Επιπλέον τα περισσότερα κτίσματα στο παραλιακό μέτωπο είναι προγενέστερα των νόμων και των ΖΟΕ .

3) Δεν έλαβε υπόψη την μελέτη του ρέματος Λυκόρεμα – Παππά του 2012 (Αρ.Πρωτ.7897 24-12-12) και την Επικαιροποιήση του 2018 (Αρ.πρ.Δ19/οικ.2421 /Φ.(ΚΣΕ))

Ζητούμε : Να αποσυρθούν τα δικαιώματα κυριότητας πάνω σε κλήρους τις Αγροτικής Νομοθεσίας σε επίπεδο Κτηματολογίου που αφορά την Πληγείσα Περιοχή.

Την Άμεση Απόσυρση της ανάρτησης του Δασικού Χάρτη και να ληφθεί υπόψη ότι η συνολική έκταση στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι είναι κλήροι της Αγροτικής Νομοθεσίας και έπρεπε να τοποθετηθούν στο δασικο χάρτη με κίτρινο περίγραμμα “ως εγκεκριμένη μελέτη”. Τα στοιχεία αυτά οφείλουν να λάβουν υπόψη τους κατά την επεξεργασία του ΕΧΣ ώστε να διορθωθεί η αστοχία κατά την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. Έπίσης, όσον αφορά το ρέμα Παππά – Λυκόρεμα με την μελέτη περιβαλλοντικών όρων του 2012 και την Επικαιροποιήση αυτής της μελέτης του 2018 που αγνοήθηκε επιδεικτικά από την προηγούμενη διοίκηση.

Θα σεβαστεί άραγε η Διοίκηση τις δικές της αποφάσεις ή θα αλληλοαναιρεί συνέχεια τον εαυτό της;

Τέλος, όσο αφορά το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. η Επιτροπή Πληγέντων, στην ημερίδα Δασοθέντες Αγροί – Λύση στην Αδικία, μέσω του εκπροσώπου της, ανέτρεψε τα επιχειρήματα αυτά, βασιζόμενος σε επίσημα έγγραφα του υπουργείου Γεωργίας και του Υπουργείου Ανάπτυξης & Τροφίμων τα οποία και αγνοήθηκαν τελείως απο την πολίτεία. Έπειτα πολλές επαφές με τη νεα διοίκηση αναμένουμε αυτό να ληφθεί υπόψη και να οδηγηθούμε στην πολυπόθητη απόσυρση του Δασικού Χάρτη.

Οι Προτάσεις της Επιτροπής Πληγέντων προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Άκη Σκέρτσο

0

Οι προτάσεις της Επιτροπής Πληγέντων της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας οι οποίες αποτελούν προϊόν διαβούλευσης με τους κατοίκους της περιοχής και επικυρώθηκαν σε ανοικτή συγκέντρωση των κατοίκων την 18η Αυγούστου 2019.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
“ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ” ΡΑΦΗΝΑΣ
Ποσειδώνος & Θωμά Νικολάου
Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας
Ραφήνα – Πικέρμι
ΤΚ 19009
Τηλ.6941480208
e-mail:
info@kokkinolimanaki.gr
www.kokkinolimanaki.gr

                                                                    21.08.2019


Προς: Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσο
Κοιν.: Υπουργό Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος
Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη
Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, κ. Ευάγγελο Μπουρνού
Φ.Ε.Ο. «Κόκκινο Λιμανάκι»

ΘΕΜΑΤΑ:
1.Σχολιασμός του Προσχεδίου Νόμου της από 24.07.2019 Π.Ν.Π.
2. Σχολιασμός και υποβολή προτάσεων μετά την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) που αφορά στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι διοικητικής ενότητας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου
3. Προτεραιότητες για την ανασυγκρότηση της Περιοχής

Από την έναρξη της καταστροφικής πυρκαγιάς μέχρι και σήμερα, η «Επιτροπή πληγέντων περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι» καθίσταται καθημερινά αποδέκτης των πολυσύνθετων προβλημάτων και δυσκολιών των κατοίκων, οι οποίοι έχουν βρεθεί σε δεινή θέση επιβίωσης και σε έντονη ψυχική καταπόνηση στην προσπάθεια συνέχισης της ζωής τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους.


Θέμα 1ο. Σχολιασμός του Προσχεδίου Νόμου της από 24.07.2019 Π.Ν.Π.

Ξεκινώντας τον σχολιασμό του Προσχεδίου Νόμου θα επιθυμούσαμε να εκφράσουμε την αντίθεση των κατοίκων της πληγείσας από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι στην δέσμευση των χρημάτων του «Ειδικού Λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018» για την πραγματοποίηση εργασιών τις οποίες το κράτος δεν ολοκλήρωσε όπως όφειλε και έργων υποδομής που οφείλει να  πραγματοποιήσει. Η θέση αυτή διατυπώθηκε σε ανοικτή συγκέντρωσή των κατοίκων την 18η Αυγούστου 2019. Επιθυμία τους είναι η απόδοση των χρημάτων στους ίδιους τους κατοίκους για την βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητάς τους. Στη συνέχεια παρατίθενται οι Παρατηρήσεις επί του Προσχεδίου Νόμου:

Άρθρο [Α]. Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Άρθρο 1ο , παράγραφος 1.
«Στις περιοχές της Περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, δύνανται,…»
Να αντικατασταθεί με: Στις περιοχές της Περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, οφείλουν,…

Άρθρο 2ο , παράγραφος 1.
«…οι οποίες τίθενται υπόψη των αρμοδίων δημοσίων φορέων για άμεση υλοποίηση, και να ενημερώνει τους πολίτες…» και ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Εταιρείας Άρθρο 1ο , παράγραφος 2στ. 

Παρατήρηση: Παρακαλούμε να διευκρινιστούν οι τρόποι ενημέρωσης των πολιτών. Προτείνεται η δημιουργία ιστοσελίδας που να ενημερώνει άμεσα και αναλυτικά για τις
αποφάσεις του ΔΣ, τους όρους των συμβάσεων και την πορεία υλοποίησης των έργων.

Άρθρο 3ο , παράγραφος 1.
«Ενόψει άμεσου κινδύνου για την ασφάλεια των πολιτών ή για το περιβάλλον όπως προκύπτει από εισήγηση φορέα ή υπηρεσίας,….»
Παρατήρηση: Παρακαλούμε να διευκρινιστούν οι φορείς που έχουν τη δυνατότητα εισήγησης.

Άρθρο [Β].
Παράγραφος 3
«α) Απομάκρυνσης από τα γήπεδα ή τα οικόπεδα των οικοδομικών υλικών που περιέχουν αμίαντο.»
Να αντικατασταθεί με: α) Απομάκρυνσης των οικοδομικών υλικών που περιέχουν αμίαντο από τα γήπεδα ή τα οικόπεδα καθώς και από τα κτίσματα εντός αυτών.
«β) Κατεδαφίσεως των κτηρίων που κρίθηκαν με Π.Α.Ε.Ε.Κ. επικινδύνως ετοιμόρροπα»
Να αντικατασταθεί με: β) Κατεδαφίσεως των κτηρίων που κρίθηκαν με Π.Α.Ε.Ε.Κ. επικινδύνως ετοιμόρροπα και ετοιμόρροπων κτισμάτων αγνώστου ιδιοκτήτη ή ιδιοκτήτη που έχει αμελήσει την έκδοση Π.Α.Ε.Ε.Κ. μετά από αυτεπάγγελτο έλεγχο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών.
«δ) Δενδροφύτευσης των κοινόχρηστων χώρων»
Παρατήρηση: Στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι δεν είναι δυνατή η άμεση εφαρμογή αυτού του έργου γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί η πράξη εφαρμογής στην εντός σχεδίου περιοχή και δεν υπάρχουν καθορισμένοι κοινόχρηστοι χώροι στο υπόλοιπο τμήμα.
«ε) Αποκατάσταση του Δικτύου Ύδρευσης»
Να αντικατασταθεί με: ε) Έλεγχος ποιότητας παρεχόμενου ύδατος από το δίκτυο ύδρευσης και αποκατάσταση αυτού.
«στ) Υλοτόμησης των καμένων δένδρων και»
Να αντικατασταθεί με: στ) Υλοτόμησης των καμένων δένδρων και αποκομιδής της καμένης φυτικής ύλης.
«….Οι δαπάνες για τις συμβάσεις της παραγράφου αυτής βαρύνουν τον «Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018»…»
Να διαγραφεί και να αντικατασταθεί από άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Πρόταση
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αδιάθετα αποθεματικά Περιφέρειας, Υπουργείων και ΕΣΠΑ.

Παράγραφος 9
9. «Η Εταιρεία απαλλάσσεται από κάθε δημόσιο, δημοτικό, κοινοτικό ή υπέρ τρίτου άμεσο ή έμμεσο φόρο με εξαίρεση τον φόρο προστιθέμενης αξίας …»
Να αντικατασταθεί με: «Η Εταιρεία απαλλάσσεται από κάθε δημόσιο, δημοτικό, κοινοτικό ή υπέρ τρίτου άμεσο ή έμμεσο φόρο και τον φόρο προστιθέμενης αξίας …»
Παρατήρηση: Η επιβάρυνση των παροχών από τον «Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018» προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα αφού με την επιβολή φόρου προστιθέμενης αξίας (24%) αποδίδεται στο δημόσιο ποσό που αντιστοιχεί στο 1/4 των χρημάτων που αποτελούν ευγενική χορηγία για την επούλωση των πληγών των κατοίκων.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Εταιρείας Άρθρο 2ο , παράγραφος 2.
Παρατήρηση: Δεν διευκρινίζεται τι θα συμβεί στην περίπτωση που μετά το πρώτο έτος παράτασης δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της εταιρείας στο σύνολό του.

Θέμα 2ο. Σχολιασμός και υποβολή προτάσεων μετά την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) που αφορά στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι Διοικητικής Ενότητας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας μας για τον ειδικό χωρικό σχεδιασμό της περιοχής που επλήγη από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 σας εκθέτουμε συνοπτικά τις προτάσεις μας που άπτονται της επεξεργασίας του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.
Α. Σχολιασμός επί των ΠΔ που Θεσμοθετούν το Κόκκινο Λιμανάκι
Η περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας είναι θεσμοθετημένη ως β΄ παραθεριστική κατοικία, με δύο Προεδρικά Διατάγματα, το 456/1985 και 199/2003.
Ι. Το Διάταγμα 199/Δ/2003 δεν έλαβε υπόψιν το προϋφιστάμενο Διάταγμα 456/1985, με αποτέλεσμα το ΒΔ τμήμα της περιοχής μας (οικισμός Αγίας Ειρήνης) να επηρεάζεται άμεσα, δείχνοντας το προαναφερθέν τμήμα ως
ζώνη Α, εξαιτίας του προσωρινού δασικού χάρτη, ο οποίος (χάρτης) ατυχώς, ως μη όφειλε χρησιμοποιήθηκε ως οριστικός σε εκτάσεις που αποτελούν κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας.

Πρόταση
Προτείνεται να αποκατασταθεί αυτή η αστοχία ένεκα της ασυνέπειας του νομοθετικού πλαισίου και εισηγούμεθα να τροποποιηθεί η Ζώνη Α ΦΕΚ 199/2003 και να συμπεριληφθεί είτε στο ΕΧΣ, είτε σωστότερα σαν επέκταση του ήδη εγκεκριμένου
ρυμοτομικού σχεδίου
με χρήση κατοικίας. Σας γνωστοποιούμε ότι στον οικισμό της Αγίας Ειρήνης υπάρχουν 60 περίπου κατοικίες, που φανερώνουν το γεγονός της παράλειψης.

ΙΙ. Με το ΦΕΚ 456/85 όλο το Παράκτιο Μέτωπο επέτρεπε τη χρήση παραθεριστικής κατοικίας καθώς και τη χρήση τουριστικών εγκαταστάσεων. Στη συνέχεια το ΦΕΚ 199/2003 ανατρέπει μερικώς την υφιστάμενη κατάσταση χρήσης «κατοικίας – τουρισμού» δίνοντας τμήμα του παράκτιου μετώπου ως περιοχή ΖΩΝΗΣ Θ1, τοποθετώντας ντουζιέρες σε πρανή και απόκρημνα τμήματα στο Κόκκινο Λιμανάκι, μη συμβατά με την πραγματικότητα και άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.
Επισημαίνεται ότι το ανάγλυφο της περιοχής δεν είναι ομαλό, δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τη θάλασσα και το χαρακτηριστικό στοιχείο της παράκτιας ζώνης είναι οι απόκρημνες κλίσεις των πρανών.

Πρόταση
Α. Αναθεώρηση του 199/2003
Β. Χρήση κατοικίας και ήπιου τουρισμού σε όλο το παραλιακό μέτωπο ως ίσχυε ΦΕΚ 456/85


Β. Σχολιασμός Εισήγησης ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Συνεδρίαση 6Λ Πράξη 31/22.5.2019 

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνα- Αττική, Εισηγήτριες: Φωτεινή Στεφανή, Ευσταθία Βιτζηλαίου.
Η εισήγηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων όσον αφορά στην προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και
Ραφήνας-Πικερμίου, Περιφέρεια Αττικής βρίθει σφαλμάτων.
Η κεντρική εισήγηση του Μητροπολιτικού Σχεδιασμού π.χ. στην παράγραφο 2.2 Ιστορική εξέλιξη όπου αναφέρει λανθασμένα το ιστορικό της περιοχής για το Κόκκινο Λιμανάκι και για το Μάτι: «Συνοπτικά, η περιοχή της Νέας Μάκρης άρχισε να συγκροτείται οικιστικά από προσφυγικούς πληθυσμούς από τη Μικρά Ασία τη δεκαετία του 1920. Κατά την  περίοδο του Μεσοπολέμου έγιναν απαλλοτριώσεις ή πωλήσεις ιδιοκτησιών της Μονής Πεντέλης και αναδιανομή των αγροτεμαχίων για γεωργική και οικιστική χρήση.
Μεταπολεμικά, έγιναν αποσπασματικές εντάξεις στο σχέδιο μικρών σχετικά εκτάσεων, οι οποίες είτε είναι διανομές του Υπουργείου Γεωργίας είτε εκτάσεις Οικοδομικών Συνεταιρισμών. Αντίστοιχα και η σύγχρονη ιστορία της περιοχής της Ραφήνας αναφέρεται 
στην οικιστική της συγκρότηση τη δεκαετία του 1920 και την ενίσχυση της με την έλευση προσφυγικών πληθυσμών από τη Μικρά Ασία. Κατά τη δεκαετία του 1950 το κεντρικό τμήμα του οικισμού κατεδαφίστηκε και ανοικοδομήθηκε.»
Παρατήρηση: Προς αποκατάσταση της αλήθειας σας καθιστούμε γνωστό ότι τμήμα του αγροκτήματος Χεροτσακούλι μεταβιβάστηκε από την Ιερά Μονή Πεντέλης σε ακτήμονες γεωργούς προς γεωργική τους αποκατάσταση με εκούσια μεταβίβαση στο Κόκκινο
Λιμανάκι και στο Μάτι σύμφωνα με το άρθρο 127 του Αγροτικού Νόμου που αποτελούν κλήρους της αγροτικής νομοθεσίας σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 1 του Νόμου 3147/03. Ως προς τις άνω εκτάσεις εκδόθηκαν οι 99/1929 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εποικισμού, η υπ’ αριθ. 161761/3.12.1927 του Υπουργού Γεωργίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας) και η υπ’ αρίθμον 66576/1929 απόφαση Υπουργού Γεωργίας για (άρση περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού Κώδικα).
Για την αγορά της έκτασης από την Ιερά Μονή Πεντέλης στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι, μετά τον καθορισμό του τιμήματος εξαγοράς, εξεδόθησαν οι Πράξεις 4 και 5 της ΙΗ’ Συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις 26.4.1929 παρόντος του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου. Στην συνέχεια με σχετικές Συμβολαιογραφικές Πράξεις νόμιμα μετεγγραμμένες προ του έτους 1945, όπου το Εθνικό Κτηματολόγιο αποδίδει τις εκτάσεις αυτές σε ιδιώτες και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δημόσιες εκτάσεις σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αρ.πρ. 2222/84286 της 29/8/2012.
Το αναφερθέν έγγραφο μας πληροφορεί ότι:
«Για τις εκτάσεις της κατηγορίας αυτής, εφαρμόζονται οι Διατάξεις του Αγροτικού Κώδικα, το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επ΄ αυτών και τα συνταχθέντα συμβόλαια αγοράς είναι έγκυρα και ισχυρά».
Στην σελίδα 4 του ίδιου εγγράφου με θέμα το Ρέμα Παππά-Λυκόρεμα αναφέρεται:
«..Γεγονός που φαίνεται να έχει σχέση και με την εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου της πυρκαγιάς».
Παρατήρηση: Η διατύπωση αυτή δεν είναι ορθή διότι το Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας δεν έχει στη διάθεσή του εργαλεία ώστε να καθορίσει τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς. Ωφέλιμο θα ήταν να προηγείται η επιστημονική τεκμηρίωση της
δημοσιοποίησης οποιονδήποτε συμπερασμάτων.


Β. Σχολιασμός Γνωμοδότησης ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. και Απόφασης Προέγκρισης Ε.Χ.Σ.
Λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. 2215/19 Πράξη 31 και την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Π:ΥΠ /ΔΣ Π/55305/502 που αφορά στην προέγκριση του ΕΧΣ για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου Περιφέρειας Αττικής. Ύστερα από διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής διατηρούμε βασίμως τις επιφυλάξεις μας όσον αφορά σε κάποια σημεία της γνωμοδότησης του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. και της απόφασης της Γενικής Γραμματείας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος,
Ι. Στην περιοχή της ΖΩΝΗΣ Γ2, όπως είχε καθοριστεί από το Διάταγμα 199/2003, προτάθηκε από το Σύλλογο ΦΕΟ-Κόκκινο Λιμανάκι η χωροθέτηση για ανέγερση Περιφερειακού Νοσοκομείου. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό, κατά τη διάρκεια της
Προέγκρισης του ΕΧΣ από την Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος.

Πρόταση
Ένταξη σαν εντός σχεδίου περιοχή μέσω του ΕΧΣ με ανώτερο συντελεστή δόμησης 0,4 κάλυψης 40%, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη πολεοδομική οργάνωση της περιοχής.
Ή
Στην εν λόγω περιοχή προτείνεται η
επέκταση της ήδη υπάρχουσας ρυμοτομικής μελέτης στη Ζώνη Γ2 ώστε να ενταχθεί σαν εντός σχεδίου περιοχή με ανώτερο συντελεστή δόμησης 0,4 κάλυψης 40%, για να χρησιμοποιηθεί στην καλύτερη πολεοδομική οργάνωση της περιοχής.

ΙΙ. ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ

 • «Διεύρυνση και ενίσχυση του κοινόχρηστου δημόσιου χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης».
  Παρατήρηση: Οι εκτάσεις αποτελούν κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας με σχετικές Συμβολαιογραφικές Πράξεις, νόμιμα μετεγγραμμένες προ του έτους 1945. Η περιοχή έχει Κτηματολόγιο που αποδίδει τις εκτάσεις αυτές στους ιδιώτες και δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση δημόσιος χαρακτήρας σε όλο το εύρος της Παραλιακής Ζώνης.
 • «Αποσυμφόρηση από εκτεταμένες, εντατικές ή αποκλειστικές δραστηριότητες κι εκμεταλλεύσεις και απομάκρυνση ασύμβατων χρήσεων και δραστηριοτήτων».
  Παρατήρηση: Το δεύτερο σημείο του θαλάσσιου μετώπου είναι σχετικά ασαφές και αόριστο. Όσον αφορά στην απομάκρυνση των ασύμβατων χρήσεων και δραστηριοτήτων επισημάναμε ότι η περιοχή είναι θεσμοθετημένη ως β΄ παραθεριστική κατοικία – με τουριστικές εγκαταστάσεις. Εκ τούτου τεκμαίρεται ως άστοχη η εν λόγω απόφαση (δηλ. προβλέπεται απομάκρυνση ξενοδοχειακών μονάδων;). Η απόφαση αυτή χρήζει μάλλον επανεξετάσεως.
 • «Αύξηση της προσπελασιμότητας με διευκόλυνση της πρόσβασης των πεζών και ποδηλάτων σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης και με κάθετους πεζόδρομους ικανού πλάτους σύνδεσης του οδικού δικτύου με το παράκτιο μέτωπο. Εξασφάλιση ικανών και ασφαλών προσβάσεων και της γενικής προσπελασιμότητας για όλες τις κοινωνικές ομάδες.»
  Παρατήρηση: Δεν έχει ληφθεί υπόψη το ανάγλυφο και απόκρημνο της περιοχής όπου οι κάθοδοι λειτουργούν ως δίοδοι προς τη θάλασσα. Δεν είναι όμως, πάντοτε εφικτή η διάνοιξη των καθόδων αυτών, λόγω της ιδιαιτερότητας του ανάγλυφου της περιοχής. Συμπληρωματικά παραθέτουμε ότι το πρανές έχει υψομετρική διαφορά από το επίπεδο της θαλάσσης πάνω από 17 μέτρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ομαλώς προσβάσιμη παραλία αλλά πρόκειται περισσότερο για βραχώδη «παραλία» που έχει και την εικόνα απότομου γκρεμού. Ενδεικτικά σας παραπέμπουμε σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της περιοχής www.kokkinolimanaki.gr. Είναι προφανώς αναγκαίο να πραγματοποιηθεί η στήριξη του πρανούς που ήδη καταρρέει καθημερινά και δεν έχει ληφθεί υπόψη κατά την προέγκριση του ΕΧΣ. Μια αυτοψία εκ μέρους σας, θα επιβεβαίωνε αυτά που έως τώρα έχουν περιγραφεί.
 • «Η απελευθέρωση της παραλιακής ζώνης από περιφράξεις κατά προτεραιότητα στο τμήμα μεταξύ της οδού Ποσειδώνος και της ακτογραμμής στο Μάτι και μεταξύ της οδού Δημοκρατίας και της ακτογραμμής στο ΚΛ»
  «Ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου και δημιουργία ενιαίου παραλιακού περιπάτου που θα συνδέει τη Ραφήνα με το Ζούμπερι με της περιοχής επέμβασης».
  «Η προστασία και ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου τοπίου»
  Παρατήρηση: Όσον αφορά την απελευθέρωση της παραλιακής ζώνης από τις περιφράξεις θέτουμε προς ενημέρωσή σας, ότι οι εκτάσεις του παραλιακού μετώπου είναι κλήροι της Αγροτικής Νομοθεσίας. Έχουν περιέλθει νόμιμα στους αρχικούς κληρούχους, με εκούσια μεταβίβαση του Αγροτικού Νόμου, με σχετικέςΣυμβολαιογραφικές Πράξεις νόμιμα μετεγγραμμένες προ του έτους 1945. Στη συνέχεια το Εθνικό Κτηματολόγιο αποδίδει τις εκτάσεις αυτές σε ιδιώτες και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δημόσιες εκτάσεις αλλά αντιθέτως εκτάσεις που σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αρ.πρ. 2222/84286 της 29/8/2012 το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε αυτές.
  Επιπλέον, τα κτίσματα που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο έχουν νόμιμη άδεια, βάση του επαρχιακού δρόμου (οδός Δημοκρατίας) ή είχαν άδειες προγενέστερες του 1955. Όσον αφορά τις περιφράξεις είναι προγενέστερες του ν. 1337/1983 (Νόμος Τρίτση). Όσον αφορά στο προτεινόμενο έργο δεν έχει διευκρινιστεί ο φορέας διαχείρισης, η χρηματοδότηση και η συντήρηση του έργου, οπότε διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας.
  Γίνεται γνωστό σε εσάς ότι
  ουδέποτε έχει μεταβιβαστεί η κυριότητα των ιδιοκτησιών και δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα η απαλλοτρίωση των εκτάσεων στη χερσαία ζώνη λιμένα περιοχής «Κόκκινο Λιμανάκι»
  ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
  Μετά την πρόσφατη πυρκαγιά απαραίτητη κρίνεται η στήριξη του πρανούς της παραλίας από το Μπλε Λιμανάκι έως την Αργυρά Ακτή (Σύνορα Κόκκινο Λιμανάκι και Ματιού) όπου αυτή απαιτείται. Επιπλέον κρίσιμη για την διατήρηση των παραλιών είναι η μελέτη της διάβρωσης του εδάφους και του κατολισθητικού κινδύνου λόγω του απόκρημνου χαρακτήρα του πρανούς και της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς μεταξύ αιγιαλού και παραλιακού μετώπου.

ΙΙΙ. Ρέματα παραρεμάτιες περιοχές (Ε)

Τα σημεία που θα επιθυμούσαμε να επανατοποθετηθούμε είναι τα εξής:
Α) Εκπόνηση νέας γεωλογικής μελέτης (εδαφικών πόρων, μείωση κινδύνου διάβρωσης, μείωση πλημμυρικού κινδύνου, μείωση κατολισθητικού κινδύνου), λαμβάνοντας υπόψη την παλαιότερη γεωλογική μελέτη της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι που είχε συνταχθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.


Β) Ρέματα.
Για την ολοκλήρωση και εφαρμογή της μελέτης απαιτείται οριοθέτηση και διευθέτηση του ρέματος Λυκόρεμα – Παππά
Πρόταση: Πρέπει να ληφθεί υπόψη η υφιστάμενη κατάσταση. Προτείνεται η υπογειοποίηση από την ΕΟΦ μέχρι την κατάληξή του.

Πραγματοποίηση μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς και επικαιροποίηση/ ολοκλήρωση της ήδη υπάρχουσας υδραυλικής μελέτης και εφαρμογή τους στο μικρό υδατόρεμα της οδού Καλαβρύτων από τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. (ν.4258 ΦΕΚ Α΄94/2014, Κ.Υ.Α. ΑΡ.140055/2017 ΦΕΚ 428/Β/2017 και αποφάσεις Δήμου Ραφήνας Πικερμίου 201/2016, 198/2017)
Λαμβάνοντας υπόψη:
α. την υφιστάμενη κατάσταση και
β. ότι σύμφωνα με μελέτη της ΕΥΔΑΠ κοντά στο σημείο εκβολής προβλέπεται αντλιοστάσιο (ΑΡ5) λυμάτων (απόφαση περιφέρειας Αττικής 211/2017)

Πρόταση
Κατασκευή τεχνικού έργου από τις οδούς Πλαστήρα, Διογένους και Καλαβρύτων έως την παραλία.
Παρατήρηση: Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει δοθεί μόνο η βαθιά γραμμή του ρέματος Λυκόρεμα – Παππά και δεν έχουν δοθεί οι βαθιές γραμμές των άλλων ρεμάτων της περιοχής θα καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία επεξεργασίας του ΕΧΣ. Στην τελευταία συνάντηση της «Επιτροπής Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι» με τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη συμφωνήθηκε ο κ. Υπουργός να λάβει υπόψη και να παρέμβει υπέρ της υφιστάμενης κατάστασης. Η διατύπωση όμως, της εν λόγω αποφάσεως περί ανοικτής διατομής των ρεμάτων θα
δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ανακατασκευή και επισκευές των κτιρίων, καθώς και στην επεξεργασία του ΕΧΣ.

«Περιοχές ελεύθερων χώρων και αστικού πρασίνου: Πρόκειται για δάση, δασικές εκτάσεις, ζώνη παραλίας, ρέματα και παραρεμάτιες περιοχές και λοιπούς ελεύθερους χώρους».

«Στο πλαίσιο της μελέτης του ΕΧΣ θα προσδιοριστούν οι περιοχές προς πολεοδόμηση και οι εκτός πολεοδόμησης, λαμβάνοντας υπόψη, κατεξοχήν, το δασικό χαρακτήρα των περιοχών, την προστασία των φυσικών πόρων και τις πολεοδομικές ανάγκες».
Παρατήρηση : Η Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος χωρίς να έχει την αρμοδιότητα της κρίσης των εκτάσεων διατυπώνει απόψεις και μιλάει ευθέως για δάση. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης τέθηκε υπόψη της Γεν. Γραμματέα κας Ε. Κλαμπατσέα ότι οι εκτάσεις στο Κόκκινο Λιμανάκι αποτελούν κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας όπου το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να προβάλλει δικαιώματα κυριότητος. Επίσης, είχε τεθεί υπόψη του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού κ. Φάμελλου ο οποίος έκανε αποδεκτές τις προτάσεις μας για επικαιροποίηση, τροποποίηση και αναμόρφωση του Δασικού χάρτη στην περιοχή μας. Εκ των ανωτέρω τεκμαίρεται ότι η Γ. Γ. Χωρικού Σχεδιασμού παρέλειψε τα στοιχεία αυτά, προκαταβάλλοντας την επόμενη φάση του ΕΧΣ.

Γ. Οδικοί Άξονες
Με το ΦΕΚ 1643 στις 13 Μαΐου 2019, έγινε ο προσδιορισμός σε σύστημα γεωγραφικών συντεταγμένων ΕΓΣΑ ΄87, των αξόνων των οδών: α) Καρπάθου, Κύπρου, Ορειβατών, Ποσειδώνος, Δημοκρατίας, Μικράς Ασίας και β) Κυανής Ακτής, Αχιλλέως, ανώνυμης οδού νοητής επέκτασης του δυτικού τμήματος της οδού Αχιλλέως έως την οδό Ποσειδώνος, Ευβοϊκού, Τρίτωνος, Περικλέους, Αργυράς Ακτής.
Πρόταση
Το ακριβές πλάτος των οδών έχει καθοριστεί από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής (ΦΕΚ ΑΑΠ/43/2012).


Θέμα 3o: Προτεραιότητες για την ανασυγκρότηση της Περιοχής. Τα θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για την αποκατάστασή της πληγείσας περιοχής και είναι τα ακόλουθα.

1. Άμεση απόσυρση του δασικού χάρτη.
2. Άμεση επισκευή και ανακατασκευή (με βάση το ν.1979 φυσικών καταστροφών) όλων των κτιρίων στην πληγείσα περιοχή.
3. Άμεση επιστροφή όλων των μηχανικών στο ΤΑΕΦΚ-Ραφήνας και ενίσχυσή του.
4. Εμπροσθοβαρής χρηματοδότηση επισκευών και ανακατασκευών των κτηρίων
5. Ως εναλλακτική λύση της εφαρμογής του ΕΧΣ, στην περίπτωση που η εφαρμογή τουσημάνει καθυστερήσεις, ζητείται: να εξαιρεθεί το Κόκκινο Λιμανάκι από το ΕΧΣ λόγω της ήδη υπάρχουσας ρυμοτομικής μελέτης (ΦΕΚ ΑΑΠ/43/2012, ΦΕΚ ΑΑΠ/63/2017) και προτείνεται η Επέκταση του Σχεδίου Πόλεως στο σύνολο της εκτάσεώς του με πλεονέκτημα την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής.
6. Άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων της πολιτείας:

 • ολοκλήρωση της υλοτόμησης αποκομιδή της καμένης φυτικής ύλης που είναι διάσπαρτη σε πολλά οικόπεδα στην πληγείσα περιοχή,
 • απομάκρυνση του αμιάντου,
 • κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτιρίων με κόκκινη σήμανση.

7. Άμεση ανάρτηση της πράξης εφαρμογής β’ φάση και καθορισμός υψομέτρων.
8. Κύρωση της πράξης εφαρμογής.
9. Επίσπευση δικαιολογητικών εγγράφων από το κτηματολόγιο Σπάτων.
10. Επαρκής στελέχωση της πολεοδομίας Ραφήνας-Πικερμίου.
11. Άμεση οριοθέτηση – διευθέτηση των ρεμάτων και υλοποίηση του υδατορέματος της οδού Καλαβρύτων.
12. Αντιπλημμυρικά έργα ανατολικά της Λ. Μαραθώνος που αφορούν το Κόκκινο Λιμανάκι, Μάτι, Αγ. Ανδρέας.

13. Αντιπλημμυρικά και στήριξη του πρανούς σε όλο το μήκος στο Κόκκινο Λιμανάκι έως και την Αργυρά Ακτή.
14. Γνωστοποίηση του συνόλου των μελετών που αφορούν την περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι.
15. Απόδοση της αποζημίωσης για τον περιβάλλοντα χώρο για το σύνολο των ιδιοκτησιών ανεξαρτήτως χαρακτηρισμού.
16. Επαρκή κίνητρα για να επέλθει η κανονικότητα στην περιοχή όπως:
Α) Κατεδαφίσεις των κτηρίων ετοιμόρροπων κτισμάτων αγνώστου ιδιοκτήτη ή ιδιοκτήτη που έχει αμελήσει την έκδοση Π.Α.Ε.Ε.Κ. μετά από αυτεπάγγελτο έλεγχο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών.
Β) Άμεση οικονομική στήριξη όλων των πληγέντων κατοίκων (π.χ. επιδόματα, ρυθμίσεις και εκπτώσεις σε λογαριασμούς οργανισμών κοινής ωφέλειας και δημοτικά τέλη, εκπτώσεις σε φάρμακα κ.α.)
Γ) Δημιουργία παιδικής χαράς, πολιτιστικού κέντρου, αθλητικού χώρου (και αποκατάσταση του ήδη υπάρχοντος).


Οι παραπάνω προτάσεις που αποτελούν προϊόν διαβούλευσης με τους κατοίκους της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι επικυρώθηκαν σε ανοικτή συγκέντρωση των κατοίκων την 18
η Αυγούστου 2019.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την διάθεση επικοινωνίας και προσβλέπουμε στην αρμονική συνεργασία και παράλληλα ευελπιστούμε ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις μας.

Εκπρόσωποι: Ανδρέου Χρήστος
Αργυροπούλου Έλενα
Γιούργας Δημήτριος
Κουλοχέρη Σοφία
Λαμπρινούδη Μυρτώ
Πιτσινός Εμμανουήλ
Φράγκος Πέτρος

 

Αναλυτικά η επιστολή: Επιτροπή Πληγέντων ΚΛ-Προτάσεις

“Στο ίδιο έργο θεατές” – Συνάντηση στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

0

Την Τρίτη 4.02.2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο ΤΕΕ για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο στην πληγείσα περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι σε 1,5 μήνα ξεκινάει η εκπόνηση των μελετών για το ΕΧΣ, βάσει προγράμματος, ανεξαρτήτως αν έχει λυθεί ή όχι το δασικό θέμα.. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα υποδείξει την έκταση για το ΕΧΣ, φέρνοντας ουσιαστικά το ίδιο προ των ευθυνών του, μιας και με την υπάρχουσα νομοθετική κατάσταση σχεδόν το 1/3 των σπιτιών (800 σπίτια περίπου) εξαιρούνται από το ΕΧΣ – Ανακατασκευή – Επισκευή.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα δείξει ισχυρή πολιτική βούληση ή απλά θα συνεχίσουμε να είμαστε «στο ίδιο έργο θεατές»!

15.01.2020 – Αυτοψία για την καταγραφή των καμένων δένδρων στις πληγείσες περιοχές.

0

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το πρωί της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί επιτόπια αυτοψία από κλιμάκιο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για τη καταγραφή των καμένων δένδρων στις πληγείσες περιοχές.

Παρακαλούμε τους κατοίκους της περιοχής να βρίσκονται στο Κόκκινο Λιμανάκι για να υποδείξουν καμένα δένδρα που βρίσκονται στις ιδιοκτησίες τους.

Ανακοίνωση: Προσκόμιση Οικοδομικών Αδειών σε ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ κτίσματα στο Κοκ.Λιμανάκι

0

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου ζήτησε την προσκόμιση όλων των οικοδομικών αδειών που αφορούν σε κτίσματα ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι.

Την Κυριακή 12/01/2020 στις 10.30π.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση κατοίκων στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας, παρουσία Δημάρχου, ώστε να μας ενημερώσει αναλυτικά για τις προθεσμίες και τις ενέργειες του.

Παρακαλούμε όλους τους κατοίκους οι οποίοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και θα παρευρεθούν στη συγκέντρωση να έχουν μαζί τους αντίγραφο της οικοδομικής αδείας.

Ευχαριστούμε πολύ,
Η Επιτροπή Πληγέντων Κοκ.Λιμανάκι

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ 22/12/2019

0

Σήμερα Κυριακή 22/12/19 στο Κόκκινο Λιμανάκι παρουσία του Δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου κ. Ευάγγελου Μπουρνούς πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση  ύστερα από πρόσκληση της Επιτροπής Πληγέντων με τα κάτωθι θέματα:

1) Δασικός Χάρτης-Νομοπαρασκευαστική επιτροπή

2) Ειδικό Χωρικό Σχέδιο

ΤΕΕ Πρόσκληση ενδιαφέροντος σχετικά με την εκπόνηση μελέτης κατάρτισης : Δασικού χάρτη, Συγκοινωνιακής Μελέτης & Χωρικού-Πολεοδομικού Σχεδιασμού

 3) Εντάλματα Πληρωμών. Αποκατάσταση, Επίδομα περιβάλλοντος χώρου και Ενοίκια

4) Προτεραιότητες για την Ανασυγκρότηση της Περιοχής

Συζητήθηκαν εκτενώς όλα τα θέματα & απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα των παρευρισκομένων εκ μέρους του Δημάρχου & μελών της  Επιτροπής Πληγέντων.                                              Η  Ε. Π. Κ.Λ.  ευχαριστεί  θερμά τον Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου για την παρουσία του , &  όλους  όσους πλαισίωσαν την σημαντική αυτή ενημερωτική εκδήλωση .

Επιστολή Επιτροπής Πληγέντων προς τον Πρωθυπουργό

0

Προς: Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κο Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα επιθυμούσαμε να σας κοινοποιήσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πληγείσας περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι και τα οποία δυσχεραίνουν την προσπάθειά τους για την ανακατασκευή των κατοικιών και το ζωντάνεμα
του οικισμού. Παρά τη θεσμοθέτηση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας (ΑΜΚΕ) «Μάτι
ξανά» υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή που χρονίζουν για τα οποία παρατηρείται στασιμότητα και διαπιστώνεται αδυναμία επίλυσής μέσω της νεοσυσταθείσας εταιρείας.

Α. Ανακριβής Δασικός Χάρτης.
Οι εκτάσεις στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι αποτελούν κλήρους της αγροτικής νομοθεσίας, και οι αρμόδιες αρχές θα έπρεπε να είχαν προβεί σε απόσυρση των χαρτών δασικού και αναδάσωσης.
Αναφορικά με τις πρόσφατες ενέργειές μας, που σχετίζονται με τους εν λόγω χάρτες θέτουμε υπ΄ όψιν σας ότι οι αρμόδιοι σύμβουλοι προβάλλουν το επιχείρημα της επικύρωσης από τη Δημόσια Υπηρεσία «Πολιτικής Γης» του περιγράμματος της έκτασης που εστάλη στον Γενικό Γραμματέα κ. Αραβώση, μετατοπίζοντας έτσι την ευθύνη και δημιουργώντας νέες καθυστερήσεις. Παράλληλα, στο πλαίσιο ανάρτησης του δασικού χάρτη κατατέθηκε αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος για την εν λόγω περιοχή.
Γεγονός αποτελεί πλέον και η σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής από το ΥΠΕΝ για την επίλυση των δασικών θεμάτων, όμως οι εργασίες της επιτροπής αυτής και η λήψη αποφάσεων θα καθυστερήσουν. Δυστυχώς, στην αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια καθυστερήσεων, οπότε πρέπει να δοθεί άμεσα προτεραιότητα σε αυτή.
Τέλος, δεν δόθηκε ως όφειλε για να διευκολύνει τους κατοίκους παράταση στον αναρτημένο δασικό χάρτη της πληγείσας περιοχής, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας.
Σε αυτό το σημείο κύριε Πρωθυπουργέ ζητούμε την παρέμβασή σας ώστε να καταστεί εφικτή μια νέα παράταση δύο μηνών στην Ανατολική Αττική από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, διότι αρκετοί συνάνθρωποί μας έχουν χάσει συγγενικά πρόσωπα και περιουσίες και δεν έχουν καταθέσει ενστάσεις κατά της ανάρτησης του δασικού χάρτη λόγω της έκτακτης ανάγκης που βίωσαν στη φονική πυρκαγιά. Αυτό δύναται και πρέπει να
νομοθετηθεί τις επόμενες μέρες.

Β. Πολεοδομικά θέματα.
Στην εντός σχεδίου περιοχή στο Κόκκινο Λιμανάκι του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου έχουν προκύψει ζητήματα που σχετίζονται με την έκδοση οικοδομησιμοτήτων, τα ρυμοτομούμενα
τμήματα και τα υψομετρικά (μηκοτομές). Τα θέματα αυτά είχαν εντοπιστεί από την Επιτροπή, είχαν διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά δεν έτυχαν της απαραίτητης προσοχής από την προηγούμενη διοίκηση. Έτσι, καθυστερεί η έκδοση των αδειών και προκύπτουν αλλαγές στο εμβαδόν, όσον αφορά τις ανακατασκευές των πληγέντων κτιρίων.
Είναι παράλογο να εκδίδονται άδειες ανακατασκευής κτισμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές
και να είναι τόσο δύσκολη η αδειοδότηση στην εντός σχεδίου περιοχή. Απαραίτητη για τη διευκόλυνση των επισκευών και ανακατασκευών είναι και η αύξηση των δόσεων με παράλληλη μείωση του ποσοστού χρηματοδότησης κατά την πρόοδο των εργασιών και η επιτάχυνση της διαδικασίας χαρακτηρισμού των κτισμάτων ως ασύμφορων.

Γ. Αντιπλημμυρικά έργα.
Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι μελέτες αντιπλημμυρικών έργων και η στήριξη των πρανών στο παραλιακό μέτωπο. Παρατηρούνται συνεχή φαινόμενα κατάρρευσης.
Ζητούμε τη γνωστοποίηση των συνολικών μελετών που αφορούν την περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής τους.

Δ. Άμεση Κύρωση της Πράξης Εφαρμογής
Με την Κύρωση της Πράξης Εφαρμογής στο Κόκκινο Λιμανάκι ευελπιστούμε ότι θα επιλυθούν τα ανωτέρω πολεοδομικά προβλήματα.
Με την Κύρωση της Πράξης Εφαρμογής των κοινόχρηστων χώρων θα δοθεί τέλος στην αδυναμία δενδροφύτευσης της περιοχής, εγκατάστασης παιδικής χαράς για τα παιδιά του οικισμού και δημιουργίας χώρου συγκέντρωσης των κατοίκων.

E. Άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων της πολιτείας.
Ολοκλήρωση της περισυλλογής του αμιάντου, των κατεδαφίσεων των ετοιμόρροπων κτιρίων, της απομάκρυνσης της καμένης φυτικής ύλης, της οριοθέτησης των ρεμάτων της περιοχής.
Για την επίλυση των ανωτέρω σοβαρών θεμάτων που απασχολούν την πληγείσα περιοχή ελπίζουμε στην προσωπική σας ευαισθησία και ζητούμε να δοθεί η εντολή από εσάς να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με την παρουσία των κ.κ. Υπουργών Ανάπτυξης, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υφυπουργών παρά τω Πρωθυπουργώ
και Περιβάλλοντος, Γενικών Γραμματέων και Συμβούλων των εμπλεκομένων Υπουργείων, Περιφερειάρχη Αττικής και Δημάρχου Ραφήνας.
Στη σύσκεψη αυτή, που αναμένουμε να πραγματοποιηθεί σύντομα, επιθυμούμε να τεθούν τα προβλήματα, να προταθούν λύσεις και να ληφθούν αποφάσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αποτελεσματική λειτουργία της ΑΜΚΕ, την υλοποίηση του Ειδικού Χωρικού
Σχεδίου και την απαρχή της αναγέννησης του μαρτυρικού τόπου μας.

Θα ήταν τιμή για όλους εμάς η παρουσία σας και προάγγελος ευχάριστων εξελίξεων για την περιοχή.

Με Τιμή
Η Επιτροπή Πληγέντων
Περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι

Μετεγγραφές πληγέντων φοιτητών από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018

0

Ρύθμιση θεμάτων φοιτητών – πληγέντων κατά τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 και αφορά και τους φοιτητές που θα εισαχθούν τα ακαδημαϊκά έτη 2019-2020, 2020-2021 και 2021-202.

Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται για τα τέκνα θανόντων εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, καθώς και τα τέκνα των οποίων η μόνιμη (1η) κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που την καθιστούν μη κατοικήσιμη, ή η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς, εξαιτίας του συμβάντος (πυρκαγιές 23ης και 24ης Ιουλίου 2018), σύμφωνα με το άρθρο 16 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018» (Α’ 138), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4576/2018 (Α’ 196), και το άρθρο 78 του ν. 4607/2019 (Α’ 65). Ειδικότερα, όσον αφορά στο δικαίωμα μετεγγραφής, οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται και για όλους τους φοιτητές με μόνιμη κατοικία στις πυρόπληκτες περιοχές, συγκεκριμένα:

Περιφέρεια Αττικής:
Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής: Δημοτική
Ενότητα Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα, Δημοτική Ενότητα Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου,οικισμοί των Αγίων Αποστόλων, Πανοράματος, Αγίου
Ανδρέα και Αγκώνας της Δημοτικής Ενότητας Καλάμου του Δήμου Ωρωπού.

Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών: οικισμός Νταού Πεντέλης της Δημοτικής Ενότητας Πεντέλης του Δήμου Πεντέλης.

Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής: Τοπική Κοινότητα Κινέττας της Δημοτικής Ενότητας Μεγαρέων του Δήμου Μεγαρέων.

Περιφέρεια Πελοποννήσου:
Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας: Δημοτική Ενότητα Αγίων Θεοδώρων και Δημοτική Κοινότητα Ισθμίας του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.

Αναλυτικά όλο το ΦΕΚ μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω:

ΦΕΚ-Μεταγραφών

ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ “ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ”.

0

Ορισμός μελών και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Μάτι Ξανά».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α. Του άρθρου δεύτερου της από 24.07.2019 πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018» (Α΄ 127), που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4626/2019
«Κύρωση της από 24.07.2019 Π.Ν.Π. «Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018» (Α΄ 127), σύσταση και καταστατικό λειτουργίας της εταιρείας «Μάτι Ξανά» και άλλες διατάξεις» (Α΄ 141).
β. Του άρθρου 2 παρ. 5 και 12 του ν. 4626/2019 (Α΄ 141).
γ. Του ν. 3861/2010 «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο “Πρόγραμμα Διαύγεια” και άλλες διατάξεις» (Α΄ 112).
δ. Του άρθρου 5 περ. ιβ΄ του ν. 3469/2006 «Εθνικό
Τυπογραφείο, Εφημερίς της Κυβερνήσεως και λοιπές διατάξεις» (Α΄ 131).
ε. Του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 121). στ. Του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα», που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98).
2. Τις προτάσεις για τον ορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Μάτι Ξανά», που προκύπτουν από:
α. Την από 22 Αυγούστου 2019 επιστολή των Σωματείων: α) Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέου Βουτζά «Η πρόοδος» – Αθλητικός Σύλλογος Νέου Βουτζά – Συντονιστική Επιτροπή Νέου Βουτζά, β) ΣΕΚΜΑ – Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Ματιού (στην οποία μετέχουν και οι πρόεδροι του ΔΣ των συλλόγων Εξωραϊστικός Σύλλογος Μάτι και Συνήγορος του Ματιού), γ) Φιλοπρόοδος Ένωση Οικιστών – Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι, δ) Συντονιστική Επιτροπή Προβάλινθου – Σύλλογος Προβάλινθου και ε) Συνεταιρισμός «Η Αμπελούπολις», με την οποία προτείνονται πέντε (5) μέλη με ισάριθμα αναπληρωματικά, για τη συγκρότηση του ΔΣ της εταιρείας «Μάτι Ξανά».
β. Το με αριθμ. 388/9.9.2019 έγγραφο του Υπουργού Οικονομικών.
γ. Το με ημερομηνία 23/09/2019 έγγραφο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.
δ. Το με αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓρΥΦΧΑΠ 832344/280/17.9.2019 έγγραφο του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
ε. Το με αριθμ. 20363/10.9.2019 έγγραφο του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.).
στ. Το με αριθμ. 19063/9.9.2019 έγγραφο του Δημάρχου Μαραθώνα.
ζ. Το με αριθμ. 13108/13.8.2019 έγγραφο του Δημάρχου Ραφήνας -Πικερμίου.
η. Το με αριθμ. 530273/12.9.2019 έγγραφο του Περιφερειάρχη Αττικής, όπως τροποποιήθηκε με το 591648/ 2/10/2019 έγγραφο του Περιφερειάρχη Αττικής.
3. Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Α. Ορίζουμε ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Μάτι Ξανά» και τον διακριτικό τίτλο «Μάτι ΞανάΖω»:
1. Τον Αλέξη Ανδρονόπουλο του Ευαγγέλου, Τοπογράφο Μηχανικό-Επιχειρηματία, ΑΔΤ: ΑΜ135636, με αναπληρωτή την Δήμητρα (Έμυ) Κροκίδη του Χαριλάου, Δημοσιογράφο, ΑΔΤ: ΑΖ059934,
2. τον Νικόλαο Σκουλή του Παναγιώτη, Δικηγόρο, ΑΔΤ: ΑΒ656701, με αναπληρωτή τον Γεώργιο Ιατρόπουλο του Ιωάννη, Δικηγόρο, ΑΔΤ: ΑΒ066542,
3. την Βαρβάρα Κασσελούρη του Επαμεινώνδα, Καθηγήτρια Πληροφορικής, ΑΔΤ: ΑΚ788832 με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνο Παπασπύρου του Πέτρου, Τοπογράφο
Μηχανικό, ΑΔΤ: Σ727588,
4. τον Χρήστο Αναγνώστου του Ξενοφώντος, Μηχανολόγο Μηχανικό, ΑΔΤ: ΑΑ008270, με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνο Αθανασίου του Στεφάνου, Ηλεκτρολόγο/ αυτοκινητιστή, ΑΔΤ: ΑΝ628002,
5. τον Δημήτρη Κανάκη του Νικολάου, Τοπογράφο Μηχανικό, ΑΔΤ: ΑΚ502336, με αναπληρωτή τον Δημήτρη Γκίνο του Ανδρέα, Πολιτικό Μηχανικό, ΑΔΤ: ΑΕ600660,
6. την Σταυρούλα Μηλιάκου του Γεωργίου, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Δημοσιονομικών Κανόνων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ΑΔΤ: ΑΟ012629, με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο του Κωνσταντίνου, Δ/ντή Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ΑΔΤ: Χ604609,
7. τον Δημήτρη Αναγνώπουλο του Γεωργίου, Προϊστάμενο της Δ/νσης ΕΥΔΕ Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών, ΑΔΤ: ΑΒ388687, με αναπληρώτρια την Ευγενία Καλοφωλιά του Αναστασίου, Προϊσταμένη της Δ/νσης Απαλλοτριώσεων, Τοπογραφήσεων και Γεωπληροφορικής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ΑΔΤ: ΑΜ575030,
8. την Γεωργία Κοτίνη του Διονυσίου, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΑΔΤ: ΑΗ621248, με αναπληρώτρια την Ελένη Χολέβα του Γεωργίου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΑΔΤ: AZI 34650,
9. τον Θεόδωρο Οικονόμου του Γεωργίου, Γενικό Διευθυντή Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ΑΔΤ: ΑΛΙ 10804, με αναπληρώτρια του τη Μαρία Μαυραγάνη, Γενική Διευθύντρια Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών ΑΔΤ: ΑΒ784349,
10. τον Γεώργιο Στασινό του Νικολάου, Πολιτικό Μηχανικό, Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ΑΔΤ: ΑΚ704950 με αναπληρωτή τον Νικόλαο Μήλη του
Ευαγγέλου, Πολιτικό Μηχανικό, Α΄ Αντιπρόεδρο Διοικούσας Επιτροπής Τ.Ε.Ε, Α.Δ.Τ: ΑΖ327774,
11. τον Στέργιο Τσίρκα του Νικολάου, Δήμαρχο Μαραθώνος, ΑΔΤ: ΑΝ628096, με αναπληρωτή τον Αντώνη Δεληχάτσιο του Αλέξανδρου, (εκπρόσωπο του Δήμου Μαραθώνα), ΑΔΤ: ΑΕ015603,
12. τον Ευάγγελο Μπουρνούς του Αναστασίου, Δήμαρχο Ραφήνας- Πικερμίου, ΑΔΤ: ΑΒ650121, με αναπληρωτή τον Ανδρέα Γκουγκουλή του Γεωργίου, Γενικό Γραμματέα του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, ΑΔΤ: Χ601643,
13. τον Αθανάσιο Αυγερινό του Ευθυμίου, Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, ΑΔΤ: ΑΚ757168, με αναπληρωτή τον Αθανάσιο Κατσιγιάννη του Χρήστου, Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Χωρικού Σχεδιασμού και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, ΑΔΤ: Κ307332.

Β. Ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Μάτι Ξανά», ορίζεται ο Αθανάσιος Αυγερινός του Ευθυμίου, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής.

Γ. Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ενός (1) έτους και αρχίζει από την δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, Οκτωβρίου 2019
Ο Υπουργός
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ

Συγγενής θύματος της Πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 επισημαίνει την αδικαιολόγητη καθυστέρηση απόδοσης ευθυνών

0

“…Έχουν περάσει 14 και κάτι σε αυτούς τους μήνες δεν μιλώ απλά κοιτάω και αφουγκράζομαι τις καταστάσεις που διαδραματίζονται σε ένα σκηνικό παραλόγου και αλητείας

Άκουσα ότι θα αποκατασταθούν τα σπίτια και οι περιοχές που επλήγησαν.

Άκουσα ότι οι εγκαυματίες θα μπορούν οι άνθρωποι να βοηθηθούν και να μην γίνονται ζητιάνοι για τα αυτονόητα που πρέπει να τους ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ για να μπορούν να αντέξουν την κάθε μέρα.

ΔΕΝ άκουσα ΤΙΠΟΤΑ για εμάς τους συγγενείς των θυμάτων των ανθρώπων που είναι η οικογένεια μας το αίμα μας οι αναμνήσεις όλη η ζωή μας να επισπεύσουν οι διαδικασίες των δικογραφιών και να αρχίσουν οι ένοχοι να πηγαίνουν εκεί που ανήκουν. Παρά μόνο κάνουν βόλτες οι δικογραφίες και αλλάζουν χέρια και ανθρώπους και εμείς περιμένουμε καρτερικά, περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη

Αλήθεια ποιά δικαιοσύνη;

Ποιον εισαγγελέα;

Ποιον εφέτη ανακριτή;

Θα μου πεις ελληνικό δικαστικό σύστημα… Σε μια άλλη διάσταση η ζωή ίσως και να κυλάνε όλα όπως πρέπει εδώ όχι….

Ποιο κράτος θα σκότωνε 102 ανθρώπους ταυτοποιημένους και πόσους αταυτοποίητους που μείνανε σε σάκους και συνεχίζει να κοροϊδεύει και να ταλαιπωρεί εμάς που μείναμε πίσω εμάς που η κάθε μέρα μας κάνει να ασφυκτιούμε να ουρλιάζει η ψυχή μας για το δίκιο, για την απονομή ευθυνών

Θα έλθει η ώρα της εκταφής και ακόμη θα περιμένουμε για δικαιοσύνη.

Ποια δικαιοσύνη του απόλυτου κενού και του απόλυτου τίποτε?

Οι νεκροί μας δώσανε ένα μήνυμα ότι ζούμε σε ένα κράτος που ο άνθρωπος είναι πολίτης τρίτης κατηγορίας πως ο νεκρός αξίζει 10.000 χιλιάρικα και αν θες να λέγεσαι άνθρωπος αυτής της χώρας πρέπει να παλέψεις για τα αυτονόητα και να πεθάνεις μείον ένας…..

Για μένα όμως δεν είναι μείον ένας…. Ήταν ο πατέρας μου….

Για μένα τα τελευταία 5 χρόνια που πέρασαν έχασα όλη μου την οικογένεια…..

Για μένα ήταν δύναμη να ξέρω εκεί έξω ότι είναι ο πατέρας μου… Και ξαφνικά έτσι μια στιγμή γιατί κάποιοι που τους δόθηκαν αξιώματα τα κάψανε όλα και όλους…

Και ξανά στο ίδιο έργο θεατές…

Και να ξανά ζω την σκύλεψη των 102 νεκρών, του δικού μου νεκρού ξανά και ξανά για να ακούγεται του καθενός η φωνή των “θέλω” και των “χρειάζεται” πάνω στις δικές μου αντοχές και υπομονές και στου καθενός που έθαψε και ένιωσε να μην υπάρχει έδαφος αλλά μια συνεχή πτώση στο κενό…..

Ελλάδα 2018… 23 Ιουλίου …. Αν τα μυαλά δεν αλλάξουν αν οι άνθρωποι δεν μάθουν από τα λάθη αν η εκάστοτε κυβέρνηση δεν μάθει να σέβεται τον άνθρωπο τον πολίτη θα ξανά συμβεί…. Και τότε τι θα λένε…. Έχουν γεγονότα έχουν νεκρούς… Έχουν ευθύνες που δεν από δόθηκαν όπως στα γεγονότα της Ηλείας…

Το Μάτι είναι ένας καθρέπτης των γεγονότων της Ηλείας….

Τρίτη φορά ελπίζω να μην συμβεί…. Γιατί τότε δεν θα φταίει μόνο η εκάστοτε κυβέρνηση αλλά οι άνθρωποι που είχαν 2 συμβάντα ήδη καταγεγραμμένα! Και μνήμες νωπές…

Τώρα θα σιωπήσω ξανά για να παρακολουθήσω το υπόλοιπα δρώμενα της ντεκαντανς του δημοσίου δικαστικού συστήματος ευτυχώς για μένα υπάρχει και η Χάγη στον ορίζοντα!!!

8 χρόνια έχουμε άλλωστε προθεσμία, τι φωνάζω;…”

Τέτα Κοκόνη (συγγενής θύματος)

ΦΕΚ : «Μάτι Ξανά» και Μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018

0

16 Σεπτεμβρίου 2019

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4626
Κύρωση της από 24.07.2019 Π.Ν.Π. «Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018» (Α΄ 127), σύσταση και καταστατικό λειτουργίας της εταιρείας «Μάτι Ξανά» και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο 1
Κύρωση της από 24.07.2019 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018» (Α΄ 127)
Κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου η από 24.07.2019 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018» (Α΄ 127), η οποία έχει ως ακολούθως:

«ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.
2. Την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι άμεσοι κίνδυνοι που υφίστανται για τους κατοίκους και το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον, από την παραμονή αποβλήτων, απορριμμάτων και επικίνδυνων υλικών εν γένει, στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 και να υλοποιηθούν άμεσα δράσεις που κατατείνουν στη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

3. Τα σχετικά πορίσματα και τις εισηγήσεις των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών, από τα οποία προκύπτει η άμεση και επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων κινδύνων στις ανωτέρω περιοχές, ιδίως το αριθμ. 47601/23-7-2019 έγγραφο του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.
4. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:
Άρθρο Πρώτο
Απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών
1. Στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, δύνανται, ενόψει άμεσου κινδύνου για την ασφάλεια των πολιτών ή για το περιβάλλον, όπως προκύπτει από εισήγηση φορέα ή υπηρεσίας, να εκτελούνται με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών οι ακόλουθες αναγκαίες ενέργειες:
α) Απομάκρυνση απορριμμάτων, αποβλήτων και κάθε υλικού εν γένει, το οποίο, κατά την κρίση των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών, είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών ή συνιστά εστία κινδύνου για μελλοντική φυσική καταστροφή.
β) Έλεγχοι και αποξήλωση αμιάντου από οποιαδήποτε κατασκευή ή αντικείμενο.
γ) Κάθε αναγκαία ενέργεια αποκατάστασης και ανάπλασης των πληγεισών περιοχών με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
2. Όλες οι απαιτούμενες από την προηγούμενη παράγραφο δράσεις, ιδίως μελέτες, έργα, υπηρεσίες, εξοπλισμός, δύναται να αναλαμβάνονται με ίδια μέσα και πόρους από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στους σχετικούς τομείς, χωρίς καμία
επιβάρυνση του Δημοσίου, κατόπιν εγκρίσεως που παρέχεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, η οποία αναρτάται στον
δικτυακό τόπο των υπουργείων.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών δύνανται να εκπονούνται και να διενεργούνται περαιτέρω δράσεις αποκατάστασης και ανάπλασης των πληγεισών περιοχών, να ρυθμίζεται η διαδικασία εκτέλεσης των ενεργειών του παρόντος άρθρου, καθώς και κάθε ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή της παρούσας.

Άρθρο Δεύτερο
Σύσταση Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας
Συστήνεται Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Μάτι ξανά», σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Σκοπός της εταιρείας είναι η προώθηση δράσεων για την αποκατάσταση και ανάπλαση των πληγεισών περιοχών και τη βελτίωση της ζωής των κα-τοίκων τους. Για την επίτευξη του σκοπού της η εταιρεία, ενδεικτικά, υποβάλλει προτάσεις και εισηγήσεις προς τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης κινδύνων και τη διενέργεια δράσεων αποκατάστασης και ανάπλασης των πληγεισών περιοχών, οι οποίες τίθενται υπόψη των αρμόδιων δημοσίων φορέων για άμεση υλοποίηση, και ενημερώνει τους πολίτες και τους αρμόδιους φορείς σχετικά με υφιστάμενα προβλή-ματα των πληγεισών περιοχών και των κατοίκων τους. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας μετέχουν εκπρόσωποι των κατοίκων των πληγεισών περιοχών, υπηρεσιακά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου και της Περιφέρειας Αττικής. Με απόφαση του Πρωθυπουργού ρυθμίζεται κάθε περαιτέρω ζήτημα σχετικά με τη λειτουργία, τους σκοπούς, τους πόρους και την οικονομική διαχείριση της εταιρείας και καθορίζεται η συγκρότησή της.

Άρθρο Τρίτο
Κατάρτιση ειδικού χωρικού σχεδίου
Ενόψει άμεσου κινδύνου για την ασφάλεια των πολιτών ή για το περιβάλλον, όπως προκύπτει από εισήγηση φορέα ή υπηρεσίας, ανατίθεται στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος» η σύνταξη ειδικού χωρικού σχεδίου για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018. Κατά παρέκκλιση από οποιαδήποτε άλλη διάταξη που αφορά διαδικασία κατάρτισης και αρμοδιότητα, εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να υπογράψει σχετική σύμβαση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του σχεδίου την 23η Ιουλίου 2020. Για την υλοποίηση του έργου της παρούσας παραγράφου το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος μπορεί να προβαίνει σε αναθέσεις κατά παρέκκλιση από τις πάγιες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας που αφορούν τη διαδικασία αναθέσεως συμβάσεων έργου, υπηρεσίας ή προμήθειας.

Άρθρο Τέταρτο
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 24 Ιουλίου 2019
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Πρωθυπουργός
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ,
ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩ-
ΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ,
ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΕΝΔΩΝΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ, ΚΥΡΙΑ-
ΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ, ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ, ΘΕΟΧΑΡΗΣ
ΘΕΟΧΑΡΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ, ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡ-
ΒΙΤΣΙΩΤΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ.».

Άρθρο 2
Μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018-Καταστατικό της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής
Εταιρείας με την επωνυμία «Μάτι Ξανά»
1. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, συντάσσεται
μητρώο εγκαυματιών, θυμάτων δασικών πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένων και των εγκαυματιών-θυμάτων των πυρκαγιών της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, και ορίζεται
διαδικασία κατηγοριοποίησής τους κατά παρέκκλιση κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ και διάθεσης σε αυτούς των πάσης φύσεως φαρμάκων, επουλωτικών και αναπλαστικών σκευασμάτων (γέλες σιλικόνης, ενυδατικές αλοιφές, αντηλιακές αλοιφές, προϊόντα αντισηψίας), επιθεμάτων (σιλικόνη, γάζες), ελαστικών και πιεστικών ενδυμάτων, καθώς και της παροχής της απαραίτητης κατ’ οίκον νοσηλείας, συμπεριλαμβανομένων και των φυσιοθεραπειών και λοιπών θεραπειών αποκατάστασής τους.
2. α. Στο άρθρο 11 της από 26ης Ιουλίου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018» (Α΄138), που κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4576/2018 (Α΄ 196), η ημερομηνία «30.09.2019» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «31.07.2020».
β. Στο άρθρο 18 της από 26ης Ιουλίου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018», που κυρώθηκε με
το άρθρο 3 του ν. 4576/2018, προστίθενται τελευταία εδάφια ως εξής: “Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης αποζημίωσης αποκατάστασης χώρου και νόμιμης περίφραξης, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από την πυρκαγιά επλήγη περίφραξη ή οικόπεδο ή γήπεδο χωρίς κτίριο ή δεν επλήγη το κτίριο που βρίσκεται σε αυτό. Οι αποζημιώσεις του άρθρου αυτού βαρύνουν τον «Ειδικό Λογαριασμό
Αρωγής Πυρόπληκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018» που συστάθηκε με την οικ. 2/57679/ΔΛΓΚ/25.07.2018 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 3014)”.».
γ. Η προθεσμία που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2.2. του άρθρου 2 «ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ» της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./8706/Α325/3.8.2018 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 3255) για την υποβολή αιτήσεων για έκδοση άδειας επισκευής και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής (ΣΣ) ή για έκδοση βεβαίωσης Καθορισμού Δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής, για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, παρατείνεται μέχρι 10.08.2020.
3. Η ανάθεση και εκτέλεση των έργων και η λήψη των υπηρεσιών: α) απομάκρυνσης από τα γήπεδα ή τα οικόπεδα των οικοδομικών υλικών που περιέχουν αμίαντο,

β) κατεδαφίσεως των κτιρίων που κρίθηκαν κατεδαφιστέα με Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνου Ετοιμόρροπου Κτιρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.), Δελτίο Επανελέγχου ή Έκθεση Αυτοψίας Τριμελούς Επιτροπής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, γ) προσωρινής αποκατάστασης οδοστρωμάτων, οδικών υποδομών και εκτέλεσης συνοδών έργων σήμανσης, προστασίας και ασφάλειας, απορροής ομβρίων κ.λπ. στο πλαίσιο των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου ή/και εκτός αυτών, δ) δενδροφύτευσης των κοινόχρηστων χώρων και του περιαστικού πρασίνου με επιστημονικά κριτήρια λειτουργίας ως ζωνών πυροπροστασίας, ε) αποκατάστασης του δικτύου ύδρευσης, στ) υλοτόμησης των καμένων δένδρων και αξιοποίησης του ξυλώδους κεφαλαίου, ζ) διενέργειας επαναληπτικών μετρήσεων ποιότητας του αέρα, των υπογείων υδάτων και του εδάφους, η) προστασίας από πλημμυρικά φαινόμενα και φαινόμενα διάβρωσης ή αποσάθρωσης του
εδάφους, θ) πυρασφάλειας στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, αφορούν στη θεραπεία αμέσου δημοσίου συμφέροντος που συνίσταται στην ανάγκη επείγουσας προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων των ανωτέρω περιοχών, και για τους λόγους αυτούς, οι οικείες συμβάσεις εκτέλεσης έργου, ανάθεσης μελέτης και παροχής υπηρεσιών,
καθώς και οι τυχόν αναγκαίες υποστηρικτικές συμβάσεις για την ανάθεση, την παρακολούθηση και την παραλαβή του αντικειμένου των συμβάσεων, ανατίθενται το αργότερο μέχρι 30.10.2019 και ολοκληρώνονται το αργότερο μέχρι 30.06.2020. Οι δαπάνες για τις συμβάσεις της παραγράφου αυτής βαρύνουν τον «Ειδικό Λογαριασμό
Αρωγής Πυρόπληκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018» που συστάθηκε με την οικ. 2/57679/ΔΛΓΚ/25.07.2018 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 3014). Για την ανάθεση των έργων ή των υπηρεσιών που προβλέπονται στις περιπτώσεις α΄ έως και ζ΄ της παρούσας παραγράφου, οι φορείς ανάθεσης των σχετικών συμβάσεων εφαρμόζουν το άρθρο 117 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147) ανεξάρτητα από την εκτιμώμενη αξία της σύμβασης.
4. α. Στο τέλος της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 3 της οικ. 2/57679/ΔΛΓΚ /25.07.2018 κοινής υπουργικής απόφασης (Β΄ 3014), προστίθεται φράση
ως εξής: «,καθώς και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που προβλέπεται στο άρθρο δεύτερο της από 24.07.2019 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ’’Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018’’ (Α΄ 127). Για την έγκριση των δράσεων και των αντίστοιχων δαπανών οι φορείς του προηγούμενου εδαφίου, υποβάλλουν στην Επιτροπή τα ακόλουθα στοιχεία: αα) την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας εκτέλεσης του έργου ή λήψης της υπηρεσίας και την επιλογή της
διαδικασίας ανάθεσης, ββ) τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό της σύμβασης που πρόκειται να συναφθεί και την τεκμηρίωσή του, γγ) την τεχνική περιγραφή του αντι- κειμένου της σύμβασης που πρόκειται να συναφθεί και δδ) τις υπάρχουσες εγκεκριμένες μελέτες και πίνακα με τις τυχόν απαιτούμενες περαιτέρω μελέτες.».
β. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 3 της οικ. 2/57679/ΔΛΓΚ/25.07.2018 κοινής υπουργικής απόφασης (Β΄ 3014), αντικαθίσταται από περίπτωση γ΄ ως εξής: «γ. Εντέλλεται προς τον Υπουργό Οικονομικών πληρωμές προς τους φορείς του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης α΄ για τις δράσεις και μέχρι του εγκεκριμένου ύψους δαπανών που προβλέπονται στην περίπτωση α΄. Για την έκδοση της εντολής του προηγουμένου εδαφίου, οι φορείς του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης α΄ της παρούσας παραγράφου υποβάλλουν στην Επιτροπή τα ακόλουθα στοιχεία:
αα) την έγκριση της Επιτροπής που προβλέπεται στην περίπτωση α΄, ββ) τη σύμβαση και τις τυχόν τροποποιήσεις της, καθώς και τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τηρήθηκε η διαδικασία ανάθεσης που επιλέχθηκε, γγ) τις αποφάσεις των φορέων του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης α΄ με τις οποίες ορίζονται επιβλέποντες και επιτροπή παραλαβής του αντικειμένου της σύμβασης, δδ) βεβαίωση για τη μερική ή συνολική περάτωση και
επιμέτρηση των εργασιών που εκτελέσθηκαν ή των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν, την έγκρισή τους από τον φορέα του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης α΄ και τα έγγραφα που αποδεικνύουν την παραλαβή, μερική ή συνολική του αντικειμένου της σύμβασης, εε) το αίτημα πληρωμής του αναδόχου προς τον φορέα του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης α΄ με τα δικαιολογητικά που το συνοδεύουν και στστ) βεβαίωση του φορέα προς την Επιτροπή, ότι η πληρωμή είναι σύμφωνη με τη σύμβαση που έχει συναφθεί.».
γ. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 4 της 2/57679/ΔΛΓΚ/25.07.2018 κοινής υπουργικής απόφασης (Β΄3014), αντικαθίσταται ως εξής: «Ο έλεγχος διενεργείται από δύο (2) ορκωτούς ελεγκτές που ορίζονται με απόφαση του Προέδρου της Επιτροπής.».
5. Συστήνεται σύμφωνα με την πρόβλεψη του άρθρου δεύτερου της από 24.07.2019 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018», η οποία κυρώνεται με το άρθρο 1 του νόμου αυτού, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Μάτι Ξανά» και με διακριτικό
τίτλο «Μάτι ΞανάΖω» (εφεξής η «Εταιρεία»), με έδρα τον Δήμο Αθηναίων και το μίσθιο κτίριο του Υπουργείου Εσωτερικών επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας αρίθμ. 15.
Για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Εταιρείας, μπορεί να ιδρύεται υποκατάστημα ή γραφείο της, που στεγάζεται σε δημοτικό κατάστημα των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου ή Μαραθώνος, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

6. Η Εταιρεία λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και εποπτεύεται ως προς τη λειτουργία της, εντός των προσδιοριζόμενων από τον παρόντα νόμο προβλέψεων, από τον Υπουργό Εσωτερικών. Η λειτουργία της Εταιρείας διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου και τις διατάξεις του Καταστατικού της. Για όσα ζητήματα δεν ρυθμίζονται ειδικώς κατά
τα ανωτέρω, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 741 έως 784 του Αστικού Κώδικα, καθώς και οι διατάξεις των άρθρων 61 επ. περί νομικών προσώπων του ίδιου Κώδικα.
7. Η Εταιρεία επιτρέπεται να αναθέτει τις μελέτες ή τα έργα και να λαμβάνει τις υπηρεσίες των περιπτώσεων α΄ έως και ζ΄ της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, για λογαριασμό και προς όφελος του Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνος και των κατοίκων των Δήμων αυτών, χωρίς να δικαιούται για τον λόγο αυτόν οποιοδήποτε αντάλλαγμα ή αποζημίωση. Ειδικώς για τις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνος, η εταιρεία καθίσταται από της συστάσεώς της αυτοδικαίως συμβαλλόμενη στις
άνω συμβάσεις, ορίζει εκπροσώπους στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις Επιτροπές και ενεργεί στο πλαίσιο των σκοπών της κάθε ενέργεια απαραίτητη για την υλοποίηση του περιεχομένου των ως άνω προγραμματικών συμβάσεων, εντός του χρονοδιαγράμματος των συμβάσεων αυτών, και πάντως το αργότερο μέχρι 30.06.2020.
8. Για την εξυπηρέτηση του σκοπού της, η Εταιρεία εξαιρείται από την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4412/2016 (Α΄ 147), του ν. 4270/2014 (Α΄ 143) και του
ν. 4013/2011 (Α’ 204). Για την ανάθεση των έργων ή των υπηρεσιών από την Εταιρεία εφαρμόζεται αναλογικά το άρθρο 117 του ν. 4412/2016, ανεξάρτητα από την εκτιμώμενη αξία της σύμβασης.
9. Η Εταιρεία απαλλάσσεται από κάθε δημόσιο, δημοτικό, κοινοτικό ή υπέρ τρίτου άμεσο ή έμμεσο φόρο, με εξαίρεση τον φόρο προστιθέμενης αξίας και απολαμβάνει γενικά όλων των δικονομικών και άλλων προνομίων και ατελειών του Δημοσίου.
10. Απαγορεύεται η πρόσληψη προσωπικού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας από την Εταιρεία. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών παρέχεται η αναγκαία τεχνική και διοικητική υποστήριξη για τη λειτουργία της Εταιρείας από τις υπηρεσιακές μονάδες του Υπουργείου Εσωτερικών ή της Περιφέρειας Αττικής ή των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα.
11. Με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, ρυθμίζεται κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα για την οργάνωση και τη λειτουργία της Εταιρείας.
12. Το Καταστατικό της Εταιρείας έχει ως εξής:

«ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ “ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ” ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ “ΜΑΤΙ ΞΑΝΑΖΩ”»
Άρθρο 1
Σκοπός
1. Αποκλειστικοί σκοποί της Εταιρείας με την επωνυμία «Μάτι Ξανά» και τον διακριτικό τίτλο «Μάτι ΞαναΖώ» που συστάθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου δεύτερου της από 24.07.2019 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018» είναι η προώθηση,
εισήγηση, οργάνωση και υλοποίηση δράσεων για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την ανάπλαση των περιοχών, για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, καθώς και για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων, όπως και οι προβλεπόμενοι στο άρθρο δεύτερο της από 24.07.2019 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018.» (Α΄ 127).
2. Μέσα για την επίτευξη των σκοπών της Εταιρείας είναι:
α) η ανάθεση μελετών ή έργων και η λήψη υπηρεσιών, καθώς και η εισήγηση για την ανάθεση αυτών στους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να αποφευχθεί άμεσος ή έμμεσος κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων ή του περιβάλλοντος των πληγεισών περιοχών και να επιτευχθεί η αποκατάσταση και ανάταξη των περιοχών αυτών,
β) η μελέτη, καταγραφή, ανάδειξη, ιεράρχηση και προβολή των προβλημάτων των πληγεισών περιοχών και των κατοίκων τους, καθώς και η πρόταση σχετικών λύσεων,
γ) η μελέτη, καταγραφή και ανάδειξη των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων στην περιοχή, από την πυρκαγιά της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, δ) η ανάληψη δράσεων και η ενεργοποίηση των πο- λιτών για εθελοντική συμμετοχή στις δράσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων στις πληγείσες περιοχές, ε) η αξιολόγηση των υπαρχουσών αναγκών, η υποβολή προτάσεων και εισηγήσεων προς τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης κινδύνων και τη διενέργεια δράσεων αποκατάστασης και ανάπλασης των περιοχών αυτών, οι οποίες τίθενται υπόψη των αρμόδιων δημοσίων φορέων για άμεση υλοποίηση και η
συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς προς διευκόλυνσή τους για την υλοποίηση των υποδεικνυόμενων έργων και δράσεων, τη διαχείριση και άρση καθυστερήσεων, διαφωνιών και άλλων δυσχερειών, οι οποίες μπορεί να ανακύψουν κατά τη διαδικασία αποκατάστασης και ανάπλασης,στ) η ενημέρωση των πολιτών και των αρμοδίων φορέων σχετικά με τα υφιστάμενα προβλήματα των πληγεισών περιοχών και των μονίμων ή μη κατοίκων τους.

Άρθρο 2
Διάρκεια – Λύση
1. Η διάρκεια της Εταιρείας ορίζεται ετήσια, αρχόμενη από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, μπορεί να παρατείνεται η διάρκεια της
Εταιρείας, μία φορά, για ίσο χρονικό διάστημα, εφόσον κρίνεται αιτιολογημένα αναγκαίο για την εκπλήρωση του σκοπού της.
2. Η Εταιρεία λύεται όταν παρέλθει ο χρόνος για τον οποίο έχει συσταθεί ή όταν εκπληρωθεί ο σκοπός για τον οποίο συστήθηκε. Η εκπλήρωση του σκοπού διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Με απόφαση του ίδιου Υπουργού μπορεί να λύεται η
Εταιρεία και πριν παρέλθει ο χρόνος για τον οποίο συστήθηκε, για σπουδαίο λόγο που συνίσταται ιδίως στη μη αποτελεσματική εξυπηρέτηση του σκοπού της.

Άρθρο 3
Όργανα Διοίκησης
Διοικητικό Συμβούλιο – Πρόεδρος – Εκτελεστική Επιτροπή
1. Η Εταιρεία διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ), που αποτελείται από δεκατρία (13) μέλη, εκ των οποίων: α) πέντε (5) μέλη με ισάριθμα αναπληρωματικά, κατά προτίμηση με ανάλογη κοινωνική και πολιτιστική δράση ή με γνώσεις συναφείς με τους σκοπούς της εταιρείας, τα οποία υποδεικνύονται με κοινή απόφαση των νομίμως υφιστάμενων Σωματείων της πληγείσας περιοχής που ανέπτυξαν ευθέως ή μέσω των Συντονιστικών Επι-
τροπών, κοινωφελή δράση μετά την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, β) ένας Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης ή Προϊστάμενος Διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο οποίος υποδεικνύεται από τον Υπουργό Οικονομικών, γ) ένας Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης ή Προϊστάμενος Διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδο-
μών και Μεταφορών, ο οποίος υποδεικνύεται από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, δ) ένας Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης ή Προϊστάμενος Διεύθυνσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος υποδεικνύεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και
Ενέργειας, ε) ένας Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης ή Προϊστάμενος Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος υποδεικνύεται από τον Υπουργό Εσωτερικών,
στ) ένα μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο οποίος υποδεικνύεται από τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε., ζ) ένας εκπρόσωπος του Δήμου Μαραθώνα, ο οποίος υποδεικνύεται από τον Δήμαρχο του οικείου Δήμου, η) ένας εκπρόσωπος του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου,
ο οποίος υποδεικνύεται από τον Δήμαρχο του οικείου Δήμου και θ) ένας εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής προερχόμενος από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη, ως Πρόεδρος, ο οποίος υποδεικνύεται από τον Περιφερειάρχη Αττικής.
2. Τα μέλη και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ορίζονται με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού Εσωτερικών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για θητεία ενός (1) έτους. Σε περίπτωση που δεν υποδεικνύονται από τους φορείς της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1, εν όλω ή εν μέρει τα προβλεπόμενα μέλη, το Δ.Σ. της εταιρείας συγκροτείται και λειτουργεί νόμιμα χωρίς τα μέλη αυτά. Στην περίπτωση που μέλος από τα οριζόμενα της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1 απουσιάσει από τρεις (3) διαδοχικές συνεδριάσεις του Δ.Σ., ή δεν ανταποκρίνεται σε έργο που του ανατίθεται και αποδέχεται να αναλάβει, ή συστηματικά αρνείται να αναλάβει έργο που του ανατίθεται και αφού αξιολογηθεί από το Δ.Σ. η συνολική συνεισφορά του, καθώς και οι λόγοι της μη ολοκλήρωσης του έργου που του ανατίθεται, τότε το Δ.Σ. εισηγείται στον εποπτεύοντα Υπουργό την έκδοση σχετικής διαπιστωτικής πράξης παύσης και ορισμού του αναπληρωτή του ως τακτικού μέλους του Δ.Σ.
3. Τα μέλη του Δ.Σ. προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς αποζημίωση, δικαιούνται όμως οδοιπορικών ή άλλων εξόδων για δαπάνες που πραγματοποίησαν για εκτέλεση υπηρεσίας, ύστερα από εντολή του Δ.Σ., οι οποίες βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Εταιρείας.
4. Το Δ.Σ. αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά στην επίτευξη του σκοπού της Εταιρείας, ιδίως δε: α) ορίζει την Εκτελεστική Επιτροπή και τον αναπληρωτή του Προέδρου σε περίπτωση κωλύματος του τελευταίου να ασκήσει τα καθήκοντα του, β) καταρτίζει εξαμηνιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων-επιχειρησιακό σχέδιο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου
του τρέχοντος έτους και πρόγραμμα δραστηριοτήτων μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους 2020, τα οποία κοινοποιεί στον Πρόεδρο της Βουλής, στους Υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και στον Υφυπουργό, στον Πρωθυπουργό αρμόδιο για την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου,γ) εγκρίνει τον κανονισμό δαπανών, τον ετήσιο προϋπολογισμό και τον απολογισμό που καταρτίζει η Εκτε-
λεστική Επιτροπή, δ) δύναται να συγκροτεί επιτροπές ή ομάδες εργασίας ανά θεματική ενότητα με τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός (1) μέλους του Δ.Σ. και τρίτων εθελοντών που επιλέγονται από το Δ.Σ. με βάση την εξειδίκευση, την αποτελεσματικότητα και τη διαχειριστική τους επάρκεια, οι οποίοι δεν θα λαμβάνουν αποζημίωση για το έργο τους,
δικαιούνται όμως τις καλύψεις της παραγράφου 3 με τους αυτούς όρους και προϋποθέσεις. Δύναται, επίσης, να καταρτίζει κατάλογο φορέων, συνεργατών και χορηγών που θα συμβάλλουν στην προώθηση των σκοπών της Εταιρείας.
5. Το Δ.Σ. συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση μία (1) φορά κάθε μήνα, εκτάκτως δε, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του ή του αναπληρωτή του, όταν παρίσταται ανάγκη για αντιμετώπιση επειγόντων ζητημάτων της Εταιρείας, τα οποία θα πρέπει να αναφέρονται στην ημερήσια διάταξη. Οι προσκλήσεις και η ημερήσια διάταξη αποστέλλονται στα μέλη του Δ.Σ. τουλάχιστον σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την Συνεδρίαση μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax), ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
(email) ή ταχυδρομείου. Το Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται τα οκτώ (8) από τα μέλη του. Η ημερομηνία των τακτικών συνεδριάσεων ορίζεται από το Δ.Σ. Σε περίπτωση
έκτακτης συνεδρίασης, η πρόσκληση των μελών του για σύγκληση του Δ.Σ. τεκμαίρεται από την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος που διαλαμβάνει την ημέρα και ώρα της συνεδρίασης και την ημερήσια διάταξη, τουλάχιστον είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την ορισθείσα έκτακτη συνεδρίαση. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει απαρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται εντός δύο (2) ημερών και το Δ.Σ. θεωρείται ότι βρίσκεται σε απαρτία ανεξαρτήτως του αριθμού των παρόντων μελών, τα οποία πάντως δεν μπορεί να είναι λιγότερα από (3) τρία. Απαρτία του Δ.Σ. δεν υφίσταται, όταν δεν παρίσταται ο Πρόεδρος ή ο νομίμως με απόφαση του Δ.Σ. ορισθείς αναπληρωτής του. Οι αποφάσεις του Δ.Σ. λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
6. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. εκπροσωπεί δικαστικώς και εξωδίκως την Εταιρεία. Εκτελεί τις αποφάσεις του Δ.Σ., εντέλλεται την πληρωμή κάθε δαπάνης που περιέχεται στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό ή που αποφασίστηκε από το Δ.Σ. ή την Εκτελεστική Επιτροπή της Εταιρείας, συνάπτει τις συμβάσεις για λογαριασμό της Εταιρείας, εισπράττει χρήματα από οποιοδήποτε Δημόσιο Ταμείο, Οικονομική Yπηρεσία, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού ή Δη-μοσίου Δικαίου, από κάθε Τράπεζα, εξοφλεί επιταγές, εμβάσματα και πάσης φύσεως πιστωτικούς τίτλους, καταθέτει χρήματα της Εταιρείας σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Ταμιευτήριο και προβαίνει σε αναλήψεις, εκδίδει επιταγές και μεταβιβάζει αυτές με οπισθογράφηση ή εκχώρηση σε τρίτο προς αποκλειστική εξυπηρέτηση των
σκοπών της Εταιρείας. Ο Πρόεδρος δύναται με απόφασή του να αναθέτει μέρος των αρμοδιοτήτων του, με εξαίρεση τις πληρωμές των δαπανών, σε οποιοδήποτε άλλο μέλος του Δ.Σ. ή της Εκτελεστικής Επιτροπής.
7. Με απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας που λαμβάνεται κατά την πρώτη συνεδρίασή του, συγκροτείται για θητεία ενός (1) έτους τριμελής Εκτελεστική Επιτροπή από τα μέλη του Δ.Σ., στην οποία μετέχει οπωσδήποτε ο Πρόεδρος και ένα μέλος από τα μέλη της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του παρόντος καταστατικού.
Η Εκτελεστική Επιτροπή είναι αρμόδια για: α) την υλοποίηση των αποφάσεων του Δ.Σ. και του Επιχειρησιακού Σχεδίου,
β) την κατάρτιση του προϋπολογισμού και του απολογισμού των πεπραγμένων της Εταιρείας, τους οποίους, στην αρχή και στο τέλος εκάστου έτους αντίστοιχα, υποβάλλει για έγκριση στο Δ.Σ.,γ) τη μέριμνα για την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού και για κάθε θέμα της διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας της Εταιρείας.

Άρθρο 4
Πόροι
Οι πόροι της Εταιρείας προέρχονται:
α) Από τον με αριθμό 23/2341195169 (IBAN GR4601000230000002341195169) Ειδικό Λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, που συστήθηκε με την οικ. 2/57679/ΔΛΓΚ /25.07.2018 (Β΄ 3014) κοινή υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε από την ΑΥΟ οικ. 2/60545/ΔΛΓΚ/03.08.2018 (Β΄ 3394). β) Από τον τακτικό και αναπτυξιακό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής.
γ) Από τους τόκους των καταθέσεων της Εταιρείας σε Τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς. δ) Από χορηγίες, δωρεές, κληροδοσίες και κληρονομιές και τα εισοδήματα που προέρχονται από αυτές. ε) Από οποιαδήποτε άλλη νόμιμη πηγή.

Άρθρο 5
Πληρωμές δαπανών – Διαχειριστικός έλεγχος – Οικονομική διαχείριση
1. Οι πληρωμές των δαπανών για τη λειτουργία και την επιτέλεση των σκοπών της Εταιρείας, διενεργούνται από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, από τα ποσά που μεταβιβάζονται στην Εταιρεία για τον σκοπό αυτόν, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της οικ. 2/57679/ ΔΛΓΚ /25.07.2018 (Β΄ 3014) κοινής υπουργικής απόφασης, ύστερα από αίτημα του Προέδρου του Δ.Σ., που υποβάλλεται μετά από σχετική απόφασή του Δ.Σ. της Εταιρείας. Το αίτημα που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο συνοδεύεται από απόσπασμα της απόφασης του Δ.Σ. για την έγκριση της σχετικής δαπάνης, καθώς και από τα αναγκαία για την πληρωμή της δαπάνης παραστατικά, όταν η πληρωμή διενεργείται απολογιστικά.
2. Η οικονομική διαχείριση της Εταιρείας υπόκειται σε ετήσιο έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές που ορίζονται για τον σκοπό αυτόν, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Οι Ελεγκτές υποβάλλουν την έκθεσή τους στον εποπτεύοντα Υπουργό, στην Επιτροπή Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού που συστάθηκε με την οικ.2/57679/ΔΛΓΚ /25.07.2018 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 3014) και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας. Για τις ανάγκες του διαχειριστικού ελέγχου της Εταιρείας, ως ελεγχόμενη διαχειριστική περίοδος ορίζεται η περίοδος από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους. Ειδικά για το πρώτο διάστημα λειτουργίας της Εταιρείας, ως διαχειριστική περίοδος, ορίζεται το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση του παρόντος
μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Άρθρο 6
Το Καταστατικό της Εταιρείας μπορεί να τροποποιείται με απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας, που εγκρίνεται με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού.».

13. Η Εταιρεία τηρεί τους όρους δημοσιότητας που προβλέπονται για τις ομόρρυθμες εταιρείες και το Καταστατικό της μπορεί να τροποποιείται με απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας, που εγκρίνεται με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού.
14. Για την υλοποίηση της σύνταξης του ειδικού χωρικού σχεδίου που προβλέπεται στο άρθρο τρίτο της από 24.07.2019 Π.Ν.Π (Α’ 127), η οποία κυρώνεται με το άρθρο 1 του παρόντος νόμου, για τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, εξαιτίας των οποίων ανέκυψε η
επείγουσα ανάγκη ολοκλήρωσης της πολεοδόμησης των περιοχών αυτών, για λόγους δημόσιας ασφάλειας, υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος μπορεί να αναθέτει συμβάσεις μελετών ή γενικών υπηρεσιών, κατά παρέκκλιση από τις πάγιες διατάξεις της νομοθεσίας των δημοσίων συμβάσεων και να κάνει χρήση των εξαιρετικών διατάξεων της ενωσιακής νομοθεσίας για τις διαδικασίες ανάθεσης των συμβάσεων αυτών, χωρίς τη συνδρομή άλλης προϋπόθεσης. Οι δαπάνες για τις συμβάσεις της παρούσας παραγράφου δύνανται να βαρύνουν τον «Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων που συστάθηκε με την 2/57679/ΔΛΓΚ/25.7.2018 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 3014)».
Άρθρο 3
Τροποποίηση του άρθρου 206 του ν. 4512/2018
Στο άρθρο 206 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5) η φράση «τη 16η Σεπτεμβρίου 2019» αντικαθίσταται από τη φράση «την 30 ή Νοεμβρίου 2019».
Άρθρο 4
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πατήστε εδώ για να δείτε το ΦΕΚ: ΦΕΚ-ΜΑΤΙ-ΞΑΝΑ

Τελευταία Άρθρα