Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, 2020

Ο ανακριβής Δασικός Χάρτης του 1984 και η αλληλοαναίρεση της Διοίκησης

0

Με αφορμή τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η Επιτροπή Πληγέντων κρίνει απαραίτητο να αναφέρει τα κάτωθι.

Η έκταση στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι αποτελείται από κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας όπου το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να προβάλει δικαιώματα κυριότητας επι των εκτάσεων αυτών και τα συμβόλαια είναι έγκυρα και ισχυρά. ( Αρ.πρωτ.2222/84286 28/8/2012 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων).

Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι δεν έλαβαν υπόψη τους τα στοιχεία αυτά, ως όφειλαν κατά την σύνταξη του δασικού χάρτη, ο οποίος (χάρτης) έχει εξόφθαλμα λάθη και ανακριβή στοιχεία στο ιστορικό της εκτάσεως (Αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ 45897/23361 21/05/2019 ΕΧΣ). Κατά την προέγκριση του ΕΧΣ (Αρ πρωτ. Π/55305/502 18-06/2019) δεν ελήφθησαν υπόψη από την προηγούμενη ηγεσία της Γραμματείας Αστικού Περιβάλλοντος τα κάτωθι :

1) Η έκταση μας αποτελείται από κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας.

2) Έχει ανακριβή ιδιοκτησιακά στοιχεία και εμπλέκει το παράκτιο μέτωπο σε πρανή 10 έως 20 μέτρων ύψους όπου η γραμμή του ΑΙΓΙΑΛΟΥ και η γραμμή ΠΑΡΑΛΙΑΣ “ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ” και παραμένουν στην παραλία. Επιπλέον τα περισσότερα κτίσματα στο παραλιακό μέτωπο είναι προγενέστερα των νόμων και των ΖΟΕ .

3) Δεν έλαβε υπόψη την μελέτη του ρέματος Λυκόρεμα – Παππά του 2012 (Αρ.Πρωτ.7897 24-12-12) και την Επικαιροποιήση του 2018 (Αρ.πρ.Δ19/οικ.2421 /Φ.(ΚΣΕ))

Ζητούμε : Να αποσυρθούν τα δικαιώματα κυριότητας πάνω σε κλήρους τις Αγροτικής Νομοθεσίας σε επίπεδο Κτηματολογίου που αφορά την Πληγείσα Περιοχή.

Την Άμεση Απόσυρση της ανάρτησης του Δασικού Χάρτη και να ληφθεί υπόψη ότι η συνολική έκταση στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι είναι κλήροι της Αγροτικής Νομοθεσίας και έπρεπε να τοποθετηθούν στο δασικο χάρτη με κίτρινο περίγραμμα “ως εγκεκριμένη μελέτη”. Τα στοιχεία αυτά οφείλουν να λάβουν υπόψη τους κατά την επεξεργασία του ΕΧΣ ώστε να διορθωθεί η αστοχία κατά την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. Έπίσης, όσον αφορά το ρέμα Παππά – Λυκόρεμα με την μελέτη περιβαλλοντικών όρων του 2012 και την Επικαιροποιήση αυτής της μελέτης του 2018 που αγνοήθηκε επιδεικτικά από την προηγούμενη διοίκηση.

Θα σεβαστεί άραγε η Διοίκηση τις δικές της αποφάσεις ή θα αλληλοαναιρεί συνέχεια τον εαυτό της;

Τέλος, όσο αφορά το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. η Επιτροπή Πληγέντων, στην ημερίδα Δασοθέντες Αγροί – Λύση στην Αδικία, μέσω του εκπροσώπου της, ανέτρεψε τα επιχειρήματα αυτά, βασιζόμενος σε επίσημα έγγραφα του υπουργείου Γεωργίας και του Υπουργείου Ανάπτυξης & Τροφίμων τα οποία και αγνοήθηκαν τελείως απο την πολίτεία. Έπειτα πολλές επαφές με τη νεα διοίκηση αναμένουμε αυτό να ληφθεί υπόψη και να οδηγηθούμε στην πολυπόθητη απόσυρση του Δασικού Χάρτη.

Οι Προτάσεις της Επιτροπής Πληγέντων προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Άκη Σκέρτσο

0

Οι προτάσεις της Επιτροπής Πληγέντων της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας οι οποίες αποτελούν προϊόν διαβούλευσης με τους κατοίκους της περιοχής και επικυρώθηκαν σε ανοικτή συγκέντρωση των κατοίκων την 18η Αυγούστου 2019.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
“ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ” ΡΑΦΗΝΑΣ
Ποσειδώνος & Θωμά Νικολάου
Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας
Ραφήνα – Πικέρμι
ΤΚ 19009
Τηλ.6941480208
e-mail:
info@kokkinolimanaki.gr
www.kokkinolimanaki.gr

                                                                    21.08.2019


Προς: Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσο
Κοιν.: Υπουργό Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος
Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη
Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, κ. Ευάγγελο Μπουρνού
Φ.Ε.Ο. «Κόκκινο Λιμανάκι»

ΘΕΜΑΤΑ:
1.Σχολιασμός του Προσχεδίου Νόμου της από 24.07.2019 Π.Ν.Π.
2. Σχολιασμός και υποβολή προτάσεων μετά την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) που αφορά στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι διοικητικής ενότητας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου
3. Προτεραιότητες για την ανασυγκρότηση της Περιοχής

Από την έναρξη της καταστροφικής πυρκαγιάς μέχρι και σήμερα, η «Επιτροπή πληγέντων περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι» καθίσταται καθημερινά αποδέκτης των πολυσύνθετων προβλημάτων και δυσκολιών των κατοίκων, οι οποίοι έχουν βρεθεί σε δεινή θέση επιβίωσης και σε έντονη ψυχική καταπόνηση στην προσπάθεια συνέχισης της ζωής τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους.


Θέμα 1ο. Σχολιασμός του Προσχεδίου Νόμου της από 24.07.2019 Π.Ν.Π.

Ξεκινώντας τον σχολιασμό του Προσχεδίου Νόμου θα επιθυμούσαμε να εκφράσουμε την αντίθεση των κατοίκων της πληγείσας από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι στην δέσμευση των χρημάτων του «Ειδικού Λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018» για την πραγματοποίηση εργασιών τις οποίες το κράτος δεν ολοκλήρωσε όπως όφειλε και έργων υποδομής που οφείλει να  πραγματοποιήσει. Η θέση αυτή διατυπώθηκε σε ανοικτή συγκέντρωσή των κατοίκων την 18η Αυγούστου 2019. Επιθυμία τους είναι η απόδοση των χρημάτων στους ίδιους τους κατοίκους για την βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητάς τους. Στη συνέχεια παρατίθενται οι Παρατηρήσεις επί του Προσχεδίου Νόμου:

Άρθρο [Α]. Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Άρθρο 1ο , παράγραφος 1.
«Στις περιοχές της Περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, δύνανται,…»
Να αντικατασταθεί με: Στις περιοχές της Περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, οφείλουν,…

Άρθρο 2ο , παράγραφος 1.
«…οι οποίες τίθενται υπόψη των αρμοδίων δημοσίων φορέων για άμεση υλοποίηση, και να ενημερώνει τους πολίτες…» και ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Εταιρείας Άρθρο 1ο , παράγραφος 2στ. 

Παρατήρηση: Παρακαλούμε να διευκρινιστούν οι τρόποι ενημέρωσης των πολιτών. Προτείνεται η δημιουργία ιστοσελίδας που να ενημερώνει άμεσα και αναλυτικά για τις
αποφάσεις του ΔΣ, τους όρους των συμβάσεων και την πορεία υλοποίησης των έργων.

Άρθρο 3ο , παράγραφος 1.
«Ενόψει άμεσου κινδύνου για την ασφάλεια των πολιτών ή για το περιβάλλον όπως προκύπτει από εισήγηση φορέα ή υπηρεσίας,….»
Παρατήρηση: Παρακαλούμε να διευκρινιστούν οι φορείς που έχουν τη δυνατότητα εισήγησης.

Άρθρο [Β].
Παράγραφος 3
«α) Απομάκρυνσης από τα γήπεδα ή τα οικόπεδα των οικοδομικών υλικών που περιέχουν αμίαντο.»
Να αντικατασταθεί με: α) Απομάκρυνσης των οικοδομικών υλικών που περιέχουν αμίαντο από τα γήπεδα ή τα οικόπεδα καθώς και από τα κτίσματα εντός αυτών.
«β) Κατεδαφίσεως των κτηρίων που κρίθηκαν με Π.Α.Ε.Ε.Κ. επικινδύνως ετοιμόρροπα»
Να αντικατασταθεί με: β) Κατεδαφίσεως των κτηρίων που κρίθηκαν με Π.Α.Ε.Ε.Κ. επικινδύνως ετοιμόρροπα και ετοιμόρροπων κτισμάτων αγνώστου ιδιοκτήτη ή ιδιοκτήτη που έχει αμελήσει την έκδοση Π.Α.Ε.Ε.Κ. μετά από αυτεπάγγελτο έλεγχο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών.
«δ) Δενδροφύτευσης των κοινόχρηστων χώρων»
Παρατήρηση: Στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι δεν είναι δυνατή η άμεση εφαρμογή αυτού του έργου γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί η πράξη εφαρμογής στην εντός σχεδίου περιοχή και δεν υπάρχουν καθορισμένοι κοινόχρηστοι χώροι στο υπόλοιπο τμήμα.
«ε) Αποκατάσταση του Δικτύου Ύδρευσης»
Να αντικατασταθεί με: ε) Έλεγχος ποιότητας παρεχόμενου ύδατος από το δίκτυο ύδρευσης και αποκατάσταση αυτού.
«στ) Υλοτόμησης των καμένων δένδρων και»
Να αντικατασταθεί με: στ) Υλοτόμησης των καμένων δένδρων και αποκομιδής της καμένης φυτικής ύλης.
«….Οι δαπάνες για τις συμβάσεις της παραγράφου αυτής βαρύνουν τον «Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018»…»
Να διαγραφεί και να αντικατασταθεί από άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Πρόταση
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αδιάθετα αποθεματικά Περιφέρειας, Υπουργείων και ΕΣΠΑ.

Παράγραφος 9
9. «Η Εταιρεία απαλλάσσεται από κάθε δημόσιο, δημοτικό, κοινοτικό ή υπέρ τρίτου άμεσο ή έμμεσο φόρο με εξαίρεση τον φόρο προστιθέμενης αξίας …»
Να αντικατασταθεί με: «Η Εταιρεία απαλλάσσεται από κάθε δημόσιο, δημοτικό, κοινοτικό ή υπέρ τρίτου άμεσο ή έμμεσο φόρο και τον φόρο προστιθέμενης αξίας …»
Παρατήρηση: Η επιβάρυνση των παροχών από τον «Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018» προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα αφού με την επιβολή φόρου προστιθέμενης αξίας (24%) αποδίδεται στο δημόσιο ποσό που αντιστοιχεί στο 1/4 των χρημάτων που αποτελούν ευγενική χορηγία για την επούλωση των πληγών των κατοίκων.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Εταιρείας Άρθρο 2ο , παράγραφος 2.
Παρατήρηση: Δεν διευκρινίζεται τι θα συμβεί στην περίπτωση που μετά το πρώτο έτος παράτασης δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της εταιρείας στο σύνολό του.

Θέμα 2ο. Σχολιασμός και υποβολή προτάσεων μετά την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) που αφορά στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι Διοικητικής Ενότητας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας μας για τον ειδικό χωρικό σχεδιασμό της περιοχής που επλήγη από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 σας εκθέτουμε συνοπτικά τις προτάσεις μας που άπτονται της επεξεργασίας του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.
Α. Σχολιασμός επί των ΠΔ που Θεσμοθετούν το Κόκκινο Λιμανάκι
Η περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας είναι θεσμοθετημένη ως β΄ παραθεριστική κατοικία, με δύο Προεδρικά Διατάγματα, το 456/1985 και 199/2003.
Ι. Το Διάταγμα 199/Δ/2003 δεν έλαβε υπόψιν το προϋφιστάμενο Διάταγμα 456/1985, με αποτέλεσμα το ΒΔ τμήμα της περιοχής μας (οικισμός Αγίας Ειρήνης) να επηρεάζεται άμεσα, δείχνοντας το προαναφερθέν τμήμα ως
ζώνη Α, εξαιτίας του προσωρινού δασικού χάρτη, ο οποίος (χάρτης) ατυχώς, ως μη όφειλε χρησιμοποιήθηκε ως οριστικός σε εκτάσεις που αποτελούν κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας.

Πρόταση
Προτείνεται να αποκατασταθεί αυτή η αστοχία ένεκα της ασυνέπειας του νομοθετικού πλαισίου και εισηγούμεθα να τροποποιηθεί η Ζώνη Α ΦΕΚ 199/2003 και να συμπεριληφθεί είτε στο ΕΧΣ, είτε σωστότερα σαν επέκταση του ήδη εγκεκριμένου
ρυμοτομικού σχεδίου
με χρήση κατοικίας. Σας γνωστοποιούμε ότι στον οικισμό της Αγίας Ειρήνης υπάρχουν 60 περίπου κατοικίες, που φανερώνουν το γεγονός της παράλειψης.

ΙΙ. Με το ΦΕΚ 456/85 όλο το Παράκτιο Μέτωπο επέτρεπε τη χρήση παραθεριστικής κατοικίας καθώς και τη χρήση τουριστικών εγκαταστάσεων. Στη συνέχεια το ΦΕΚ 199/2003 ανατρέπει μερικώς την υφιστάμενη κατάσταση χρήσης «κατοικίας – τουρισμού» δίνοντας τμήμα του παράκτιου μετώπου ως περιοχή ΖΩΝΗΣ Θ1, τοποθετώντας ντουζιέρες σε πρανή και απόκρημνα τμήματα στο Κόκκινο Λιμανάκι, μη συμβατά με την πραγματικότητα και άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.
Επισημαίνεται ότι το ανάγλυφο της περιοχής δεν είναι ομαλό, δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τη θάλασσα και το χαρακτηριστικό στοιχείο της παράκτιας ζώνης είναι οι απόκρημνες κλίσεις των πρανών.

Πρόταση
Α. Αναθεώρηση του 199/2003
Β. Χρήση κατοικίας και ήπιου τουρισμού σε όλο το παραλιακό μέτωπο ως ίσχυε ΦΕΚ 456/85


Β. Σχολιασμός Εισήγησης ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Συνεδρίαση 6Λ Πράξη 31/22.5.2019 

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνα- Αττική, Εισηγήτριες: Φωτεινή Στεφανή, Ευσταθία Βιτζηλαίου.
Η εισήγηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων όσον αφορά στην προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και
Ραφήνας-Πικερμίου, Περιφέρεια Αττικής βρίθει σφαλμάτων.
Η κεντρική εισήγηση του Μητροπολιτικού Σχεδιασμού π.χ. στην παράγραφο 2.2 Ιστορική εξέλιξη όπου αναφέρει λανθασμένα το ιστορικό της περιοχής για το Κόκκινο Λιμανάκι και για το Μάτι: «Συνοπτικά, η περιοχή της Νέας Μάκρης άρχισε να συγκροτείται οικιστικά από προσφυγικούς πληθυσμούς από τη Μικρά Ασία τη δεκαετία του 1920. Κατά την  περίοδο του Μεσοπολέμου έγιναν απαλλοτριώσεις ή πωλήσεις ιδιοκτησιών της Μονής Πεντέλης και αναδιανομή των αγροτεμαχίων για γεωργική και οικιστική χρήση.
Μεταπολεμικά, έγιναν αποσπασματικές εντάξεις στο σχέδιο μικρών σχετικά εκτάσεων, οι οποίες είτε είναι διανομές του Υπουργείου Γεωργίας είτε εκτάσεις Οικοδομικών Συνεταιρισμών. Αντίστοιχα και η σύγχρονη ιστορία της περιοχής της Ραφήνας αναφέρεται 
στην οικιστική της συγκρότηση τη δεκαετία του 1920 και την ενίσχυση της με την έλευση προσφυγικών πληθυσμών από τη Μικρά Ασία. Κατά τη δεκαετία του 1950 το κεντρικό τμήμα του οικισμού κατεδαφίστηκε και ανοικοδομήθηκε.»
Παρατήρηση: Προς αποκατάσταση της αλήθειας σας καθιστούμε γνωστό ότι τμήμα του αγροκτήματος Χεροτσακούλι μεταβιβάστηκε από την Ιερά Μονή Πεντέλης σε ακτήμονες γεωργούς προς γεωργική τους αποκατάσταση με εκούσια μεταβίβαση στο Κόκκινο
Λιμανάκι και στο Μάτι σύμφωνα με το άρθρο 127 του Αγροτικού Νόμου που αποτελούν κλήρους της αγροτικής νομοθεσίας σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 1 του Νόμου 3147/03. Ως προς τις άνω εκτάσεις εκδόθηκαν οι 99/1929 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εποικισμού, η υπ’ αριθ. 161761/3.12.1927 του Υπουργού Γεωργίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας) και η υπ’ αρίθμον 66576/1929 απόφαση Υπουργού Γεωργίας για (άρση περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού Κώδικα).
Για την αγορά της έκτασης από την Ιερά Μονή Πεντέλης στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι, μετά τον καθορισμό του τιμήματος εξαγοράς, εξεδόθησαν οι Πράξεις 4 και 5 της ΙΗ’ Συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις 26.4.1929 παρόντος του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου. Στην συνέχεια με σχετικές Συμβολαιογραφικές Πράξεις νόμιμα μετεγγραμμένες προ του έτους 1945, όπου το Εθνικό Κτηματολόγιο αποδίδει τις εκτάσεις αυτές σε ιδιώτες και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δημόσιες εκτάσεις σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αρ.πρ. 2222/84286 της 29/8/2012.
Το αναφερθέν έγγραφο μας πληροφορεί ότι:
«Για τις εκτάσεις της κατηγορίας αυτής, εφαρμόζονται οι Διατάξεις του Αγροτικού Κώδικα, το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επ΄ αυτών και τα συνταχθέντα συμβόλαια αγοράς είναι έγκυρα και ισχυρά».
Στην σελίδα 4 του ίδιου εγγράφου με θέμα το Ρέμα Παππά-Λυκόρεμα αναφέρεται:
«..Γεγονός που φαίνεται να έχει σχέση και με την εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου της πυρκαγιάς».
Παρατήρηση: Η διατύπωση αυτή δεν είναι ορθή διότι το Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας δεν έχει στη διάθεσή του εργαλεία ώστε να καθορίσει τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς. Ωφέλιμο θα ήταν να προηγείται η επιστημονική τεκμηρίωση της
δημοσιοποίησης οποιονδήποτε συμπερασμάτων.


Β. Σχολιασμός Γνωμοδότησης ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. και Απόφασης Προέγκρισης Ε.Χ.Σ.
Λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. 2215/19 Πράξη 31 και την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Π:ΥΠ /ΔΣ Π/55305/502 που αφορά στην προέγκριση του ΕΧΣ για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου Περιφέρειας Αττικής. Ύστερα από διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής διατηρούμε βασίμως τις επιφυλάξεις μας όσον αφορά σε κάποια σημεία της γνωμοδότησης του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. και της απόφασης της Γενικής Γραμματείας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος,
Ι. Στην περιοχή της ΖΩΝΗΣ Γ2, όπως είχε καθοριστεί από το Διάταγμα 199/2003, προτάθηκε από το Σύλλογο ΦΕΟ-Κόκκινο Λιμανάκι η χωροθέτηση για ανέγερση Περιφερειακού Νοσοκομείου. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό, κατά τη διάρκεια της
Προέγκρισης του ΕΧΣ από την Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος.

Πρόταση
Ένταξη σαν εντός σχεδίου περιοχή μέσω του ΕΧΣ με ανώτερο συντελεστή δόμησης 0,4 κάλυψης 40%, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη πολεοδομική οργάνωση της περιοχής.
Ή
Στην εν λόγω περιοχή προτείνεται η
επέκταση της ήδη υπάρχουσας ρυμοτομικής μελέτης στη Ζώνη Γ2 ώστε να ενταχθεί σαν εντός σχεδίου περιοχή με ανώτερο συντελεστή δόμησης 0,4 κάλυψης 40%, για να χρησιμοποιηθεί στην καλύτερη πολεοδομική οργάνωση της περιοχής.

ΙΙ. ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ

 • «Διεύρυνση και ενίσχυση του κοινόχρηστου δημόσιου χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης».
  Παρατήρηση: Οι εκτάσεις αποτελούν κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας με σχετικές Συμβολαιογραφικές Πράξεις, νόμιμα μετεγγραμμένες προ του έτους 1945. Η περιοχή έχει Κτηματολόγιο που αποδίδει τις εκτάσεις αυτές στους ιδιώτες και δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση δημόσιος χαρακτήρας σε όλο το εύρος της Παραλιακής Ζώνης.
 • «Αποσυμφόρηση από εκτεταμένες, εντατικές ή αποκλειστικές δραστηριότητες κι εκμεταλλεύσεις και απομάκρυνση ασύμβατων χρήσεων και δραστηριοτήτων».
  Παρατήρηση: Το δεύτερο σημείο του θαλάσσιου μετώπου είναι σχετικά ασαφές και αόριστο. Όσον αφορά στην απομάκρυνση των ασύμβατων χρήσεων και δραστηριοτήτων επισημάναμε ότι η περιοχή είναι θεσμοθετημένη ως β΄ παραθεριστική κατοικία – με τουριστικές εγκαταστάσεις. Εκ τούτου τεκμαίρεται ως άστοχη η εν λόγω απόφαση (δηλ. προβλέπεται απομάκρυνση ξενοδοχειακών μονάδων;). Η απόφαση αυτή χρήζει μάλλον επανεξετάσεως.
 • «Αύξηση της προσπελασιμότητας με διευκόλυνση της πρόσβασης των πεζών και ποδηλάτων σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης και με κάθετους πεζόδρομους ικανού πλάτους σύνδεσης του οδικού δικτύου με το παράκτιο μέτωπο. Εξασφάλιση ικανών και ασφαλών προσβάσεων και της γενικής προσπελασιμότητας για όλες τις κοινωνικές ομάδες.»
  Παρατήρηση: Δεν έχει ληφθεί υπόψη το ανάγλυφο και απόκρημνο της περιοχής όπου οι κάθοδοι λειτουργούν ως δίοδοι προς τη θάλασσα. Δεν είναι όμως, πάντοτε εφικτή η διάνοιξη των καθόδων αυτών, λόγω της ιδιαιτερότητας του ανάγλυφου της περιοχής. Συμπληρωματικά παραθέτουμε ότι το πρανές έχει υψομετρική διαφορά από το επίπεδο της θαλάσσης πάνω από 17 μέτρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ομαλώς προσβάσιμη παραλία αλλά πρόκειται περισσότερο για βραχώδη «παραλία» που έχει και την εικόνα απότομου γκρεμού. Ενδεικτικά σας παραπέμπουμε σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της περιοχής www.kokkinolimanaki.gr. Είναι προφανώς αναγκαίο να πραγματοποιηθεί η στήριξη του πρανούς που ήδη καταρρέει καθημερινά και δεν έχει ληφθεί υπόψη κατά την προέγκριση του ΕΧΣ. Μια αυτοψία εκ μέρους σας, θα επιβεβαίωνε αυτά που έως τώρα έχουν περιγραφεί.
 • «Η απελευθέρωση της παραλιακής ζώνης από περιφράξεις κατά προτεραιότητα στο τμήμα μεταξύ της οδού Ποσειδώνος και της ακτογραμμής στο Μάτι και μεταξύ της οδού Δημοκρατίας και της ακτογραμμής στο ΚΛ»
  «Ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου και δημιουργία ενιαίου παραλιακού περιπάτου που θα συνδέει τη Ραφήνα με το Ζούμπερι με της περιοχής επέμβασης».
  «Η προστασία και ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου τοπίου»
  Παρατήρηση: Όσον αφορά την απελευθέρωση της παραλιακής ζώνης από τις περιφράξεις θέτουμε προς ενημέρωσή σας, ότι οι εκτάσεις του παραλιακού μετώπου είναι κλήροι της Αγροτικής Νομοθεσίας. Έχουν περιέλθει νόμιμα στους αρχικούς κληρούχους, με εκούσια μεταβίβαση του Αγροτικού Νόμου, με σχετικέςΣυμβολαιογραφικές Πράξεις νόμιμα μετεγγραμμένες προ του έτους 1945. Στη συνέχεια το Εθνικό Κτηματολόγιο αποδίδει τις εκτάσεις αυτές σε ιδιώτες και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δημόσιες εκτάσεις αλλά αντιθέτως εκτάσεις που σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αρ.πρ. 2222/84286 της 29/8/2012 το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε αυτές.
  Επιπλέον, τα κτίσματα που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο έχουν νόμιμη άδεια, βάση του επαρχιακού δρόμου (οδός Δημοκρατίας) ή είχαν άδειες προγενέστερες του 1955. Όσον αφορά τις περιφράξεις είναι προγενέστερες του ν. 1337/1983 (Νόμος Τρίτση). Όσον αφορά στο προτεινόμενο έργο δεν έχει διευκρινιστεί ο φορέας διαχείρισης, η χρηματοδότηση και η συντήρηση του έργου, οπότε διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας.
  Γίνεται γνωστό σε εσάς ότι
  ουδέποτε έχει μεταβιβαστεί η κυριότητα των ιδιοκτησιών και δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα η απαλλοτρίωση των εκτάσεων στη χερσαία ζώνη λιμένα περιοχής «Κόκκινο Λιμανάκι»
  ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
  Μετά την πρόσφατη πυρκαγιά απαραίτητη κρίνεται η στήριξη του πρανούς της παραλίας από το Μπλε Λιμανάκι έως την Αργυρά Ακτή (Σύνορα Κόκκινο Λιμανάκι και Ματιού) όπου αυτή απαιτείται. Επιπλέον κρίσιμη για την διατήρηση των παραλιών είναι η μελέτη της διάβρωσης του εδάφους και του κατολισθητικού κινδύνου λόγω του απόκρημνου χαρακτήρα του πρανούς και της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς μεταξύ αιγιαλού και παραλιακού μετώπου.

ΙΙΙ. Ρέματα παραρεμάτιες περιοχές (Ε)

Τα σημεία που θα επιθυμούσαμε να επανατοποθετηθούμε είναι τα εξής:
Α) Εκπόνηση νέας γεωλογικής μελέτης (εδαφικών πόρων, μείωση κινδύνου διάβρωσης, μείωση πλημμυρικού κινδύνου, μείωση κατολισθητικού κινδύνου), λαμβάνοντας υπόψη την παλαιότερη γεωλογική μελέτη της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι που είχε συνταχθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.


Β) Ρέματα.
Για την ολοκλήρωση και εφαρμογή της μελέτης απαιτείται οριοθέτηση και διευθέτηση του ρέματος Λυκόρεμα – Παππά
Πρόταση: Πρέπει να ληφθεί υπόψη η υφιστάμενη κατάσταση. Προτείνεται η υπογειοποίηση από την ΕΟΦ μέχρι την κατάληξή του.

Πραγματοποίηση μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς και επικαιροποίηση/ ολοκλήρωση της ήδη υπάρχουσας υδραυλικής μελέτης και εφαρμογή τους στο μικρό υδατόρεμα της οδού Καλαβρύτων από τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. (ν.4258 ΦΕΚ Α΄94/2014, Κ.Υ.Α. ΑΡ.140055/2017 ΦΕΚ 428/Β/2017 και αποφάσεις Δήμου Ραφήνας Πικερμίου 201/2016, 198/2017)
Λαμβάνοντας υπόψη:
α. την υφιστάμενη κατάσταση και
β. ότι σύμφωνα με μελέτη της ΕΥΔΑΠ κοντά στο σημείο εκβολής προβλέπεται αντλιοστάσιο (ΑΡ5) λυμάτων (απόφαση περιφέρειας Αττικής 211/2017)

Πρόταση
Κατασκευή τεχνικού έργου από τις οδούς Πλαστήρα, Διογένους και Καλαβρύτων έως την παραλία.
Παρατήρηση: Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει δοθεί μόνο η βαθιά γραμμή του ρέματος Λυκόρεμα – Παππά και δεν έχουν δοθεί οι βαθιές γραμμές των άλλων ρεμάτων της περιοχής θα καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία επεξεργασίας του ΕΧΣ. Στην τελευταία συνάντηση της «Επιτροπής Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι» με τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη συμφωνήθηκε ο κ. Υπουργός να λάβει υπόψη και να παρέμβει υπέρ της υφιστάμενης κατάστασης. Η διατύπωση όμως, της εν λόγω αποφάσεως περί ανοικτής διατομής των ρεμάτων θα
δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ανακατασκευή και επισκευές των κτιρίων, καθώς και στην επεξεργασία του ΕΧΣ.

«Περιοχές ελεύθερων χώρων και αστικού πρασίνου: Πρόκειται για δάση, δασικές εκτάσεις, ζώνη παραλίας, ρέματα και παραρεμάτιες περιοχές και λοιπούς ελεύθερους χώρους».

«Στο πλαίσιο της μελέτης του ΕΧΣ θα προσδιοριστούν οι περιοχές προς πολεοδόμηση και οι εκτός πολεοδόμησης, λαμβάνοντας υπόψη, κατεξοχήν, το δασικό χαρακτήρα των περιοχών, την προστασία των φυσικών πόρων και τις πολεοδομικές ανάγκες».
Παρατήρηση : Η Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος χωρίς να έχει την αρμοδιότητα της κρίσης των εκτάσεων διατυπώνει απόψεις και μιλάει ευθέως για δάση. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης τέθηκε υπόψη της Γεν. Γραμματέα κας Ε. Κλαμπατσέα ότι οι εκτάσεις στο Κόκκινο Λιμανάκι αποτελούν κλήρους της Αγροτικής Νομοθεσίας όπου το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να προβάλλει δικαιώματα κυριότητος. Επίσης, είχε τεθεί υπόψη του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού κ. Φάμελλου ο οποίος έκανε αποδεκτές τις προτάσεις μας για επικαιροποίηση, τροποποίηση και αναμόρφωση του Δασικού χάρτη στην περιοχή μας. Εκ των ανωτέρω τεκμαίρεται ότι η Γ. Γ. Χωρικού Σχεδιασμού παρέλειψε τα στοιχεία αυτά, προκαταβάλλοντας την επόμενη φάση του ΕΧΣ.

Γ. Οδικοί Άξονες
Με το ΦΕΚ 1643 στις 13 Μαΐου 2019, έγινε ο προσδιορισμός σε σύστημα γεωγραφικών συντεταγμένων ΕΓΣΑ ΄87, των αξόνων των οδών: α) Καρπάθου, Κύπρου, Ορειβατών, Ποσειδώνος, Δημοκρατίας, Μικράς Ασίας και β) Κυανής Ακτής, Αχιλλέως, ανώνυμης οδού νοητής επέκτασης του δυτικού τμήματος της οδού Αχιλλέως έως την οδό Ποσειδώνος, Ευβοϊκού, Τρίτωνος, Περικλέους, Αργυράς Ακτής.
Πρόταση
Το ακριβές πλάτος των οδών έχει καθοριστεί από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής (ΦΕΚ ΑΑΠ/43/2012).


Θέμα 3o: Προτεραιότητες για την ανασυγκρότηση της Περιοχής. Τα θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για την αποκατάστασή της πληγείσας περιοχής και είναι τα ακόλουθα.

1. Άμεση απόσυρση του δασικού χάρτη.
2. Άμεση επισκευή και ανακατασκευή (με βάση το ν.1979 φυσικών καταστροφών) όλων των κτιρίων στην πληγείσα περιοχή.
3. Άμεση επιστροφή όλων των μηχανικών στο ΤΑΕΦΚ-Ραφήνας και ενίσχυσή του.
4. Εμπροσθοβαρής χρηματοδότηση επισκευών και ανακατασκευών των κτηρίων
5. Ως εναλλακτική λύση της εφαρμογής του ΕΧΣ, στην περίπτωση που η εφαρμογή τουσημάνει καθυστερήσεις, ζητείται: να εξαιρεθεί το Κόκκινο Λιμανάκι από το ΕΧΣ λόγω της ήδη υπάρχουσας ρυμοτομικής μελέτης (ΦΕΚ ΑΑΠ/43/2012, ΦΕΚ ΑΑΠ/63/2017) και προτείνεται η Επέκταση του Σχεδίου Πόλεως στο σύνολο της εκτάσεώς του με πλεονέκτημα την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής.
6. Άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων της πολιτείας:

 • ολοκλήρωση της υλοτόμησης αποκομιδή της καμένης φυτικής ύλης που είναι διάσπαρτη σε πολλά οικόπεδα στην πληγείσα περιοχή,
 • απομάκρυνση του αμιάντου,
 • κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτιρίων με κόκκινη σήμανση.

7. Άμεση ανάρτηση της πράξης εφαρμογής β’ φάση και καθορισμός υψομέτρων.
8. Κύρωση της πράξης εφαρμογής.
9. Επίσπευση δικαιολογητικών εγγράφων από το κτηματολόγιο Σπάτων.
10. Επαρκής στελέχωση της πολεοδομίας Ραφήνας-Πικερμίου.
11. Άμεση οριοθέτηση – διευθέτηση των ρεμάτων και υλοποίηση του υδατορέματος της οδού Καλαβρύτων.
12. Αντιπλημμυρικά έργα ανατολικά της Λ. Μαραθώνος που αφορούν το Κόκκινο Λιμανάκι, Μάτι, Αγ. Ανδρέας.

13. Αντιπλημμυρικά και στήριξη του πρανούς σε όλο το μήκος στο Κόκκινο Λιμανάκι έως και την Αργυρά Ακτή.
14. Γνωστοποίηση του συνόλου των μελετών που αφορούν την περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι.
15. Απόδοση της αποζημίωσης για τον περιβάλλοντα χώρο για το σύνολο των ιδιοκτησιών ανεξαρτήτως χαρακτηρισμού.
16. Επαρκή κίνητρα για να επέλθει η κανονικότητα στην περιοχή όπως:
Α) Κατεδαφίσεις των κτηρίων ετοιμόρροπων κτισμάτων αγνώστου ιδιοκτήτη ή ιδιοκτήτη που έχει αμελήσει την έκδοση Π.Α.Ε.Ε.Κ. μετά από αυτεπάγγελτο έλεγχο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών.
Β) Άμεση οικονομική στήριξη όλων των πληγέντων κατοίκων (π.χ. επιδόματα, ρυθμίσεις και εκπτώσεις σε λογαριασμούς οργανισμών κοινής ωφέλειας και δημοτικά τέλη, εκπτώσεις σε φάρμακα κ.α.)
Γ) Δημιουργία παιδικής χαράς, πολιτιστικού κέντρου, αθλητικού χώρου (και αποκατάσταση του ήδη υπάρχοντος).


Οι παραπάνω προτάσεις που αποτελούν προϊόν διαβούλευσης με τους κατοίκους της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι επικυρώθηκαν σε ανοικτή συγκέντρωση των κατοίκων την 18
η Αυγούστου 2019.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την διάθεση επικοινωνίας και προσβλέπουμε στην αρμονική συνεργασία και παράλληλα ευελπιστούμε ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις μας.

Εκπρόσωποι: Ανδρέου Χρήστος
Αργυροπούλου Έλενα
Γιούργας Δημήτριος
Κουλοχέρη Σοφία
Λαμπρινούδη Μυρτώ
Πιτσινός Εμμανουήλ
Φράγκος Πέτρος

 

Αναλυτικά η επιστολή: Επιτροπή Πληγέντων ΚΛ-Προτάσεις

Απόψεις – Διορθώσεις επί της διαβούλευσης της ΣΜΠΕ του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τις πληγείσες περιοχές Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας και Μάτι

0

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΠΡΟΣ: ΔΙ.Π.Α/ΥΠΕΝ

ΘΕΜΑ: Απόψεις – Διορθώσεις επί της διαβούλευση της ΣΜΠΕ του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τις πληγείσες περιοχές Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας και Μάτι.

Η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 αποτέλεσε για ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Αττικής γεγονός ορόσημο, καθώς συντελέστηκε καθολική καταστροφή μεγάλου τμήματος της περιοχής και αλλαγή της φυσιογνωμίας της. Νταού Πεντέλης, τμήμα του οικισμού Καλλιτεχνούπολη,Νέος Βουτζάς, Νέος Πόντος, Κόκκινο Λιμανάκι, Διασταύρωση Ραφήνας, Μπλέ Λιμανάκι, τμήμα της πόλης της Ραφήνας, Σκουφέικα, Μάτι, Αμπελούπολη, Άγιος Ανδρέας, και Προβάλινθος επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά και προσπαθούν από την πρώτη στιγμή να σταθούν στα πόδια τους.
Δυο χρόνια μετά την τραγική αυτή μέρα, εμείς οι κάτοικοι στο Κόκκινο Λιμανάκι συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την αναγέννηση του τόπου μας. Στην προσπάθειά μας αυτή συναντούμε αντιξοότητες, που αγωνιζόμαστε να υπερκεράσουμε.
Η περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, ορίζεται δυτικά με τη Λ. Μαραθώνος, Βόρεια με το Λυκόρεμα/Ρέμα Παπά και με ιδιοκτησία Χαλανδραίων (Συμβόλαιο 6165/1930), Ανατολικά με τη θάλασσα, και Νότια κτήμα Σκουζέ, (οδός Μ.Αλεξάνδρου/Αργιθέας / Ήλιδος)- κυκλικό κόμβο και οδό Παύλου Μελά.
Προσδιορισμός των ορίων στο Νότιο τμήμα στο Κόκκινο Λιμανάκι αποτελούν οι αποφάσεις 57-26/7/1930 και η υπ΄αρίθμ. απόφαση 471- 1903 όπου προσδιορίζονται τα όρια μεταξύ του κτήματος Σκουζέ και της Ιεράς Μονής Πεντέλης, η οποία στην συνέχεια μεταβιβάστηκε στους 18 αρχικούς κληρούχους (Συμβόλαιο 6166/1930).


1. Αγροτική Αποκατάσταση – Ιδιοκτησιακό καθεστώς
Η περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι ή Λυκόρεμα περιήλθε σε ακτήμονες γεωργούς προερχόμενους από τα Σπάτα για τη γεωργική τους αποκατάσταση. Για τον σκοπό αυτό εκδόθηκαν, εκτός των άλλων σχετικών αδειών η 99/1929 γνωμοδότηση Συμβουλίου Εποικισμού, η υπ ́αριθ. 161761/3.12.1927 απόφαση του Υπ. Γεωργίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας) και η υπ ́αριθ. 66576/1929 απόφαση Υπουργού Γεωργίας (άρση περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού κώδικα).

Για την αγορά της έκτασης της Μονής Πεντέλης στο Κόκκινο Λιμανάκι από τους Σπαταναίους ακτήμονες (εκούσια μεταβίβαση του αριθ. 127 του Αγροτικού Κώδικα), μετά από τον καθορισμό του τιμήματος εξαγοράς με τη Πράξη 5 της ΙΗ ́ Συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της 26.4.1929 υπό τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, συντάχθηκε το έτος 1930 συμβολαιογραφική πράξη νομίμως μεταγραμμένη στα οικεία βιβλία των μεταγραφών. Η έκταση αυτή προέρχεται από τμήμα του μεγάλου αγροκτήματος της Ιεράς Μονής Πεντέλης υπό το όνομα Χεροτσακούλι. Το Κτήμα Χεροτσακούλι καταγράφεται στον Κώδικα των Κτημάτων της Ι. Μ. Πεντέλης με ημερομηνία 31.3.1837.
Τα εξωτερικά όρια των εκτάσεων αυτών περιέχονται και πιστοποιούνται στο πωλητήριο Συμβόλαιο Κτήματος 6166 /1930 του συμβολαιογράφου Αθηνών Πέτρου Νικ. Καββαδία, το οποίο συνοδεύεται με τη Πράξη Κατάθεσης Σχεδιαγράμματος 7068/1931 και το τοπογραφικό διάγραμμα του πολιτικού μηχανικού Κ. Χατζημιχάλη. Στην έκταση που περιγράφεται παραπάνω συμπεριλαμβάνεται και ο οικισμός της Αγ. Ειρήνης, ο οποίος εκτείνεται στο Βόρειο τμήμα της εκτάσεως και ανατολικά της Λ. Μαραθώνος και για τον οποίο ισχύουν οι ίδιες διοικητικές πράξεις με τις υπόλοιπες εκτάσεις στο Κόκκινο Λιμανάκι (δηλαδή, η 99/1929 γνωμοδότηση Συμβουλίου Εποικισμού, η υπ ́αριθ. 161761/3.12.1927 απόφαση του Υπ. Γεωργίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας) και η υπ ́αριθ. 66576/1929 απόφαση Υπουργού Γεωργίας (άρση περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού κώδικα). Σε επιβεβαίωση των παραπάνω και μετά από τις προτάσεις του Συλλόγου ΦΕΟ και της Επιτροπής Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι ζητήθηκε από την Κυβέρνηση να αποδεχθεί το δίκαιο αίτημα των κατοίκων ότι η εν λόγω έκταση αποτελεί «κλήρους, σύμφωνα με την αγροτική νομοθεσία». Η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος νομοθέτησε και με τον ν.4685/07.05.2020, άρθρο 102 όπως αυτό ενσωματώνεται στο άρθρο 2 του ν.4626/2019 (Α ́141) παράγραφος 15, αποκατέστησε την συνολική έκταση στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι με τη διάταξη:
«Οι εκτάσεις που μεταβιβάσθηκαν δυνάμει των υπ’αρ.6165/6-3-1930 και 6166/6-3-1930 συμβολαίων του Συμβολαιογράφου Αθηνών Πέτρου Νικολάου Καββαδία θεωρείται ότι έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα και έχουν καταστεί κλήροι εποικισμού από την έκδοση των αποφάσεων του Υπουργού Γεωργίας που συνοδεύουν τα παραπάνω συμβόλαια και δια των οποίων επετράπη η μεταβίβαση τους. Ως προς τον χαρακτήρα τους θεωρούνται αγροτικές εκτάσεις και δεν επανεξετάζονται, όποια μορφή και αν έχουν αποκτήσει σήμερα. Διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την προστασία των παραπάνω εκτάσεων σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ιδίως πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, αποφάσεις κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων, πρωτόκολλα επιβολής ειδικής αποζημίωσης ανακαλούνται αυτοδικαίως. Προκειμένου οι παραπάνω εκτάσεις να ταυτοποιηθούν, λαμβάνεται υπόψη τοπογραφικό διάγραμμα θεωρημένο από τη Διεύθυνση Τοπογραφικών Εφαρμογών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.»
Με την παραπάνω διάταξη και με αναφορά στα στοιχεία του Συμβολαίου 6166/1930 και των μεταγενέστερων αποκαταστάθηκε οριστικά η αυθαιρεσία του Δασαρχείου Πεντέλης, που επί σχεδόν 40 συναπτά έτη επέβαλε τον προσωρινό (ανακριβή και αναληθή) δήθεν-δασικό χάρτη για το Κόκκινο Λιμανάκι, χρησιμοποιώντας τον ως οριστικό.

2. Οικισμός Αγίας Ειρήνης
Αποτέλεσμα της παραπάνω αστοχίας του Δασαρχείου ήταν το 2003 ο χαρακτηρισμός του οικισμού της Αγ. Ειρήνης (στο βορειοδυτικό τμήμα της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι) ως Ζώνη Α’ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 2003 με την αποδοχή στοιχείων του προσωρινού «Δασικού» Χάρτη ως οριστικά και μη λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει αναπτυχθεί οικισμός εκατέρωθεν της οδού της Αγίας Ειρήνης.

Αναφορικά, με τον οικισμό της Αγίας Ειρήνης υπάρχουν διάφορες συμβολαιογραφικές πράξεις από την περίοδο αγοράς των ακινήτων στην περιοχή μέχρι και σήμερα με σημαντικότερες από αυτές είναι τις 5175/1933 και 5183/1933, που τεκμηριώνουν την ταυτοποίηση/εφαρμογή του νόμου 4685/2020 ΦΕΚ 92 Τ.Α., αφορούν την έκταση του παραπάνω οικισμού, και αποτελούν τη συνέχεια της αρχικά καθορισμένης εκτάσεως η οποία περιέχεται και στο προγενέστερο συμβόλαιο 6166/1930.

Αναλυτικότερα, από τα δύο ανωτέρω συμβόλαια προκύπτει ότι η έκταση του οικισμού της Αγ. Ειρήνης, που παραπέμπει στο συμβόλαιο 6166/1930, αγοράστηκε από ομάδα αγροτών και στη συνέχεια πουλήθηκε νομίμως στους α) Ζαγανιάρη Παναγιώτη, β)Γρύφιζα Κλέαρχο, και γ) Κουράση Ιωάννη.

Ζητούμε:
Α. Να επιβεβαιωθεί ότι η έκταση του οικισμού της Αγίας Ειρήνης συμπεριλαμβάνεται στην τοπογραφική αποτύπωση της ταυτοποίησης της εκτάσεως του υπ’ αριθμ. Συμβολαίου 6166/1930 όπως προβλέπει ο Νόμος υπ’ αριθμ. 4685/7.5.2020 στο άρθρο 102. Στο εν λόγω άρθρο, στην παράγραφο 6 (Ν.4685/7.5.2020) προστίθεται η παράγραφος 15 (Ν.4626/2019- Α ́141).

Β. Να συμπεριληφθεί ο οικισμός της Αγίας Ειρήνης στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Ε.Π.Σ.).

Γ. Την τροποποίηση του ΦΕΚ 199/2003 ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ για τον οικισμό της Αγ. Ειρήνης (Ζώνη Α).
Πιο συγκεκριμένα, εισηγούμαστε να δοθεί σε αυτόν χρήση Αμιγούς κατοικίας λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση του ήδη προϋπάρχοντος οικισμού (60 και πλέον μόνιμες κατοικίες), έκταση του οποίου τεκμηριώνεται από τα παραπάνω στοιχεία των συμβολαίων.

3. Στο πλαίσιο της τροποποίησης του ΦΕΚ 199/2003 ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ επιπλέον ζητούμε:


Α. Την τροποποίηση του ΦΕΚ 199/Δ/2003, ως προς την προβλεπόμενη από την ΖΟΕ Μεσογείων χρήσης Θ1 στο Παραλιακό Μέτωπο στο Κόκκινο Λιμανάκι. Οι εκτάσεις εντός της Ζώνης Θ1 ενέπιπταν στη Ζώνη Παραθεριστικής Κατοικίας (ΦΕΚ 456/Πολεοδ. Δ/1985). Το καίριο και καθοριστικής σημασίας Διάταγμα 456 του 1985 αγνοήθηκε αναιτιολόγητα από τη ΖΟΕ Μεσογείων. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ανάγλυφο της περιοχής στην παράκτια ζώνη δεν είναι ομαλό, δεν είναι επίπεδο, και δεν είναι ισοϋψές με τη θάλασσα. Διαθέτει ως χαρακτηριστικό, ανέκαθεν διαμορφωμένο φυσικό γνώρισμα, απότομες και απόκρημνες κλίσεις των πρανών. Με βάση τα παραπάνω, σε όλο το παράκτιο μέτωπο πρέπει να δοθούν οι χρήσεις: «Αμιγής κατοικία», ήπια τουριστική ανάπτυξη, και επιμέρους γενική κατοικία.


Επιπλέον, η αλλαγή αυτή (ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 2003) πραγματοποιήθηκε χωρίς την εκπόνηση ΣΜΠΕ και χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία όπως ορίζει η οδηγία του 2001/42/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία δεν ενσωματώθηκε ως όφειλε στην Ελληνική Νομοθεσία.

Β. Την τροποποίηση του ΦΕΚ 199/Δ/2003 ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ στο τμήμα της εκτάσεως με Γ2 χρήση (αγροτικό). Προτείνεται η αλλαγή της χρήσης του Γ2 για λόγους δημοσίου συμφέροντος (οφέλη που προκύπτουν για όλη την κοινωνία) σε χρήση Αμιγούς Κατοικίας. Σε τμήματα αυτής θα πρέπει να ορισθεί χρήση Γενικής Κατοικίας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν Δημόσιες Υπηρεσίες, σχολείο, βρεφονηπιακός σταθμός, χώροι αθλητισμού, κοινόχρηστοι χώροι, νοσοκομείο, κλπ. Συγχρόνως, λόγω της πολεοδόμησης στην πληγείσα περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι, τμήμα της εκτάσεως του σημερινού Γ2 (αγροτικού) δύναται να χρησιμοποιηθεί ως ισοζύγιο με γειτνιάζοντα οικοδομικά τετράγωνα.

Επιπλέον,
Γ. Η θέση Καβαλάρη η οποία εκτείνεται νότια της οδού Μ.Αλεξάνδρου/Ήλιδος/Αργιθέας στην θέση όπου είναι χωροθετημένη η χρήση σχιστηρίου μαρμάρου, να συμπεριληφθεί ως προτεινόμενη υπό πολεοδόμηση περιοχή.

Δ. Η θέση Κιούπι στο ΒΔ τμήμα της έκτασης στο Κόκκινο Λιμανάκι είναι λανθασμένη. Πρόκειται για αστοχία που πρέπει να διορθωθεί διότι η περιοχή Κιούπι είναι εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου (ΦΕΚ 43/ΑΑΠ2012) στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Από τα «νεότερα» στοιχεία που παρατέθηκαν παραπάνω σχετικά με την τροποίηση των ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ, δηλαδή: (α) το Νόμο υπ’αριθμ. 4685/7.5.2020, άρθρο 102, (β) το Ε.Π.Σ. για την πληγείσα περιοχή Κ.Λ., (γ) το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο στο Κόκκινο Λιμανάκι (ΦΕΚ 43/ΑΑΠ/2012 και ΦΕΚ 63/ΑΑΠ/2017), και σε σχέση με (δ) τις προτεινόμενες αλλαγές στον υφιστάμενο οικισμό της Αγίας Ειρήνης, και (ε) την επίσης προτεινόμενη αλλαγή της χρήσης του Γ2 σε Αμιγή και επιμέρους Γενική Κατοικία τεκμηριώνεται, ως απολύτως επιβεβλημένη για την επίλυση και θεραπεία προβλημάτων που χρονίζουν στην περιοχή, η αναγκαιότητα της τροποποίησης του ΦΕΚ 199/Δ/2003 ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ (Όσον αφορά τη ζώνη Α στον οικισμό της Αγ.Ειρήνης και η χρήση του Θ1 στο παράκτιο μέτωπο με τις προτεινόμενες από εμάς λύσεις).

4. Οριογραμμή επιτρεπόμενων αποστάσεων από τον αιγιαλό
(προτεινομένη δεσμευμένη ζώνη)


Τα όρια αιγιαλού και παραλίας έχουν ήδη καθοριστεί με το ΦΕΚ 449/Δ/1982. Παρά το γεγονός αυτό, στο Κόκκινο Λιμανάκι έχουν προταθεί ζώνες δέσμευσης 35 και 50 μέτρων.
Με τοποθέτηση του κυρίου Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στην πληγείσα περιοχή οι ζώνες δέσμευσης καθίστανται στα 35 μέτρα.
Σύμφωνα με τον Νόμο 4607,ΦΕΚ 65/24.04.2019,Μερος Τεταρτο, Αρθ.23 παρ.2 ο οποίος τροποποίησε το άρθρο 1 του Ν.2791/2001.

Πρότασή μας είναι η εφαρμογή του ίδιου Νόμου, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Επιτροπή της παραγράφου 1 του άρθρου 3, δύναται να καθορίσει μικρότερο πλάτος παραλίας, μετά από αιτιολογημένη κρίση,λαμβάνοντας υπόψη, ιδίως, τα ειδικότερα γεωμορφολογικά στοιχεία και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής. Στο πλαίσιο εκπόνησης και θεσμοθέτησης των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, στις περιοχές που είναι καθορισμένος ο αιγιαλός, καθορίζεται και η γραμμή παραλίας με βάση τα ως άνω κριτήρια. Στις περιπτώσεις που κατά τη φάση εκπόνησης των Τ.Χ.Σ., έχει ήδη καθορισθεί η παραλία, αυτή ενσωματώνεται ως έχει.» Ειδικότερα, στην πρόταση των μελετητών του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να αποτυπωθούν οι προϋπάρχουσες διοικητικές πράξεις καθώς και τα κτίρια που είναι προγενέστερα των νόμων (προ του 1955) που ανεγέρθηκαν με νόμιμες οικοδομικές άδειες, με απόσταση 20-30 μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού στο Παραλιακό Μέτωπο.

5. Διάνοιξη διόδου προς την παραλία.
Η νυν πολεοδομία Παλλήνης με το υπ. Αριθ. Πρωτοκ. 7660/2815 (σχετ. 1) 10413/3831/12-07-1996) αναγνωρίζει τη δίοδο προς την παραλία, βόρεια της παραλίας της «Ερμιόνης», όπως αυτή εμφανίζεται σε σχέδιο που προσαρτάται στο τοπογραφικό του διανεμητήριου συμβολαίου του 1943. Η παραλία αυτή εκτείνεται από την σημερινή οδό Ειρήνης μέχρι τη θάλασσα και παραμένει μέχρι και σήμερα κλειστή.
Σε συνέχεια των παραπάνω ζητούμε την άμεση διάνοιξή της.


6. Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου (ΦΕΚ43/ΑΑΠ/2012)
Λαμβάνοντας υπόψη τον αποχαρακτηρισμό με τον νόμο 4685/07.05.2020 φερόμενων δασικών εκτάσεων και με απαραίτητη προϋπόθεση τη διασφάλιση της αποκατάστασης των πληγέντων κτιρίων, προτείνεται επιμέρους τροποποίηση της εγκεκριμένης ρυμοτομικής μελέτης και πιο συγκεκριμένα η ευθυγράμμιση της οδού Αγ. Σοφίας (πριν την κατάληξή της στη οδό Ζεφύρου) ώστε να διορθωθεί η παρουσία δυο ορθών γωνιών.


Επίσης, απαραίτητη είναι η τροποποίηση/κατάργηση των περιμετρικών πεζοδρόμων που εφάπτονταν σε φερόμενες δασικές εκτάσεις, οι οποίες με τον νόμου 4685/07.05.2020 έχουν αποχαρακτηριστεί. Οι πεζόδρομοι αυτοί (οδών Δρυάδων, Αγ. Θωμά, Άνδρου, Ζεφύρου και αλλού) παρεμποδίζουν την ανακατασκευή των πληγέντων κτιρίων αφού μειώνουν σημαντικά το εμβαδόν των οικοπέδων.
Με τον τρόπο αυτό μπορεί να συμπληρωθεί το προαπαιτούμενο ποσοστό κοινοχρήστων χώρων (33%) που απαιτεί η εγκεκριμένη ρυμοτομική μελέτη.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΣΗΣ
(Σελ. 6-191)
Α) Ως προς την υπό κατάρτιση πολεοδομική μελέτη, προτείνεται:
Σαν χρήσεις στο Κόκκινο Λιμανάκι: Αμιγής κατοικία με συντελεστή δόμησης 0.4, ήπιου τουρισμού (άλλωστε η χρήση της παραθεριστικής κατοικίας ενέπιπτε στον Ν. 4269/14) και η επιμέρους χρήση της Γενικής κατοικίας, π.χ. οδοί Ποσειδώνος/Σοφία Βέμπο/Ζεφύρου δηλαδή στα νέα τμήματα που προτείνονται έως προς πολεοδόμηση. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που προϋπήρξαν χωροθετημένες χρήσεις πριν την φονική πυρκαγιά θα πρέπει να παραμείνουν, π.χ. το παντοπωλείο (mini market) επί της οδού Καλαβρύτων για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής.
Όσον αφορά τον οικισμό της Αγ. Ειρήνης, προτείνεται η χρήση αμιγής κατοικίας.

Σελ.216
Επίσης προτείνεται στο Γ2 αγροτικό η ίδια χρήση (συντ. Ο.3 ή 0.4) και επιμέρους Γενική κατοικία με την προϋπόθεση αλλαγής της ΖΟΕ Μεσογείων 2003.

Σελ.6-191
Επιπρόσθετα στο παράκτιο μέτωπο προτείνεται η χρήση αμιγής κατοικίας (όπως αυτή προβλεπόταν από το διάταγμα 456/1985), και Γενικής κατοικίας. Επίσης όπου προβλεπόταν ως χωροθετημένες χρήσεις, είτε ξενοδοχείων είτε καταστημάτων π.χ. το camping, εστιατόριο(Μπαλκόνι), «STORIA DEL MARE», στο παράκτιο μέτωπο δύναται να παραμείνουν.Εκ των ανωτέρω στοιχείων καθίσταται επιβεβλημένη η αλλαγή του Θ1 ΖΟΕ Μεσογείων.

Συμπληρωματικά να ληφθεί υπόψη των μελετητών το Προεδρικό Διάταγμα 59/2018.

Προτεινόμενες αλλαγές:
Στη σελίδα 71 (Ε.Π.Σ) της μελέτης αναφέρεται ότι για την όποια ένταξη περιοχής στις προς πολεοδόμηση εκτάσεις θα πρέπει να τεκμηριώνεται ότι αποτελούν εκούσιες μεταβιβάσεις σύμφωνα με το άρθρο 127 του Αγροτικού Κώδικα και να πιστοποιείται με έγγραφο της Δ/νσης Ακίνητης Περιουσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ή με έγγραφο της διοίκησης η νομιμότητα της αλλαγής χρήσης της έκτασης προ της 11-6-1975 και να μην εξετάζεται η σημερινή μορφή του κληροτεμαχίου και εμπίπτουν στην περίπτωση της παρ. 6 του άρθρου 102 του Ν. 4685/2020.
Πρόκειται για αστοχία η οποία πρέπει να διορθωθεί.
Προτείνουμε κατ’ εφαρμογή του νόμου 4685, παρ. 6, άρθρο 102 να απαιτείται μια βεβαίωση μηχανικού ότι το γήπεδο ανήκει στις εκτάσεις που αναφέρονται στα συμβόλαια 6165/1930 και 6166/1930 και είναι ελεύθερο προς πολεοδόμηση χωρίς καμία επιπλέον γραφειοκρατική διαδικασία.

ΥΔΑΤΟΡΕΜΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Το Υδατόρεμα Καλαβρύτων, έχει τη μικρότερη λεκάνη απορροής (210 στρέμματα, 433 μέτρα μήκος), με τη μικρότερη παροχή από τις υδρολογικές μελέτες για Τ=50 έτη στα 2,53m3/s.
Βάσει της νομοθεσίας χαρακτηρίζεται μικρό υδατόρεμα όταν έχει λεκάνη απορροής μικρότερη των 500 στρεμμάτων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε λεκάνη απορροής περίπου ½ των 500 στρεμμάτων. Επιπλέον πρέπει να ληφθούν υπόψη τα χαρακτηριστικά του υδατορέματος σε συνάρτηση με τα άλλα ρέματα της περιοχής όπου προτείνονται κλειστοί αγωγοί, οχετοί και τεχνικά έργα.
Το θέμα του υδατορέματος Καλαβρύτων θα είχε κλείσει από το 2000, με ακόμα ευνοϊκότερους όρους από αυτούς του 2014 και του 2017. Επίσης θα είχε γίνει συρραφή των οικοδομικών τετραγώνων Ο.Τ. 276 με Ο.Τ. 273 και Ο.Τ. 277 με Ο.Τ. 272 και Ο.Τ. 278 με Ο.Τ. 269 τα οποία είχαν εξαιρεθεί κατά την διάρκεια της επανένταξης το Σχέδιο Πόλεως ΦΕΚ 43/ΑΑΠ/2012 .

Προτείνουμε τουλάχιστον την υβριδική προσέγγιση στα τμήματα που έχει αλλοιωθεί η ιστορική κοίτη με προγενέστερα τεχνικά έργα (ανθρωπογενή παρέμβαση) παράλληλα της οδού Καλαβρύτων και μεταξύ των οδών Αγίου Θωμά, Σοφίας Βέμπο και Ζεφύρου με στόχο να περιοριστούν οι συνέπειες (κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις).

ΡΕΜΑ ΠΑΠΠΑ
Για Τ=50 έτη, είναι Q= 7,86 m3/s για το τμήμα ανάντη της οδού
Μαραθώνος και Q= 12,35 m3/s για το τμήμα κατάντη της οδού
Μαραθώνος. Από την διασταύρωση με την οδό Καρπάθου και μέχρι την εκβολή του ρέματος Παππά στη θάλασσα, προτείνεται από την παρούσα μελέτη ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΔΙΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΔΙΑΤΟΜΩΝ όπου απαιτείται, που πλησιάζουν κατά το δυνατόν την «βαθιά γραμμή» του εδάφους. Στόχος είναι να περιοριστούν κατά το δυνατόν αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις,λαμβάνοντας υπόψη ότι η ιστορική κοίτη στο τμήμα αυτό έχει πλήρως αλλοιωθεί. Σε κάθε περίπτωση, επιτυγχάνεται με την πρόταση αυτή, η άρτια τεχνικά διόδευση των πλημμυρικών παροχών σχεδιασμού και η προστασία της περιοχής από πλημμύρες. Στο σύνολο του μήκους της προτεινόμενης χάραξης, όπου αυτή διαμορφώνεται με ανοικτή διατομή στη στέψη της τάφρου εκατέρωθεν αυτής, προτείνεται η κατασκευή πεζοδρόμων πλάτους 3,0m έκαστος, ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα της κυκλοφορίας κατά μήκος της κοίτης και η συντήρηση αυτής.
Χ.Θ. 1+754 – Χ.Θ. 0+533,80: Κατ’ αρχάς προτείνεται να αντικατασταθεί ο υφιστάμενος οχετός της οδού Αττάλου. Πιο συγκεκριμένα, ο οχετός που προτείνεται να κατασκευαστεί είναι ΚΙΒΩΤΟΕΙΔΗΣ ΟΧΕΤΟΣ ΒΧΗ=2,0×2,00,μήκους 14 μέτρα, με έργα εισόδου και εξόδου για τη συναρμογή στη φυσική κοίτη στα ανάντη. Επίσης δύναται να επιλεγεί κλειστή κιβωτιοειδής διατομή στον άξονα του δρόμου (Πανορμητών Τήνου) από την Χ.Θ. 0+268,25 και εώς τουλάχιστον την Χ.Θ. 0+400,00.


ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ


Προτείνεται να τοποθετηθεί ο πεζόδρομος πίσω από την γραμμή αιγιαλού και την γραμμή παραλίας και λίγο ψηλότερα από το επίπεδο της θάλασσας (π.χ., πασαλόμπιξη) και αυτό δύναται να συμβεί κατά τη θεμελίωση της στήριξης του πρανούς. Άλλωστε λόγω του ανάγλυφου του παράκτιου μετώπου, η γραμμή αιγιαλού και η γραμμή παραλίας ταυτίζονται και παραμένουν κάτω στη παραλία και δεν δύναται να ανεβούν σε πρανή 20-30 μέτρων ύψους (Περίπτωση Παναγοπούλου περί της αλλαγής της γραμμής αιγιαλού-παραλίας – ΦΕΚ 339Δ’/03-11-2017) αυτό αφορά τις περιπτώσεις των ξενοδοχείων στο παράκτιο μέτωπο στο Μάτι. Παράλληλα πρέπει να επανεξεταστούν οι προτεινόμενοι δίοδοι που καταλήγουν σε πρανή 20 έως 30 μέτρων ύψους.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
Η προτεινόμενη μελέτη στην οδό Δημοκρατίας υποδεικνύει πλάτος 12 έως 15 μέτρα όπου προβλέπονται θέσεις στάθμευσης. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ΦΕΚ 43/ΑΑΠ/2012 το οποίο καθορίζει το εύρος της οδού Δημοκρατίας στο επίπεδο των 10 μέτρων λαμβάνοντας υπόψη την μικρογραφία της περιοχής (δείτε αντίστοιχες περιπτώσεις με κωμοπόλεις στην Ιταλία, Πορτοφίνο, Ράπαλλο κλπ).
Άλλωστε η μελέτη του ΣΧΟΠ κατά την σύνταξη της Πολεοδομικής Μελέτης αναδείκνυε διάφορα κοινωνικά στοιχεία για το Κόκκινο Λιμανάκι (όπου διέμεναν 450 με 500 μόνιμοι κάτοικοι και τους καλοκαιρινούς μήνες διέμεναν συνολικά 1200 με τους παραθεριστές).
Προτείνεται η εναρμόνιση με το ΦΕΚ 43/ΑΑΠ/2012 με το οποίο προβλέπεται το εύρος των 10 μέτρων στην οδό Δημοκρατίας το οποίο θεωρείται επαρκές για τις ανάγκες της πληγείσας περιοχής.
Όσον αφορά την προτεινόμενη διάνοιξη και την συνέχεια της οδού Κύπρου από το Μάτι προς το Κόκκινο Λιμανάκι με την οδό Στρατηγού Κονδύλη προτείνεται η ομαλοποίηση της οδού με σχετικές ευθείες.


Επιπρόσθετα προτείνουμε η συγκεκριμένη οδός να μετονομαστεί σε 23 Ιουλίου ένεκα της φονικής πυρκαγιάς.

Ο οικισμός της Αγ. Ειρήνης πρέπει να συνδεθεί μέσω της οδού της Αγ. Ειρήνης (ή η οδός Μαζαράκη) με την οδό Ποσειδώνος (εντός σχεδίου) στο Κόκκινο Λιμανάκι για την πολεοδομική ορθότητα του οικισμού.
Επιπλέον η οδός Μ. Αλεξάνδρου/Αργιθεας πρέπει να οδηγηθεί σε ευθεία κατεύθυνση με την οδό Καλαβρύτων, και να μετονομαστεί η συγκεκριμένη οδός σε Μεγάλου Αλεξάνδρου (από την είσοδο στη Λ. Μαραθώνος έως το κυκλικό κόμβο της οδού Δημοκρατίας) ώστε να αποφευχθεί η τριπλή ονομασία (Μ. Αλεξάνδρου/Αργιθέας/Ήλιδος).

Κλείνοντας υπογραμμίζουμε: ότι πρέπει να ισχύσει ο νόμος των φυσικών καταστροφών.

Βασική προτεραιότητα για όλους μας αποτελεί να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια των επισκευών και των ανακατασκευών των πληγέντων κτιρίων και να ισχύσει σε κάθε περίπτωση ο νόμος των φυσικών καταστροφών (όπου και αν βρίσκεται το κάθε κτίριο). Η πληγείσα περιοχή της Ανατολικής Αττικής βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα η ανασυγκρότησή της. Ζητούμενο είναι η χωρίς εμπόδια ανάπλασή της. Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ίσχυσαν για την πληγείσα περιοχή δεν εφαρμόστηκε η προβλεπόμενη νομοθεσία για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αναφορικά με τις ανακατασκευές και τις επισκευές των κτιρίων που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά της 23/07/18 άρθρο 10 του Ν. 2675/1998(ΦΕΚ295/Α/1998) όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 84 του Ν.4313/2014 (ΦΕΚ261/Α/2014), που καθορίζουν αναλυτικά την αποκατάσταση των ζημιών από σεισμούς σε κτίρια εν γένει των Νόμων 8979/1979 (ΦΕΚ4/Α/1979), Ν.1048/1980 (ΦΕΚ 101 Α/1980), Ν.1133/1981 (ΦΕΚ 54/Α/1981), Ν.1190/1981 (ΦΕΚ03/Α/1981) και εφαρμόζονται ανάλογα και για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που προκαλούνται από πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.(φυσικές καταστροφές). Επιπλέον, με το άρθρο 1 του Ν.867/1979 καθορίζεται η αποκατάσταση των ζημιών των κτιρίων που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της εποχής εκείνης οι διατάξεις αυτές έχουν επίσης εφαρμοσθεί από την πολιτεία σε όλες της φυσικές καταστροφές που έχουν λάβει χώρα έως σήμερα, πλην της τελευταίας πυρκαγιάς σε μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Αττικής.

Η παραπάνω παρέμβαση κρίνεται άμεσης προτεραιότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες επεμβάσεις – ρυθμίσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα από την πολιτεία, δεδομένου ότι σημαντικός αριθμός οικιών πρώτης ή παραθεριστικής κατοικίας έχει ολοσχερώς καταστραφεί με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα και άμεσα. Παρά τις αντιξοότητες η Επιτροπή Πληγέντων υποδεικνύει τα σημαντικότερα ζητήματα της περιοχής και ευελπιστεί στην αγαστή συνεργασία με τα στελέχη τόσο του ΥΠΕΝ όσο και του ΤΕΕ με στόχο να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, οι δυσλειτουργίες, αλλά και οι αστοχίες που ταλανίζουν την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης οι προτεινόμενες αλλαγές στο παράκτιο μέτωπο, στην οδό Δημοκρατίας, στις παραρεμάτιες περιοχές και στις νέες προτεινόμενες διανοίξεις των οδών ή των διόδων, δύναται να προβλεφθεί ώστε να μην εμποδίσουν τις επισκευές και τις ανακατασκευές των κτιρίων, και να μη δοθεί καμία αναστολή αδειών και εργασιών.

Πατήστε εδώ: ΣΜΠΕ

Το Υδατόρεμα της οδού Καλαβρύτων στο Κοκ.Λιμανάκι

0

ΥΔΑΤΟΡΕΜΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Το Υδατόρεμα Καλαβρύτων, έχει τη μικρότερη λεκάνη (210 στρέμματα, 433 μέτρα μήκος), με τη μικρότερη παροχή από τις υδρολογικές μελέτες για Τ=50 έτη στα 2,53m3/s.

Βάσει της νομοθεσίας χαρακτηρίζεται μικρό υδατόρεμα όταν έχει λεκάνη μικρότερη από 500 στρέμματα, σε εντός σχεδίου περιοχή. Αυτό αναλογικά είναι λιγότερο από το 1/2 του μικρού υδατορέματος βάσει της νομοθεσίας από τα χαρακτηριστικά του, σε συνάρτηση με τα άλλα ρέματα της περιοχής όπου προτείνονται κλειστοί αγωγοί, οχετοί και τεχνικά έργα.

Το θέμα του Υδατορέματος Καλαβρύτων θα είχε λήξει από το 2000, με ακόμα ευνοϊκότερους όρους από αυτούς του 2014 και του 2017. Και θα είχε γίνει συρραφή των οικοδομικών τετραγώνων Ο.Τ. 276 με Ο.Τ. 273 και Ο.Τ. 277 με Ο.Τ. 272 και Ο.Τ. 278 με Ο.Τ. 269, με αποτέλεσμα ένα ενιαίο Κόκκινο Λιμανάκι.

Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σχετικά με το ρέμα Παππά που είναι πενταπλάσιας παροχής και με επικινδυνότητα πλημμυρικού φαινομένου.

Προτείνουμε τουλάχιστον την υβριδική προσέγγιση στα τμήματα που έχει αλλοιωθεί η ιστορική κοίτη με προγενέστερα τεχνικά έργα παράλληλα της οδού Καλαβρύτων και μεταξύ των οδών Αγίου Θωμά, Σοφίας Βέμπο και Ζεφύρου με στόχο να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Πατήστε εδώ : Χάρτης – Ρέμα Καλαβρύτων

Παράταση Έως τις 17 Αυγούστου η διαβούλευση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο

0

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Έως τις 17 Αυγούστου η διαβούλευση για το
Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι

Παράταση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Μετά από αιτήματα κατοίκων και φορέων δίνεται παράταση έως τις 17 Αυγούστου 2020 για τη Διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου.

Δελτίο Τύπου

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική  οι  αναφορές  του δικαστικού εμπειρογνώμονα του Πυροσβεστικού Σώματος κου Δημήτρη Λιότσιου και τα τεκμήρια που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στα πλαίσια της έρευνας που διενήργησε για τις ευθύνες της φονικής πυρκαγιάς συγκλονίζουν τους κατοίκους της πληγείσας περιοχής.

Η Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι αναμένει την εφαρμογή του νόμου, την αποκάλυψη της αλήθειας, την  ανάδειξη των πραγματικών υπαιτίων και  τη Δικαίωση των κατοίκων με την κατάρρευση των μυθευμάτων περί αυθαίρετης και άναρχης δόμησης, που δήθεν συντέλεσαν στην καταστροφή της πληγείσας περιοχή. Προσδοκία όλων μας είναι η  ταχύτατη απονομή δικαιοσύνης και η απόδοση ευθυνών στους υπαιτίους, σεβόμενοι πάντα  και εμπιστευόμενοι απόλυτα  τη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της.

 

Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι

Δελτίο Τύπου – Επετειακές Εκδηλώσεις Μνήμης – Πέμπτη 23.07.2020

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΕΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 23.07.2020

Με σεβασμό στη μνήμη των νεκρών, στον πόνο των συγγενών τους και των εγκαυματιών, και όσων υπέστησαν απώλειες, οι φορείς των πυρόπληκτων περιοχών συνδιοργανώνουν τις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου, δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018. Η φετινή επέτειος, μετά την πρόσφατη δικαστική εξέλιξη, για μη μετατροπή σε κακούργημα, του εγκλήματος που συντελέστηκε την ημέρα εκείνη, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και η απαίτηση όλων είναι μία: ΔΙΚΑΙΩΣΗ.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι:

19:00

– Αποκαλυπτήρια του Μνημείου των θυμάτων της πυρκαγιάς που φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Κώστας Ανανίδας στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας του Αγ. Ιωάννη στο Νέο Βουτζά.

– Επιμνημόσυνη δέηση την οποία θα τελέσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, κ. Κύριλλος.

– Προσκλητήριο νεκρών.

20:30

– Συγκέντρωση όλων των φορέων και των κατοίκων από τις 5 πληγείσες περιοχές στο ΝΑΟΜΑ (Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Ματιού), για την κεντρική Εκδήλωση.

– Επιμνημόσυνη δέηση από τον Πατέρα Δωρόθεο

– Προσκλητήριο νεκρών

– Ρίψη Στεφάνου στη θάλασσα

Η παρουσία όλων, στις εκδηλώσεις, αποτελεί καθήκον στη μνήμη των θυμάτων, στον καθημερινό Γολγοθά των εγκαυματιών και στην προσπάθεια αποκατάστασης της Φύσης που καταστράφηκε.

Οι συνδιοργανωτές

 1. Εκπρόσωποι Συγγενών Θυμάτων και Εγκαυματιών
 2. ΝΑΟΜΑ (Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Μάτι)
 3. ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΒΟΥΤΖΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»
 4. ΣΕΚΜΑ (Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Ματιού)
 5. Εξωραϊστικός Σύλλογος «ΜΑΤΙ»
 6. Επιτροπή Πληγέντων – Κόκκινο Λιμανάκι
 7. Συντονιστική Επιτροπή Προβάλινθου
 8. Οικισμός Αμπελούπολης
 9. Ένωση Πυροπλήκτων Ανατολικής Αττικής
 10. Αθλητικός Σύλλογος Ν. Βουτζά «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»
 11. Συνήγορος του Ματιού
 12. Χριστιανικός Εξωραϊστικός Σύλλογος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ 23.07

Διετές μνημόσυνο για τα θύματα της 23ης Ιουλίου

0

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου και ώρα 09.30π.μ., στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, Aγίου Θωμά & Aγίου Πορφυρίου στο Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας θα πραγματοποιηθεί το Διετές Ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των μαρτυρικώς τελειωθέντων συμπολιτών μας στην τραγική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 με προεξάρχοντα τον οικείο μας Ποιμενάρχη Σεβ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο.

Η Επιτροπή πληγέντων περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι προσκαλεί θερμώς όλους τους κατοίκους να προσευχηθούν εκ βάθους καρδίας και να τιμήσουν τη μνήμη των κεκοιμημένων αδελφών μας.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

0

ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Η περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, ορίζεται δυτικά με τη Λ. Μαραθώνος, Βόρεια με το Λυκόρεμα, Ανατολικά με τη θάλασσα και Νότια με ρέμα κυκλικό κόμβο και οδό Αργιθέας, Ήλιδος.

• Αγροτική Αποκατάσταση – Ιδιοκτησιακό καθεστώς
Η περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι ή Λυκόρεμα περιήλθε σε ακτήμονες γεωργούς προερχόμενους από τα Σπάτα για την γεωργική τους αποκατάσταση.
Για τον σκοπό αυτό εκδόθηκαν, εκτός των άλλων σχετικών αδειών η 99/1929 γνωμοδότηση Συμβουλίου Εποικισμού, η υπ ́αριθ. 161761/3.12.1927 απόφαση του Υπ. Γεωργίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας) και η υπ ́αριθ. 66576/1929 απόφαση Υπουργού Γεωργίας (άρση περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού κώδικα).
Για την αγορά της έκτασης της Μονής Πεντέλης στο Κόκκινο Λιμανάκι από τους Σπαταναίους ακτήμονες (εκούσια μεταβίβαση του αριθ. 127 του Αγροτικού Κώδικα) μετά από τον καθορισμό του τιμήματος εξαγοράςμε τη Πράξη 5 της ΙΗ ́ Συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της 26.4.1929 υπό τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο συντάχθηκε το έτος 1930 συμβολαιογραφική πράξη νομίμως μεταγραμμένη στα οικεία βιβλία των μεταγραφών.
Η έκταση αυτή προέρχεται από τμήμα του μεγάλου αγροκτήματος της Ιεράς Μονής Πεντέλης υπό το όνομα Χεροτσακούλι. Το Κτήμα Χεροτσακούλι καταγράφεται στον Κώδικα των Κτημάτων της Ι. Μ. Πεντέλης με ημερομηνία 31.3.1837.

Τα εξωτερικά όρια των εκτάσεων αυτών περιέχονται και πιστοποιούνται στο πωλητήριο Συμβόλαιο Κτήματος 6166 /1930 του συμβολαιογράφου Αθηνών Πέτρου Νικ. Καββαδία, το οποίο συνοδεύεται με τη Πράξη Κατάθεσης Σχεδιαγράμματος 7068/1931 και το τοπογραφικό διάγραμμα του πολιτικού μηχανικού Κ. Χατζημιχάλη. Στην έκταση που περιγράφεται παραπάνω συμπεριλαμβάνεται και ο οικισμός της Αγ. Ειρήνης, ο οποίος εκτείνεται στο Βόρειο τμήμα της εκτάσεως και ανατολικά της Λ. Μαραθώνος, για τον οποίο ισχύουν οι ίδιες διοικητικές πράξεις (Δηλαδή, η 99/1929 γνωμοδότηση Συμβουλίου Εποικισμού, η υπ ́αριθ. 161761/3.12.1927 απόφαση του Υπ. Γεωργίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας) και η υπ ́αριθ. 66576/1929 απόφαση Υπουργού Γεωργίας (άρση περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού κώδικα) με τις υπόλοιπες εκτάσεις στο Κόκκινο Λιμανάκι.
Σε επιβεβαίωση των παραπάνω και μετά από τις προτάσεις του Συλλόγου ΦΕΟ και της Επιτροπής Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι ζητήθηκε από την Κυβέρνηση να νομοθετηθεί το δίκαιο αίτημα των κατοίκων, ότι δηλαδή η εν λόγω έκταση αποτελεί «κλήρους σύμφωνα με την αγροτική νομοθεσία». Η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος νομοθέτησε, και με τον ν. 4685/07.05.2020, άρθρο 102 όπως αυτό ενσωματώνεται στο άρθρο 2 του ν.4626/2019 (Α ́141) παράγραφος 15, αποκατέστησε την συνολική έκταση στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι με τη διάταξη: «Οι εκτάσεις που μεταβιβάσθηκαν δυνάμει των υπ’αρ.6165/6-3-1930 και 6166/6-3-1930 συμβολαίων του Συμβολαιογράφου Αθηνών Πέτρου Νικολάου Καββαδία θεωρείται ότι έχουν απωλέσει τον δασικό τους χαρακτήρα και έχουν καταστεί κλήροι εποικισμού από την έκδοση των αποφάσεων του Υπουργού Γεωργίας που συνοδεύουν τα παραπάνω συμβόλαια και δια των οποίων επετράπη η μεταβίβαση τους. Ως προς τον χαρακτήρα τους θεωρούνται αγροτικές εκτάσεις και δεν επανεξετάζονται, όποια μορφή και αν έχουν αποκτήσει σήμερα. Διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την προστασία των παραπάνω εκτάσεων σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ιδίως πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, αποφάσεις κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων, πρωτόκολλα επιβολής ειδικής αποζημίωσης ανακαλούνται αυτοδικαίως. Προκειμένου οι παραπάνω εκτάσεις να ταυτοποιηθούν, λαμβάνεται υπόψη τοπογραφικό διάγραμμα θεωρημένο από τηΔιεύθυνση Τοπογραφικών Εφαρμογών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.»

Με την παραπάνω διάταξη και με αναφορά στα στοιχεία του Συμβολαίου 6166/1930 και των μεταγενέστερων αποκαταστάθηκε οριστικά η αυθαιρεσία του Δασαρχείου, που επί σχεδόν 40 συναπτά έτη επέβαλε τον προσωρινό (ανακριβή και αναληθή) -δήθεν-δασικό χάρτη για το Κόκκινο Λιμανάκι, χρησιμοποιώντας τον ως οριστικό.

Αποτέλεσμα της αστοχίας αυτής του Δασαρχείου ήταν το 2003 ο χαρακτηρισμός του οικισμού της Αγ. Ειρήνης (στο βορειοδυτικό τμήμα της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι) ως Ζώνη Α ́ με την αποδοχή στοιχείων του προσωρινού Δασικού Χάρτη ως οριστικά και μη λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει αναπτυχθεί οικισμός εκατέρωθεν της οδού της Αγίας Ειρήνης.

Ομοίως, συμβαίνει και με τη Ζώνη Θ1 στο Παράκτιο Μέτωπο. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται το εξής παράδοξο: το ότι αγνοείται η προηγούμενη θεσμοθετημένη χρήση στο Παράκτιο Μέτωπο (ΦΕΚ 456/Δ/1985) όπου οριζόταν η χρήση παραθεριστικής κατοικίας και τουριστικών εγκαταστάσεων.

• Οικισμός Αγίας Ειρήνης

Αναφορικά, με τον οικισμό της Αγίας Ειρήνης υπάρχουν διάφορες συμβολαιογραφικές πράξεις από την περίοδο αγοράς των ακινήτων στην περιοχή μέχρι και σήμερα. Δύο σημαντικές από αυτές είναι οι 5175/1933 και 5183/1933, που τεκμηριώνουν την ταυτοποίηση/εφαρμογή του νόμου 4685/2020 ΦΕΚ 92 Τ.Α., αφορούν την έκταση του παραπάνω οικισμού και αποτελούν τη συνέχεια της αρχικά καθορισμένης εκτάσεως η οποία περιέχεται και στο προγενέστερο συμβόλαιο 6166/1930. Αναλυτικότερα, από τα δύο ανωτέρω συμβόλαια προκύπτει ότι η έκταση του οικισμού της Αγ. Ειρήνης που παραπέμπει στο συμβόλαιο 6166/1930 αγοράστηκε από ομάδα αγροτών και στη συνέχεια πουλήθηκε νομίμως στους α) Ζαγανιάρη Παναγιώτη β) Γρύφιζα Κλέαρχο και γ) Κουράση Ιωάννη.

Ζητούμε:
Α. να επιβεβαιωθεί ότι η έκταση του οικισμού της Αγίας Ειρήνης συμπεριλαμβάνεται στην τοπογραφική αποτύπωση της ταυτοποίησης της εκτάσεως του υπ’ αριθμ. Συμβολαίου 6166/1930 όπως προβλέπει ο Νόμος υπ’ αριθμ. 4685/7.5.2020 στο άρθρο 102. Στο εν λόγω άρθρο, στην παράγραφο 6 (Ν.4685/7.5.2020) προστίθεται η παράγραφος 15 (Ν.4626/2019- Α ́141).
Β. να συμπεριληφθεί ο οικισμός της Αγίας Ειρήνης στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Ε.Π.Σ.)
Γ. την τροποποίηση του ΦΕΚ 199/2003 ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ για τον οικισμό της Αγ. Ειρήνης. Πιο συγκεκριμένα εισηγούμαστε να δοθεί σε αυτόν χρήση παραθεριστικής κατοικίας λαμβάνοντας υπόψιν την υφιστάμενη κατάσταση του ήδη προϋπάρχοντος οικισμού (60 και πλέον μόνιμες κατοικίες), όπως αυτό τεκμηριώνεται από τα παραπάνω στοιχεία των συμβολαίων, ως προς την έκταση του οικισμού.

• Στο πλαίσιο της τροποποίησης του ΦΕΚ 199/2003 ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ επιπλέον ζητούμε:
Α. την τροποποίηση του ΦΕΚ 199/Δ/2003, ως προς την προβλεπόμενη από την ΖΟΕ Μεσογείων, χρήσης Θ1 στο Παραλιακό Μέτωπο στο Κόκκινο Λιμανάκι. Οι εκτάσεις εντός της Ζώνης Θ1 ενέπιπταν στη Ζώνη Παραθεριστικής Κατοικίας (ΦΕΚ 456/Πολεοδ. Δ/1985). Το καίριο και καθοριστικής σημασίας Διάταγμα 456 του 1985 αγνοήθηκε αναιτιολόγητα από τη ΖΟΕ Μεσογείων. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ανάγλυφο της περιοχής στην παράκτια ζώνη δεν είναι ομαλό, δεν είναι επίπεδο, δεν είναι ισοϋψές με τη θάλασσα και διαθέτει ως χαρακτηριστικό ανέκαθεν διαμορφωμένο, φυσικό γνώρισμα, απότομες και απόκρημνες κλίσεις των πρανών.

Β. την τροποποίηση του ΦΕΚ 199/Δ/2003 ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ στο τμήμα της εκτάσεως με Γ2 (αγροτικό) εάν και εφόσον απαιτείται για λόγους δημοσίου συμφέροντος (οφέλη που προκύπτουν για όλη την κοινωνία). Προτείνεται η αλλαγή της χρήσης του Γ2 σε χρήση Παραθεριστικής Κατοικίας και μερικώς με χρήση Γενικής Κατοικίας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν Δημόσιες Υπηρεσίες, σχολείο, βρεφονηπιακός σταθμός, χώροι αθλητισμού, κοινόχρηστοι χώροι, νοσοκομείο κλπ. Συγχρόνως λόγω της πολεοδόμησης στην πληγείσα περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι, τμήμα της εκτάσεως του σημερινού Γ2 (αγροτικού) δύναται να χρησιμοποιηθεί ως ισοζύγιο με γειτνιάζοντα οικοδομικά τετράγωνα.

Από τα «νεότερα» στοιχεία που παρατέθηκαν παραπάνω, δηλαδή:(α)το Νόμο υπ’αριθμ. 4685/7.5.2020, άρθρο 102 (β) το Ε.Π.Σ. για την πληγείσα περιοχή Κ.Λ., (γ) το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο στο Κόκκινο Λιμανάκι (ΦΕΚ 43/ΑΑΠ/2012 και ΦΕΚ 63/ΑΑΠ/2017) και σε σχέση με (δ) τις προτεινόμενες αλλαγές στον υφιστάμενο οικισμό της Αγίας Ειρήνης και (ε) την επίσης προτεινόμενη αλλαγή της χρήσης του Γ2 σε Παραθεριστική και μερικώς σε Γενική Κατοικία.

Τεκμηριώνεται, η αναγκαιότητα της τροποποίησης του ΦΕΚ 199/Δ/2003 ΖΟΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ και θεωρείται απολύτως επιβεβλημένη για την επίλυση και θεραπεία προβλημάτων που χρονίζουν στην περιοχή.

• Οριογραμμή επιτρεπόμενων αποστάσεων από τον αιγιαλό (προτεινομένη δεσμευμένη ζώνη)

Τα όρια αιγιαλού και παραλίας έχουν ήδη καθοριστεί με το ΦΕΚ 449/Δ/1982. Παρά το γεγονός αυτό στο Κόκκινο Λιμανάκι έχουν προταθεί ζώνες δέσμευσης 35 και 50 μέτρων σύμφωνα με το Νόμο 4607, ΦΕΚ 65/24.04.2019, Μέρος Τέταρτο, Άρθ. 23 παρ.2 ο οποίος τροποποίησε το άρθρο 1 του ν. 2791/2001.

Έχοντας γνώση των διοικητικών πράξεων (νόμιμων οικοδομικών αδειών) και των κτιρίων που είναι προγενέστερα των νόμων (προ του 1955) στο Παραλιακό Μέτωπο, θεωρείται ότι για να υπάρχει νομιμότητα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι Διοικητικές Πράξεις, που διασφαλίζουν την προστασία των κτισμάτων.

Προτείνεται να τοποθετηθεί ο πεζόδρομος πίσω από την γραμμή αιγιαλού και την γραμμή παραλίας και λίγο ψηλότερα από το επίπεδο της θάλασσας (π.χ., πασαλόμπιξη) και αυτό δύναται να συμβεί κατά τη θεμελίωση της στήριξης του πρανούς. Άλλωστε λόγω του ανάγλυφου του παράκτιου μετώπου, η γραμμή αιγιαλού και η γραμμή παραλίας ταυτίζονται και παραμένουν κάτω στη παραλία και δεν δύναται να ανεβούν σε πρανή 20-30 μέτρων ύψους (Περίπτωση Παναγοπούλου περί της αλλαγής της γραμμής αιγιαλού-παραλίας – ΦΕΚ 339Δ’/03-11-2017). Παράλληλα πρέπει να επανεξεταστούν οι προτεινόμενοι δίοδοι που καταλήγουν σε πρανή 20 εως 30 μετρων ύψους.

• Διάνοιξη διόδου προς την παραλία.
Η νυν πολεοδομία Παλλήνης με το υπ. Αριθ. Πρωτοκ.7660/2815 σχετ. 1) 10413/3831/12-07-1996 αναγνωρίζει τη δίοδο προς την παραλία της «Ερμιόνης» όπως αυτή εμφανίζεται σε σχέδιο που προσαρτάται στο τοπογραφικό του διανεμητήριου συμβολαίου του 1943. Η παραλία αυτή εκτείνεται από την σημερινή οδό Ειρήνης μέχρι τη θάλασσα και παραμένει μέχρι και σήμερα κλειστή.
Σε συνέχεια των παραπάνω ζητούμε την άμεση διάνοιξή της.

• Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου (ΦΕΚ 43/ΑΑΠ/2012)
Προτείνεται τροποποίηση της εγκεκριμένης ρυμοτομικής μελέτης και πιο συγκεκριμένα προτείνεται η ευθυγράμμιση της οδού Αγ. Σοφίας και πριν την κατάληξή της στη οδό Ζεφύρου ώστε να διορθωθεί η παρουσία δυο ορθών γωνιών.

Επίσης, απαραίτητη είναι η τροποποίηση / κατάργηση των περιμετρικών πεζοδρόμων που εφάπτονταν σε φερόμενες δασικές εκτάσεις, οι οποίες με τον νόμου 4685/07.05.2020 έχουν αποχαρακτηριστεί. Οι πεζόδρομοι αυτοί (οδών Δρυάδων, Αγ.Θωμά, Άνδρου, Ζεφύρου και αλλού) παρεμποδίζουν την ανακατασκευή των πληγέντων κτιρίων αφού μειώνουν σημαντικά το εμβαδόν των οικοπέδων. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να συμπληρωθεί το προαπαιτούμενο 33% των κοινοχρήστων χώρων που απαιτεί η εγκεκριμένη ρυμοτομική μελέτη.

Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο
Ως προς την υπό κατάρτιση πολεοδομική μελέτη προτείνεται: επί της οδού Ποσειδώνος (και πλησίον του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κ.Λ.) η χρήση γενικής κατοικίας εκατέρωθεν της οδού για την ορθότερη πολεοδομική λειτουργία του οικισμού. Επισημαίνεται, ότι πριν την καταστροφική πυρκαγιά υπήρχε minimarket επί της οδού Καλαβρύτων για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, οπότε θεωρούμε αναγκαία τη θεσμοθέτηση της χρήσης γενικής κατοικίας και στο σημείο αυτό.

Μελέτες σχετικές με το Ε.Π.Σ
Ζητάμε να μας γνωστοποιηθούν το σύνολο των μελετών που αφορούν της περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι σχετικά με το Ε.Π.Σ. ώστε η Επιτροπή Πληγέντων γνωρίζοντας τον σχεδιασμό να έχει τη δυνατότητα να παρέμβει εποικοδομητικά στο διάλογο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το ΤΕΕ για την ανασυγκρότηση της πληγείσας περιοχής.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Βασική προτεραιότητα για όλους μας αποτελεί να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια των επισκευών και των ανακατασκευών των πληγέντων κτιρίων και να ισχύσει σε κάθε περίπτωση ο νόμος των φυσικών καταστροφών (όπου και αν βρίσκεται το κάθε κτίριο). Η πληγείσα περιοχή της Ανατολικής Αττικής βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα η ανασυγκρότησή της. Ζητούμενο είναι η χωρίς εμπόδια ανάπλασή της.
Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ίσχυσαν για την πληγείσα περιοχή δεν εφαρμόστηκε η προβλεπόμενη νομοθεσία για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αναφορικά με τις ανακατασκευές και τις επισκευές των κτιρίων που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά της 23/07/18 άρθρο 10 του Ν. 2675/1998
(ΦΕΚ295/Α/1998) όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 84 του Ν.4313/2014 (ΦΕΚ261/Α/2014), που καθορίζουν αναλυτικά την αποκατάσταση των ζημιών από σεισμούς σε κτίρια εν γένει των Νόμων 8979/1979 (ΦΕΚ4/Α/1979), Ν.1048/1980 (ΦΕΚ 101 Α/1980), Ν.1133/1981 (ΦΕΚ 54/Α/1981), Ν.1190/1981 (ΦΕΚ
203/Α/1981) και εφαρμόζονται ανάλογα και για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που προκαλούνται από πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λ.π(φυσικές καταστροφές).Επιπλέον, με το άρθρο 1 του Ν.867/1979 καθορίζεται η αποκατάσταση των ζημιών των κτιρίων που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της εποχής εκείνης.
Οι διατάξεις αυτές έχουν επίσης εφαρμοσθεί από την πολιτεία σε όλες της φυσικές καταστροφές που έχουν λάβει χώρα έως σήμερα, πλην της τελευταίας πυρκαγιάς σε μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Αττικής. Η παραπάνωπαρέμβαση κρίνεται άμεσης προτεραιότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες επεμβάσεις – ρυθμίσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα από την πολιτεία, δεδομένου ότι σημαντικός αριθμός οικιών πρώτης ή παραθεριστικής κατοικίας έχει ολοσχερώς καταστραφεί με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρότατο
κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα και άμεσα.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η πληγείσα περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, ουδέποτε έχει προστατευτεί από θεσμικούς παράγοντες της περιοχής αφού οι αναφορές και επισημάνσεις του Συλλόγου και της Επιτροπής Πληγέντων Κ.Λ. δεν λαμβάνονταν υπόψη των αρχών με αποτέλεσμα τη συσσώρευση προβλημάτων.Παρά τις αντιξοότητες η Επιτροπή Πληγέντων υποδεικνύει τα σημαντικότερα ζητήματα της περιοχής και ευελπιστεί στην αγαστή συνεργασία με τα στελέχη τόσο του ΥΠΕΝ όσο και του ΤΕΕ με στόχο να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, οι δυσλειτουργίες, αλλά και οι αστοχίες που ταλανίζουν την ευρύτερη περιοχή.

Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι

Εκπρόσωποι: Έλενα Αργυροπούλου
Παύλος Γιούργας
Δημήτρης Γιούργας
Σοφία Κουλοχέρη
Μυρτώ Λαμπρινούδη
Πέτρος Φράγκος

Δελτίο Τύπου – Παρατηρήσεις στην παρουσίαση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου στην πληγείσα περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι

0

Με αφορμή την παρουσίαση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου από τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. K. Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό κ. Δ. Οικονόμου, τους Γενικούς Γραμματείς κ. Ε. Μπακογιάννη και κ. Κ. Αραβώση και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου
Ελλάδας (ΤΕΕ) κ. Γιώργο Στασινό, η Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι κρίνει ότι πρέπει να παρέμβει στον εποικοδομητικό διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις.

Αναλυτικότερα:
1. Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.)
Το γεγονός ότι το ΦΕΚ 199Δ-2003 που καθορίζει τις Ζ.Ο.Ε. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ έχει συμπεριλάβει λανθασμένα στοιχεία του προσωρινού Δασικού Χάρτη (1984), επηρεάζει άμεσα τον οικισμό
Αγ. Ειρήνης στο Κόκκινο Λιμανάκι, με αποτέλεσμα η εν λόγω έκταση να μην τυγχάνει αντικείμενο πολεοδόμησης στο Ε.Π.Σ., παρά το γεγονός ότι ο πρόσφατος Νόμος του Υπουργείου Περιβάλλοντος (4685/2020 άρθρο 102) δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της συνολικής εκτάσεως στο Κόκκινο Λιμανάκι.
Στο ίδιο ΦΕΚ (199Δ-2003) τμήμα του παράκτιου μετώπου εμφανίζεται σε χρήση «Θ1» προτείνοντας δηλαδή εγκαταστάσεις: υπαίθριας διημέρευσης, λουομένων (πχ αποδυτήρια) και εξυπηρέτησης του ναυταθλητισμού. Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι επικίνδυνα (για την ασφάλεια) προσχεδιασμένες πάνω σε πρανή ύψους 20 μέτρων τα οποία έχουν απόκρημνη και βραχώδη κατάληξη.
Επιπλέον, τα περισσότερα κτίσματα στο παραλιακό μέτωπο έχουν νόμιμες οικοδομικές άδειες που οι περισσότερες είναι προγενέστερες των Ζ.Ο.Ε. Μεσογείων.
Πρότασή μας είναι η τροποποίηση των Ζ.Ο.Ε. Μεσογείων ώστε να δωθεί η δυνατότητα πολεοδόμησης στον οικισμό Αγίας Ειρήνης και να εξορθολογιστούν οι χρήσεις της περιοχής.

2. Οριογραμμή επιτρεπόμενων αποστάσεων από αιγιαλό (προτεινομένη δεσμευμένη ζώνη)
Στο παράκτιο μέτωπο στο Κόκκινο Λιμανάκι υπάρχουν ζώνες δέσμευσης 35 και 50 μέτρων σύμφωνα με το Νόμο 4607, ΦΕΚ 65/24.04.2019, Μέρος Τέταρτο, Άρθ. 23 παρ.2 ο οποίος τροποποίησε το άρθρο 1 του ν. 2791/2001.

Πρότασή μας είναι η εφαρμογή του ίδιου Νόμου ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Επιτροπή της παραγράφου 1 του άρθρου 3, δύναται να καθορίσει μικρότερο πλάτος παραλίας, μετά από αιτιολογημένη κρίση, λαμβάνοντας υπόψη, ιδίως, τα ειδικότερα γεωμορφολογικά στοιχεία και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής. Στο πλαίσιο εκπόνησης και θεσμοθέτησης των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, στις περιοχές που είναι καθορισμένος ο αιγιαλός, καθορίζεται και η γραμμή παραλίας με βάση τα ως άνω κριτήρια. Στις περιπτώσεις που κατά τη φάση εκπόνησης των Τ.Χ.Σ., έχει ήδη καθορισθεί η παραλία, αυτή ενσωματώνεται ως έχει.»

Η Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι με αυτή την αρχική της τοποθέτηση ευελπιστεί στην έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Τ.Ε.Ε. συνεχίζοντας την αγαστή συνεργασία. Σκοπός της παρέμβασης αυτής είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες προς την επίτευξη της ολοκλήρωσης του Ε.Π.Σ. με ορθές και ωφέλιμες αποφάσεις για το σύνολο των εμπλεκομένων και με απώτερο στόχο την ανασυγκρότηση της πληγείσας περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι, Μάτι, Αμπελούπολης και Προβάλινθου.

Τροποποίηση ΦΕΚ «Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018»

0

Τροποποίηση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./8706/Α325/ 3.8.2018 (Β΄ 3255) κοινής υπουργικής απόφασης με θέμα «Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

• για τη διευκόλυνση των πληγέντων κρίθηκε απαραίτητη η χορήγηση της Στεγαστικής Συνδρομής στην περίπτωση επισκευής πληγέντων κτιρίων σε τρία (3) στάδια αντί για δύο (2) όπως και στην περίπτωση ανακατασκευής.
• για τη διευκόλυνση των πληγέντων είναι απαραίτητη η χορήγηση μεγαλύτερου ποσοστού Στεγαστικής Συνδρομής με την έγκριση της 1ης δόσης, αποφασίζουμε:
Την τροποποίηση της υπ’ αριθμ. Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε. 8706/Α325/3.8.2018 (Β΄ 3255) κοινής υπουργικής απόφασης με θέμα «Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Πελοποννήσου», όπως τροποποιήθηκε και 22492 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος B’ 2178/05.06.2020 συμπληρώθηκε με τις αριθμ. Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./12147/Α325/ 20.12.2018 (Β΄ 5984) και Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./3247/Α325/ 13.5.2019 (Β΄ 1692) αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, ως ακολούθως:
1. Την αντικατάσταση του εδαφίου στο τέλος της παραγράφου 5.1 του κεφαλαίου 5 «ΑΥΤΟΣΤΕΓΑΣΗ»:
« • Η Σ.Σ. που χορηγείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας τίμημα καθώς και την αντικειμενική αξία του ακινήτου.»
ως εξής:
« • Η Σ.Σ. που χορηγείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας τίμημα.»
2. Την τροποποίηση της παραγράφου 6.9 του κεφαλαίου «6. ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ» ως εξής:
«Σε περίπτωση που το πληγέν κτίριο δεν μπορεί να επισκευασθεί για οποιαδήποτε νόμιμη αιτία ή για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι ιδιοκτήτες/-τριες δικαιούνται Σ.Σ. ανακατασκευής σε άλλη θέση, σύμφωνα με τις παραγράφους 4 και 5 της παρούσας απόφασης».
3. Την αντικατάσταση του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης Α1) της παραγράφου Α) «Ανακατασκευή ή αυτοστέγαση ή αποπεράτωση κτιρίου» του κεφαλαίου 7 «Τρόπος χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής Σ.Σ.»:
«Το ποσό της Σ.Σ. για ανακατασκευή κτιρίου ή αυτοστέγαση (εφόσον αγοράζεται κτίριο υπό ανέγερση) χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία σε τρεις ισόποσες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες καταβάλλεται με την Έγκριση χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής και οι
επόμενες δύο ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών στην οικοδομή»
ως εξής:
«Το ποσό της Σ.Σ. για ανακατασκευή κτιρίου ή αυτοστέγαση (εφόσον αγοράζεται κτίριο υπό ανέγερση) χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία σε τρεις δόσεις ως εξής:
• Η πρώτη δόση Σ.Σ. καταβάλλεται με την Έγκριση χορήγησης Σ.Σ. και αντιστοιχεί στο 50% του ποσού της εγκεκριμένης Σ.Σ.
• Η δεύτερη δόση Σ.Σ. καταβάλλεται με την περαίωση του φέροντος οργανισμού του νέου κτηρίου και αντι στοιχεί στο 30% του ποσού της εγκεκριμένης Σ.Σ.
• Η τρίτη δόση Σ.Σ. καταβάλλεται με την περαίωση του νέου κτηρίου και αντιστοιχεί στο 20% του ποσού της εγκεκριμένης Σ.Σ.»
4. Την αντικατάσταση της παραγράφου Β «Επισκευή κτιρίου» του κεφαλαίου 7 «Τρόπος χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής Σ.Σ.»:
«Β) Επισκευή κτιρίου
Το ποσό της Σ.Σ. για επισκευή κτιρίου, χορηγείται σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες καταβάλλεται με την έκδοση της Άδειας Επισκευής και η δεύτερη με την περαίωση των εργασιών, εκτός από τις περιπτώσεις που το εγκεκριμένο ποσό είναι μέχρι € 5.000, οπότε θα χορηγείται εφάπαξ.»
ως εξής:
«Β) Επισκευή κτιρίου
Το ποσό της Σ.Σ. για επισκευή κτιρίου χορηγείται σε τρεις δόσεις ως εξής:
• Η πρώτη δόση Σ.Σ. καταβάλλεται με την έκδοση της Άδειας Επισκευής και αντιστοιχεί στο 50% του ποσού της εγκεκριμένης Σ.Σ.
• H δεύτερη δόση Σ.Σ. καταβάλλεται αφού εκτελεστούν εγκεκριμένες εργασίες επισκευής, των οποίων ο προϋπολογισμός αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 40% του ποσού της εγκεκριμένης Σ.Σ.. Η δεύτερη δόση Σ.Σ. αντιστοιχεί στο 30% του ποσού της εγκεκριμένης Σ.Σ. Επισημαίνεται ότι προκειμένου να χορηγηθεί η δεύτερη δόση Σ.Σ. θα πρέπει να έχουν εκτελεστεί όλες οι εγκεκριμένες εργασίες επισκευής που αφορούν στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου.
• Η τρίτη δόση Σ.Σ. καταβάλλεται με την περαίωση των εργασιών επισκευής και αντιστοιχεί στο 20% του ποσού της εγκεκριμένης Σ.Σ..
Στις περιπτώσεις που το εγκεκριμένο ποσό της Σ.Σ. είναι μέχρι € 5.000, η Σ.Σ. θα χορηγείται εφάπαξ.»
Από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη πέραν της προβλεπόμενης στην αριθμ. Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./8706/Α325/3.8.2018.

Δείτε όλο το ΦΕΚ εδώ : Τροποποίηση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. για Σ.Σ.

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

0

Η «Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι» Ραφήνας στηρίζει και επικροτεί την θαυμαστή επί σειρά ετών, πατριωτική ενέργεια του αδελφού «Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Μαγδαληνή» Περιβολάκια Ραφήνας για την τόνωση του εθνικού, υγιούς πατριωτικού φρονήματος, την διατήρηση και διάσωση της εθνικής συλλογικής μνήμης με τη ευκαιρία των εκδηλώσεων για την «Γενοκτονία των Ποντίων» (19 Μαϊου). Τέτοιες πρωτοβουλίες εθνικής μνήμης αναδεικνύουν το μεγαλείο της ψυχής των Ελλήνων, ενώνουν τους Έλληνες μεταξύ των και εξασθενούν αποσταθεροποιητικές και ανθελληνικές ιδεολογίες, είτε εθνομηδενιστικής εθνοαποδομητικής προέλευσης, είτε εθνικιστικής πατριδοκάπηλης, φυλετικής, ρατσιστικής απόχρωσης. Ως αντίδωρο αγάπης στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης από τον «Σύλλογο» σας παραθέτουμε και εμείς μετ΄ευγνωμοσύνης τις εξής ιστορικές αναφορές.

 

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ – ΑΓ.ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

https://www.irafina.gr/rafina-o-exoraistikos-sill-ag-magdalini-tima-ti-mera-mnimis-tis-genoktonias-ton-pontion/

 

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

http://konstantinosholevas.gr/den-ksexnw-th-genoktonia-tou-ellhnismou-ths-anatolis/#.XsLhs0QzbIU

 

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ

http://www.orp.gr/wordpress/?p=25443

Τελευταία Άρθρα