Αρχική Δελτία τύπου Αίτημα επιτροπής πυροπλήκτων προς το Δασαρχείο

Αίτημα επιτροπής πυροπλήκτων προς το Δασαρχείο

1555
0

Η επιτροπή πυροπλήκτων της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι κατέθεσε προς τη Διεύθυνση Δασών αίτημα για την εξαίρεση της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τυχον απόφαση κήρυξης αναδασωτέας της περιοχής που επλήγη από την πυρκαγιά της 23/7/2018.

Παραθέτουμε το κείμενο του αιτήματος:

Η πυρκαγιά της 23/7/2018 έπληξε (μεταξύ άλλων) και τις περιοχές “Μάτι” και “Κόκκινο Λιμανάκι”, οι οποίες ορίζονται ανατολικά με θάλασσα, δυτικά με Λεωφ. Μαραθώνος, βόρεια με οδούς Τήνου, Ειρήνης και Θέτιδος και νότια με οδούς Αργιθέας, Ίλιδος.

Οι παραπάνω περιοχές, “Κόκκινο Λιμανάκι” και “Μάτι” προέρχονται από αγροτική αποκατάσταση ακτημόνων γεωργών από τα Σπάτα και το Χαλάνδρι. Προς τούτο εξεδόθησαν, εκτός των άλλων σχετικών αδειών η 99/1929 γνωμοδότηση Συμβουλίου Εποικισμού, η υπ’αριθ. 161761/3.12.1927 απόφαση του Υπ. Γεωργίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου (άδεια εκχέρσωσης και καλλιέργειας) και η υπ’ αριθ. 66576/1929 απόφαση Υπουργού Γεωργίας (άρση περιορισμών του άρθρου 216 Δασικού Κώδικα) και διέπονται από το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τμήμα, δε, του κτήματος που υπάγεται στη Ραφήνα αποτέλεσε αντικείμενο διεκδίκησης το έτος 1930 από το Ελληνικό Δημόσιο (ΕΑΠ). Η αντιδικία έληξε με δικαστική απόφαση με την οποία κρίθηκε ότι η διεκδικηθείσα έκταση ανήκε στο κτήμα Χεροτσακούλι και αφορούσε την έκταση που είχε ήδη μεταβιβασθεί από 6.3.1930 στην ομάδα γεωργών Σπάτων.

Το τίμημα για την εξαγορά των εκτάσεων της Ι.Μ. Πεντέλης από τις δύο άνω ομάδες ακτημόνων καθορίστηκε με την Πράξη 5 (Κόκκινο Λιμανάκι) και την Πράξη 4 (Μάτι) της ΙΗ’ Συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της 26.4.1929 υπό τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.

Το Κόκκινο Λιμανάκι ορίζεται δυτικά από τη Λεωφόρο Μαραθώνος, ανατολικά με παραλία θαλάσσης, βορείως με αγρόκτημα “Μάτι” και νοτίως με αγρόκτημα “Ραφήνα”. Και τα τρία αυτά αγροκτήματα έχουν αποτελέσει περιοχές αποκατάστασης ακτημόνων με την έγκριση του Υπουργείου Γεωργίας.

Εξ όσων γνωρίζουμε η Φ.Ε.Ο. “Κόκκινο Λιμανάκι” υπέβαλλε προ δύο ετών, με το από 19.10.2016 έγγραφό της, σχετική αίτηση εξαίρεσης της περιοχής από την ανάρτηση των δασικών χαρτών στον Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου, ενώ την διαβίβασε και στην ΕΚΧΑ.

Στις 12/09/2018, στη συγκέντρωση ενημέρωση πυροπλήκτων στο Ματι, αναφέρθηκε από τους αρμόδιους που ενημέρωσαν το κοινό ότι το Μάτι είναι αγροτικό και δεν θα κηρυχθεί αναδασωτέο.

Συνεπώς, για λόγους ίσης μεταχείρισης, το αγρόκτημα “Κόκκινο Λιμανάκι”, εφαπτόμενο του αγροκτήματος “Ραφήνα” θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και το αγρόκτημα “Ματι”, αφού προέρχονται από την ίδια αγροτική αποκατάσταση δυνάμει των ίδιων υπουργικών αποφάσεων, να εξαιρεθεί της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών και να μην κηρυχθεί αναδασωτέο.

Προς τούτο, σας υποβάλλουμε φωτοαντίγραφο της αίτησης της ΦΕΟ “Κόκκινο Λιμανάκι” προς τον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου με τα συνοδευτικά διαγράμματα και πίνακα συντεταγμένων του περιγράμματος της προς εξαίρεση έκτασης και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες ως καθ ύλην αρμόδιας υπηρεσίας ώστε να εξαιρεθεί το Κόκκινο Λιμανάκι από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και την απόφαση κήρυξης αναδάσωσης